• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek 2021.01.21 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Éjszakai kijárási tilalom jön Hollandiában... Csehországban 155 ezer ember kapott már koronavírus elleni vakcinát...

Ukrajnában több mint ötezer új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában megint gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csütörtökre az előző napit mintegy ezerrel meghaladó, több mint 5500 beteget és több mint 240 elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, és ismét viszonylag sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5583 új esettel 1 177 621-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 241 áldozattal 21 499-re. Eddig 914 730-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 14 ezren, az aktív betegek száma így több mint 8,6 ezerrel 241 392-re csökkent.

Az elmúlt napon az országban ismét viszonylag sok, 1811 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, a megelőző napon több mint kétezer.

A legtöbb új beteget, csaknem hatszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben velük együtt Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 125 ezret, az elhunytaké 19-cel 2246-ra nőtt.

A MAU ukrán légitársaság azzal a javaslattal fordult az egészségügyi minisztériumhoz, hogy hozzon rendelkezést a koronavírus ellen beoltott külföldiek Ukrajnába való beutazásának feltételeiről. Beutazásuk megkönnyítése növelné az utasforgalmat, ezenfelül kedvező hatással lenne az ukrajnai oltási kampányra is - érvelt a MAU sajtóközleményében.

Ukrajna az eddig ismertté vált információk szerint leghamarabb februárban jut koronavírus elleni oltóanyaghoz, ugyanis akkor várható a megérkezése az első szállítmánynak abból a mintegy 1,9 millió dózisból, amelyet a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattól rendeltek meg.

Csehországban 155 ezer ember kapott már koronavírus elleni vakcinát
Csehországban csütörtökig 155 ezer ember kapott már koronavírus elleni vakcinát. Közülük 7200 már a második adagot is megkapta - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

Az oltás első hullámában a csehek kiemelten az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonokban lakókat oltják be. Egy hete a szociális intézményeken kívül élő 80 év felettiek is regisztrálhatnak oltásra. A miniszter szerint csütörtök reggelig 173 ezer személyt jelentkezett be.

Az egészségügyi tárca szerint januárban 347 ezer, februárban 272 ezer, márciusban pedig 662 ezer személy beoltását tervezik.

Jan Blatny elmondta: Csehország eddig több mint 20 millió vakcinára kötött szerződést, és megerősítette, hogy a Pfizer és a BioNTech cégek a következő hetekben csökkentik szállításaikat, ami lassítani fogja az oltási folyamatot az egész országban.

Csehországban jelenleg a Pfizer, a BioNTech, valamint a Moderna cégek által gyártott vakcinákat használják. A Moderna vakcináját eddig mintegy 2900 ember kapta meg.

Bár a járványhelyzet az utóbbi napokban ismét mérsékelten javult, a kormány nagyon óvatosan viszonyul a védőintézkedések esetleges enyhítéséhez. Az egészségügyi miniszter ismételten jelezte, hogy az érvényben lévő óvintézkedések esetleges mérséklését alapvetően a kórházi betegek számának alakulásától teszik függővé.

Észak-Macedónia enyhít a korlátozásokon
Az eddigi 18 óra helyett 21 óráig tarthatnak nyitva csütörtöktől a vendéglátóhelyek Észak-Macedóniában, és ha a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul, a jövő héttől akár tovább hosszabbíthatják a nyitvatartási időt - közölte a Vesti.mk észak-macedón hírportál.

A szkopjei kormány emellett a napokban arról is dönt, pontosan mely ágazatoknak és mekkora mértékű támogatást nyújt a következő, ötödik gazdasági mentőcsomagban, amellyel a koronavírus-járvány következményeit igyekeznek enyhíteni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökre Szerbiában 1646-tal 377 445-re, Koszovóban 320-szal 56 732-re, Észak-Macedóniában 72-vel 89 474-re, Montenegróban 351-gyel 56 579-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 334-gyel 118 719-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 19-cel 3810-re, Koszovóban hattal 1426-ra, Észak-Macedóniában 13-mal 2739-re, Montenegróban kilenccel 758-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 12-vel 4460-ra nőtt.

Éjszakai kijárási tilalom jön Hollandiában
A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán.

A holland kormányfő közölte, a már szombaton vagy vasárnap életbe lépő kijárási tilalom a tervek szerint este fél kilenctől reggel négy óráig lesz érvényben. Megsértői 95 eurós (mintegy 35 ezer forint) pénzbüntetéssel lesznek sújthatók. A kijárási tilalom legalább február 9-ig maradna érvényben.

A kijárási tilalom alól csak munkavégzés esetén lehet mentességet kapni. Szabadban külön háztartásból legfeljebb ketten tartózkodhatnak együtt - mondta.

Kiemelte: minden országban, ahol kijárási tilalmat vezettek be, az intézkedés pozitív eredménnyel járt.

Az érkező repülőgépekre vonatkozó tilalom január 23-án lépne hatályba. A tilalom azon országokból érkező járatokra lenne érvényes, amelyekben a vírus gyorsabban terjedő variánsai a leggyakoribbak. A vonatkozó országok listája bővíthető. Mindenkinek, aki járványügyi szempontból nagy kockázatú országból érkezik Hollandiába, tesztkötelezettség mellett tíznapos karanténba kell vonulnia. A kormány továbbra sem tanácsolja a külföldi utazást, amennyiben azt rendkívüli körülmény nem indokolja.

Rutte közölte azt is, hogy a kormány terveinek jóváhagyásához a parlament jóváhagyása is szükséges. A javaslatok csütörtökön kerülnek a parlament elé.

Hollandiában az elmúlt 24 órában 4335 új fertőzéses esetet jegyeztek fel, 11 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt. A hét folyamán feljegyzett átlagos napi megbetegedések száma 5500 körül maradt. A járvány kezdete óta Hollandiában 940 033 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 13 350 ember halt meg a szövődményekben.

Legolvasottabb cikkeink