• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a nap legfrissebb járványügyi hírei

Hírek Frissítve 2020.01.30 Forrás: MTI
Koronavírus: a nap legfrissebb járványügyi hírei

Egyre jobban terjed a koronavírus, ki kézmosással, ki karanténnal, ki felfüggesztéssel igyekszik útját állni a járványnak.

SE: a gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása az egyetlen védekezési mód

A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön a honlapján. A közlemény szerint Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak fertőzött országba.

Az egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy valamelyikük hordozhatja a vírust. Ha ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállíttatják a beteget.

Rámutattak, a betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől. Ha valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felsőlégúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban jelentkezhet.

Mint írták, a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felsőlégúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert. A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső- és alsólégúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

Az új humán koronavírustörzs 2019 decemberében jelent meg Vuhanban, január 8-án azonosították. Azóta mintegy 100 ember halálát okozta. A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak - áll a közleményben.

Több Kínában működő nagyvállalat léptetett életbe óvintézkedéseket

Számos Kínában működő nemzetközi nagyvállalat vezetett be óvintézkedéseket az új koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében - derül ki a vállalatok által kiadott közleményekből.

A Facebook felfüggesztett minden, nem létfontosságúnak ítélt utazást Kína szárazföldi területére, és azokat az alkalmazottait, akik a közelmúltban ott jártak, arra kérte, hogy dolgozzanak otthonról. Az Apple amerikai információs technológiai óriásvállalat rövidítette a kínai üzleteinek nyitva tartását és korlátozta az alkalmazottak utazását. A Goldman Sachs amerikai, az HSBC és a Standard Chartered brit nemzetközi pénzintézetek eltiltották munkatársaikat a Kínába és Hongkongba utazástól, és szintén otthonmaradásra kérték azokat, akik az elmúlt időszakban Kína szárazföldi részén jártak.

A Volkswagen német autógyártó vállalat kiadta a Kínában dolgozó munkatársainak, hogy a hivatalosan meghosszabbított holdújévi munkaszünet lejárta után még további két hétig otthonról lássák el feladataikat. A H&M svéd divatcég 45 Kínában működő üzletét zárta be és felfüggesztett minden Kínába, illetve az országon belül tervezett üzleti utat, a Kínából visszatérő alkalmazottainak pedig azt tanácsolta, hogy két hétig maradjanak otthon. A British Airways brit légitársaság legalább január 31-éig törölte az összes Kínába és Kínából közlekedő közvetlen járatát, míg a Finnair finn légitársaság március végégi felfüggesztette a Pekingbe, illetve Nankingba közlekedő járatait, és hasonló intézkedéseket jelentett be több más légitársaság is.

Az IKEA svéd bútorforgalmazó óriásvállalat csütörtökön közölte, hogy az összes Kínában működő áruházát egyelőre bizonytalan ideig zárva tartja majd a munkaszünet után is. A Starbucks amerikai kávézólánc pedig a Kínában működő üzleteinek több mint felét zárta be ideiglenesen. A kínai Alibaba e-kereskedelmi óriás kiadta a dolgozóinak, hogy a február 2-áig meghosszabbított holdújévi munkaszünet után még egy hétig otthonról dolgozzanak. A Tencent kínai technológiai vállalat február 9-éig hosszabbította meg a munkaszünetet az alkalmazottai számára, míg a Tiktok videómegosztó alkalmazást tulajdonló kínai Bytedance, a Pinduoduo kínai e-kereskedelmi vállalathoz hasonlóan arra kérte a holdújév idején utazó dolgozóit, hogy hazatértük után helyezzék magukat 14 napra karanténba otthonaikban.

Az új koronavírus járvány miatt emellett számos, Kínában működő bevásárlóközpont, étteremlánc és egyéb szolgáltató jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti tevékenységét. A döntést egyrészről dolgozóik, másrészről pedig az ügyfeleik biztonsága érdekében hozták meg, az üzleti tevékenység szüneteltetése azonban várhatóan komoly gazdasági károkat okoz majd a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban.

Oroszország lezárta távol-keleti határait

Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. A kormányfő utasította Tatyjana Golikovát, a védekezésért felelős stábot irányító miniszterelnök-helyettest, hogy naponta tájékoztassa a lakosságot a járványhelyzetről és a foganatosított megelőző intézkedésekről.

Oroszország korábban csak a Kínával közös határát zárta le az autós és gyalogosforgalom elől, március 1-jéig. Péntektől a Moszkva és Peking közötti vasúti forgalmat is korlátozza.

Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétette a koronavírussal fertőzött személyek kezelésére ajánlott készítményeket, amelyek között van a HIV, a C típusú májgyulladás és a sclerosis multiplex ellen használt gyógyszerek. Ezek között szerepel a Rabavirin, a rekombináns interferon beta-1b és a Lopinavir/Ritonavir.

Korábban Gennagyij Onyiscsenko járványügyi orvos azt mondta, hogy mintegy 30 meglévő gyógyászati készítmény használható a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, köztük tucatnyi olyan, amelyekkel HIV-fertőzötteket kezelnek. Ő az Indinavirt és a Szakvinavirt említette meg alkalmazható gyógyszerként. Az orosz egészségügyi minisztérium és a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) ajánlatai szerint megelőző gyógyszeres kezelést kell biztosítani 48 órán belül mindenki számára, aki koronavírustól megbetegedett emberrel lépett érintkezésbe.

Oroszországban, ahol korábban az összes határátkelőhelyen megerősítették a járványügyi ellenőrzést, és eddig 184, az akut légügyi fertőzés tüneteit mutató embert vizsgáltak ki, eddig még nem találtak senkit, aki az új koronavírustól fertőződött volna meg.

Oroszország első, a moszkvai Puskin téren működő McDonald's étterme csütörtökön visszavonta a péntekre meghirdetett akcióját, amelynek keretében a 30 évvel ezelőtti árakon, 3 rubelért adták volna a hamburgert. A rubel jelenleg mintegy 4,90 forintot ér. Az orosz oktatásügyi minisztérium pénteken március 2-ig meghosszabbította az Oroszországban tanuló kínai diákok számára a téli tanítási szünetet.

Prága leállította a vízumok kiadását kínaiaknak

A cseh külügyminisztérium leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak - jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter csütörtökön Prágában. A vízumkiadás leállításáról szerdán született döntés Prágában. "A vízumkiadó központok Kínában már zárva vannak" - mondta a külügyminiszter. A lehetséges további intézkedésekről folynak a tárgyalások.

Andrej Babis kormányfő közölte: mérlegeli azt az elképzelést, hogy Prága ideiglenesen leállítja a Kínából érkező repülőgépek fogadását. Petrícek szerint nem kizárt, hogy az érintett légitársaságok ezt a döntést maguk hozzák meg. A cseh hatóságok a prágai nemzetközi repülőtéren már vasárnap elkezdték a Kínából érkező utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését. Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, és átlagban két és fél napot töltöttek ott.

A Kína járvány sújtotta régióiban rekedt öt cseh állampolgár kimenekítéséről Prága a franciákkal és a britekkel tárgyal, és nem zárja ki a németekkel való együttműködést sem. Párizs és London a prágai értesülések szerint szombaton tervez különgépet küldeni Kínába, ehhez azonban egyelőre hiányzik Peking engedélye - jegyezte meg Petrícek. Kifejtette: a kormányfővel abban állapodtak meg, hogy ha szombaton nem sikerülne a manővert lebonyolítani, akkor Prága mérlegelni fogja saját különgép küldését Kínába. Amennyiben erre sor kerül, Prága a gép szabad helyeit további EU-országok állampolgárainak ajánlja fel.

Újfajta, hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg egy csehországi cég

Újfajta, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg két héten belül a brünni (Brno) Respilon vállalat egy izraeli cég közreműködésével. Ezek az arcmaszkok nem csak elfogják a koronavírust, de annak elpusztítására is képesek lesznek az anyagban lévő réz-oxid nanorészecskéinek köszönhetően - közölte Roman Zima, a dél-morvaországi cég igazgatója újságírókkal. Az újfajta arcmaszkok néhány héten belül kaphatóak lesznek, az áruk pedig várhatóan néhány tíz korona (néhány száz forint) lesz.

A hagyományos papírból vagy szövetből készült arcmaszkok hatékonyságát az utóbbi hetekben több szakértő is megkérdőjelezte. A brünni cég nanorészecskék fejlesztésére specializálódott, míg magának az arcmaszknak a legyártását külföldi cégeknél rendeli meg.

Csehországban a járvány kirobbanása előtt naponta mintegy száz darab arcmaszkot adtak el, mára ez a szám több ezerre emelkedett és számos helyen az arcmaszkok már nem is kaphatóak. A cégigazgató szerint nem csak az arcmaszkok anyaga és szűrője fontos, hanem az arcmaszk formája is, hogy minden részében jól tapadjon az archoz.

A Respilon elemzése szerint az eddig használt különféle klasszikus arcmaszkok nem túl hatékonyak. Hatákonyságukat feljavítja a nanorészecskés szűrő használata, amely a nagyon apró vírusokat is képes elfogni és elpusztítani. Az újfajta arcmaszkok egyszeri használatra készülnek, mert az arcról való levételkor fertőződhetnek.

"Arcmaszkjaink számításaink szerint mintegy másfél-két hónap múlva már kaphatóak lesznek a gyógyszertárakban és az üzletekben. A Respilon tavaly mintegy 700 ezer darab arcmaszkot adott el elsősorban Kínában. Az idén már 8,5 millió darabra kapott megrendelést. "Ilyen mennyiségű megrendelést azonban egyedül nem vagyunk képesek teljesíteni" - jegyezte meg Roman Zima.  

A portfolio.hu beszámolója szerint egy nap alatt, szerda estére további 38-cal emelkedett Kínában a koronavírus okozta járvány halottainak száma, és Tibetből is jelentettek egy megbetegedést, az elsőt. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el kórban. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van. Kínán kívül több mint húsz országban akad, de csak néhány koronavírusos beteg. Számuk összesen 70 körül van.

A koronavírus okozta járvány kínai kutatók számításai szerint lassabban terjed a szamárköhögésnél, vagy a TBC-nél, viszont valamivel gyorsabban a "szokásos" influenzánál - áll abban a jelentésben, amelyet a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi hetilap közölt szerdán.

A kínai kutatók 425, bizonyítottan koronavírustól megfertőződött beteg esetét vették alapul számításaikhoz és arra jutottak, hogy egy beteg átlagosan 2,2 embert fertőz meg. Ez a hányad valamivel magasabb, mint a tipikus influenzánál, viszont jóval alacsonyabb, mint a koronavírus "rokonának" mondható SARS esetében. Annál 3-ra becsülték az egy ember által megfertőzöttek számát. A koronavírus lappangási ideje a kutatók szerint átlagosan öt nap.

Jelentésükben kitértek arra is, hogy a január elseje előtt tüneteket mutató betegek több mint a fele kapcsolatban állt a ragály kezdőpontjának vehető vuhani halpiaccal. A tüneteket csak január elseje után produkálóknak viszont csupán 8 százalékuk hozható összefüggésbe a halpiaccal a kór szempontjából.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink