• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.15 Forrás: MTI
Koronavírus: friss hírek a nagyvilágból

Katalóniában négy újrafertőződésről számoltak be orvosok... Az orosz vakcinateszt minden hetedik alanyánál átmeneti panaszok jelentkeznek.

Romániában csökkent a kórházak terheltsége
Romániában keddre jelentősen csökkent az új típusú koronavírussal megfertőződött személyeket kezelő kórházak terheltsége - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közzétett adataiból.

Másfél hónap után először csökkent hétezer alá a kórházban ápolt fertőzöttek száma, és az intenzív osztályon ápolt páciensek száma is az augusztus eleji adatokat idézi. A romániai kórházakban jelenleg 6881 beteget kezelnek új típusú koronavírusos fertőzéssel, 253-mal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Intenzív terápián jelenleg 460 beteget ápolnak, néggyel többet, mint hétfőn.

A járvány kezdete óta az országban 105 298-an fertőződtek meg, az elmúlt 24 órában 1111 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek napi száma enyhén elmarad az elmúlt két hét átlagától. Az elmúlt napon jegyzett 51 haláleset viszont meghaladja a kéthetes átlagot. Ezzel a járvány romániai halálos áldozatainak száma 2436-ra emelkedett.

A stratégiai kommunikációs törzs az adatösszesítésben eszközölt technikai módosításra hivatkozva ezúttal sem közölte a gyógyultak számát. A hatóságok feltehetően a közölt hivatalos adatokban rejlő belső ellentmondásokat próbálják kiküszöbölni. A napi rendszerességgel közölt adatok alapján ugyanis két módszerrel is ki lehet számítani az aktív esetek számát, a két számítás viszont jelentősen eltérő eredményt ad.

Az orosz vakcinateszt minden hetedik alanyánál átmeneti panaszok jelentkeznek
Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek 14 százalékánál - vagyis minden hetedik embernél - egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában. Murasko a tüneteket előrelátható szövődménynek nevezte. Közölte, hogy a klinikai tesztelés harmadik fázisában eddig 300 embert oltottak be.

Emlékeztetett rá, hogy az első orosz vakcinát olyan (humán adenovírus-)platformon fejlesztették ki, amelyet már más oltóanyagokhoz is használtak, és amely veszélytelennek bizonyult. Ugyanakkor hangsúlyozta a kiterjedt tesztelés fontosságát. Közölte, hogy a Szputnyik V-t három nagyvállalat gyártja páhuzamosan, az ütemtervnek megfelelően.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy az önkénteseket egy távgyógyászati központból, videohívásra és az egészségügyi adatok betáplálására alkalmas telefonos alkalmazás vagy digitális karkötő segítségével figyelik meg.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője az Orosz Tudományos Akadémián tartott keddi tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban jelenleg 17 intézet 26-féle Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozik. Elmondta, hogy az összes igazolt új koronavírus-fertőzöttnél a betegség tünetmentesen vagy nagyon enyhe szimptómákkal folyik le.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5529-cel 1 073 849-re emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. Moszkvában 730 fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 óra alatt, ami a legmagasabb szám az elmúlt két és fél hónapban. Június 30-án 745 embernél mutatták ki a vírust.

A fertőzés terjedésének jelenleg üteme 0,5 százalékos, az új esetek 22,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 555 247), India (4 930 236) és Brazília (4 345 610) után.

Az aktív esetek száma 226-tal 170 759-re csökkent. A halálozások száma 150-nel 18 785-re, a felépüléseké pedig 5605-tel 884 305-ra emelkedett.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlement alsóházának elnöke egy keddi tévéinterjúban elmondta, hogy eddig mintegy félszáz képviselő esett át a Covid-19 betegségen.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 41,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 218 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 218 387 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csaknem háromezer új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában, Harkiv polgármestere is súlyos beteg
Változatlanul gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, keddre is csaknem háromezer új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig már megközelítette a 160 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Közben a kelet-ukrajnai Harkiv helyi vezetése tudtul adta, hogy megfertőződött és súlyos beteg a város polgármestere.

A koronavírussal megfertőződött Hennagyij Kernesz harkivi polgármesternek szövődményként kétoldali tüdőgyulladás lépett fel. A 61 éves politikus a városi tanács szóvivőjének tájékoztatása szerint az egyik harkivi kórházban fekszik, állapota stabil, de súlyos.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2905 új esettel 159 702-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 53 újabb halálos áldozattal 3264-re, miközben eddig 70 810-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1267-en. Jelenleg már 85 628 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1585-tel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et múlt csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 72-őt, pedig múlt pénteken.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 390-et és öt elhunytat ismét a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében jegyezték fel, a második legtöbbet, 307-et és három halálesetet pedig a keleti országrészben lévő Harkiv megyében.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben az elmúlt napon 11-en haltak bele a betegségbe, ami új rekordnak számít a járvány kitörése óta, velük együtt az elhunytak száma elérte a 283-at, az azonosított fertőzötteké pedig újabb 285 esettel 17 714-re nőtt.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8756 beteget azonosítottak, újabb haláleset nem történt, így az elhunytak száma 286, a járvány kezdete óta pedig 3798-an győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy újabb 145 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már több mint 13 ezren fertőződtek meg. Az elmúlt napon megint sok, 546 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban.

Hétszáz fölött a fertőzöttek számának napi emelkedése Belgiumban
Továbbra is gyorsul, immár közel másfél hete erősödik a koronavírus-járvány terjedése Belgiumban, az elmúlt hét folyamán az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma 746,3-ra emelkedett, múlt pénteken az ezret is meghaladta - közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden.

A jelentés szerint az elmúlt hét folyamán a napi esetszámok 51 százalékkal emelkedtek a megelőző egyhetes időszak adataihoz képest.

A magas fertőzöttségi adatokat az is befolyásolta, hogy a hét folyamán naponta nagyjából 30 ezer vírustesztet végeztek el, szemben az áprilisi heti átlagos nyolcezerrel. A világjárvány belgiumi megjelenése óta megerősített esetek száma 94 306-ra nőtt. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma jelenleg 75,5, ami 32 százalékkal magasabb az előző hét mutatójánál.

A hét folyamán naponta átlagosan 31 embert vittek kórházba, ez meghaladja az előző héten jelentett napi 22 kórházi felvételt, valamint mintegy kétszerese az azt megelőző hét 15,7-es átlagának. Kórházban 317 beteget ápolnak, mintegy 60-nal többet, mint a hét végén. Közülük 72 embert részesítenek intenzív ellátásban, 8-cal többet, mint pénteken. Lélegeztetőgépet 35 esetben kell alkalmazni. Ez az adat is folyamatosan emelkedő tendenciát mutat - közölték.

Az elmúlt héten naponta átlagosan 2,7 halálesetet jelentettek, ez az adat lényegében megegyezik az előző héten feljegyzett napi 2,6 koronavírushoz köthető elhalálozási számokkal. A járvány helyi megjelenése óta Belgiumban 9927 ember halt meg a betegség következtében.

A The Brussels Times című, angol nyelvű belga napilap információi szerint jelenleg 233 ezer olyan embernek kell karanténban tartózkodnia Belgiumban, akik a járvány szempontjából kockázatos, piros vagy narancssárga besorolású országból érkeztek.

A belga közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint csak a múlt héten 43 ezer ember jelentette be a kötelezően kitöltendő online rendszeren keresztül, hogy a legkockázatosabb, piros besorolású országból érkezett Belgiumba. Narancssárga besorolású országból több mint 190 ezren léptek az ország területére. Noha karantén csak a piros besorolású országokból érkezők esetében kötelező, a narancssárga besorolású országokból ajánlott a szigorú otthonmaradás.

A Belgiumba érkezést megelőzően 48 órával kötelezően kitöltendő online bejelentő lapot a felület augusztus elsejei létrehozása óta több mint 1,6 millióan töltötték ki - közölték.

Katalóniában négy újrafertőződésről számoltak be orvosok
A kelet-spanyolországi Katalóniában négy korábbi koronavírusos páciens újrafertőződéséről számoltak be orvosok hétfőn. Bonaventura Clotet, a badalonai Germans Trias i Pujol kórház fertőző betegségek osztályának vezetője egy rádióinterjúban elmondta: a négyből három esetben könnyű fertőzésről van szó, ám egy pácienst intenzív osztályon kezelnek.

A súlyos beteg egy orvos, aki márciusban kapta el először a koronavírust. A fertőzés akkor könnyű lefolyású volt, míg a beteg most gépi lélegeztetésre szorul, noha állapota már javul.

A szakorvos hangsúlyozta: ezek az esetek is bizonyítják, hogy mennyire fontos fenntartani az óvintézkedéseket, és a figyelem akkor sem lankadhat, ha valaki már egyszer átesett a fertőzésen.

Spanyolországban az elmúlt 24 órában 3023 új fertőzöttet szűrtek ki, míg a legutóbbi, pénteki adatösszesítés óta a fertőzöttek száma több mint 27 ezerrel emelkedett. Az eddig regisztrált esetek száma meghaladja az 593 ezret.

Három nap alatt 101 ember hunyt el a koronavírus következtében, a halálos áldozatok száma 29 848.

A vírus okozta Covid-19 megbetegedéssel több mint kilencezren vannak kórházban, ami a teljes kapacitás 8,5 százalékát jelenti.

A járványhelyzet ellenére hétfőn újabb tartományokban, például Katalóniában is megindult a tanév jelenléti oktatással. Az országban működő, több mint 28 oktatási intézmény közül eddig mintegy 120-ban regisztráltak koronavírus-fertőzöttet.

Az ország 12 települése van vesztegzár alatt, vagyis rendőrség ellenőrzi a bekötő utaknál, hogy csak engedéllyel lehessen be-, illetve kihajtani.

Nem javul a járványhelyzet Boszniában és Montenegróban
Hercegovinában és Montenegróban nem mérséklődik a napi új fertőzöttek száma, míg a többi nyugat-balkáni országban fokozatos csökkenés tapasztalható.

Szerbia veszélyessé nyilvánította a boszniai, a montenegrói és a horvátországi utazásokat, így a hét végétől kezdve orvosi felügyelet alá helyezi azokat, akik ezekből az országokból térnek vissza.

Az Egészségügyi Világszervezet montenegrói irodájának vezetője szerint az Adria-parti országban be kellene tiltani a tömeges rendezvényeket és ünnepléseket, csak így lehet ugyanis megállítani a fertőzés terjedését - közölt a montenegrói közszolgálati televízió kedden.

A Nyugat-Balkánon hétfőről keddre 427-tel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 26-tal nőtt a halálos áldozatok száma.

Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 29-cel 32 437-re, Koszovóban 55-tel 14 692-re, Észak-Macedóniában 33-mal 15 827-re, Bosznia-Hercegovinában 122-vel 23 633-ra, Montenegróban pedig 188-cal 6900-ra nőtt.

Szerbiában az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a Covid-19-nek, így a halálos áldozatok száma 733 maradt, míg Koszovóban öttel 600-ra, Észak-Macedóniában néggyel 652-re, Montenegróban eggyel 121-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tizenhattal 705-re nőtt a halálos áldozatok száma keddre.

Legolvasottabb cikkeink