• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.01 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Bevezethetik az általános oltási kötelezettséget Németországban, Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Janssen-oltás alkalmazását.

Horvátországban is meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket: továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatása, a beutazás és az állami szférában a munkavégzés is védettségi igazoláshoz kötött, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben - derült ki a válságstáb szerdai rendelkezéséből.

A rendelkezés szerint 50 fő feletti összejöveteleket zárt térben csak akkor szabad rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek Covid-igazolvánnyal. Kötelező a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása is. Nyitott térben ez a létszámhatár száz fő. Az összejövetelek legfeljebb éjfélig tarthatnak, a filmvetítés kivételével, ha az 23 órakor kezdődött az adott moziban, valamint az esküvőkével, amelyeknek legkésőbb hajnali két órakor be kell fejeződniük.

A sporteseményeken zárt térben csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni.

December 15-ig kötelező a Covid-igazolványok bemutatása minden állami és önkormányzati hivatalban, valamint azokban az intézményekben és kereskedelmi vállalatoknál, amelyek állami vagy önkormányzati fenntartásúak, így az oktatási intézményekben is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a koronavírus-fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Az Európai Unió többi országához hasonlóan Horvátország is megtiltotta a beutazást december 15-ig a dél-afrikai régióból és Hongkongból érkezőknek a koronavírus új, Dél-Afrikából elindult, omikron nevű változata miatt. Azoknak a horvát állampolgároknak, akik ezekből a térségekből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak, 14 napra karanténba kell vonulniuk. A karantén utolsó napján a vírustesztet is el kell végeztetniük.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 5709 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 68-an haltak meg. Kórházban 2454 beteget ápolnak, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 187 524-en kaptak védőoltást, közülük 1 944 167-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 2257 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 15 beteg halt meg. Kórházban 1101 beteget ápolnak, közülük 277-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 231 214-en kaptak védőoltást, közülük 1 149 788-an már a második adagot is felvették.

 

Bevezethetik az általános oltási kötelezettséget Németországban

További korlátozásokat terveznek Németországban a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésére, és akár az általános oltási kötelezettséget is bevezethetik - közölte kedden az ügyvezető szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető kormány, a várhatóan december elején megalakuló új kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiben illetékes tartományi kormányok vezetőinek keddi informális egyeztetésén egyetértettek abban, hogy a világjárvány negyedik hulláma "rendkívül súlyos, egyes térségekben drámai helyzetet teremtett az egészségügyi rendszerben", és ez  határozott fellépést követel.

Közös meggyőződés, hogy további intézkedések szükségesek az újonnan regisztrált fertőződések napi számának, és a kórházakra nehezedő nyomás mielőbbi csökkentéséhez. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megvizsgálnak egy sor javaslatot, és december 9. helyett már csütörtökön, december 2-án megtartják következő hivatalos tanácskozásukat. A vizsgált javaslatok közé tartozik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának jelentős csökkentése, különösen az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen nem beoltott emberek esetében, és a magánrendezvényeken is. Vizsgálják az úgynevezett 2G-szabály kiterjesztését is a kiskereskedelmi szektorra - áll a közleményében.

A szóvivő hozzátette: további feladat, hogy az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettségről szóló döntés mellett előkészítsék "az általános oltási kötelezettségről szóló mihamarabbi döntést" is. A korlátozások és az oltási kötelezettség mellett a másik fő terület az oltási kampány, amelyben el kell érni, hogy az eddigi 122,5 millió adag oltás után karácsonyig beadhassanak további 30 millió adagot - fejtette ki Steffen Seibert.

A nem hivatalos egyeztetésen után a kancellári tisztség várományosa, Olaf Scholz a Bild című lap online televíziós hírműsorában elmondta, hogy még az idén elkészítik és a szövetségi parlament (Bundestag) elé terjesztik az általános oltási kötelezettségről szóló javaslatukat. Kiemelte, hogy a képviselők döntését nem befolyásolhatja a frakciófegyelem elve, a Bundestag minden tagjának önállóan, a lelkiismeretére hallgatva kell szavaznia a javaslatról. A szociáldemokrata (SPD) politikus azzal indokolta az oltási kötelezettség bevezetésének szándékát, hogy az önkéntes alapú rendszerben ahhoz nem élnek elegen az oltás beadatásának lehetőségével, hogy kialakulhasson a teljes lakosság védettsége a Covid-19 ellen.

A kormányra készülő koalíció - az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) - tervei szerint február végén, március elején vezethetik be a kötelezettséget. Az oltás beadatásának elmulasztása elsőként még nem büntetéssel, hanem figyelmeztetéssel járna. A pontos részleteket még nem dolgozták ki - mondta Olaf Scholz.

Németországban a védekezési rendszer alapját egyelőre a 2G-szabály jelenti, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. A szabály előírja, hogy csakis a Covid-19 elleni védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem. A 2G enyhébb változata a 3G-szabály, miszerint a letesztelt (getestete) emberek, vagyis friss negatív vírusteszt lelettel rendelkező oltatlanok is részt vehetnek a közösségi életben. Szigorított változata a 2G-plusz-szabály, amely az oltottak és a gyógyultak belépését, részvételét is friss negatív teszthez köti.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 45 753 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 45 326-hoz képest. Az új esetekkel együtt 5 836 813 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 388 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 101 344-re emelkedett Németországban.

Szlovéniában végleg felfüggeszthetik az egyadagos Janssen-oltás alkalmazását

Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltásának alkalmazását, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter kedden, hozzátéve, hogy a vakcinát a jövőben csak "kifejezett kérésre" adják be. Poklukar sajtótájékoztatóján azt mondta: a haláleset kivizsgálására külön szakmai bizottságot hoztak létre, amely mostanra igazolta, hogy összefüggés volt szeptemberben egy 20 éves nő halála és az említett vakcina alkalmazása között.

Zoran Simonovic, a bizottság koordinátora elmondta: az öttagú testület, amelynek egy neurológus, egy virológus, egy belgyógyász, egy gyógyszerész és egy járványügyi szakember is tagja volt, megállapította, hogy a fiatal nőnél a vakcina belső vérzéshez vezető immun trombocitopéniát váltott ki. Az immun trombocitopénia a véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését jelenti, ami miatt a vér nem tud megalvadni. A halál oka trombotikus stroke, azaz agyvérzés volt - mondta. "A 20 éves nőnek korábban nem volt olyan betegsége, amely befolyásolhatta volna a tünetek megjelenését az oltás után" - húzta alá a szakember.

Szlovéniában a terhes nők kivételével minden felnőtt számára elérhető volt a Janssen-vakcina, és eddig 120 000 embert oltottak be vele. A fiatal nő esete a második az országban, amelyben összefüggésbe hozható a vérrögképződés a vakcina felvételével. Egy másik fiatal nőnél is súlyos mellékhatások alakultak ki az oltás után, de időben kapott orvosi ellátást, így felépült.

Eközben második hete lassul a járvány terjedése Szlovéniában és Horvátországban is. Szlovéniában keddre 2482 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 16 beteg halt meg. Kórházban 1128 beteget ápolnak, közülük 280-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 230 177-en kaptak védőoltást, közülük 1 148 063-an már a második adagot is felvették.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 3858 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 73-an haltak meg. Kórházban 2512 beteget ápolnak, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 180 860-an kaptak védőoltást, közülük 1 937 416-an már a második adagot is felvették.

Johnson: január végéig minden jogosult britnek felajánlják a harmadik oltási adagot

Január végéig minden jogosult brit felnőttnek felajánlják a koronavírus elleni oltás emlékeztető, hatáserősítő harmadik adagjának beadását - jelentette be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) legújabb indítványa szerint a nagy-britanniai lakosság 18 éven felüli korosztályában mindenkinek fel kell ajánlani a harmadik oltási dózist.

A JCVI a koronavírus új, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanása miatt kezdeményezte azt is, hogy a második és a harmadik oltási dózis közötti időszakot a kormány az eddig előírt hat hónapról rövidítse három hónapra. Ez azt jelenti, hogy csak Angliában 14 millió felnőtt vált jogosulttá a harmadik oltási dózis beadatására - hangsúlyozta a brit kormányfő. Johnson bejelentette: a brit kormány mindezek alapján azt a célt tűzte ki, hogy január végéig minden jogosultnak felajánlják a harmadik oltási dózis beadatásának lehetőségét.

A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sorrendet a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) határozza meg, vagyis egyelőre nem kell jelentkezniük a harmadik adagért azoknak sem, akik már három hónappal ezelőtt megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, mindenkit az NHS értesít arról, hogy mikor jelentkezhet a harmadik vakcinaadag beadására. Johnson elmondta: az NHS egyenként öt évet átfogó korcsoportokra osztja majd a lakosságot, és a legidősebb korosztályoktól lefelé haladva hívja be a harmadik oltásra a jogosultakat.

A kormány a kampányt fel akarja gyorsítani az Egyesült Királyság többi országában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is. Johnson a kedd esti sajtótájékoztatón elmondta: a cél elérése érdekében Angliában 1500 új közösségi oltóközpontot hoznak létre, többnyire gyógyszertárakban, és mindenkit a lakóhelyéhez legközelebbi oltópontra hívnak be. A brit miniszterelnök a közeledő karácsonyi ünnepekre utalva kiemelte, hogy az eddigi oltási kampánynak köszönhetően az ország most összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt.

Tavaly karácsonykor a nagy-britanniai oltási kampány még csak kezdeti szakaszában járt és szigorú korlátozások voltak érvényben országszerte.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb, kedd este ismertetett adatai szerint a koronavírus elleni oltás harmadik dózisát a felnőtt lakosság 31,7 százalékának - több mint 18,2 millió embernek - már beadták. Az első dózist 88,6 százalék, a másodikat 80,6 százalék kapta meg. Ez azt jelenti, hogy az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig több mint 115,5 millió dózist adtak be országszerte.

Az Egyesült Királyságban kedd estig 22 páciens koronavírus-szűrési leletében azonosították az omikron vírusvariánst. Az omikron variáns részletesebb vizsgálatának idejére szóló elővigyázatossági szabályozás alapján keddtől kötelező a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, a vendéglátóhelyeken azonban nem. Ugyancsak keddtől az eddigi gyorsteszt helyett a külföldről Angliába utazóknak érkezésük után PCR-szűrést kell elvégeztetniük, és a negatív eredmény megérkezéséig tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk. Az új szabályokat a brit kormány három hét múlva felülvizsgálja.

Egy olaszországi régió is emeli a járványintézkedések fokozatát

Egy második olaszországi régió, az északi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) is úgynevezett sárga színű járványfokozatba lép át december 6-tól - jelentette be a régió egészségügyi tanácsosa Thomas Windmann kedden, miközben a szintén sárga övezetbe tartozó Friuli-Venezia Giulia kormányzója a határellenőrzés szigorítását sürgette az oltatlanok kiszűrésére.

A több mint egymilliós lélekszámú Trentino-Alto Adigéban november 24-től már harminchat önkormányzat területén érvényesek szigorítások. Köztük van a téli üdülőhelyként ismert Ortisei városa, amelyet teljes zárlat alá helyeztek éjszakai kijárási tilalommal, valamint Bolzano is, ahol egyedül a maszkhasználat kötelező szabadtéren is. Thomas Windmann közlése szerint a járványmutatók rosszabbodása miatt jövő hétfőtől az egész tartományban kötelező a maszkviselés bel- és külső téren egyaránt. Ezzel egy időben a régió alkalmazkodik a szintén december 6-tól életbe lépő országos szigorításokhoz is, így a tömegközlekedési eszközöket kizárólag az oltottak használhatják majd, valamint oltási igazolás lesz szükséges a vendéglátóhelyekre, mozikba, stadionokba történő belépéshez.

Második napja sárga színű járványfokozatba tartozik Friuli-Venezia Giulia is. A régió kormányzója, Massimiliano Fedriga szerint a lakosok fegyelmezetten tiszteletben tartják az előírásokat. A politikus kedden jelentette be, hogy december 4-én újraindul a síszezon, amelyet esetleges további korlátozások esetén sem kívánnak megszakítani. Fedriga elmondta, hogy a római kormánytól az ellenőrzések erősítését kérte az Ausztriával és Szlovéniával közös határszakaszokon. Hozzátette, hogy az oltás nélküliek kiszűrésére szúrópróbaszerűen akarják ellenőrizni az érkezőket. "Nem a forgalmat akarjuk korlátozni, hanem az egészségügyi biztonságot szeretnénk ellenőrzés alatt tartani (..) ha a határokat nem ellenőrizzük, és oltás nélküliek és betegek is belépnek, aggasztóvá válik a helyzet" - jelentette ki Massimiliano Fedriga.

A római belügyminisztérium közölte, hogy december 6-tól "szoros ellenőrzést" indít el az oltatlanok kiszűrésére a vendéglátóhelyeken éppúgy mint a tömegközlekedési eszközökön. Ha valaki a legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolása nélkül száll buszra, megy moziba, vagy étterem belső terében fogyaszt, ezer euróig terjedő bírságot kockáztat. Az ellenőrzésekben a helyi hatóságok is részt vesznek. Sajtókommentárok rámutatnak, hogy a tömegközlekedéssel utazó több millió diák jelent majd problémát, hiszen nincs mindegyikük beoltva.

Szerdától az egész országban lehet oltakozni 18 éves kortól, december 23-tól pedig megkezdik a 11 év alattiak oltását is. Az egészségügyi tárca adatai szerint a 12 év felettiek átoltottsága 84,5 százalékos, az emlékeztető oltásra jogosultaknak pedig 43,5 százaléka vette fel az újabb adag vakcinát. A betegek száma 2020 februárja óta túllépte az ötmilliót, a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytaké megközelítette a 134 ezret.

A kedden végzett több mint 700 ezer teszten 12 764 beteget szűrtek, valamint 89 beteg halt meg. Kórházban valamivel több mint ötezer Covid-19-es beteget kezelnek, és 683-an vannak intenzív osztályon.

Spanyolország is korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból

Spanyolország korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból a koronavírus új, omikron elnevezésű variánsának terjedése miatt - jelentette be Isabel Rodríguez kormányszóvivő kedden Madridban. A spanyol kormány döntése értelmében december 2-ától a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Zimbabwe, Namíbia, Lesotho, Eswatini és Mozambik felől érkezők közül csakis a spanyol és az andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban letelepedési engedéllyel rendelkezők utazhatnak repülővel Spanyolországba.

Rajtuk kívül azok a tranzitutasok kapnak mentességet a korlátozás alól, akik a schengeni övezeten kívüli országba utaznak tovább Spanyolországból 24 órán belül. De a repülőtéri tranzitzónát ők sem hagyhatják el. Az érintett országokból érkezőknek 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk még akkor is, ha beolttatták magukat koronavírus ellen. Emellett a hazatérőkre tíz napos karanténkötelezettség is vonatkozik, amely alól a hetedik napon készült negatív PCR-teszt alapján kérhetnek felmentést. A beutazási korlátozást egyelőre két hétre rendelte el a spanyol kormány azzal a megjegyzéssel, hogy a döntés a járványhelyzet függvényében meghosszabbítható.

A dél-európai országban eddig két esetben azonosították az omikron variánst. Mindkét fertőzött a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett Amszterdamon keresztül a spanyol fővárosba.

Spanyolországban enyhén, de fokozatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, ezekért továbbra is a vírus delta variánsa a felelős. Az egészségügyi minisztérium kedden közölt adatai szerint százezer emberből átlagosan 208-an lettek fertőzöttek az elmúlt két hétben. Ez az szám a legmagasabb, 588 esettel, Navarrában, míg legkedvezőbb a helyzet, 91 esettel, Extremadura tartományban.

A koronavírus elleni védőoltást 37,6 millió ember, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89,3 százaléka kapta meg. Sajtóhírek szerint az újabb variáns megjelenése, valamint a közelgő ünnepek miatti várható utazások miatt gyarapodott azok száma, akik az oltás mellett döntenek.

Carolina Darias egészségügyi miniszter egy keddi rádióinterjúban bejelentette: várhatóan december második felében megkezdik a 12 év alatti korosztály beoltását koronavírus ellen.

Legolvasottabb cikkeink