• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek 2021.01.09 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Romániában is megjelent a különösen fertőző vírustörzs... Újabb csúcson a nagy-britanniai fertőzések és a halálozások száma... 

Ukrajnában kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában tovább lassult szombatra a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, viszont ismét viszonylag sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4846 új esettel 1 110 015-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig nyolcvan áldozattal 19 668-ra. Eddig 786 306-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem nyolcezren, az aktív betegek száma így több mint háromezerrel 304 041-re csökkent.  

Előző nap viszont az országban ismét sok, 2411 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján elmondta, hogy  nem szabad a pénteken életbe léptetett, január 24-ig tartó szigorított karantén ideje alatt a szupermarketekben ruhaneműket, edényeket, játékokat és számos más cikket árusítani, csak élelmiszereket, háztartási vegyszereket, higiéniai termékeket, gyógyszereket, állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket. Szavai szerint e mögött az a megfontolás áll, hogy azok, akiknek az említett tiltott árucikkekre lenne csak szükségük, viszont élelmiszert nem akarnak vásárolni, nem mennek majd be a szupermarketbe, így a többszörösére csökkenthető az egy időben az üzlethelyiségben tartózkodó vásárlók létszáma, amivel pedig a fertőzés terjedése mérsékelhető.

Ismételten kiemelte, hogy Ukrajnában nem zárlatot vezettek be, mint számos európai országban, hiszen nem állították le a teljes üzleti életet, hanem ennek enyhébb formáját, úgynevezett szigorított karantént rendeltek el. A jelenlegi korlátozások egyebek mellett érintik a vendéglátóegységeket, amelyek csak elvitelre dolgozhatnak, az üzleteket, amelyek közül csak a felsorolt termékeket árusítók tarthatnak nyitva. Ezen felül a téli szünet után távoktatásban folytatódik a tanítás az iskolákban, továbbá tiltott mindenféle kulturális, szórakoztató, sport- és egyéb rendezvény.

Romániában is megjelent a különösen fertőző vírustörzs
Romániában is megjelent a decemberben Nagy-Britanniában felbukkant különösen fertőző vírustörzs, amelyet egy 27 éves nő szervezetében mutattak ki - közölte pénteken a román média.

A bukaresti Matei Bals járványkórház orvosai megerősítették, hogy a nő a dél-romániai Giurgiu megyében lakik, otthon részesül kezelésben, mivel a vírus enyhe tüneteket okozott nála, állapota jó. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy honnan kaphatta el, mivel az első információk szerint nem utazott külföldre. A hatóságok vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy feltérképezzék a nő kontaktszemélyeit, és rendeljék el a szükséges óvintézkedéseket.

Pénteken Romániában 4841 új nyilvántartott megfertőzöttről számoltak be, ennyi új megbetegedést mutattak ki 31 592 tesztből. A hatóságok közlése szerint újabb 96 személy halt bele a fertőzés szövődményeibe. Eddig a nyilvántartások szerint összesen 663 799 személy kapta el a koronavírust, ebből 595 007-en meggyógyultak. A kórházakban 8727 beteget ápoltak pénteken, ebből 1100-at az intenzív terápián. Pénteken Bukarest, valamint a román főváros környékén elterülő Ilfov megye, illetve Kolozs és Temes megyék tartoztak a piros besorolású járványövezetbe, ezekben a közigazgatási egységekben mutatták ki a legtöbb fertőzést.

Az oltásért felelős román operatív törzs péntek délutáni közlése szerint december 27. óta Romániában 92 706 egészségügyben dolgozót oltottak be, az elmúlt 24 órában 16 306 személyt, és eddig összesen 314 esetben jelentkeztek allergiás tünetek, ezek közül 311 esetben szokványos, nem jelentős tünetek.

Újabb csúcson a nagy-britanniai fertőzések és a halálozások száma
A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi halálozási és koronavírus-fertőzési számokat regisztrálták pénteken Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 68 053 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A pénteken zárult egy hétben 415 408 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 95 496-tal, 29,9 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - pénteken 1325 páciens halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. A péntek este zárult egy hétben 5665 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 1746-tal, 44,6 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Az új koronavírus-fertőződések és a Covid-19 betegségben meghaltak pénteken regisztrált napi száma egyaránt rekord azóta, hogy Nagy-Britanniában tavaly nyáron tömegessé váltak a szűrővizsgálatok.

A polgármester pénteken hivatalosan "jelentős incidensnek" nyilvánította a londoni járványhelyzetet. Ez egy jogi érvényű intézkedés, amely megteremti az egészségügyi ellátó szolgálat tehermentesítését célzó lépések jogszabályi kereteit.

Az angliai közegészségügyi hálózat (Public Health England, PHE) legfrissebb becslése szerint a 9 milliós Londonban százezer lakosra több mint ezer koronavírus-fertőzött jut.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más módszertannal elvégzett számításai ugyanakkor arra vallanak, hogy minden harminc londoni lakosra juthat egy fertőzött. Ez a PHE által kimutatottnál háromszor magasabb londoni koronavírus-fertőzöttségi rátát jelentene.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) pénteken ismertetett friss számításai alapján a koronavírus-fertőzés terjedési dinamikáját mérő R reprodukciós mutató országos átlagban jelenleg 1-1,4 között van.

Belgiumban a fertőzésszám csökkenése ellenére érvényben maradnak a rendkívüli intézkedések
Belgiumban, a koronavírus-fertőzés terjedésének folyamatos, több hete tartó lassulása ellenére a járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedésekért felelős konzultációs bizottság a szabályok fenntartása mellett döntött pénteki ülésén. Az egészségügyi helyzet miatt tevékenységüket felfüggeszteni kényszerülő gazdasági szereplők közül az autósiskolák az egyetlenek, amelyek folytathatják munkájukat.

A belga sajtó beszámolója szerint a konzultációs bizottság döntését azzal indokolta, hogy még korai lenne könnyíteni az intézkedéseken, ugyanis nem tudható, milyen járványügyi következményekkel jár a karácsonyi ünnepek alatt külföldre utazók visszatérése, az év végi ünneplések és az iskolák nemrégiben elrendelt újranyitása.

Kötelező marad a távmunka, ahol csak lehetséges. Ennek betartását szigorúbban fogják ellenőrizni. A nem alapvető kül- és belföldi utazás továbbra sem ajánlott. A nem elengedhetetlen utazások utáni karantén- és koronavírus-tesztkötelezettséget többszöri és szigorúbban ellenőrzik majd. A hatályos utazási szabályok a farsangi ünnepek után is érvényben maradnak.

A rendkívül intézkedések feloldása a fizikai kapcsolatot igénylő szakmában dolgozók, egyebek mellett a fodrászok, a kozmetikusok és az ingatlankereskedők tevékenységét érintheti. Sorsukról a bizottság következő, január 22-én esedékes ülésén dönthet.

Az illetékes belga egészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint a koronavírus terjedésének többhetes csökkenése tovább folytatódik az országban. Az újonnan megfertőzöttek átlagos napi száma a hét folyamán 1664, ami 2 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. A belga kórházak az előző hét adataihoz képest 10 százalékkal kevesebb, átlagosan napi 131 beteget vettek fel. A koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma 2016, ez 3 százalékkal alacsonyabb a megelőző héten ápoltak számához viszonyítva. Intenzív ellátásban 6 százalékkal kevesebben, 382-en részesülnek.

A Covid-19 vírus a hét folyamán naponta átlagosan 64 haláláért volt felelős, ami 14,5 százalékos csökkenést mutat. Belgiumban 19 936 ember halt meg a vírus okozta szövődményekben. A járvány kezdete óta 658 655 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter pénteken azt közölte, szeptemberig a lakosság 70 százalékát be fogják oltani Belgiumban. A belga sajtó beszámolója szerint az oltás ingyenes és arra minden belga állampolgár, illetve Belgiumban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező lakos jogosult.

Legolvasottabb cikkeink