• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2021.03.01 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

A francia igazolvány a negatív PCR-tesztet is fel fogja tüntetni. Szászország is vakcinát ad a cseheknek. Szigorítják az óvintézkedéseket Szlovákiában.

Szászország is vakcinát ad Csehországnak
Szászország, a cseh határ mentén fekvő keleti német tartomány, 15 ezer AstraZeneca vakcinát küld Csehországnak. Az oltóanyagot hétfőn szállítják ki három határmenti cseh régió kórházaiba - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a CNN Prima News prágai kereskedelmi hírtelevíziónak vasárnap adott interjújában.

A cseh kormányfő azt mondta, hogy a vakcinaszállításban szombaton egyezett meg Michael Kretschmer száz tartományi kormányfővel. Azt nem pontosította, fizetni kell-e a cseheknek a vakcinákért.

Andrej Babis kormánya az egyre súlyosbodó csehországi koronavírus-járvány megfékezése érdekében a héten segítséget kért Németországtól és Lengyelországtól, mindkét ország a kérésre pozitív választ adott.

Csehországban a hét végéig már több mint 650 ezer személyt oltottak be koronavírus-elleni vakcinával, mintegy 245 ezren pedig a második dózist is megkapták. Mindezek ellenére az országban bizonyos vakcinahiány van, ami hátráltatja az oltási folyamatot. Vezető cseh politikusok ezért tárgyalásokat folytatnak külföldi partnereikkel további vakcinák beszerzéséről.

Néhány napja jelentették be Prágában, hogy Izrael 5000 adag Moderna vakcinát ajándékoz a cseheknek, Franciaország pedig március közepéig 100 ezer Pfizer/BioNTech vakcinát ígért. A prágai sajtó nem hivatalos értesülései szerint a franciák esetében valószínűleg kölcsönről van szó.

A legfelsőbb cseh politikai vezetők kedden a Prágai Várban megtartott találkozójukon közös nyilatkozatban megerősítették, hogy Csehország csak az Európai Unióban jóváhagyott vakcínákat fogja használni a koronavírus elleni oltási kampány során. Ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy továbbra is kiemelt feladat a minél több és minél változatosabb vakcínák beszerzése. A csehek jelenleg csak a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcínáit használják.

A hét végén azonban újra napirendre került az orosz Sputnyik V vakcina beszerzése is. Milos Zeman államfő szintén a CNN Prima News hírtelevíziónak elmondta: Babis kormányfővel egyetértésben a közelmúltban levelet írt Vlagyimír Putyin orosz elnöknek, és érdeklődött a Sputnyik beszerzése íránt. "Putyin megígérte, hogy készek nekünk (Csehországnak) is szállítani a vakcinából" - jelentette ki Zeman.

Zeman és Babis egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy az orosz Sputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv (SÚKL) engedélyét. Hasonlóan nyilatkozott vasárnap Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is.

"A Covid-19 elleni vakcinákat kizárólag csak centralizáltan lehet jóváhagyni az egész Európai Unióban. Egy másik lehetőség, hogy az egészségügyi minisztérium ad engedélyt egy nem regisztrált készítmény használatára. Az SÚKL tehát egyedül nem adhat engedélyt egy ilyen vakcína használatára" - reagált a politikusok nyilatkozataira a cseh állami gyógyszerellenőrző szerv.

Megszigorítják az óvintézkedéseket Szlovákiában
Szlovákiában a következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket - döntött vasárnap este az Igor Matovic miniszterelnök vezette koalíciós kormány. A kabinet határozata szerint amennyiben az óvintézkedések három hét alatt nem hozzák meg a várt eredményt, és nem javul a helyzet, Szlovákiában bevezetik a szigorú lezárást, azaz nagymértékben korlátozzák a közéletet, a kereskedelmi és a gazdasági tevékenységet.

Szerdától kezdve mindazok a személyek, akiknek a szűrése pozitív eredményt hozott, nem hagyhatják el lakásaikat, kivéve, ha orvoshoz mennek. Mindazok, akik közös háztartásban élnek egy fertőzött személlyel, és ennek következtében karanténba kényszerülnek, a szabályok betartásáért anyagi jutalmat kapnak. Este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lép életbe, kivételt csak a munkába járás vagy az onnan való hazajutás, illetve az orvosok felkeresése jelent. Ugyancsak szerdától megnyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatú osztályait azon személyek gyermekei számára, akiknek munkába kell járniuk.

Március 8-tól a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, március 15-tel kezdődően pedig ezeket minden zárt területen kötelező lesz hordani. A rendelkezés alól kivételt kapnak a kiskorúak, akiknek elég lesz a sebészi maszkot viselni.

A kormány intézkedéseinek célja, hogy jelentős mértékben csökkentse Szlovákia lakosságának mozgását és megakadályozza a veszélyes vírusmutációk további terjedését.

Montenegróban meghaladta az ezret a kór halálos áldozatainak a száma
Meghaladta az ezret a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma Montenegróban, hétfőre 1003-ra nőtt a halottak száma az Adria-parti országban.

Montenegrót tavaly májusban már koronamentes övezetté nyilvánították, de 40 nap után újra megjelent a vírus az országban, azóta pedig hol jobban, hol kevésbé, de nő a fertőzöttek száma. A rossz járványügyi mutatók miatt hétfőtől hat településen - Podgoricában, Cetinjében, Ulcinjban, Herceg Noviban, Niksicben és Pluzinében - zárták be a vendéglátóhelyeket, bevásárlóközpontokat, szépségszalonokat és iskolákat.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 2809-cel 459 259-re, Koszovóban 453-mal 69 330-ra, Észak-Macedóniában 305-tel 102 794-re, Montenegróban 502-vel 75 834-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 448-cal 132 138-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 14-gyel 4433-ra, Koszovóban néggyel 1599-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 3137-re, Montenegróban néggyel 1003-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig nyolccal 5189-re nőtt.

Lazították a korlátozásokat Németországban
Lazították az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozások rendszerét Németországban hétfőn, annak ellenére, hogy ismét növekedik az új fertőződések száma.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok februárban kötött megállapodása alapján két és fél hónap kényszerszünet után országszerte megnyitottak a fodrászatok.

Számos tartomány vezetése további lazításokat is engedélyezett. A március 14-i helyi törvényhozási választásra készülő Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban például megnyithattak a kertáruházak és a kertészetek. Rajna-vidék-Pfalzban a lábápoló szalonokban is fogadhatnak ismét vendégeket, és Malu Dreyer miniszterelnök bejelentette, hogy még márciusban megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei.

Bajorországban a faiskolák, kertészetek, kertáruházak újranyitása mellett a közvetlen testi kapcsolattal végezhető szolgáltatások egész sorát is engedélyezik, így nemcsak a fodrászok, hanem a kozmetikusok és a manikűrösök is dolgozhatnak megint. Szász-Anhalt tartományban az autósiskolákban is folytatódhat az oktatás hétfőtől.

A berlini vezetés és a tartományi kormányok február 10-én állapodtak meg a korlátozások március 1-jén kezdődő részleges lazításáról. Időközben ismét romlani kezdtek a járványügyi mutatók, a SARS-CoV-2 ismét gyorsuló ütemben terjed, főleg az eredeti vírusnál fertőzőképesebb mutációk előretörése miatt. Azonban valamennyi felmérés azt mutatja, hogy a lakosság belefáradt a novemberben elrendelt és december közepén a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlattá szigorított korlátozásokba, és több ágazat csődhullámmal fenyegető válságba jutott.

Így a járványügyi védekezésről zajló közéleti, politikai vita középpontjába az a kérdés került, hogy miként lehet egy új, harmadik fertőzéshullám közepette enyhíteni a zárlatot.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői szerdán, március 3-án tanácskoznak ismét a védekezés rendszerének formálásáról. A német sajtóban ismertetett szakmai javaslatok alapján a döntéshozók mindenekelőtt az oltási terv átalakításával, az oltási kampány felgyorsításával és az úgynevezett antigén gyorstesztek rendszeres és tömeges alkalmazása révén igyekezhetnek megfelelni a korlátozások lazítására irányuló társadalmi elvárásnak, amely a romló járványhelyzet ellenére erősödik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 4732 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 4369-hez képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 447 068 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 60 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 70 105-re emelkedett Németországban.

Meghaladta a 20 milliót a beadott oltások száma Nagy-Britanniában
Meghaladta a 20 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában - jelentette be vasárnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A szaktárca által nem sokkal később közzétett részletes új adatok a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának folytatódó meredek csökkenését mutatják. Hancock a Twitteren közzétett videóüzenetében az egész ország számára nagyszerű vívmánynak nevezte az eredményt. Kijelentette: egyre nagyobb biztonsággal állítható, hogy a koronavírus elleni oltás védelmet nyújt az egyénnek és a közösségeknek, és mindenki számára kiutat kínál a koronavírus-járványból.

A miniszter kérte, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, éljen a lehetőséggel és oltassa be magát.

Hancock szerint még hosszú az út a válság végéig, de az ország most már nagy léptekkel halad ezen az úton.

A brit kormány február 15-re tűzte ki azt a célt, hogy az oltási menetrend élén szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez a cél a határidő előtt egy nappal, éppen két hete teljesült: február 14-ig 15 062 189-en kapták meg az első dózist, így a 20 milliónál több beadott oltásról szóló vasárnapi bejelentés arra vall, hogy az azóta eltelt két hétben további ötmillió ember részesült a vakcinában.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap esti részletes beszámolója szerint eddig 20 089 551-en kapták meg az oltás első dózisát, a második adagot 796 132 embernek adták be. Az első és a második beadott dózisok száma ennek alapján közelít a 21 millióhoz.

A szaktárca vasárnapi kimutatása szerint mozgó egyheti időszakokra vetítve Nagy-Britanniában jelenleg átlagosan 358 ezer első oltási adagot adnak be naponta, de a heti átlagon belül pénteken 504 ezren, szombaton 407 ezren részesültek a koronavírus elleni oltás első dózisában. Az eddigi napi rekordot január 30-án érték el: aznap csaknem 600 ezer embert oltottak be a vakcina első adagjával.

A vasárnap ismertetett új adatok szerint mindeközben továbbra is folyamatosan és meredeken csökken az új fertőződések, a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium közölte: a vasárnap zárult egy hétben 61 045 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 16 387-tel, 21,2 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A csökkenés ütemét mutatja, hogy az év elején voltak időszakok, amikor naponta szűrtek ki 60 ezernél több új koronavírus-fertőzést. A kimutatott új fertőzések heti száma azzal együtt is csökkent, hogy a vizsgált héten 21,1 százalékkal több koronavírus-szűrést végeztek országszerte, mint az előző héten.

Az elmúlt egy hétben 8460 beteget kellett kórházba szállítani, 2406-tal, 22,1 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A francia igazolvány a negatív PCR-tesztet is fel fogja tüntetni
A Franciaország által tervezett, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi igazolványban a tulajdonos negatív PCR-tesztjei is fel lesznek tüntetve - jelezte vasárnap Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár.

"Az oltás nem lehet a tevékenységek újrakezdésének egyetlen varázsszava, különben egy nagyon igazságtalan, kétsebességes társadalmat hozunk létre" - fogalmazott a francia kormánytag a francia köztévé és -rádió közös műsorában. "Különböző megoldások kellenek, szélesíteni kell az eszközeinket" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-elleni oltás egyelőre csak a veszélyeztetetteknek áll rendelkezésére, és a fiatalabb korosztály nyár előtt nem férhet hozzá.

"Negatív PCR-teszttel jelenleg repülőre lehet szállni és bárhova el lehet utazni Európában, mert akinek negatív a PCR-tesztje, nem jelent kockázatot" - hangsúlyozta az államtitkár.

A francia kormány egy egészségügyi igazolvány bevezetésén gondolkodik a járványügyi korlátozások feloldásához, s azon belül is a járvány miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények megnyitásához. Az igazolás ugyanakkor nem oltási igazolvány lenne.

"Lehet, hogy lesz majd egy applikáció, vagy be lehet mutatni az oltási igazolványt arról, hogy védett valaki, vagy egy PCR-tesztet vagy egy megbízható gyorstesztet, ami szintén azt jelenti, hogy valaki nem jelent kockázatot" - mondta.

Clément Beaune arra is felhívta a figyelmet, hogy attól, mert valakit beoltottak és védett, még nem biztos, hogy a vírust nem adja tovább.

Az uniós állam- és kormányfők az oltási igazolványokról még további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Legolvasottabb cikkeink