• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek 2020.11.30 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Szerbiában emelkedik a fertőzöttek száma, Ukrajnában csaknem tízezer új beteget regisztráltak. Csehországban viszont csökken a betegek száma.

Ukrajnában csaknem tízezer új beteget regisztráltak
Valamelyest mérséklődött a hétvégén a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre kevesebb mint tízezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter szerint azonban a helyzet még mindig "feszült".

A hivatalosan közölt adatok alapján vasárnap 9946 esettel 732 625-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 114 áldozattal 12 327-re. Szombaton még csaknem 13 ezer új beteget regisztráltak. Eddig 345 149-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 375 149-re emelkedett. A legtöbb új beteget, 1460-at ismét az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel vasárnap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a 70 ezret, az elhunytaké pedig 1292-re nőtt.

Az elmúlt napon 1161 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján továbbra is "feszültnek" nevezte az ukrajnai járványhelyzetet. Kiemelte, hogy az elmúlt héten 96 936 új fertőzéses esetet regisztráltak az országban, azaz csaknem hétezerrel többet, mint az azt megelőző héten. Ezzel együtt a múlt héten 11 606 beteg került kórházba, míg a megelőző héten 10 597.

A tárcavezető közölte, helyetteseivel "rajtaütésszerűen" tesznek látogatásokat az ország különböző kórházaiban, hogy személyesen mérjék fel az állapotokat. Ezt azután jelentette ki, hogy a múlt hét végén a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő zsovkai kórházban áramkimaradás miatt meghalt két beteg, akik lélegeztetőgépen voltak.

Szerbiában újra online oktatásra álltak át
Szerbiában hétfőtől ismét virtuális oktatást vezettek be az általános iskolák felső osztályai, valamint a középiskolák számára, és a felsőoktatási intézményeknek is azt javasolta a kormány, hogy ha lehetséges, online keretek között valósítsák meg a tanítást, hogy minél kisebb legyen az átfertőződés lehetősége.

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb hétről hétre szigorúbb intézkedéseket javasol a belgrádi kormánynak. A várakozások szerint hétfőn újabb korlátozások bevezetésére tesz majd javaslatot, amely a vendéglátóhelyek és üzletek munkaidejének további rövidítésére, valamint a határátlépés szigorítására vonatkozhat.

A regisztrált fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 6179-cel 169 214-re, Koszovóban 626-tal 39 057-re, Észak-Macedóniában 820-szal 61 543-ra, Montenegróban 427-tel 34 881-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 664-gyel 87 374-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 65-tel 1549-re, Koszovóban 16-tal 1005-re, Észak-Macedóniában 32-vel 1731-re, Montenegróban hattal 487-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 44-gyel 2620-ra nőtt.

Csehországban ezerre csökkent a napi fertőzések száma
Csehországban vasárnap 1074 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami szeptember 20-a óta a legalacsonyabb napi esetszám és mintegy 400-zal kevesebb, mint egy hete - derült ki a legfrissebb, hétfőn reggel megjelent kimutatásokból.

Tudni kell azonban, hogy a munkaszüneti napokon a tesztek száma is mindig alacsonyabb, mint hétköznap. A vasárnapi tesztek számát hétfő este hozzák nyilvánosságra.

Az egészségügyi minisztérium statisztikája szerint vasárnap 48-an haltak meg a Covid-19 szövődményeiben, ami október közepétől a legalacsonyabb szám. A későbbi pontosítások alapján ez a szám általában megnő.

A kórházban kezelt betegek száma 4500-ra csökkent, közülük mintegy 600 személy állapotát tartják súlyosnak az orvosok. Ezek az adatok is folyamatosan csökkennek az utóbbi hetekben.

A járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, már hét napja 57 ponton van, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban eddig a negyedik sávnak felelnek meg. Csütörtöktől az enyhébb, a harmadik sávnak megfelelő óvintézkedések lépnek életbe.

A kormány döntése értelmében bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet, vendéglő és működhetnek a szolgáltatások. Az üzletek látogatóinak számát úgy korlátozzák, hogy 15 négyzetméterre jusson egy vásárló. A vendéglők a teljes férőhelyük felét használhatják, és négy személyre van korlátozva az egy asztalnál ülők száma. A nagy bevásárlóközpontokban lévő vendéglátóipari egységek azonban továbbra is zárva maradnak, ételt csak elvitelre adhatnak ki.

Megszűnik az éjjeli kijárási tilalom, és a jelenlegi hatról ötvenre emelkedik a kültéri közösségi akciókon engedélyezett résztvevők száma. Az arcmaszkok általános használata azonban csütörtök után is érvényben marad.

Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására az év végéig.

Legolvasottabb cikkeink