• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.03.26 Forrás: MTI
Koronavírus: hírek a nagyvilágból

200 egészségügyes karantéba került Zágrábban, lemondott a román egészségügyi miniszter az egészségügyben történt fertőzések miatt.

Németországban átlépte a 35 ezret az azonosított fertőzöttek száma

Németországban átlépte a 35 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 37 323 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4332-vel - 13,1 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 32 991-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 164-ről 206-ra emelkedett.

A fertőzöttek számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag alacsony. Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. A kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) legutóbbi, szerdai tájékoztatása szerint egyetlen intenzív osztályon sem okoz gondot a Covid-19 súlyos eseteinek ellátása, de már érezhetően emelkedik a betegek száma. A hullám felerősödése a következő időszakban, nyolc-tíz napon belül várható. Németország igyekszik segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak, az utóbbi napokban Olaszországból és Franciaországból is átvettek néhány beteget.

Belgiumban a délben bejelentett adatok szerint az előző napi mintegy 700-hoz képest csütörtökön jelentősen több, csaknem kétszer annyi új fertőzöttet regisztráltak.

Közel 1300-zal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, ezzel számuk 6235-re emelkedett. A halottak száma a szerdai 56-tól valamivel elmaradt, csütörtökre 42-en haltak meg a betegségben. A La Libre Belgique című belga napilap arról számol be, hogy szerda óta 128 ember hagyhatta el a kórházakat, de 536 embert beszállítottak. Ezzel a kórházi ellátásban részesülők száma 2652-re nőtt, közülük 605 embert - az előző napi adatokhoz képest 131-gyel többet - intenzív osztályon ápolnak. A súlyos légzőszervi panaszokkal ápoltak száma egy nap alatt mintegy megduplázódott, csütörtökön 420 embert részesítettek különleges ellátásban - írták.  A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai nem tükrözik pontosan a koronavírus terjedését tükröző valódi helyzetet, mivel a jelentés jelenleg csak a súlyos, kórházi ápolásra szorulók számát rögzíti.

Hollandiában a frissen közzétett adatok szerint a reggel bejelentett 852 új esethez képest tovább, több mint ezerrel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Az országban összesen 7440 ellenőrzött fertőzöttet tartanak nyilván. A reggel nyilvánosságra hozott 80 új haláleset mellett a holland egészségügyi intézet (RIVM) friss jelentése szerint további 78 embert halt meg csütörtökön, ezzel délutánra 434 emelkedett a decemberben Kínában megjelent koronavírus okozta járvány következtében elhunytak száma.

Luxemburgban, ugyancsak csütörtökön a fertőzöttek száma 234-gyel gyarapodott

Ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban 1333 fertőzött van. A halottak száma ötödik egymást követő napon sem változott, maradt nyolc, továbbra is hatan gyógyultak fel a betegségből.

 

Lemondott a román egészségügyi miniszter

Lemondott Victor Costache román egészségügyi miniszter csütörtökön, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal. A miniszter távozását Ludovic Orban kormányfő jelentette be, hozzátéve, hogy Costache "személyes és szakmai okokra" hivatkozva jelentette be távozását. A román média tudni véli, hogy Costachét valójában a kormányfő mondatta le meggondolatlan nyilatkozatai és a válság kezelésében mutatkozó hiányosságok miatt.

Costache előző nap még Bukarest teljes lakosságának tesztelésére vonatkozó terveiről nyilatkozott az Adevarul portálnak. Elmondta: a dél-koreaihoz hasonló "innovatív" pilótaprogram keretében házról házra járva fognak mindenkit tesztelni a fővárosban, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövő hét elejéig az ehhez szükséges legalább kétmillió, később pedig a tömeges tesztelés folytatására is elegendő mintegy ötmillió teszt érkezik az országba.

A bejelentés indulatos közvitát váltott ki a médiában: több megszólaltatott szakember szerint sürgősebb lenne az első vonalban harcoló egészségügyi személyzet védelme, hiszen Romániában szerdáig már több mint száz egészségügyi dolgozónál mutatták ki a koronavírust, és számos kórházi részleget kényszerültek karantén alá helyezni. A kórházi fertőzések jelentős része annak tulajdonítható, hogy egy-egy, más okokból beutalt betegről napokkal később derült ki, hogy koronavírussal is fertőzött.

Costachénak egyebek között azt rótták fel, hogy nem szervezte meg idejében a - nem járványkórházban dolgozó - orvosok ellátását megfelelő védőfelszerelésekkel. Egyebek mellett ennek tulajdonítják, hogy a "Románia Lombardiájának" nevezett Suceaván a több mint 1300 alkalmazottat foglalkoztató megyei kórházban alakult ki az ország legnagyobb fertőző góca. A Kínából kiindult Covid-19-ben csütörtök reggelig elhunyt 17 áldozat közül 7 innen került ki, a vírus romániai megjelenése óta eltelt egy hónapban megfertőződött mintegy ezer ember közül 200 is a suceavai megyei kórház alkalmazottja vagy páciense volt.

Ötödik napja csökken a fertőzöttek száma, a halottaké továbbra is magas Olaszországban

Hatszáznyolcvanhárommal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 7503-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma 3491-gyel emelkedett, ami a legalacsonyabb az utóbbi öt napban.  Az "új" halottak száma kedden 743, hétfőn 602 volt, vasárnap 650, szombaton 793 volt. Az újonnan diagnosztizált betegek száma továbbra is enyhén, de fokozatosan csökken: szombaton 4821, vasárnap 3957, hétfőn 3780, kedden 3612 volt a számuk.

 A tájékoztatót egy hónapja először nem a polgári védelmet vezető Angelo Borrelli tartotta meg, mivel az ő esetében is a fertőzésre utaló tünetek jelentkeztek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány vasárnap tetőzhet Olaszországban. Másképpen látják a lombardiai háziorvosok, akik szerint a járvány "sokkal jobban elterjedt, mint azt a számok mutatják".

200 egészségügyi dolgozó házi karanténba került

Leállították a betegfelvételt egy zágrábi kórházban miután rövid időn belül egy második orvosról is megállapították, hogy koronavírussal fertőződött. A zágrábi Irgalmas Nővérek Klinikai Kórház vezető altatóorvosáról derült ki szerdán, hogy fertőzött lett.

Mario Zovak, a klinikai központ igazgatója a sajtónak elmondta: jelenleg járványügyi megfigyelés alatt tartják az intézményt, és tesztelik a kórház dolgozóit és a betegeit. Hozzátette: a legújabb eset, valamint egy néhány nappal korábban regisztrált esett miatt - amikor a dialízis központ egyik munkatársáról derült ki, hogy fertőzött - kétszáz dolgozó számára rendeltek el házi karantént. Egyelőre senki máson nem jelentkeztek tünetek. Amíg azonban nem rendeződik a helyzet, leállítják a kórház tervezett műtéteit - húzta alá. A dialízis központot annak specifikus helyzete miatt nem zárják be, továbbra is három műszakban működik és más kórházakból segítenek be orvosok és nővérek.

Macron jelentős beruházási programot ígért a közegészségügynek, tömegesen jelentkeznek az önkéntesek

Emmanuel Macron francia államfő jelentős beruházási programot ígért a közegészségügynek, és fizetésemelést az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-járvány miatt leginkább leterhelt kelet-franciaországi Mulhouse kórháza közelében szerdán megnyílt katonai tábori kórházban tett látogatásán. A köztársasági elnök a francia televíziókban közvetített beszédében bejelentette, hogy a járvány idejére minden egészségügyi dolgozó megemelt túlórapénzt és kiemelt jutalmat kap. Köszönetet mondott a 40 ezer egészségügyi tartalékosnak, és annak a 100 ezer önkéntesnek, akik egy nap alatt jelentkeztek a kórházak toborzó akcióira.

Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy Résilience (Ellenállás) néven elindul az a hadművelet, amelynek keretében a hadsereg is bekapcsolódik a lakosság ellátásába a járvány idejére.

Putyin egyhetes munkaszünetet rendelt el

Fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus-járvány lelassítása érdekében szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A március 28-tól április 5-ig elrendelt munkaszünet nem érinti a gazdaság létfontosságú szektorait. Az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok nyitva lesznek. "Állampolgáraink egészsége, élete és biztonsága abszolút prioritás a számunkra" - mondta szerdai televíziós beszédében Putyin.

Oroszországban szerdára egy nap alatt 163-mal, 658-ra nőtt az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Moszkvában este közölték, hogy elhunyt egy 73 és egy 88 éves koronavírussal fertőzött páciens, akiknél tüdőgyulladást és egyéb betegséget is megállapítottak. A tájékoztatás az előző két idős áldozatától eltérően nem hangsúlyozta azt, hogy a halált egyéb kór váltotta ki.

 

 

Legolvasottabb cikkeink