• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: Csehország szigorításra készül

Hírek Frissítve 2020.07.23 Forrás: MTI
Koronavírus: Csehország szigorításra készül

A csaknem 410 ezer igazolt megbetegedéssel Kaliforniában immár több a fertőzött, mint korábban New Yorkban államban volt a járvány tetőzése idején.

Ha továbbra is növekszik a napi koronavírus-fertőzések száma Csehországban, az egészségügyi minisztérium újra országos szintű óvintézkedéseket vezet be - jelentette ki Adam Vojtech, a tárca vezetője szerdán este, miután az utóbbi napokban folyamatosan romló járványhelyzetről tárgyalt Andrej Babis kormányfővel Prágában. "A jelenlegi (csehországi) járványügyi helyzetet nem minősíthetjük jónak. A számok növekednek. Egyre jobban látszik, hogy a zárt termekben lezajló tömeges rendezvények nagyon kockázatosak" - mondta a miniszter újságíróknak.

A tárca honlapján közölt legfrissebb adatok szerint szerdán az esti órákig újabb 124 személynél mutatták ki a vírust, négyen elhunytak, s ezzel a halálos áldozatok száma 364-re emelkedett. Országosan a betegek száma meghaladja az 5 ezret.

Ha a helyzet tovább romlik, a miniszter megfontolja országos óvintézkedések bevezetését.

"Például újra kötelező lehet az arcmaszkok viselete a zárt termekben, vagy korlátozhatjuk a rendezvények résztvevőinek számát" - jegyezte meg.

"Péntekig várok, hogyan alakul a helyzet. Amennyiben nem csökkenne, vagy nem stagnálna a napi esetek száma, az egészségügyi tárcának országos szintű intézkedést kellene bevezetnie" - szögezte le Adam Vojtech.

"Nem akarjuk a szórakozóhelyeket vagy a klubokat bezárni, de az embereknek felelősen kell viselkedniük" - jelentette ki a miniszter a hétvégi prágai esetre célozva. Prágában egy éjjeli klubban több mint hatvanan fertőződtek meg egy olyan embertől, akin akkor még nem mutatkoztak a fertőzés jelei. Ez csak másnap derült ki, amikor az illető kezdte rosszul érezni magát, és orvoshoz fordult. Ezután vetették alá tesztelésnek a többi résztvevőt, köztük prágai fociklubok csapatainak játékosait, és több mint 60 embernél mutatták ki a fertőzést.

A kormányfő és a miniszter megegyeztek, hogy a járványhelyzetet jövő hétfőn a kabinet is megvitatja, és szükség esetén meghozzák a megfelelő intézkedéseket.

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a járvány Romániában

Csütörtökön ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek előző napi baljós rekordja. 

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1112 új esetet vettek nyilvántartásba, és további 25 beteg vesztette életét. Ezzel 2126-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, a járvány kezdete óta Romániában több mint 41 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Az utóbbi 24 órában csaknem négyszeresére emelkedett a karanténban lévők száma: most már 2150 fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országból érkezett ember várja otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási időszakának elteltét. Romániában több mint kéthetes joghézag után kedden lépett hatályba a karanténtörvény, amely jogalapot teremt a fertőzésgyanús emberek elszigetelésére.

A GCS csütörtökön először részletezte, hogy az utóbbi napon kiértékelt több mint 20 ezer teszt közül kevesebb mint 12 ezret végeztek az egészségügyi személyzet igénylése és több mint 8 ezret az érintettek saját kérésére. Ebből kiderült, hogy a vizsgálatok jelentős része nem a fertőzöttek újratesztelését, vagy a velük kapcsolatba került emberek ellenőrzését célozza, hanem a külföldi utazásuk miatt koronavírus-tesztet igénylő állampolgárok egészségi állapotát tükrözi.

A teszteredmények jelentős része tehát nem eleve fertőzésgyanús, hanem szinte véletlenszerűen kiválasztott emberektől származik, ami akár statisztikai mintavételének is beillik. Romániában sokan a tesztek növekvő számának tulajdonítják a fertőzések számának folyamatos emelkedését, de a június elején elért 2 százalékos mélypont óta a pozitív tesztek aránya is fokozatosan növekszik, és most már az 5 százalék számít átlagosnak.

Oroszországban mérséklődött a fertőzöttek napi növekedése

Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy napban 5848-cal 795 038-ra emelkedett, ami 0,7 százalékos növekedés. A napi növekmény ezzel már negyedik napja marad hatezer alatt. Az új esetek 27,7 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 970 908), Brazília (2 227 514) és India (1 238 798) után.

Az aktív esetek száma 2576-tal 201 816-ra csökkent. A halálozások száma 147-tel 12 892-re, a gyógyultaké pedig 8277-tel 580 330-ra emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 608-cal 235 971-re, a halálos áldozatoké 14-gyel 4364-re, a gyógyultaké pedig 453-mal 173 392-re nőtt.

 Az országban a járvány kezdete óta több mint 26 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 296 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 267 315 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az ország 85 régiója közül egyedül a Hanti-Manysi Autonóm Körzetben nem enyhítettek még a karaténintézkedéseken. Csütörtökön Karéliában 50-ről 20 főre csökkentették a rendezvények részvevőinek felső határát, de nem szüntették meg a korlátozást, arra hivatkozva, hogy még mindig nem stabilizálódott a betegségszám csökkenése.

Vlagyimir megye kormányzói hivatala szerda este közleményt adott ki, amelyben "pontosította" azt az aznapi bejelentést, miszerint a régióban az egyik orvosnál kimutatták a Covid-19-fertőzés megismétlődését. A kommüniké szerint az érintett első alkalommal tüdőgyulladást kapott, de a koronavírus-tesztje negatív volt. A második alkalommal azonban megerősítést nyert a SARS-CoV-2 vírus jelenléte a szervezetében.

Vlagyimir Szipjagin, a megye kormányzója a egy közösségi oldalon szerdán közvetített felszólalásában azt mondta, hogy a régióban az egyik egészségügyi alkalmazott két hónap alatt kétszer is elkapta a Covid-19-fertőzést. A TASZSZ hírügynökség ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban mindeddig nem történt hivatalos bejelentés újrafertőződésről.

Vlagyimir Csulanov professzor, az orosz egészségügyi minisztérium járványügyi főszakértője Szipjagin közlését kommentálva azt mondta, hogy az újrafertőződés nagyon ritka, és valószínű, hogy az adott személy immunrendszerének sajátosságaival áll összefüggésben.

A legrosszabb helyzetben továbbra is a Morvasziléziai régió van, ahol egy hete kötelezővé tették az arcmaszkok használatát a tömegközlekedésben és a zárt helyiségekben. Eddig csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt ilyen szabály.

Romlik a helyzet az észak-csehországi Libereci régióban is, ahol péntektől kezdve a kórházakat, orvosi rendelőket és szociális intézményeket csak arcmaszkkal lehet felkeresni.

Néhány kisebb fertőzésgóc az ország más régióiban is van. 

Kaliforniában több mint 409 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma

Kaliforniában szerdán több mint 409 ezerre emelkedett a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója.  A csaknem 410 ezer igazolt megbetegedéssel Kaliforniában immár több a fertőzött, mint korábban New Yorkban államban volt a járvány ottani tetőzése idején. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve New York állam még mindig a második helyen áll, míg Florida a harmadik legfertőzöttebb tagállam.

A dél-kaliforniai Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti bejelentette: fontolgatja, hogy a városban ismét kijárási tilalmat vezet be, és lezárja a települést. Egyelőre arra intette a lakosokat, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol sok ember van.

A déli Floridában szerdán kora délutánig 9785 új esetet állapítottak meg, s ezzel ebben a tagállamban 379 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma, valamint több mint 5 ezren haltak meg a koronavírus miatt. Az elhunytak 47 százaléka idősotthonokban és intézetekben élt.

A hétvégén csaknem 50 floridai kórházban már nem volt betegágy az intenzív osztályokon.

New Yorkban és New Jersey-ben az egészségügyi hatóságok június végén elrendelték, hogy 14 napos karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki olyan tagállamból utazik be, ahol fellángolt a járvány.

Egy Detroit melletti római katolikus zárdából szerdán 13 idős apáca halálát jelentették, valamennyien a vírusfertőzés szövődményei miatt vesztették életüket.

A déli tagállamokban - Arizonában, Texasban, Alabamában, Georgiában - változatlanul folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban eddig több mint 3 millió 900 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és több mint 142 ezer a halálos áldozatok száma.

Az új típusú koronavírust Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva "Trump-vírusnak" titulálta.

Alex Azar, az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának vezetője szerdán a CNBC televíziónak adott interjújában megerősítette a The Wall Street Journal című lap szerda reggeli értesüléseit, amelyek szerint a még készülő új vakcinákat az amerikai állampolgároknak ingyen, térítés nélkül biztosítja majd a szövetségi kormányzat.

 A Trump-adminisztráció szerdán újabb megállapodást kötött két gyógyszergyárral, az amerikai Pfizerrel és a német tulajdonú, de amerikai laboratóriumokkal is rendelkező BioNTechhel arról, hogy a készülő vakcinájukból 100 millió adagot vásárol 1,9 milliárd dollárért (több mint 571 milliárd forint). 

Orosz miniszterelnök: az egészségügy felkészült a második hullámra

Az orosz egészségügy készen áll az olyan kihívásokra, mint amilyen a Covid-19-világjárvány második hulláma - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdai moszkvai parlamenti meghallgatásán. Korábban Vlagyimir Csulanov professzor, az orosz egészségügyi minisztérium járványügyi főszakértője úgy vélekedett, hogy a vírusos, köztük a Covid-19 fertőzések második hulláma ősszel érheti majd el Oroszországot, de az nem lesz olyan erős, mint amilyen az első.

A kormányfő a törvényhozás alsóházában, az Állami Dumában úgy vélekedett, hogy az egészségügyi rendszer nemzetközi összehasonlításban is jól vizsgázott. Kifejezte reményét, hogy Oroszországnak őszre már meglesz a vakcinája. Közölte, hogy a lezárt és a befejezésükhöz közeledő kutatásokat az egészségügyi tárca Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) és a védelmi minisztérium jegyzi. Bejelentette, hogy a novoszibirszki Vektor, valamint a Vakcinák és Szérumok Kutatóintézete is klinikai tesztelésre készül.

Misusztyin beszámolója szerint 17 tudományos intézet 26-féle vakcina kifejlesztésén dolgozik Oroszországban, ahol az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 5862-vel 789 190-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,7 százalékos, immár harmadszor csökkent 6 ezer alá. Az új esetek 25,9 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 902 135), Brazília (2 159 654) és India (1 193 078) után. Az aktív esetek száma 3972-vel 204 392-re csökkent. A halálozások száma 165-tel 12 745-re, a gyógyultaké pedig 9669-cel 572 053-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 267 171 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vlagyimir Szipjagin, Vlagyimir megye kormányzója a VKontaktye közösségi oldalon szerdán közvetített felszólalásában elmondta, hogy a régióban az egyik egészségügyi alkalmazott két hónap alatt kétszer is elkapta a Covid-19-fertőzést.

A TASZSZ hírügynökség ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban mindeddig nem történt hivatalos bejelentés újrafertőződésről. A kormányzó sajtótitkára szerint a másodszor is megfertőződött egészségügyi dolgozó felépült és munkába állt. 

Ismét száz fölé emelkedett a fertőzöttek száma Ausztriában

Az elmúlt 24 órában 129-en fertőződtek meg koronavírus által az Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint.  Háromnapos kedvező tendencia tört meg Ausztriában; vasárnap (82 fő), hétfőn (88 fő) és kedden (84 fő) is száz alatt volt az új fertőzöttek száma. A legtöbb új fertőzött továbbra is Felső-Ausztriában (52 fő), Bécsben (34 fő), Stájerország tartományban (15 fő) és Alsó-Ausztriában (14 fő) található, de Tirolban (7 fő) és Burgenlandban (4 fő) is történtek fertőződések.

Ausztriában eddig 19 943 ember koronavírustesztje lett pozitív. Közülük 711-en haltak bele a betegség szövődményeibe, míg 17 849-en időközben meggyógyultak. Jelenleg 1 369 aktív fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, 93 betegnek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorul.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint ezer megkérdezettből 59 százalék támogatja a szájmaszk-viseléssel kapcsolatos szigorításokat, és 35 százalék visel szájmaszkot azokon a nyilvános helyeken is, ahol az jelenleg nem kötelező. A válaszadók 64 százaléka szorgalmazza a büntetések szigorítását. Az osztrák kormány kedden jelentette be, hogy péntektől ismét kötelező lesz a szájmaszk az üzletekben, a postahivatalokban és a bankokban. A büntetési tételek is szigorodnak; büntetőjogi következménye is lehet annak, ha egy koronavírussal fertőzött személy megszegi a karanténkötelezettséget. Az óvintézkedések bevezetése óta a rendőrség ötvenezer alkalommal ellenőrizte a karanténkötelezettség betartását; eszerint koronavírussal fertőzött személyek 265 alkalommal követtek el szabálysértést.

A szabályszegésben Tirol jár az élen; a tartományban 165 alkalommal fordult elő, hogy a karanténidejüket töltő személyek elhagyták a lakhelyüket.

Karintiában megkezdődött a bírósági eljárás annak a nőnek az ügyében, aki Covid-19-betegségben szenvedett, és megszegve a karanténkötelezettséget, szájmaszk nélkül bevásárolni indult. Felső-Ausztriában pedig pénteken kezdődik a bírósági tárgyalás annak a 35 éves nőnek az ügyében, aki még áprilisban fertőződött meg koronavírussal, ugyanakkor megszegve a karanténkötelezettséget, sétálni indult. Szándékos veszélyeztetés gyanújával indult eljárás ellenük, és akár három év szabadságvesztésre is büntethetik őket.

Több amerikai államban kötelezővé tették az utcán is a szájmaszkot

Ohióban, Minnesotában és Indianában is folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált vírusfertőzöttek száma, és ezért mindhárom államban mindenkinek kötelező lesz a szájmaszk viselése az utcán és a munkahelyen egyaránt.

 Tim Walz, Minnesota demokrata párti kormányzója szerdán este írta alá a rendeletet, amely szombattól teszi kötelezővé a szájmaszkot. Eric Holcomb, Indiana republikánus kormányzója azt jelentette be, hogy hétfőtől lesz kötelező az állam egész területén a szájmaszk viselése, utcán és beltéren - boltokban, munkahelyeken - egyaránt. Minden nyolcévesnél idősebb indianainak hordania kell majd a védőmaszkot. Ohio szintén republikánus kormányzója, Mike DeWine már csütörtöktől előírta az államban mindenütt érvényes maszkviselési kötelezettséget, mégpedig minden, tízévesnél idősebb ohiói számára.     Kate Brown oregoni kormányzó szerdán meghosszabbította az államban eddig is érvényben lévő maszkviselést. A demokrata párti politikus bejelentette, hogy a kötelezettséget az ötévesnél idősebbek számára is kiterjeszti. Egyben korlátozta a presszókban, éttermekben, templomokban és a közélet más zárt tereiben egyszerre jelenlévők számát. Péntektől száz embernél több nem gyűlhet össze ezeken a helyeken.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester csütörtöktől tette kötelezővé a szájmaszkok viselését az utcákon. Bowser közölte: aki nem tartja be az előírást, komoly pénzbüntetésre számíthat. Egyúttal bejelentette azt is, hogy október 9-ig meghosszabbítja az egészségügyi szükségállapotot.

A fővárosban, valamint a szomszédos Marylandben és Virginiában folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Marylandben különösen megugrott a Baltimore-ban és a tengerparti vidékeken diagnosztizált fertőzöttek száma.     Változatlanul heves a járvány Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában.     Donald Trump amerikai elnök szerdai sajtókonferenciáján bejelentette, hogy a kormány további ötmilliárd dollárt ad az idősotthonoknak, amelyekben a járvány aránytalanul sok halálos áldozatot követelt.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 3 millió 800 ezer a fertőzöttek és a 147 ezret is meghaladó a vírusfertőzés szövődményeiben elhunytak száma.

Legolvasottabb cikkeink