• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.07 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Kijev és nyolc megye kikerült a legszigorúbb besorolásból, Kijev és nyolc megye kikerült a legszigorúbb besorolásból.

Lengyelországban újabb korlátozásokat vezetnek be

Lengyelországban újabb korlátozásokat vezetnek be a tetőző járványhullám miatt, jövő szerdától a szolgáltatásokat egyszerre még kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint eddig. A jövő év márciusától pedig kötelezővé teszik az oltást az orvosok, a tanárok és a rendvédelmi erők számára.

Az intézkedésekről szóló keddi sajtókonferencián Adam Niedzielski egészségügyi miniszter azzal indokolta meg a döntéseket, hogy másfél hete stabil szinten van a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ebben az időszakban a csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban napi mintegy 23 ezer új fertőzést regisztrálnak.

Ezért jövő szerdától 30 százalékosra csökkentik az éttermek  és a szállodák maximális lehetséges foglaltságát, e kereten felül csakis az üzemeltető által ellenőrzött oltási igazolással rendelkezők vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a mozikra, a színházakra, a sportlétesítményekre és a templomokra is. A létszámkeretet legutóbb a múlt szerdán csökkentették, mégpedig 50 százalékra.

Szintén a jövő szerdától bezárnak a diszkók és a klubok, amelyek csak december 30-án és 31-én tarthatnak nyitva, legfeljebb 100 fős csoportok számára, e kereten felül szilveszterkor csakis a beoltottakat engedhetik be. Kötelező lesz jövő héttől a megfertőzöttekkel egy háztartásban élők tesztelése, attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem. Oltástól függetlenül tesztelik majd a schengeni övezeten kívüli országokból érkezőket is. A karácsonyi ünnepeket megelőző és követő napokban, a december 20-a és a január 9-e közötti időszakban az általános és középiskolák távoktatásra térnek át.

Niedzielski azt is bejelentette: március 1-től kötelezővé teszik az oltást az orvosok, a tanárok és a rendvédelmi erők számára. A munkavállalók védettségi igazolását lehetővé tevő, kimunkálás alatt álló törvénytervezetről Niedzielski elmondta: a védettséget ingyenes vírusteszttel is lehet majd igazolni a munkaadónál.

Kijev és nyolc megye kikerült a legszigorúbb besorolásból

Az ukrán főváros, Kijev és nyolc megye keddtől átkerült a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös besorolásból a jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába - hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium. Jelenleg így a 24-ből 12 megye - köztük Kárpátalja - és a főváros van sárga besorolásban, tíz megye vörös, és kettő az eggyel kisebb kockázatú narancs kategóriában.

A kijevi városvezetés ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a közösségi közlekedést a fővárosban továbbra is csak azok vehetik igénybe, akik a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát felvették, illetve negatív teszttel vagy gyógyultsági igazolással rendelkeznek. A 18 év alattiak ez alól kivételek. Kijev november 1-jétől volt vörös besorolásban.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden egy kijevi fórumon kifejezte reményét, hogy Ukrajnában is elkezdődhet az ötévesnél idősebb gyermekek beoltása. Elmondta, hogy a 12-18 éves korosztályból eddig több mint 40 ezren kapták meg a védőoltást az országban. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy jelenleg Ukrajnában még nem a gyermekek, hanem a nagyobb kockázatot viselő időskorúak tömeges beoltása az elsődleges cél.

Az Ukrajinszka hírportál emlékeztetett arra, hogy ősz óta a koronavírus delta variánsának terjedése miatt több gyermek betegedett meg, mint a tavalyi évben. Az egészségügyi tárca október végén engedélyezte a 12 évesnél idősebb kiskorúak beoltását.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 8 655-tel 3 510 610-re, az elhunytaké 467-tel 88 986-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 14 700-zal 339 005-re csökkent. Az elmúlt napon 1349 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

Koszovóban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését az országban, így az ott lakók éjfél és hajnali öt óra között nem léphetnek az utcára - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap kedden. Ezenfelül a Koszovóba belépőknek igazolniuk kell, hogy megkapták a koronavírus elleni valamelyik védőoltás mindkét adagját, egy adag felvétele esetében pedig negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, vagy igazolást arról, hogy átestek a betegségen.

A közigazgatásban dolgozóknak, az egyetemistáknak, a tömegközlekedés résztvevőinek, valamint a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek látogatóinak is bizonyítaniuk kell, hogy megkapták mindkét oltást, vagy ha csak az első adagot, akkor szintén negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 1565-tel 1 265 228-ra, Koszovóban néggyel 161 139-re, Észak-Macedóniában 101-gyel 217 301-re, Montenegróban 157-tel 158 466-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 267-tel 277 658-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 38-cal 11 955-re, Észak-Macedóniában 13-mal 7654-re, Montenegróban kettővel 2329-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 33-mal 12 732-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2985 maradt.

Legolvasottabb cikkeink