• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2021.04.09 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a világ több pontjáról

Franciaország a gyógyszergyárakat biztonsági készletfelhalmozásra kötelezi. Hatszázezernél is több embert oltottak be egy nap alatt Németországban.

Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma
Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok pénteki közleményéből.

Szlovéniában péntekre 1279-cel több mint 224 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4100-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 618-an vannak kórházban, 138-an intenzív osztályon. Az országban utoljára február 19-én haladta meg a hatszázat a kórházban kezelt betegek száma.

Szlovéniába eddig összesen 531 630 adag oltóanyag érkezett. A Pfizer/BioNTech vakcinájából 326 430, az AstraZeneca-féléből 144 ezer, a Moderna oltóanyagából pedig 61 200 adag. A lakosság 5,7 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen. Az első dózist 308 522-en, közülük a másodikat 120 067-en kapták meg.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közlése szerint a Pfizer/BioNTech vakcinájának beadását követően 2331 esetben jegyeztek fel enyhe, 32 esetben súlyos mellékhatásokat. Az AstraZeneca oltóanyagának beadásánál 1441 esetben számoltak be enyhe, 16 esetben súlyos mellékhatásokról a beoltottak, míg a Moderna vakcinájánál 44 esetben jegyeztek fel enyhe és egy esetben súlyos reakciókat.

Horvátországban az elmúlt napon 2599 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 288 364-et. Az elmúlt 24 órában ötvenen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6235-re emelkedett. Kórházban 1768 beteget ápolnak, közülük 175-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban eddig az Európában engedélyezett három oltóanyagból 336 693-an kapták meg az első dózist, 102 546-an pedig már a másodikat is. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) adatai szerint a Pfizer/BioNTech-oltásoknál 1189, az AstraZencánál 916, a Modernánál 153 esetben számoltak be mellékhatásokról a beoltottak, és nagyon kevés esetben jegyeztek csak fel súlyos reakciókat.

Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatos hírek miatt mindkét országban többen elutasították ennek a vakcinának a felvételét. Ugyanakkor Horvátországban az AstraZeneca vakcinájával történt oltások után senkinél nem jelentkezett mélyvénás trombózis, míg Szlovéniában volt rá példa, de a szakemberek nem erősítették meg az összefüggést a brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között.

Tovább javult a járványhelyzet Csehországban
Folytatódik a járványhelyzet javulása Csehországban. Csütörtökön 5245 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ez tavaly december közepe óta a legalacsonyabb szám. Egy hete csütörtökön még ezerrel több volt az új fertőzöttek száma - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján péntek délelőtt megjelent kimutatásból.

Ezzel párhuzamosan enyhül a kórházakra nehezedő nyomás is. Pénteken reggel a covidos betegek számára fenntartott speciális, lélegeztető készülékes ágyak mintegy negyede, több mint 2000 fekvőhely, volt szabad. Az egészségügyi minisztérium utasítása alapján a csehországi kórházak fokozatosan megkezdik mindazokat a műtéteket is, amelyeket a járvány miatt halasztottak el.

A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban eddig 27 617 ember halt meg Csehországban, a napi elhalálozások száma az utóbbi napokban már száz körülire csökkent.

Ezzel egyidejűleg felgyorsult az oltási folyamat. A hivatalos statisztika szerint a vakcina első adagját eddig több mint 1,97 millió ember kapta meg, közülük 663 ezren már a második adagot is. Csehországban továbbra is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják.

Vasárnap éjfélkor lejár az október eleje óta tartó szükségállapot, s a cseh kormány úgy döntött, hogy nem kéri a meghosszabbítását. Ennek alapján megszűnik az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsótagozatos iskolások egy része visszatérhet a tantermekbe, megnyílnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok is.

A szerb miniszterelnök szerint nem kell kötelezővé tenni a védőoltást
Nem kell kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában, mert így is nagy az érdeklődés iránta - jelentette ki Ana Brnabic miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) péntek reggeli híradójának beszámolója szerint.

A kormányfő arra reagált, hogy több orvos is olyan értelemben nyilatkozott a sajtónak, hogy az oltás lassan halad, ezért kötelezővé kellene tenni. Brnabic közölte: eddig a lakosság mintegy 30 százaléka kapta meg a vakcinát, és továbbra is sokan érdeklődnek iránta.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök csütörtökön azt mondta, az a cél, hogy a hétmilliós országban május végére 2,8 millióan már megkapják valamely védőoltás mindkét adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 3625-tel 633 013-ra, Koszovóban 871-gyel 95 886-ra, Észak-Macedóniában 1163-mal 138 897-re, Montenegróban 257-tel 93 566-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1582-vel 180 830-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 41-gyel 5620-ra, Koszovóban 12-vel 1968-ra, Észak-Macedóniában 35-tel 4108-ra, Montenegróban 11-gyel 1345-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 84-gyel 7209-re nőtt.

Törökországban rekordmértékben, csaknem 56 ezerrel nőtt az esetszám
Törökországban az elmúlt huszonnégy órában újabb 55 941 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust, ami rekordmennyiség a járvány kezdete óta - közölte csütörtök este a török egészségügyi minisztérium.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma március 1-jén még 10 ezer alatt járt, a 20 ezret március 18-án, a 30 ezret március 27-én, a 40 ezret április 1-jén, az 50 ezret pedig egy nappal ezelőtt haladta meg. A hétfői adat 42 551, a keddi 49 584, a szerdai pedig 54 740 volt. A csütörtöki értékkel az igazolt fertőzöttek száma 3,69 millióra nőtt a 83,6 millió lakosú országban.

A halálesetek napi száma az új fertőzéses esetek számával párhuzamosan, meredeken emelkedik. A napi halálozás március 15-ig még 70 alatt alakult, viszont március 21-én 100, március 25-én pedig már 150 felett volt. Ráadásul a mutató hétfőn 193-on, kedden 211-en állt, szerdán mindenkori csúcsot érve el, 276-ot.

Az egészségügyi tárca csütörtök esti beszámolója szerint ezúttal némileg kevesebb, 258 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, amellyel a halálos áldozatok száma 33 201-re nőtt.

A csütörtöki jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma enyhén, 2604-ről 2615-re emelkedett. A gyógyultak száma 37 914-gyel, 3,23 millióra nőtt.

A török egészségügyi hatóságok mostanáig közel 40,7 millió vírustesztet végeztek el.

A kis-ázsiai országban január 14-én kezdődött meg az oltási kampány a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó elölt vírusokon alapuló, CoronaVac nevű vakcinájának vészhelyzeti alkalmazásával. Ankara nemrégiben az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle oltóanyagból is beszerzett, amelyet múlt péntek óta használnak a lakosság immunizálására. A kétdózisú készítmények első adagját eddig 10 millió 711 ezer, míg a másodikat 7 millió 496 ezer embernek adták be.

Az olasz miniszterelnök az idősek oltásától tette függővé az ország újranyitását
A hetvenöt év felettiek oltását nevezte elsőrendűnek Mario Draghi miniszterelnök, aki az idősek vakcinázásától tette függővé Olaszország újranyitását csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Mario Draghi hangsúlyozta, hogy nem tud még pontos dátumot mondani arra, mikor tudják "újranyitni" az országot a jelenleg még szigorú járványkorlátozások oldásával.

A közgazdász miniszterelnök úgy vélte, hogy a kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet újraindulása a következő hetek járványadataitól és a vakcinázástól függ.

"Újra akarjuk nyitni az országot, de biztonságban" - hangoztatta Mario Draghi.

Elsőrendűnek nevezte a sérülékenyebb rétegek, valamint a 75 éven felettiek beoltását, kijelentve, hogy "az idősek biztonságba helyezése nélkül nem lehet újranyitni". Kifejtette, hogy a hatvan év alattiak vakcinázásánál fontosabb az idős korosztály oltása. Magyarázata szerint az iskolákat is csak akkor tudják újranyitni tantermi tanítással, ha a tanulókkal együtt élő vagy ezekkel találkozó nagyszülők védettséget kapnak.

Hozzátette, minél gyorsabban halad az oltás, annál gyorsabb lesz az újranyitás is. A vakcinázásban előrébb járó régiók előbb oldhatják a korlátozásokat - tette hozzá.

A kormányfő elítélte azokat, akik különböző kibúvókkal megkerülik a korosztályok szerint zajló vakcinázást, és másokat megelőzve oltatják be magukat. "Milyen lelkiismerettel teszik ezt?" - kérdezte.

A több mint tíz millió hetven és nyolcvan év feletti olasznak december vége óta csak tíz százalékát oltották be. Csütörtökön 487 beteg halt meg, így a halottak száma megközelítette a 113 ezret. A halottak életkor szerinti átlaga nyolcvan év felett van.

Mario Draghi bejelentette, hogy április végéig több millió dózis vakcina érkezését várják, amivel biztosítani lehet a tervezett oltási ütemezés fenntartását a jelenlegi napi 170 ezer dózis beadását félmillióra emelve. A járványhelyzetet felügyelő egészségügyi tanács (Css) elnöke, Franco Locatelli a kormányfővel közös sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az AstraZeneca-védőoltást hatvan év felett ajánlják, de - tette hozzá - a brit-svéd vakcina használatát a hatvan év alattiak esetében is engedélyezik.

Franciaország a gyógyszerészeti vállalatokat biztonsági készletfelhalmozásra kötelezi
Franciaország a gyógyszerészeti vállalatokat biztonsági készletfelhalmozásra kötelezi a jövőbeni hiányok elkerülésére - jelentette be csütörtökön a francia kormány.

Az állam a gyógyszerészeti vállaltokat kötelezni fogja arra, hogy biztonsági készletet halmozzanak fel minden olyan termékükből, amelyet a hazai piacra szánnak"- olvasható az egészségügyi tárca közleményében. Az intézkedésről, amelynek célja a hiányok elkerülése, rendeletben döntött március végén a kormány, s fél éven belül lép életbe.

A kormány termékenként különböző szintet határoz meg, attól függően, hogy az adott gyógyszer hiánya veszélybe sodorhatja-e a beteg életét. Amennyiben ilyen gyógyszerről van szó, a gyártóknak az előző évi forgalom két havi eladási szintjének megfelelő készletet kell felhalmoznia. Amennyiben ez kevés, a készletet négy havi eladási szintre lehet emelni.

A hiány esetén a beteg életét nem veszélyeztető gyógyszerek esetében, a raktáron tartandó készlet egy heti eladási szint vagy egy hónap, ha a kormány úgy dönt.

"A felhalmozási kötelezettség bevezetésének célja a gyógyszerészeti termékek franciaországi ellátásának biztosítása, mindenekelőtt az olyan fontos terápiás jellegű gyógyszerek, mint az antibiotikumok, a rákellenes vagy a Parkinson-kór ellen használt termékek esetében" - írta a tárca.

"Jóllehet az intézkedést már a koronavírus-járvány előtt tervezte a kormány, a jelenlegi egészségügyi válság, amely megerősítette annak szükségességét, rávilágított a gyógyszerellátási lánc sérülékenységére, elsősorban az intenzív terápiás kezelésben" - olvasható a közleményben.

Hatszázezernél is több embert oltottak be egy nap alatt Németországban
Napi rekordot felállítva hatszázezernél is több embernek adták be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltást Németországban az utóbbi 24 órában a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint.

Szerdán országszerte 656 357-en kaptak oltást a Covid-19 ellen. Ez csaknem a duplája az előző rekordnak, a keddi 366 566-nak. Korábban a 300 ezres határ is csak ritkán lépte át a naponta beadott oltások száma.

A növekedés annak tulajdonítható, hogy javult a vakcinaellátás, és kedden bekapcsolódott az oltási kampányba 35 ezer háziorvosi praxis. Fokozatosan egyre több vakcinát kapnak, április utolsó hetében már több mint hárommillió adagot adhatnak be, nagyban segítve a tartományi üzemeltetésű, mintegy 340 oltási központ munkáját.

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A január végén elindított oltási kampányban szerdáig a lakosság 5,7 százaléka - 4 737 605 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 11 515 936 ember kapott, ez a lakosság 13,8 százaléka.

Az RKI csütörtöki adatai arról is tanúskodnak, hogy tovább emelkedik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A kimutatás szerint a Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 306-ra emelkedett az egy héttel korábbi 201-ről. Az új halálesetekkel 77 707-re nőtt a járvány áldozatainak száma.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint országszerte 4474 embert ápolnak az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt. Ez csaknem húsz százalékos növekedés az egy héttel korábbi 3729-hez képest. Csaknem 60 százalékuk, 2530 ember gépi lélegeztetésre szorul.

Az RKI összesítése szerint az utóbbi 24 óra alatt 20 407 SARS-Cov-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi, 24 300-hoz képest, de a húsvéti ünnepek alatt kevesebb tesztet készítettek, és nem valamennyi egészségügyi hivatal továbbított adatokat az RKI-nek, ezért a statisztika torzíthat - figyelmeztet az intézet. Az új esetekkel együtt 2 930 852 ember szervezetében mutatták ki a vírust Németországban.

Meredeken emelkedett a halálesetek száma az Egyesült Államokban
Meredeken emelkedett szerdán a koronavírus okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban - számolt be csütörtökön a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem. A legfrissebb adatok szerint szerdán 2564, az új típusú koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak az országban. Ez az arány jóval magasabb, mint a múlt heti átlag, amikor naponta 992 amerikai hunyt el. Február 19-e óta szerdán haltak meg a legtöbben a koronavírus-fertőzés miatt.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség következtében elhunyt amerikaiak száma ezzel 559 116-ra emelkedett az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss adatai szerint szerdán 73 200 új fertőzöttet regisztráltak, s ez szintén meghaladja az előző heti 65 556 fős napi átlagot. A koronavírus-járvány kezdete óta 30 922 759 fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban. Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a Covid-19 miatt kórházban ápolt betegek száma is folyamatosan emelkedett az elmúlt napokban. A mostani 5000 fős napi átlag 2,7 százalékkal magasabb az előző héten regisztrált adatoknál.

"A kórházakban egyre több fiatalt - 30-40 év körüli beteget - kezelnek. Az adatok azt sugallják, hogy a koronavírus mutánsai folyamatosan terjednek az országban" - fogalmazott az igazgató. Walensky arra kérte az embereket, hogy lehetőleg tartózkodjanak a nem szabadtéri sporttevékenységektől és kerüljék el a zsúfolt helyeket.

Az Egyesült Királyságból származó, erősen fertőző B.1.1.7 változat ma már az összes megbetegedés 27 százalékát okozza az országban, ez a legelterjedtebb változat az Egyesült Államokban - mondta a szakember. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az oltások ugyanolyan hatékonyak a brit variánssal szemben is, mint az eredeti vírustörzs ellen.

Legolvasottabb cikkeink