• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2020.12.10 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

A cseh parlament december 23-ig meghosszabbította a szükségállapotot... Szlovákiában tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken...

Szlovákiában tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken
A koronavírus terjedésével összefüggésben korábban hozott intézkedések újabb szigorítását és kiterjesztését jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő, kabinetjének több tagjával és az országos tisztifőorvossal közösen tartott sajtótájékoztatóján Pozsonyban szerdán.

Az intézkedések, amelyek szigorítását a járványügyi helyzet romlásával indokolták, több lépcsőben lépnek életbe már e hét péntektől kezdve, és legalább három hétig maradnak érvényben. Igor Matovic az intézkedések szigorításával kapcsolatban kijelentette: azért kellett a "lockdown" eszközéhez nyúlniuk, mert különböző okokból adódóan nem sikerült megvalósítani az országos tesztelések újabb - decemberre tervezett - köreit, amelyeket a szigorítások alternatívájának szántak.

Az első, már december 11-én hatályba lépő szigorítás az éttermeket és más vendéglátóhelyeket érinti, amelyek már hetek óta csak kültéri teraszaikon tarthattak nyitva, most ezeket is be kell zárni, legfeljebb elvitelre árulhatnak ételt. A szigorítások második - a szállodákat, más szállásadó helyeket és síközpontokat érintő - lépcsője december 14-től lép érvénybe. Ettől az időponttól csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi, negatív Covid-tesztet tudnak felmutatni. A szigorítások harmadik körében, december 21-től az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és a drogériák kivételével minden üzletet és szolgáltatásnyújtó helyet bezárnak, illetve ekkortól szünetet rendelnek el az oktatási intézményekben is. Ez az intézkedés úgyszintén legalább 3 héten át lesz hatályban. A járvány visszaszorításának szükségességére hivatkozva bejelentették azt is, hogy december 28-tól rendszeres tesztelést kezdenek minden, 500 főnél több alkalmazottal rendelkező gyárban és üzemben.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közétett adatai szerint Szlovákiában kedden több mint 13 ezer Covid-tesztet végeztek, s ezek alapján 2564 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, az utóbbi hetekben ismét enyhe emelkedésnek indult, az elmúlt tíz napban átlagban kétezres napi új esetszámot mutat. A kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 121 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 162 ezer PCR típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma közel 90 ezer. Jelenleg 2083 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek kórházban. Hivatalos források 1084 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 38-cal emelkedett.

Szlovéniában egyelőre marad a zárlat
A szlovén kormány egyelőre nem enyhít a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseken, így marad a másfél hónapja tartó zárlat - írta a helyi sajtó csütörtökön. A kabinet szombaton tárgyal az egészségügyi intézmények vezetőivel és a gazdasági ágazat képviselőivel, majd csak ezután dönt a korlátozások meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Egyre nagyobb ugyanis a nyomás Ljubljanán, hogy feloldjon néhány olyan, az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozást, amelyek elhagyása kevésbé kockázatos.

Első körben részben újraindítanák a közösségi közlekedést, kinyitnák a múzeumokat, a könyvtárakat, a galériákat, a fodrász- és szépségszalonokat. Ehhez azonban heti bontásban 1350 alá kellene csökkennie az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek számának.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 1849-cel 91 922-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 49 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1949-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1258-an vannak kórházban, 189-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 4620 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 163 992-t. Az elmúlt napon 53-an haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2420-ra emelkedett. Kórházban 2754 beteget ápolnak, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen.

Davor Bzinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a korlátozásokon, csökkennie kell az újonnan fertőzöttek számának. Ez a szám azonban tovább nőtt Horvátországban - mondta, ezzel arra utalva, hogy az ünnepekre sem lehet a szabályok lazítására számítani.

A cseh parlament december 23-ig meghosszabbította a szükségállapotot
Csehországban december 23-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött szerdán a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet most másodízben hosszabbítottak meg. A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére.

Csehországban november eleje óta jelentősen javult a járványhelyzet, ami egy hete lehetővé tette több óvintézkedés feloldását. A múlt csütörtöktől bizonyos szabályok mellett újra nyitva vannak az üzletek, a vendéglők, működnek a szolgáltatások és megszűnt az éjszakai kijárási tilalom. A héten azonban ismét mérsékelten romlott a helyzet, ami aggodalmat váltott ki a cseh politikusok és a társadalom körében is.

Andrej Babis parlamenti beszédében megerősítette, hogy a kormány a jövő héten kíván dönteni arról, milyen körülmények között ünnepelhetik meg a csehek a karácsonyt.

Csak részsikereket hoztak a korlátozások, elkerülhetetlenek az újabb szigorítások
Csupán részsikereket hoztak a koronavírus-járvány második hullámának feltartóztatására tett intézkedések Németországban, ezért elkerülhetetlenek az újabb szigorítások - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Jens Spahn kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal sikerült megtörni a járvány dinamikáját, de több térségben továbbra is robbanásszerűen terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2).

A legfontosabb mutatókat tekintve a lehető legrosszabb helyzet alakult ki; a napi új fertőződések száma csökkenés helyett csupán "oldalazni" kezdett, méghozzá túlságosan magas szinten, túlságosan magas a vírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig "siralmasan" magas.

Ráadásul a korlátozások gazdasági hatásainak ellensúlyozása csak novemberben 40 milliárd euróba kerül az államháztartásnak, a lakosság pedig egyre inkább "belefárad" a védekezésbe - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a karácsony és az év vége a leginkább alkalmas arra, hogy csökkentsék az emberek fertőzésveszéllyel járó találkozásainak számát, mert ez eleve egy "nyugalmas" időszak. Ezt a lehetőséget ki kell használni a járványhullám feltartóztatásra, ezért az egész országot, a gazdaságot és a társadalmat "leállító" korlátozásokat kell bevezetni.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez az utóbbi 24 órában 23 679 fertőződésről érkezett bejelentés, ez 31 esettel több az előző rekordnál, a november 20-án feljegyzett 23 648-nál. Így már 1 242 203 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 440 halálesetet regisztráltak egy nap alatt, a járvány halálos áldozatainak száma így 20 372-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 61-gyel, 4339-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 58 százalék - 2505 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 295 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4753 ágy szabad.

Meghaladta a 1,5 milliót a Törökországban eddig regisztrált pozitív esetek száma
Törökországban meghaladta a 1,5 milliót a SARS-CoV-2 koronavírussal eddig regisztrált fertőzöttek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerda este Ankarában, a tárca által létrehozott tudományos tanács ülését követő sajtótájékoztatóján. Fahrettin Koca jelezte: csütörtökön visszamenőlegesen, a július vége és november vége közötti időszak napi esetszámait is közzéteszik.

Újságírói kérdésre válaszolva a török miniszter elmondta: a nagyjából 1,1 millió egészségügyi dolgozóból eddig több mint 120 ezer fertőződött meg az új koronavírussal, közülük 216-an pedig életüket is vesztették.

Koca a felszólalásában egy korábbi török sajtóhírt cáfolva hangsúlyozta, hogy nincs gond az Oroszországban készített koronavírus-vakcina beszerzésével kapcsolatosan, ha annak törökországi tesztjei sikeresek. A nap folyamán a Habertürk török hírportál az egészségügyi miniszterre hivatkozva azt írta, hogy az orosz védőoltás nem felelt meg a helyes laboratóriumi gyakorlat feltételeinek, ezért törökországi engedélyeztetése sem lehetséges, és így ki is került a török vezetés érdeklődési köréből. Sem a sajtótájékoztatón elhangzottakból, sem a cikkből nem derült ki, hogy pontosan melyik orosz oltóanyagról van szó.

Ankara a közelmúltban 50 millió dózis vakcina beszerzéséről írt alá megállapodást a kínai Sinovac BioTech céggel. Fahrettin Koca szerdán jelezte, hogy a CoronaVac nevű kínai készítményt december végén először az egészségügyi dolgozókon kezdik el alkalmazni.

A török miniszter a sajtótájékoztatón a napi járványadatokat is ismertette. Ezek szerint az országban az elmúlt huszonnégy órában 217 koronavírus-fertőzött vesztette életét. A halálos áldozatok száma ezzel 15 531-re nőtt. A vasárnapi adat 195, a hétfői 203, a keddi pedig 211 volt. A táblázat szerint újabb 31 712 ember szervezetében azonosították a kórokozót. A napi esetszám vasárnap 30 402, hétfőn 32 137, kedden pedig 33 198 volt. A súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább emelkedett, ezúttal 5882-ről 5901-re. A gyógyultak száma 5846-tal, 447 361-re nőtt. A kis-ázsiai országban mostanáig csaknem 20,3 millió vírustesztet végeztek el.

December 27-én kezdődik a lakosság tömeges oltása Izraelben
Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerda este sajtóértekezleten jelentette be, hogy december 27-én megkezdődik a lakosság tömeges oltása Izraelben - jelentette a 12-es kereskedelmi tv szerda este.

A Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy naponta 60 000 vakcina beadását tervezik, miután szerdán a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtérre érkezett a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának első, még csak kísérleti jelleggel, a szállítás tesztelésére elküldött rakománya.

Netanjahu kijelentette, hogy az emberek bátorítására elsőként ő oltatja be magát. Az először érkező Pfeizer és a BioNTech vakcinája mellett, a továbbiakban várhatóan a Moderna, az AstraZeneca és más gyógyszergyártó cégek termékeit is fel fogják használni Izraelben.

Edelstein hangsúlyozta, hogy újabb könnyítést is bevezetnek, ezentúl két negatív teszt esetén az arra kötelezettek már tíz nap után elhagyhatják a karantént az eddigi 12 nap helyett.

A tervek szerint a már beoltott emberek "zöld kártyát" vagy "útlevelet" kapnak, - egyelőre nem világos hogy telefonos applikáció vagy mágneses kártya formájában, - amellyel például látogathatják majd a plázákat, a sportközpontokat és a konditermeket.

Miután a kormány jogi akadályok miatt elvetette az éjszakai kijárási tilalom bevezetésének már megszavazott tervét, értesülések szerint azt fontolgatják a koronavírusjárvány terjedésének megakadályozására, hogy a csütörtök este kezdődő nyolc napos hanuka ünnepe alatt betiltanák mások otthonainak a meglátogatását délután fél hat és éjfél között.

Legolvasottabb cikkeink