• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2020.11.13 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Megugrott a nagy-britanniai fertőzések száma, miközben Franciaország már az enyhítésekre készül. Dél-Koreában is gyártanák az orosz vakcinát.

Ausztriában bezárnak a bevásárlóközpontok és az iskolák is
Ausztriában bezárnak az iskolák, a kisebb üzletek nyitva maradhatnak, de a bevásárlóközpontoknak, ahol sok ember gyűlhet össze, le kell húzniuk a rolót a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében - jelentette péntek délelőtt az oe24.at osztrák hírportál.

A hírportál úgy tudja, az intézkedéseket szombat délután jelenti be Sebastian Kurz kancellár.

Az oe24 értesülései szerint az iskolák teljesen átállnak digitális oktatásra, csak az óvodák maradhatnak nyitva, és esetleg az általános iskolák alsó tagozata.

A kereskedelem terén a kormány egyetért azokkal a szakértőkkel és iparági képviselőkkel, akik szerint a teljes zárlat a gazdaság összeomlásához vezetne. Egyelőre tárgyalás zajlik arról, hogy két hétre kötelezően be kell-e zárnia minden kereskedelmi egységnek, vagy lesznek részleges engedmények. Az biztosnak tűnik, hogy a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontoknak le kell húzniuk a rolót, és az esetlegesen nyitva maradó üzletek esetében is szigorodnak az óvintézkedések. Nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok és masszőrök sem, de a fodrászatok bezárása még nem eldöntött kérdés. Az érintett ágazatok kompenzációra számíthatnak.

Egyelőre nem tudni, hogy lesznek-e további kijárási korlátozások, de valószínűleg szigorodnak a kapcsolattartásra vonatkozó szabályok. Míg jelenleg engedélyezett, hogy két különböző háztartás tagjai felkeressék egymást otthonukban, a jövőben a látogatók számát egy főre korlátozhatják.

A részleteket a pénteki nap folyamán tisztázzák, változások előfordulhatnak.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek majd életbe az oe24.at szerint.

Ausztriában folyamatosan dőlnek meg a fertőzöttségi rekordok: csütörtökön 9262 új esetről számoltak be. Az osztrák egészségügyi rendszer leterheltsége fokozódott: 3811 Covid-19-beteget ápolnak kórházban, közülük 546-an intenzív osztályon fekszenek. Szakértők kifogásolták, hogy a szigorítások ellenére az elmúlt két hétben sem javult a helyzet.

A csaknem 9 millió lakosú Ausztriában eddig 181 642 fertőzöttje és 1608 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Romániában meghosszabbították a veszélyhelyzetet
Szombattól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet - közölte a bukkormány sajtóirodája pénteken.

A mostani kormányhatározat nem tartalmaz további megszorításokat azokhoz képest, amelyeket hétfőtől vezettek be, de az általános egészségügyi óvintézkedések mellett a december 6-i parlamenti választásokon, a választási kampányban és a december elsejei nemzeti ünnepségek alkalmával betartandó szabályokra is kitér.

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok listáját. Románia 14 napos karanténba küldi azokat, akik olyan országokból érkeznek, ahol a megelőző 14 napban a hazainál magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta. A többi között a Magyarországról érkezőkkel szemben is érvényben marad a november elején újra bevezetett karanténkötelezettség.

A pénteki jelentés szerint az utóbbi napon újabb 9489 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami több mint 25 százalékos növekedés az utóbbi két hét átlagához képest, de csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi hét átlagát. Klaus Iohannis államfő pénteken úgy értékelte, hogy az utóbbi két hétben stabilizálódott a fertőzések üteme, amit az októberi szigorításoknak tulajdonított. Az elnök szerint azonban "túl magas" a tízezer körüli napi esetszám, ezért volt szükség újabb korlátozásokra. Ugyanakkor türelemre és az előírások fegyelmezett betartására intette polgártársait, mivel a héten bevezetett intézkedések hatása csak néhány hét múlva hozhat eredményt.

Szerbiában ezentúl miniszteri rendeletben tehetők kötelezővé a védőoltások
Az egészségügyi miniszter hatáskörébe került Szerbiában a védőoltások kötelezővé tétele a szerb parlament koronavírus-járvánnyal összefüggésben meghozott döntése szerint.

A törvényhozás csütörtök este a lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvényt módosítva határozott úgy, hogy a jövőben miniszteri rendeletben szabályozzák, hogy egy vakcina kötelező vagy ajánlott lesz-e. A döntés az egészségügyi miniszter hatáskörének kibővítését jelenti.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 3341-gyel 73 765-re, Koszovóban 767-tel 26 888-ra, Észak-Macedóniában 1295-tel 43 851-re, Montenegróban 643-mal 25 508-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1728-cal 68 280-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizenkilenccel 955-re, Koszovóban nyolccal 785-re, Észak-Macedóniában huszonhattal 1238-ra, Montenegróban nyolccal 364-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvenkilenccel 1748-ra nőtt.

Új csúcsra emelkedett a napi esetek száma Németországban
Ismét rekordot döntött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint.

Az utóbbi 24 órában 23 542 fertőződést regisztráltak. A napi új esetek száma egy héten belül másodszor emelkedett minden korábbinál magasabbra. Az előző rekordot - 23 399 esetet - november 7-én, szombaton jegyezték fel.

A növekedés üteme csökken, ezt jelzi, hogy az egy héttel korábbi 21 506-hoz képest mintegy kilenc százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, míg a megelőző héten - a november 6-i adatot az október 30-án regisztrált 18 681-hez viszonyítva - még 15 százalék felett volt a növekedés mértéke.

A járvány enyhülését mutatja az is, hogy az RKI számításai szerint az utóbbi napokban 1 alá csökkent a vírus úgynevezett reprodukciós aránya, amely október végén még 1,10 körül állt.

Tovább csökkent az új fertőződések száma Csehországban
Csehországban tovább csökkent a napi új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján közölt adatokból kitűnik, hogy csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok 7874 új esetet mutattak ki, ami ezerrel kevesebb az egy nappal korábbinál és mintegy 5400-al kevesebb mint egy hete volt.

A péntek reggeli közlés szerint az aktív fertőzöttek száma kilencezerrel 140 201-re csökkent, többségüknél a betegség könnyebb lefolyású.

Néhány százzal visszaesett a kórházban kezelt betegek száma is - 7564-re, közülük 1120 állapotát tartják súlyosnak az orvosok. A csütörtökön esti kimutatás szerint újabb 47 beteg hunyt el a koronavírussal összefüggésbe hozhatóan, a Covid-19-járvány eddigi halálos áldozatainak száma ezzel 5755-re emelkedett. Az elhalálozások napi száma azonban az utólagos pontosítás után még rendszerint megemelkedik.

Az újonnan igazolt koronavírus-fertőződések számának mérséklődése már néhány napja tart Csehországban. Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója szerint ez a két-három hete elfogadott szigorú védőintézkedéseknek köszönhető. A járvány terjedésének mutatója a héten 0,8-ra mérséklődött.

Újabb szigorítások léptek életbe Moszkvában
Moszkvában a koronavírus-járvány miatt az éttermek és szórakozóhelyek péntektől kezdődően január 15-ig éjjel 11-től reggel hatig nem szolgálhatnak ki vendégeket.

A városvezetés döntése értelmében az orosz fővárosban elmaradnak majd a fenyőfa-ünnepségek és a hagyományos újévi-karácsonyi utcai fesztivál és vásár. A közönség bevonásával tartott kulturális és szórakoztató rendezvények megtartását felfüggesztik, beleértve a kiállításokat is.

A mozik és színházak nézőtermeinek kihasználtsága legfeljebb 25 százalékos lehet. A sportrendezvényeken lehetnek nézők, de csak a fővárosi sporthivatal és a fogyasztóvédelem engedélyével, az egészségvédelmi óvintézkedések betartásával.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 21 983-mal - ez rekord napi növekmény - 1 880 551-re emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 25 százaléka tünetmentes.

Oroszország az ötödik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (10,5 millió), India (8,7 millió) és Brazília (5,8 millió) és Franciaország (1,9 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 2837-tel 441 205-re nőtt. A halálos áldozatoké 411-gyel 32 443-ra, a felgyógyultaké pedig 18 735-tel 1 406 903-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 67,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 636 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 447,5 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Olaszországban az aktív fertőzöttek száma meghaladja a lakosság egy százalékát
Egy nap alatt 636 beteg halt meg, és hatszázezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma Olaszországban, ami a lakosság több mint egy százalékának felel meg a római egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint.

Az elmúlt 24 órában 636 beteg halt meg a korábbi 623 és a két napja mért 580 után. A halottak napi száma március 24-én volt a legmagasabb, akkor 24 óra alatt 969-en vesztették életüket.

Az olaszországi halottak száma elérte a 43 589-t.

Az újonnan szűrt fertőzöttek száma 37 978 volt az egy nappal ezelőtti kevesebb mint 33 ezer után. Több mint 234 ezer tesztelést végeztek, a tesztek és az ezeken szűrt betegek aránya a korábbi tizennégyről tizenhat százalékra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 635 ezret, vagyis meghaladta a hatvan milliós lakosság egy százalékát. A Gimbe egészségügyi kutatóintézet szerint az egy százalékos küszöb túllépésével "a járványhelyzet ellenőrizhetetlenné" vált.

Kórházban majdnem 30 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3170-en vannak. Gyógyultakat és halottakat is számolva a fertőzöttek száma 1 066 401.

A legtöbb új beteget továbbra is Lombardiában szűrték, egy nap alatt több mint kilencezret, második Piemonte volt 4787 és Campania 4065 új beteggel.

Olaszország területét november 6-tól különböző színű térségekre osztották fel a járványhelyzet súlyosságától függően.

Domenico Arcuri járványbiztos sajtókonferencián hangoztatta, hogy a szigorításokkal sikerült befagyasztani a járványgörbét, amely nem emelkedett jelentősen. Hozzátette, hogy a helyzet ennek ellenére kritikus a betegek magas száma miatt. Úgynevezett járványhotelek felállítását jelentette be a nem súlyos, jelenleg házi karanténban levő betegek számára.

Dél-Koreában évi 150 millió adag orosz vakcinát fognak gyártani
Évi több mint 150 millió adag, Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina dél-koreai gyártásáról állapodott meg pénteken az oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a dél-koreai GL Rapha biotechnológiai cég.

Az RFPI közleménye szerint a felek decemberben szándékoznak megkezdeni a gyártást, az orosz vakcina globális disztribúciójával számolva. A dél-koreai gyártmányú készítmény piaci bevezetését januárra terveik.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcina a klinikai tesztelés 3. fázisában tart, 40 ezer önkéntes bevonásával. Előállítóinak időközi jelentése szerint az oltóanyag hatékonysága 92 százalékos.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója szerint félszáznál is több országból több mint 1,2 milliárd adagra érkezett igény az Oroszországban augusztus 11-én bejegyzett oltóanyagra.

Megugrott a nagy-britanniai fertőzések száma
Jelentősen megugrott csütörtökön az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában. Szakértők szerint a nem várt hirtelen emelkedésben szerepe lehetett annak is, hogy sokan még kihasználták a társasági életre a múlt héten életbe léptetett korlátozó intézkedések előtti utolsó napokat.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a csütörtök estével zárult 24 órában országszerte 33 470 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Ez az eddigi legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzésszám a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Az elmúlt hetekben viszonylag stabil, 20-22 ezer volt a naponta kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója az új fertőzési adatok csütörtök esti ismertetése utáni nyilatkozatában utalást tett arra, hogy a fertőzések számának megugrásának okai között lehetett például a vendéglátóhelyek megnövekedett forgalma az egy hete elrendelt korlátozások előtti időszakban. Doyle professzor a BBC televíziónak azt mondta: a most kimutatott esetek zömét a november 9-10-én elvégzett tesztekkel szűrték ki, és ezekbe a vizsgálatokba beleestek azok is, akik a múlt csütörtökön elrendelt korlátozások előtti napokban fertőződtek meg.

Hozzátette: az emberek közötti kapcsolattartás azóta bevezetett korlátozása hozzájárul majd a vírus terjedésének megállításához.

Az új, négy hétre szóló korlátozásokat Boris Johnson miniszterelnök már október 31-én bejelentette, de az intézkedések csak november 5-én léptek életbe.

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében múlt csütörtöktől december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Nagy-Britanniában eddig 35 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1 290 195 lett pozitív.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este közzétett napi összesítése alapján az elmúlt 24 órában 563 halálesetről érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában a kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - eddig 50 923 halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségnek.

Franciaországban december 1-jétől kezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása
Franciaországban a koronavírus-járvány miatt két héttel ezelőtt életbe lépett karantén szabályai a következő két hétben nem változnak, de amennyiben folytatódik a fertőzöttek és az intenzív osztályra kerülők számának csökkenése, december 1-jétől megkezdődhet a kereskedelem számára a korlátozások fokozatos feloldása - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján, Párizsban.

A kórházakban koronavírus-fertőzéssel kezeltek száma csütörtökön meghaladta az áprilisi tetőzés szintjét, azaz a 32 ezret - emlékeztetett a miniszterelnök. A halottak száma tavasszal több mint 30 ezer volt, a mostani hullámban eddig további 12 500-an vesztették életüket.

Jean Castex elmondta: félpercenként érkezik új fertőzött a kórházakba, hárompercenként kerül intenzív osztályra új koronavírusos beteg. A kórházban ápolt fertőzötteknek már 40 százaléka 65 évnél fiatalabb, és minden negyedik elhalálozásnak a koronavírus az oka.

"Felelőtlenség lenne egyelőre enyhíteni a karanténon" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az elmúlt 24 órában 33 172-vel 1 millió 898 ezer 710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a pozitív tesztek aránya viszont 18,7 százalékra csökkent. Az elhunytak száma 418-cal 42 960-ra nőtt.

Olivier Véran egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy bár a napi esetszám már csökkenő tendenciát mutat, a kórházi betegfelvétel még nő, miután a megfertőződés pillanata és a kórházba kerülés között csaknem tíz nap a különbség, és a túlterhelt régiók kórházaiból eddig 120 stabil állapotban lévő beteget szállítottak át helikopterrel, repülővel és mentőautóval az ország nyugati részének intézményeibe.

Elmondta azt is, hogy Nagy-Britannia és Németország mellett Franciaországban szűrnek a legtöbbet: hetente 2,2 millió PCR-tesztet végeznek a hatóságok, és tömegesen használnak gyorsteszteket a kórházakon kívül a repülőtereken és az iskolákban. Jelezte, hogy a kormány további 20 millió antigén gyorstesztet rendelt egy európai beszerzési pályázaton.

Legolvasottabb cikkeink