• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2020.07.21 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Romániában egyre több a súlyos koronavírusos eset. Cáfolják, hogy az orosz elit egy része már áprilistól hozzáférhetett a kísérleti oltóanyaghoz.

Csehországban megugrott a fertőzések száma
Hétfőn 153-mal emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzések száma Csehországban, ami az utóbbi hetek legmagasabb napi eredménye - közölte a cseh egészségügyi minisztérium kedden honlapján.

A március elsején kimutatott első megbetegedés óta a járványban megfertőződött személyek száma hétfőn már meghaladta a 14 ezret. A betegek háromötöde meggyógyult, így jelenleg a fertőzöttek száma 4903. A minisztérium szerint a járvány kezdete óta ez a legmagasabb szám. Kórházi kezelésre valamivel több mint száz ember szorul, a súlyos esetek száma viszont csak tíz körül van. Az áldozatok száma kedden reggel 359 volt.

A legrosszabb helyzetben továbbra is a Morva-sziléziai régió van, ahol péntek délután újra kötelezővé tették az arcmaszkok használatát a közösségi közlekedésben és a zárt helyiségekben. Eddig ez csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt kötelező.

Civil aktivisták kezdeményezésére hétfő este Ostrava főterén mintegy másfél ezer ember tüntetett az intézkedések ellen, és követelte Adam Vojtech egészségügyi miniszter menesztését a kormányból. Az emberek nem vitatják a szigorítás szükségességét, de kifogásolják, hogy azt péntek délután azonnali hatállyal jelentették be.

A régióban bevezették a kórházak és az idősotthonok látogatásának tilalmát, korlátozták a vendéglátóipari egységek nyitva-tartását is. Országos méretekben az új megbetegedések fele esik a Morva-sziléziai régióra. A szakemberek különösen veszélyesnek tartják, hogy a betegség elkezdett a 65 éven felüliek körében terjedni.

További helyi fertőzésgócok vannak Dél-Morvaországban, Dél-Csehországban és Közép-Csehországban is. A járvány által érintett településeken újra kötelező az arcmaszk viselése, és felújítottak több korábbi korlátozást is.

Romániában megdőlt minden rekord, hatályba lépett a karanténtörvény
Romániában ismét megdőltek a koronavírus-járvány rekordjai, mind az egy nap alatt diagnosztizált új esetek, mind az elhalálozások tekintetében, de a kormány a kedden hatályba léptetett karnaténtörvény alkalmazásától a fertőzések ütemének megfékezését reméli.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint megközelítette az ezret (994) az utóbbi 24 órában azonosított fertőzöttek száma, és minden korábbinál több, 36 Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét egy nap alatt.

Az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos esetek 297-es száma is rekordot döntött.

A GCS közleménye szerint a kedden hatályba lépő karnaténtörvény - több mint kéthetes joghézag után - ismét lehetővé teszi a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek kórházi, vagy otthoni elkülönítését, és jogalapot teremt a hatóságoknak arra, hogy karanténra kötelezzék a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő, vagy a járvány sújtotta országokból érkező embereket.

A karanténtörvény előírásai alapján a bukaresti kormány keddi rendkívüli ülésén kiegészítette a veszélyhelyzet meghosszabbításáról rendelkező határozatát.

Ludovic Orban miniszterelnök a közegészségügyi hatóság területi kirendeltségeivel folytatott keddi távértekezlet után bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a jogszabály lehetővé teszi a hatékonyabb védekezést, a fertőzések növekvő ütemének lassítását.

Rámutatott: a közegészségügyi hatóságoknak mielőbb ki kell adniuk az otthoni, vagy kórház elszigetelésről szóló rendeletet annak a négyezer fertőzöttnek az esetében, aki a karanténintézkedések korábbi jogalapját megszüntető, július 3-án hatályba lépett alkotmánybírósági határozat óta utasították el a kórházi kezelést.

A GSC keddi adatai szerint 1087 fertőzött távozott saját felelősségre a kórházakból és további háromezerre tehető azon fertőzöttek száma, akik ebben az időszakban a pozitív teszteredmény ellenére megtagadták kórházi beutalásukat.

A kormányfő szerint most már a tünetmentes fertőzöttek számára is kötelező a legalább 14 napos elkülönítés és az újratesztelés. A közegészségügyi hatóságoknak gondoskodniuk kell a fertőzésgyanús emberek teszteléséről és a fertőzöttnek bizonyuló páciensek elkülönítéséről.

A teszteléseknél elsőbbségük kell legyen a fertőzésgyanús embereknek azokkal szemben, akik más országokba készülnek nyaralni - mutatott rá Orban, arra utalva, hogy több ország negatív koronavírus-teszttől tette függővé a külföldiek karanténmentes beutazását.

Ukrajnában továbbra is enyhe mérséklődést mutat a koronavírus terjedése

A múlt heti nyolcszáz koronavírusos fertőzöttnél is nagyobb napi növekményhez képest ezen a héten kevesebb új beteget regisztráltak Ukrajnában. Vasárnap 651-et, hétfőn 673-at. A járvány kitörése óta igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 60 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az országban eddig 60 166 fertőzöttet azonosítottak. Az elhunytak száma újabb húsz halálos áldozattal 1518-ra nőtt, míg 32 199-en gyógyultak meg, közülük 760-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 449.

Az egészségügyi alkalmazottak közül 8020-an fertőződtek meg.

Előző nap a legtöbb új beteget, 114-et ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 78-at pedig Kárpátaljáról. Az újonnan regisztrált fertőzötteket tekintve a statisztikában harmadik helyre most a szintén nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye került napi 75 új beteggel, a negyedikre pedig az ország második legfertőzöttebb területe, a főváros, Kijev 73-mal.

A legtöbb halálesetet előző nap Kárpátalján jegyezték fel, ötöt, a második legtöbbet, hármat Lviv megyében. Ez utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 8229-et, az elhunytaké 212-re nőtt, míg 1709-en gyógyultak meg.

Kárpátalján eddig 4518 fertőzöttet regisztráltak, közülük 160-an hunytak el, 1650-en győzték le a kórt.

Kijevben az igazolt fertőzöttek száma 7034, közülük 128-an haltak bele a betegségbe, 2455-en gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint előző nap 24 644 tesztet végeztek el az országban, ebből 10 529 PCR-tesztet és 14 115 antitestszűrést.

Követelésük teljesítésével véget ért az ápolók sztrájkja Izraelben
Követeléseik teljesítésével véget ért az ápolók sztrájkja Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden. Az ápolók szövetsége és a pénzügyminisztérium között megszületett egyezség szerint kétezer új ápolói állást hoznak létre az egészségügyi intézményekben, és időlegesen, a koronavírus-járvány elleni harc idejére több száz orvost és biztonsági őrt alkalmaznak.

Az ápolók és ápolónők sikerrel jártak, de tovább folyik a szociális munkások sztrájkja, akik fizetésük rendezését és a jelenlegi üres szociálismunkás-állások betöltését követelik a kormánytól. Ők az ország különböző pontjain egyre hevesebb, olykor útelzárásos tüntetéseket tartanak.

Az izraeli parlament (kneszet) koronavírus-témákkal foglalkozó bizottsága megvitatta és felülvizsgálta a kormány múlt csütörtöki korlátozásait, és enyhítette vagy eltörölte jelentős részüket, amelyeket nem támasztottak alá a bevezetésüket igazoló járványügyi adatok.

Nem fogadták el a tengerpartok és uszodák hétvégi látogatásának tilalmát, mert az adatok szerint csak nagyon kevesen kapták el a vírust ezeken a helyeken, és kedden szavaznak a vendéglőkről. 

A koronavírus tavaszi megjelenése óta 52 003 embernél mutatták ki a kórt Izraelben. Jelenleg 29 434-en fertőzöttek, 664 embert ápolnak kórházban, közülük 80-an vannak lélegeztetőgépen. A bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 415.

Kaliforniában a járvány kitörése óta a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták
Az Egyesült Államok nyugati parti tagállamában, Kaliforniában hétfőn a járvány kitörése óta a legtöbb új fertőzöttet, 11 800 új esetet regisztráltak.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő esti adatai szerint egyedül Los Angeles megyében 2 216 vírusfertőzöttet kellett kórházba szállítani a koronavírus okozta Covid-19 súlyossága miatt. A páciensek 26 százalékát azonnal az intenzív osztályon kellett elhelyezni, 19 százalékukat pedig lélegeztetőgépek tartják életben.

"Továbbra is aggasztó mértékben emelkedik az új fertőzöttek száma" - nyilatkozta az NBC televíziónak Barbara Ferrer, a mintegy tízmillió lakosú Los Angeles megye közegészségügyi vezetője. Ferrer elmondta: az újonnan diagnosztizáltak elsöprő többsége fiatal. Mint fogalmazott: "soha nem látott ütemben betegszenek meg a fiatal korosztályok". Leszögezte egyben, hogy egyáltalán nem csupán az idősebb korosztályokat, hanem immár a legfiatalabbakat is veszélyezteti az új típusú koronavírus. A hétfőn diagnosztizáltak több mint a fele 40 éven aluli.

A másik, a járvány fellángolásától szenvedő tagállamban, Floridában hétfőn 10 300 új fertőzöttet regisztráltak hétfőn. A floridai kórházakban jelenleg több mint kilencezer Covid-19-es beteget ápolnak.

Donald Trump amerikai elnök az egyik hétfői Twitter-bejegyzésében hitet tett a szájmaszk viselése mellett. "Sokan mondják, hogy hazafias tett a maszk viselése akkor, amikor nem lehetséges betartani a társadalmi távolságot" - írta, és a bejegyzéshez mellékelt egy szájmaszkos fotót is magáról. Az Egyesült Államokban hétfőn összesen több mint 61 ezer új fertőzöttet regisztráltak és legalább ötszáz amerikai hunyt el a vírusfertőzés következményeiben.

Lassul a járvány terjedése Oroszországban
Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 5842-vel 783 328-ra emelkedett Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,8 százalékos, április 29. óta egymás után másodszor csökkent 6 ezer alá, ezúttal a hétfői negatív rekordot is alulmúlva 98 fővel. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 24,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 830 926), Brazília (2 118 646) és India (1 155 338) után. Az aktív esetek száma 3093-mal 208 364-re csökkent. A halálozások száma 153-mal 12 580-ra, a gyógyultaké pedig 8782-vel 562 384-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 602-vel 234 725-re, a halálos áldozatoké 17-tel 4331-re, a gyógyultaké pedig 853-mal 171 771-re nőtt.

Az orosz fővárosban június 23., vagyis az éttermek belső termei, a kondicionáló termek és uszodák újbóli megnyitása óta 44 százalékkal csökkent az új megbetegedések száma. Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,4 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 197 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 270 199 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szergej Kirijenko, az orosz elnöki apparátus második embere a városvezetők keddi szkolkovói tanácskozásán arra figyelmeztetett, hogy noha a járvány terjedése visszaesőben van, "ennek a történetnek még messze nincs vége". Hangot adott meggyőződésének, hogy Oroszország a védekezésben erkölcsi és etikai vezető szerepet tölt be.

Meglátása szerint mindössze két olyan ország van a világon, amely nem ingadozott a pandémia alatt: az egyik Svédország, amely a gazdaság megmentését tűzte ki célul, a többit a lakosságra és annak öntudatosságára bízva, a másik pedig Oroszország, ahol az állampolgárok életének megmentése lett a fő feladat. Kirijenko méltatta az orosz hatalom és a civil társadalom összefogását a Covid-19 elleni küzdelemben.

Ruszlan Calikov orosz védelmi miniszterhelyettes az Argumenti i Fakti című lap keddi számában bejelentette, hogy már kész a Covid-19 elleni vakcina, amelyet katonavirológusok és az egészségügyi tárca Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézetének (NICEM) szakemberei közösen fejlesztettek ki. Elmondta, hogy a klinikai tesztelés eredményeit már véglegesen kiértékelték, az abban részt vevő önkéntesek pedig kivétel nélkül megszerezték az immunitást.

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új fertőzöttek száma
Csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, ugyanakkor mindkét országban hunytak el a járvány következtében - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Horvátországban a testület jelentése szerint vasárnap 25-tel nőtt és elérte a 4370-et az eddig megfertőzöttek száma. Szombaton még 92 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 122-re emelkedett. Minkét elhunyt az idősebb korosztályhoz tartozott és voltak krónikus betegségeik. A betegek közül 147-en vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1150.

A horvát járványhelyzet június közepén kezdett romlani, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között mozgott a napi új esetek száma. A legtöbb új esetet - 140-et - július 10-én regisztrálták az országban.

A területi eloszlás szempontjából a legtöbb megbetegedést Zágrábban, Eszék-Baranya és Vukovár-Szerémség megyében diagnosztizálták. A vírus családi összejöveteleken, főleg esküvőkön terjed. A válságstáb, Vukovár-Szerémség megye polgári védelmi szervezetének kérésére, az érintett megyében egy hónapra korlátozta az esküvőkön részvevők létszámát, azt szűk családi körben határozta meg.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: abban bíznak, hogy a szájmaszk viselése hozta meg a hozzá fűzött reményeket, és ezért mérséklődött a fertőzés terjedése. Az országban több mint egy hete kötelező a védőfelszerelés használata a legtöbb nyilvános zárt helyen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 7-tel 1953-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után szombaton és vasárnap is regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 113-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Szlovénia azonban két hete ismét betiltotta a tíz főnél nagyobb összejöveteleket.