• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2021.01.26 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Szerbiában sorban állnak a kínai vakcináért. Újra rekordalacsony szinten az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban.

Szerbiában a nagy érdeklődés miatt korlátozni kellett a kínai oltásért jelentkezők számát
A szerb kormány keddtől megszüntette a lehetőséget, hogy bárki soron kívül beadathassa magának a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni oltását, miután az utóbbi néhány napban a rendkívüli érdeklődés miatt óriási sorállás és többórás várakozás alakult ki a szerbiai oltópontokon.

A szerb kormány két hete tette lehetővé, hogy interneten regisztráljanak a szerb állampolgárok, és kiválasszák, melyik vakcinát szeretnék felvenni. A regisztráltak ezt követően értesítést kapnak arról, hogy hol és mikor vehetik fel az előre megjelölt védőoltást. Mivel időközben a Sinopharm szérumából több mint egymillió adag érkezett az országba, a hatóságok közölték, hogy aki a kínai védőoltást választaná, az soron kívül is megkapja az oltást. Az érdeklődés azonban óriási volt, ezért - hogy senkinek ne kelljen órákig sorban állnia az oltásra várva - ezt a lehetőséget keddtől megszüntetik.

Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el, az érdeklődők viszont az erre a célra létrehozott internetes oldalon az amerikai Moderna és a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagát is választhatják, a belgrádi vezetés tervei szerint ugyanis ezeket is engedélyeznék az országban. Eddig több mint 276 ezren vették fel valamelyik védőoltást a hétmilliós Szerbiában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 1523-mal 385 126-ra, Koszovóban 311-gyel 58 399-re, Észak-Macedóniában 63-mal 90 730-ra, Montenegróban 381-gyel 58 697-re, Bosznia-Hercegovinában pedig százzal 120 145-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 19-cel 3905-re, Koszovóban tízzel 1466-ra, Észak-Macedóniában hattal 2791-re, Montenegróban kettővel 770-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 4526-ra nőtt.

Ukrajnában már több mint 22 ezren haltak bele a betegségbe
Ukrajnában keddre ismét háromezernél kevesebb új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ezzel együtt viszont a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 22 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 2779 új esettel 1 197 107-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 133 áldozattal 22 057-re. Eddig 965 835-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 12,5 ezren, az aktív betegek száma így csaknem tízezerrel 209 215-re csökkent.

Előző nap a korábbiakhoz képest jóval kevesebb, 891 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. A múlt héten még számuk több ízben meghaladta a kétezret.

A legtöbb új beteget, 375-öt megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása az eddig azonosított fertőzöttek száma meghaladja már a 126,6 ezret, az elhunytaké kilenccel 2292-re nőtt. Klicsko kiemelte ugyanakkor, hogy a gyógyultak nyilvánítottak száma előző nap a négyszerese volt az új betegekének, és eddig több mint 60 ezer kijevi győzte le a kórt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti tévébeszédében arról tájékoztatta a lakosságot, hogy hamarosan megérkezik az első egymillió dózis koronavírus elleni vakcina Ukrajnába "egy vezető nemzetközi gyártó vállalattól", és már februárban elkezdődik a lakosság beoltása. Az államfő arra nem tért ki, hogy melyik vállalat szállítja Ukrajnának az oltóanyagot.

A korábbi bejelentések alapján Ukrajna a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattól vásárolt mintegy 1,9 millió dózis vakcinát, ennek az első részlete várhatóan februárban érkezik meg. Ezen kívül a kormány tárgyalásokat kezdett más gyógyszergyártó vállalatokkal is, amelyeket egyelőre nem neveztek meg. A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül megígért ingyenes nyolcmillió dózis első adagjának megérkezése az előrejelzések szerint csak márciusban várható.

Oroszországban az október végi szintre csökkent a kimutatott új fertőzések száma
Oroszországban keddre meghaladta a százmilliót a Covid-19-járvány kezdete óta elvégzett laboratóriumi tesztek száma, miközben az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon csak 18 241-gyel emelkedett, 3 756 931-re növelve az eddigi fertőzöttek számát.

A hivatalos adatok szerint ez a legalacsonyabb napi növekmény október 30. óta, amikor 18 283 új megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb új fertőzöttet, 29 935-öt december 24-én mutatták ki Oroszországban.

A növekmény 0,49 százalék, az új esetek 10,6 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 511 888, a halálos áldozatoké 564-gyel 70 482-re, a felépülteké pedig 23 798-cal 3 174 561-re emelkedett.

Az országban az elmúlt napon mintegy 292 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés gyanújával 648 799 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Másfél hónapja nem mért alacsony szinten az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban
A hétfőn ismertetett legújabb adatok szerint csaknem másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 22 195 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez december 15. óta a legalacsonyabb napi adat. E hónap elején még rendre 60-70 ezer között mozgott a tesztekkel naponta azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma.

A hétfő este zárult egy hétben 236 164 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 78 816-tal, 25 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. Az egészségügyi minisztérium hétfő esti tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 27 039 beteget kellett kórházba szállítani, 2121-gyel, 7,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) még mindig intenzív nyomás nehezedik a járvány miatt.

Hancock elmondta: országosan az NHS kórházaiban jelenleg 37 899 pácienst ápolnak Covid-19 betegséggel, 4076-an közülük lélegeztetőgépes kezelésre szorulnak.

A koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt kórházban kezelt páciensek száma csaknem a kétszerese a brit koronavírus-járvány első hullámának tavaly áprilisi tetőzése idején kórházi ápolásra szorult betegekének. A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy változatlan lendülettel halad az oltási kampány az Egyesült Királyságban.

Hancock közölte: a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok között nyilvántartott 80 éven felüli korosztály 78,7 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

A szaktárca hétfő este ismertetett adatai szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta országosan eddig 6 573 570-en részesültek az oltás első dózisában, 470 478-an a második adagot is megkapták.

Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik Izraelben
Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. A hosszabbítást az egészségügyi minisztérium és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérte, mert a csökkenő fertőzöttségi adatok ellenére még mindig nagyon magas a kórházakban ápolt súlyos betegek száma.

Beni Ganz védelmi miniszter kijelentette, hogy csak akkor hajlandó megszavazni az újabb hosszabbítást, ha a korábbi ígéretek szerint megduplázzák a járványügyi előírásokat be nem tartók ellen kiszabható bírságot. A bírság növelését az ultraortodox és az arab pártok képviselőinek tiltakozása miatt nem határozták el eddig, noha ez a kérdés folyamatosan napirenden volt a helyi médiában és a kneszet vitáiban az elmúlt hónapokban.

Közben egyre nehezebben birkóznak meg az izraeli kórházak a koronavírus-járvány harmadik hullámának betegeivel, kedden a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója a katonai rádióban bejelentette, hogy már nem tudnak több beteget fogadni.

Pénzügyi vita is nehezíti a helyzetet, mert a kórházak több pénzt követelnek a járvány okozta rendkívüli helyzetben. A Hadassza igazgatója levelében azt írta az egészségügyi minisztériumnak, hogy azért nem vállalhatják újabb betegek kezelését, mert kifogytak az ahhoz szükséges eszközökből és gyógyszerekből, január 10. óta nem tudtak új rendeléseket leadni pénz hiányában.

A világviszonylatban is különösen magas izraeli beoltottság nyomán egyre több adat és információ áll rendelkezésre az oltásokról. Izrael egyik egészségbiztosító-pénztáránál, a Makkabinál a beoltottak kevesebb mint 0,01 százaléka fertőződött meg a vakcina második dózisa után egy héttel koronavírussal, ami jobb arány a gyártó által ígért 95 százalékos védettségnél.

A 128 600, főként 55 évesnél idősebbekből és háttérbetegségekkel küszködő emberekből álló csoportból mindössze húsz korábban beoltott embert regisztráltak koronavírus fertőzéssel.

A mégis megfertőződött húsz ember többsége 55 évnél idősebb, felerészben krónikus betegségben szenved, de tíznek nincs háttérbetegsége. Enyhe lefolyású fertőzésük nyomán fejfájást, köhögést, gyengeséget vagy fáradtságot éreztek, egyikük sem került kórházba, és senkinek sem emelkedett a láza 38,5 fok fölé. Legtöbbjükről azért derült ki fertőzöttségük, mert kapcsolatba kerültek más, azonosított vírushordozókkal, és ezért tesztelték őket.

Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 663 294-en - az ország lakosságának 28,9 százaléka - kapták meg az első és 1 221 124-en a második dózis vakcinát.

Hétfőn 91 597 tesztből 8667 vírushordozót azonosítottak, ami 9,8 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 610 760-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 74 059 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1785 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1179-en súlyos állapotban vannak és 305 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4493-an haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink