• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.01.05 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Izraelben a legtöbb fertőzöttet azonosították a járvány kezdete óta, pozitív lett a lengyel elnök vírustesztje.

Horvátországban újabb szigorításokat vezethetnek be az omikron miatt

A koronavírus omikron variánsa már két nappal az első tünetek megjelenése előtt fertőz, ami miatt gyorsan terjed, és ezért nagyon fontos az alapvető védekezési intézkedések betartása - mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet szerdai ülésén, utalva arra, hogy az omikron megjelenése miatt újabb szigorításokat vezethetnek be.

A válságstáb megvizsgálja, milyen intézkedéseket léptethetnek érvénybe, és a következő napokban a hatóságok meghozzák a megfelelő döntéseket - jelezte a kormányfő.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában rekordszámú, 8587 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 32-en hunytak el. Kórházban 1841 beteget ápolnak, közülük 230-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 263 058-an kaptak védőoltást, közülük 2 151 091-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 4068 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és hat beteg halt meg. Kórházban 542 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 251 227-en kaptak védőoltást, közülük 1 191 874-en mindkét adagot felvették.

A ljubljanai egyetem Orvostudományi Karának legfrissebb előrejelzése szerint a járvány az omikron miatt terjed rohamosan, és február elején a napi új fertőzöttek száma elérheti a 9000-et. A megbetegedések ötven százalékát az új vírustörzs okozza. A szlovén kormány várhatóan a hét végéig dönt az újabb szigorításokról.

Horvátországban és Szlovéniában is arra számítottak a szakemberek, hogy az ötödik hullám január közepén indul el. Az ünnepi összejövetelek azonban felgyorsították a vírus terjedését, így az ötödik hullám összeért a negyedik hullám végével, és már a hónap elején ismét emelkedni kezdett a járványgörbe.

Izraelben a legtöbb fertőzöttet azonosították a járvány kezdete óta

A koronavírus-járvány megjelenése óta a legtöbb, csaknem 12 ezer új fertőzöttet azonosítottak Izraelben az omikron vírusváltozat által dominált ötödik járványhullámban - jelentette a Walla hírportál szerdán. A kormányfő arról számolt be, hogy helyi kutatás szerint a negyedik oltás után közel ötszörösére ugrik az ellenanyagszint.

A legfrissebb közlések szerint 11 978 új fertőzöttet azonosítottak a több mint 200 ezer, kedden elvégzett teszttel, amelyek 6,65 százaléka volt pozitív. Egy nap alatt még sohasem találtak ilyen sok vírushordozót Izraelben a járvány tavalyelőtti megjelenése óta. Az R fertőzési együttható is folyamatosan emelkedik, jelenleg 1,94, vagyis 100 fertőzött 194-nek adja át a vírust, ami a járvány viharos terjedését jelzi.

Naftali Bennett miniszterelnök kedden személyesen tájékoztatott arról, hogy az első, Izraelben végzett kutatás szerint a negyedik oltás felvétele után egy héttel közel ötszörösére ugrik az ellenanyagszint a vérben.

Ezen a héten megkezdték a veszélyeztetett csoportok és a 60 évnél idősebbek újraoltását, az immár negyedik - második emlékeztető - adag beadását a vírussal szembeni védettség növelésére.

A kórházakban ápolt Covid-betegek száma tovább emelkedett 285-re, közülük 125-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Kedden már 91 "piros", vagyis jelentősen fertőzött települést, 55 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" és 53 "sárga" települést tartottak nyilván, ahol kismértékben volt jelen a koronavírus, míg 76 hely számított "zöldnek", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

2020. december vége óta 6 595 473, tizenkét évnél idősebb embert oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ami az ország lakosságának 70,92 százaléka. Eddig 4 284 424-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 46,07 százalékát jelenti.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 423 289 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 57 858 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8247-en, az utóbbi hét napban négyen haltak meg.

Pozitív lett a lengyel elnök vírustesztje

Pozitív lett Andrzej Duda koronavírus-tesztje, a Covid-19 elleni oltás harmadik adagjával decemberben beoltott lengyel elnök karanténba került, de nincsenek súlyos tünetei - közölte szerdán Pawel Szrot, a varsói elnöki hivatal főnöke. Andrzej Duda azért végeztetett tesztet, mert a környezetében fertőzések bukkantak fel. Jelenleg orvosi ellenőrzés alatt áll - tudatta Szrot a Twitter közösségi fiókján.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén elmondta: Lengyelországban feltehetőleg január végén érnek csúcspontjukra az omikron variáns okozta fertőződések. Egy várható újabb járványhullámra készülve jelentősen növelni fogják a kórházi kapacitásokat - jelezte.

Keddi adatok szerint Lengyelországban az omikron okozta 72 fertőzést mutattak ki, ami 2,5 százaléka az összes koronavírus-fertőzésnek. Annak kapcsán, hogy szerdán a hatóságok mintegy 17 200 új fertőzésről számoltak be a közel 38 millió lakosú országban, Niedzielski elmondta: ez heti összehasonlításban mintegy 10 százalékos növekedést jelent, ami azonban a karácsonyi ünnepek alatt végzett tesztek számával összefüggő "anomáliaként" is értelmezhető. Egy hete az egészségügyi tárca a koronavírus-fertőzések számának csökkenéséről számolt be.

Amennyiben beigazolódna, hogy trendváltás következett be, a kormány a járványügyi intézkedések szigorításáról hozhat intézkedést, jelenleg azonban nincs ilyen döntés - közölte a miniszter.

Lengyelországban utoljára december 15-én szigorítottak az intézkedéseken: ennek értelmében a szolgáltatásokat egyszerre kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint korábban, az általános és középiskolákban pedig ezen a héten kötelező a távoktatás.

Varsó szerdán nyilvánosan megszólalt a hollandiai szigorítások ellen vasárnap Amszterdamban tüntető emberekkel szembeni rendőrségi beavatkozás miatt. Sebastian Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes közölte: tárcája, tekintettel a soros francia EU-elnökségre, azzal a kéréssel fordult a párizsi igazságügyi minisztériumhoz, hogy tűzze a legközelebbi uniós miniszteri értekezlet napirendjére a hollandiai rendvédelmi erők "brutalitásáról" szóló jelentéseket.

Tiltakoztak a francia parlamentben Emmanuel Macron oltatlanokat bíráló interjúja miatt

Tiltakozást váltott ki szerdán a francia parlamentben Emmanuel Macron államfő interjúja, amelyben azokat bírálta, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást. A képviselők fel is függesztették annak a törvénytervezetnek a vitáját, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakulna át.

"Kifejezetten bosszantani szeretném az oltatlanokat. Folytatjuk is, a végsőkig. Ez a stratégia" - jelentette ki a köztársasági elnök a Le Parisien című napilapnak adott interjúban a parlamenti vita kapcsán. "Nem zárom őket börtönbe, nem kötelezem őket erővel az oltásra. Tehát meg kell nekik mondani: január 15-től nem mehetnek többet étterembe, nem fognak tudni beülni egy kávéra, nem mehetnek többet színházba, moziba" - tette hozzá.

Egy olvasói megjegyzés kapcsán, amely szerint az intenzív osztályokon ápolt fertőzöttek 85 százaléka még nem kapott oltást, Emmanuel Macron kiemelte, hogy "ez a legjobb érv" a kormány stratégiájára, miután "a demokráciában a hazugság és az ostobaság a legrosszabb ellenfél".

"Majdnem minden ember, több mint 90 százalék kérte az oltást, és csak egy nagyon kicsi kisebbség áll ellen" - hangsúlyozta az elnök. "Hogyan csökkentsük ezt a kisebbséget? Elnézést a kifejezésért, de úgy fogjuk csökkenteni, hogy még jobban bosszantjuk. Én nem akarom a franciákat bosszantani. Egész nap az adminisztráció ellen papolok, amikor nem hagyja békén az embereket. De az oltatlanokat kifejezetten bosszantani szeretném" - fogalmazott.

Szavai akkora felháborodást váltottak ki a nemzetgyűlésben, hogy a képviselők szerdára virradó éjjel felfüggesztették a törvénytervezet vitáját. Jean-Luc Mélenchon, aki a radikális baloldal jelöltje lesz az áprilisban esedékes elnökválasztáson, "megdöbbenésének" adott hangot. "Tudja az elnök, hogy mit beszél? A WHO (az Egészségügyi Világszervezet) azt javasolja, hogy inkább győzzük meg az embereket, mintsem korlátozzuk. És ő? Még inkább bosszantani akar. Elképesztő!" - írta a Twitteren az ellenzéki politikus.

Marine Le Pen, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje szerint "egy elnök nem mondhat ilyet". "Az, akinek a nemzet egységét kell szavatolnia, továbbra is megoszt és vállalja, hogy az oltatlanokat másodosztályú állampolgárokká kívánja tenni. Emmanuel Macron méltatlan az elnöki tisztségre" - jelentette ki Le Pen. Hasonló álláspontot fogalmazott meg Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje a Cnews hírtelevízióban. "Az elnök azt is mondta, hogy az oltatlanok nem állampolgárok. Nem a köztársasági elnök dolga választani a jó és a rossz franciák között. Olyannak kell elfogadni őket, amilyenek, sértegetés nélkül kell őket vezetni, összefogni" - vélte Pécresse, aki ugyanakkor - ellentétben Le Pennel és Mélenchonnal - támogatja az oltási igazolás bevezetését.

A törvénytervezet vitájának felfüggesztését ellenzéki politikusoknak már keddre virradóra éjjel is sikerült megszavazniuk, miután nem volt elég kormánypárti képviselő a nemzetgyűlésben. A javaslatot Emmanuel Macron pártján kívül a jobbközép Köztársaságiak és a szocialisták is támogatják, így várhatóan elfogadják majd, de a többszöri felfüggesztés miatt elképzelhető, hogy a tervezett január 15. helyett csak később léphet életbe. A képviselők szerda délután folytatják a vitát. A kormány eredetileg azt szerette volna, ha a nemzetgyűlés már kedden, a szenátus pedig a hét második felében jóváhagyja a javaslatot. Gabriel Attal kormányszóvivő szerdán "mindenképpen szükségesnek" mondta a szöveg elfogadását. Emlékeztetett arra, hogy csaknem 20 ezer fertőzöttet ápolnak jelenleg kórházban, s az elmúlt 24 órában 297-en vesztették életüket a járvány szövődményeiben.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a keddi vitában bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek száma ismét rekordot döntött, s megközelítette a 300 ezret. Az előző rekordot december végén jelentették, akkor 230 ezer új esetet regisztráltak egyetlen nap alatt. Franciaországban a koronavírus-járvány ötödik hulláma két hónappal ezelőtt kezdődött a delta variánssal megfertőződöttek számának emelkedésével, majd a december közepi tetőzéskor megjelent a még fertőzőbb omikron variáns, amely már az új esetek több mint kétharmadáért felelős.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Január 15-től - a törvénytervezet értelmében - ezekre a helyekre kizárólag a három oltást kapók léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig ezeket a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió emberre, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást.

Jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon a szilveszteri mulatságok után

Az új év első napjaiban jelentősen megugrott az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, míg egy héttel ezelőtt a térségben 24 óra alatt 3953 új fertőzöttet azonosítottak, szerdára 9576-ot vettek nyilvántartásba.

A szerbiai közszolgálati televízió reggeli műsorában szakértők azt mondták, hogy az esetszámok növekedésének hátterében egyrészt a koronavírus omikron variánsának gyors terjedése, másrészt az újévi ünnepségeken az elővigyázatossági intézkedések semmibevétele áll. Radmilo Jankovic, a dél-szerbiai Nis klinikai központjának igazgatóhelyettese kiemelte: a számok a napokban tovább fognak emelkedni, az ortodox karácsonyi ünnepek után, azaz a jövő héten akár több tízezer új fertőzött is lehet.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 5224-gyel 1 310 845-re, Koszovóban 108-cal 161 706-ra, Észak-Macedóniában 1197-tel 227 168-ra, Montenegróban 2590-nel 177 455-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 457-tel 293 684-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 19-cel 12 806-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 7996-ra, Montenegróban kettővel 2422-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hússzal 13 517-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2991 maradt.

Pozitív lett Henrik luxemburgi nagyherceg koronavírustesztje

Megfertőződött az új típusú koronavírussal a luxemburgi uralkodó, Henrik nagyherceg - közölte a Luxemburg Times című, angol nyelvű luxembourgi hírportál az uralkodói palota közleményére hivatkozva szerdán. A beszámoló szerint a 66 éves nagyherceg önkéntes karanténba vonult, miután kedden úgy az antigén-, mint a PCR-tesztje pozitív lett. Az uralkodó enyhe tüneteket mutat - írták.

A közlemény kitért arra is, hogy megtartják Luxemburg új pénzügy-, sport- és társadalombiztosítási minisztereinek szerdára tervezett eskütételét. A nagyherceg - aki apját, János nagyherceget 2000-ben követte a trónon - a ceremónián videokonferencia útján vesz részt a kelet-luxemburgi Berg palotájából.

A hírportál beszámolt arról is, hogy hétfőn Taina Bofferding belügyminiszternél is kimutatták a fertőzést. Tavaly Xavier Bettel miniszterelnököt egy hétig ápolták kórházban koronavírus-fertőzés miatt - emlékeztettek.

Az illetékes luxemburgi egészségügyi intézet legfrissebb beszámolója szerint rekordot dönt a frissen feljegyezett fertőzöttek száma Luxemburgban. A jelentős mértékű növekedésért a vírus omikron nevű variánsa felelős - közölték.A hét folyamán naponta átlagosan ezer pozitív esetet regisztráltak, a múlt hét második felében pedig az 1230-at is meghaladta fertőzöttek na pi száma. Kórházakban 66 beteget ápolnak koronavírussal, közülük 19-en részesülnek intenzív ellátásban. A járvány kezdete óta 912-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és 106 235-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal a nagyhercegségben.

A luxemburgi kormány legutóbb karácsony napján jelentett be korlátozásokat a járvány megfékezésére. A frissített szabályok értelmében a vendéglátóhelyeknek este 11-kor be kell zárniuk. Azoknak pedig, akik még nem kaptak emlékeztető oltást, friss koronavírustesztet kell felmutatniuk, ha szórakozóhelyre vagy étterembe kívánnak menni. A luxemburgi parlament hamarosan vitát kezd a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről - közölték.

A Németország, Belgium és Franciaország által határolt, mintegy 620 ezer lakosú Luxemburg 1835 óta élvez teljes függetlenséget. Európa egyik legkisebb szuverén nemzete a NATO és az Európai Unió alapító tagjai közé tartozik.

Kárpátalján Covid-igazolásokat hamisító bűnszervezetet lepleztek le

Újabb, hamis Covid-igazolásokat és PCR-teszteket gyártó bűnszervezetet lepleztek le az ukrán hatóságok Kárpátalján - adta hírül az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A közlemény szerint a négyfős hamisító csoport saját titkos nyomdát üzemeltetett, amelyben hamis dokumentumokat - nemzetközi Covid-igazolásokat és PCR-teszteket - állítottak elő. Körülbelül egy évig folytatták ezt az illegális tevékenységet, amellyel több százezer hrivnyát (1 hrivnya 11,65 forint) kerestek. A klienseiket egy helyi egészségügyi intézményben dolgozó tettestársuk hajtotta fel nekik.

Az országban már több, Covid-igazolásokat és PCR-teszteket hamisító csoportot lepleztek le, és Kárpátalján sem ez volt az első. December közepén az ukrán határőrség számolt be  arról, hogy a megyében az egyik határátkelőnél folyt illegális kereskedelem ilyen dokumentumokkal. Akkor a hálózat felderítésében közösen vett részt a határőrszolgálat csapi és lvivi (lembergi) részlege, valamint az ungvári járási rendőrkapitányság. A hamis iratok darabjáért 50 eurót kértek az elkövetők. A Kijev megyei rendőrség pedig kedden számolt be arról, hogy december 28. és január 3. között a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren 19-en mutattak be hamisnak látszó Covid-igazolást.

Ukrajnában szerdára az eddig azonosított koronavírusos fertőzöttek száma 4571-gyel 3 682 659-re, az elhunytaké 273-mal 96 709-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint négyezerrel 94 157-re csökkent. Az elmúlt napon 1366 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 835 698-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 912 624-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik - kiegészítő, illetve emlékeztető - oltást eddig 12 312-en kaptak. Kedden 102 478 embert oltottak be.

Legolvasottabb cikkeink