• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: friss hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.08.21 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus: friss hírek a nagyvilágból

Az aktív betegek száma a legmagasabb a járvány kezdete óta Horvátországban, Törökországban is megugrott a napi fertőzések száma.

Péntektől zöld besorolású Norvégia
Pénteki hatállyal változtatták sárgáról zöldre Norvégia koronavírus-fertőzés miatt meghatározott besorolását. Az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat a Hivatalos Értesítő csütörtöki számában jelent meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón jelentette be, hogy a kormány sárgából a zöld zónába sorolta át Norvégiát, amelynek mutatói Európa legjobbjai közé tartoznak.

A koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások július 15-én léptek hatályba. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

Azok az országok, amelyeknek a Covid-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, piros jelzést kaptak. Azon országok, amelyek aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzést kaptak. Azokat az országokat, amelyek sem sárga, sem piros jelzést nem kaptak, zöld kategóriába sorolták. A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be; sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időeltéréssel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni.

A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

A koronavirus.gov.hu-n korábban azt írták: az országok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány, illetve az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően módosítja.

Törökországban rövid idő alatt 1400 fölé ugrott az új fertőzöttek napi száma
Törökországban csütörtökön az előző napi 1303-ról 1412-re ugrott a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 254 520-ra nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések fokozatos enyhítését követően legutóbb június vége felé jártak hasonló magasságban. A mutató július második felében 900 közelébe ereszkedett, majd két hét stagnálást követően augusztus 5. után már újfent 1200 körül alakult. A hétfői adat 1233, a keddi 1263, a szerdai 1303 volt.

A kis-ázsiai országban csütörtökön 19-én vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6058-ra emelkedett. A halálesetek napi száma május vége óta 14 és 30 között ingadozik.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább nőtt, 719-ről 735-re.

A gyógyultak száma 882-vel 234 797-re emelkedett, és bár ők teszik ki az esetek csaknem 92,5 százalékát, a mutató immár több mint egy hete alulmarad az új fertőzöttek számával szemben.

A 83 milliós országban idáig mintegy 6,06 millió vírustesztet végeztek el.

Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma
Horvátországban ismét második egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovéniában is nőtt a napi új esetek száma.

Horvátországban a testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 255-el nőtt, és elérte a 7329-et a fertőzöttek száma. Szerdán még 219 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történ új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 168 maradt. A betegek közül 127-en vannak kórházban, közülük tizenegyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1689 fő, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők.

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: az esetek számának emelkedése egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert, mert a vírus főleg a fiatalok körében terjed, akiknek enyhék a tüneteik. Hozzátette: ahhoz képest, mennyi turista érkezett az országba, a fertőzöttek száma nem is olyan nagy.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 43-al 2536-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Utoljára április 3-án regisztráltak ilyen mértékű fertőzést az országban. Új halálesetet nem történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Szlovéniában tizedik napja emelkedik az új fertőzöttek száma, a csütörtöki adat rekordmértékűnek számít a második hullámban. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjed.

A kormány délután dönt arról, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára. Azoknak a szlovén állampolgároknak, akik jelenleg Horvátországban tartózkodnak, vasárnap éjfélig haza kell térniük. Azoknak, akik péntektől utaznak a szomszédos országba, kötelezővé teszik a házi elkülönítést.

Az elmúlt egy hétben Olaszország és Ausztria is szigorított Horvátországgal szemben. Csütörtökön pedig Németország jelezte, hogy két régiót, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyét "vörös listára" helyezte.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Oroszország jövő héten kezdi meg vakcinájának "posztregisztrációs" tesztelését
Jövő héten 40 ezer ember bevonásával kezdődik meg a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcina klinikai tesztelésének "posztregisztrációs" szakasza, ezzel párhuzamosan pedig az orosz egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett csoportok önkéntes alapon történő oltása is - jelentette be Kirill Dmitrijev, a koronavírus elleni orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a pénteki orosz lapok szerint.

Dmitrjev szerint a randomizált, a placebokontrollos klinikai vizsgálatokat is magában foglaló tesztelés de facto harmadik fázisa teljes mértékben megfelel majd a nemzetközi előírásoknak. Elmondta, hogy a munkálatokba konzulensként nagy nyugati szervezeteket is bevonnak.

A vezérigazgató közölte, hogy a Szputnyik V tesztelése más országokban - az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Brazíliában - augusztus végén vagy szeptember elején kezdődhet.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter az Interfax hírügynökség szerint bejelentette, hogy hazája kétezer dózist kap az orosz vakcinából klinikai kipróbálásra. Mexikóban ezen felül két kínai, egy amerikai és egy brit-francia oltóanyagot is tesztelnek.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 4870-nel 946 976-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzéses esetek száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma immár hatodik napja nem érte el az ötezret, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedésének üteme az április végi szintre csökkent.

A pénteken közzétett hivatalos adatok 0,5 százalékos növekedést jelentenek. Az új esetek 26,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 575 323), Brazília (3 501 957) és India (2 905 825) után.

Az aktív esetek száma 1037-tel 169 457-re csökkent. A halálozások száma 90-nel 16 189-re, a gyógyultaké pedig 5817-tel 761 330-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 33,8 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 304 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 222 304 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legolvasottabb cikkeink