• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2020.12.07 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Az ünnepekre tervezett lazításokon is változtatnak: az enyhítés csupán 4 napig lesz érvényben Bajorországban.

Szerbiában új járványkórház nyílt, vásárcsarnokokban is elhelyezik a betegeket
Új járványkórház nyílt a hét végén a Belgrádhoz közeli Batajnicán, az illetékes orvosok szerint nagy szükség volt az intézményre, egyre több ugyanis a súlyos beteg, és egyre több embernek van szüksége lélegeztetőgépes kezelésre - hangzott el a szerbiai közszolgálati televízió hétfő reggeli híradójában.

Nebojsa Ladjevic szakorvos kiemelte: nagyon leterhelt az egészségügyi rendszer, a batajnicai kórház akkor nyílt meg, amikor a legnagyobb szükség volt rá.

A híradóban az is elhangzott, hogy Belgrád és Nis után Újvidéken is újra járványkórházzá alakították a sport- és vásárcsarnokokat, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzötteket is el tudják helyezni.

A regisztrált fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 5809-cel 219 652-re, Koszovóban 468-cal 42 805-re, Észak-Macedóniában 659-cel 67 970-re, Montenegróban 367-tel 38 246-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 739-cel 94 507-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 58-cal 1949-re, Koszovóban 19-cel 1106-ra, Észak-Macedóniában 23-mal 1924-re, Montenegróban hárommal 533-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 30-cal 2952-re nőtt.

Tovább szigorítják a korlátozásokat Bajorországban
Tovább szigorítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Bajorországban - jelentették be vasárnap Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után. Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése felett, és egyre nagyobb az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a járvány húszpercenként újabb halálos áldozatot szed Bajorországban. Ezért december 9-től január 5-ig tovább szigorítják az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek visszaszorítását szolgáló korlátozásokat. A legfőbb új szabály, hogy mindenki csak a leginkább szükséges esetben - például munkavégzés, bevásárlás, testmozgás céljából - hagyhatja el az otthonát.

A legsúlyosabb helyzetben lévő járásokban - amelyekben a megelőző hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó száma kétszáz felett van - 21 órától reggel 5 óráig a napközbeninél is szigorúbb kijárási korlátozás érvényes, csak halaszthatatlan okból, például haldokló családtag meglátogatására lehet elmenni otthonról.

Az ünnepekre tervezett lazításokon is változtatnak, így nem december 23-tól 31-ig, hanem csupán december 23-tól 26-ig lesz érvényben, hogy két háztartásból a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva öt helyett tíz ember lehet együtt.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a 13,1 millió lakosú Bajorország a legsúlyosabban fertőzött tartományok közé tartozik. A hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) - az előző hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó száma - vasárnap 175 volt, amivel Bajorország a harmadik helyen áll a 16 tartomány sorában, Szászország (301) és Berlin (182) után.

A szintén súlyos helyzetben lévő Ausztriával és Csehországgal határos tartományban már csaknem 230 ezer SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki, a járvány halálos áldozatainak száma megközelíti a 4300-at.

Németország egészében az utóbbi 24 órában 17 767 fertőződést regisztráltak. Ez bő tízszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 15 741-hez képest, ami azt jelzi, hogy továbbra sem enyhül a járvány. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 255 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az új esetekkel együtt 1 171 322 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 18 772-re emelkedett Németországban.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) vasárnapi összesítése szerint egy nap alatt 54-gyel, 4108-ra emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2457 beteg - szorul.

Olaszországban túllépte a hatvanezret a járványban meghaltak száma
Túllépte hatvanezret a koronavírus-járványban meghaltak száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint. A halottak száma 60 078, ezer lakosra egy halott jut.

Az elmúlt egy nap alatt 564 beteg halt meg, egy nappal korábban 662. Csütörtök óta fokozatosan csökken a halottak napi száma, miután december 3-án 993-an haltak meg, ami a legmagasabb szám volt a járvány kezdete óta. A fertőzöttek száma február óta túllépte az 1,7 milliót. A fertőzöttek és halottak aránya 3,47, ami a második legmagasabb arány Európában a Nagy Britanniában mért 3,55-ös adat után.

Egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttek regisztráltak az egy nappal korábbi több mint 21 ezerhez képest, de harmincezerrel kevesebb teszteléssel. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, továbbra is meghaladja 755 ezret. Kórházban több mint 30 ezren vannak, és 3454-re csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma.

A legtöbb fertőzöttet továbbra is az északi Venetóban és Lombardiában, valamint a déli Pugliában szűrik.

A kormány kijelölte a januárban várt első vakcina-szállítmányok raktározási helyszínét. A kontinens egyik legnagyobb, nyolcszázharminc hektáros katonai repülőterén, a Róma közeli Pratica di Mare bázisán lesz az oltóanyag központi raktárállomása, ahol megfelelő tárolási feltételeket és védelmet tudnak biztosítani.

Nem enyhül a járvány Szlovéniában és Horvátországban
Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Szlovéniában és Horvátországban, utóbbiban tovább nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma is - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1886 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 152 239-et. Az elmúlt napon 59 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2231-re emelkedett. Kórházban 2629 beteget ápolnak, közülük 277-en vannak lélegeztetőgépen.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt két hétben a fertőzöttek százezer főre vetített száma elérte a 1154-et, ami a második legrosszabb eredmény az Európai Unióban. Hozzátette: Horvátországtól csak Luxemburgban rosszabb a fertőzöttségi helyzet.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 480-nal 86 285-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 52 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1796-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1301-en vannak kórházban, közülük 196-ot ápolnak intenzív osztályon. Bár sokkal kevesebb tesztet végeztek az országban a hétvégén, mint a hétköznapokon, a pozitív tesztek aránya így is magas volt, 27,4 százalékos.

Szlovéniában az utóbbi 14 nap 100 000 főre vetített regisztrált esetszáma 972.

Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: a kórházban kezelt és az onnét elbocsátott betegek száma közötti különbség nem hozott érdemi megkönnyebbülést. "A helyzet ugyanaz, mint néhány nappal ezelőtt" - húzta alá.

Csehország egyelőre nem tér vissza a szigorúbb óvintézkedésekhez
Bár a koronavírusjárvány-helyzet az utóbbi napokban mérsékelten romlott Csehországban, a kormány hétfőn úgy döntött, egyelőre nem térnek vissza a korábbi szigorúbb óvintézkedésekhez.

"A szigorítás nincs napirenden. Nincs értelme öt nap elteltével megint módosítani az óvintézkedéseket" - jelentette ki Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Csehország csütörtökön enyhítette a óvintézkedéseket. A hivatalos százpontos kockázati indexen minden húsz pont egy kockázati sávnak felel meg. Ez akkor változik, ha a kockázati szám hét napon át alacsonyabb, vagy három napon át magasabb sávnak felel meg.

Csütörtök előtt az óvintézkedések a negyedik sávnak feleltek meg. Miután azonban a kockázati index már 13. napja 57 volt, a kormány néhány más tényező figyelembe vételével is a harmadik sávba való áttérésről döntött. Ez egyebek között azt jelentette, hogy másfél hónap után újra megnyíltak az üzletek, a vendéglők, a szolgáltatások, és megszűnt az éjjeli kijárási tilalom.

Szombaton és vasárnap a kockázati index azonban 64-re emelkedett, ami a negyedik biztonsági sávnak felel meg. Az előzetes adatok szerint ez volt a helyzet hétfőn is.

A cseh kormány azonban hétfőn úgy döntött, hogy egyelőre kivár, és nem változtat az ország kockázati besorolásán.

Törökországban először haladta meg a 200-at a halottak napi száma
Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 203 ember vesztette életét SARS-CoV-2 koronavírusos fertőzés szövődményeiben, így a kis-ázsiai országban a járvány kezdete óta először haladta meg a 200-at a halottak napi száma - közölte hétfő este a török egészségügyi minisztérium.

A halálos áldozatok száma ezzel 15 103-ra emelkedett. A pénteki adat 193, a szombati 196, a vasárnapi pedig 195 volt. A jelentés szerint újabb 32 137 embernél mutatták ki a kórokozót.

A tárca, mintegy négy hónap szünet után, november 25-én ismertette először az igazolt fertőzöttek napi számát, amely gyakorlatilag azóta 30 ezer közelében alakul. Az adat pénteken 32 736, szombaton 31 896, vasárnap pedig 30 402 volt,

Az egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben csak a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát tüntette fel. Ennek következtében az országban eddig regisztrált összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert.

A hétfői beszámoló szerint a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább nőtt, ezúttal 5805-ről 5836-ra. A gyógyultak száma 5017-tel, 436 270-re emelkedett. A 83 milliós országban mostanáig csaknem 19,9 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban múlt szombaton és vasárnap, a járvány tavaszi hulláma óta először, ismét egész hétvégés kijárási korlátozás van érvényben. Ugyanakkor az egy hete bejelentett új szigorítások értelmében hétköznap éjszaka is korlátozottak a lakhelyelhagyás lehetőségei. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort továbbra sem érintik.

A kis-ázsiai országban tavasszal, sok más szigorú intézkedés mellett, a tartományok közötti utazást is korlátozták, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk.

Ankara a közelmúltban 50 millió dózis védőoltás beszerzéséről írt alá megállapodást a kínai Sinovac BioTech céggel. Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanakkor a napokban azt nyilatkozta, hogy Oroszországgal is tárgyalásokat folytatnak vakcina-ügyben.

A CoronaVac nevű kínai készítmény első adagja december 11. után érkezik Törökországba. Első körben az egészségügyi dolgozókon, továbbá a 65 évnél idősebbeken kezdik el alkalmazni az oltóanyagot.

Legolvasottabb cikkeink