• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus hírek szerte a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.10 Forrás: MTI
Koronavírus hírek szerte a nagyvilágból

Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma.

Romániában a járvány áprilisi, első tetőzését meghaladó ütemben terjed a kór
Romániában továbbra is a járvány első, áprilisi tetőzését meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány: a pénteki összesítés szerint újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést az utóbbi 24 órában.

A fertőzések ütemének gyorsulását jelzi, hogy a pénteki érték csaknem másfélszerese a megbetegedések utóbbi két hétben regisztrált - napi 400 új eset körüli - átlagának, de az utolsó hét átlagát is 36 százalékkal meghaladja. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, csaknem 15 ezer tesztet végeztek, ami csaknem másfélszerese az utóbbi hónap átlagos napi tesztelési ritmusának.

Pénteken ismét megdőlt - meghaladta a 8400-at - az ismert aktív esetek száma. Az utóbbi napon az átlagosnak számító 21-nél kevesebb, 13 koronavírus-fertőzött vesztette életét.

Romániában eddig 31 381 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 21 129-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1847-en meghaltak, 236 beteget pedig súlyos állapotban, intenzív osztályon ápolnak.

A járvány leginkább Bukarestben és a fővárostól északra található Arges, Dambovita és Prahova megyében, illetve az erdélyi Brassó megyében terjed. Partiumban és Erdély többi részén - ahol az áprilisi első tetőzés idején sok megbetegedést regisztráltak - most valamivel jobb a helyzet: Maros és Kolozs megye kivételével többnyire egy számjegyű a napi új fertőzések száma.

Ludovic Orban kormányfő az újabb hétvége közeledtével arra figyelmeztette a tengerparti és hegyvidéki üdülőhelyeken működő kerthelyiségek üzemeltetőit, hogy bevonják engedélyüket, ha nem gondoskodnak a távolságtartási szabályok betartásáról, és megismétlődnek a korábbi hétvégéken tapasztalt "tömegjelenetek".

Szlovákiában emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma
Emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában, ahol szerdán viszonylag magas, 53 volt a SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma - derült ki a szlovák nemzeti egészségügyi információs központ (NCZI) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

Az újonnan diagnosztizált esetek számának növekedése az elmúlt két hetet tekintve viszonylag lassú üteműnek, ugyanakkor többé-kevésbé folyamatosnak mondható. A koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga az elmúlt egy hétben húsz fölé nőtt, míg ez az átlag májustól június utolsó hetéig öt alatt volt. A szerdán diagnosztizált 53 új eset kiugrónak számít, tekintve, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma legutóbb áprilisban haladta meg az ötvenet. A szerdai napon közel 2300 vírustesztet végeztek el az országban. Az új adatok kapcsán Igor Matovic, szlovák miniszterelnök közösségi profilján azt írta: "túl sok (az esetek száma) ahhoz, hogy a továbbiakban is csak az emberek felelősségtudatára számítsunk." Az NCZI által közzétett adatok szerint a szerdai 53 új esettel együtt eddig már 1851 fertőzött személyt vettek nyilvántartásba Szlovákiában. Közülük eddig hivatalosan 1477-et nyilvánítottak gyógyultnak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már csaknem 224 ezer vírustesztet végeztek el.

Csehország felkészült a járvány esetleges második hullámára
Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter csütörtökön.

"Természetesen semmiféle második hullámot nem kívánunk, de ha esetleg kitör, fel vagyunk rá készülve. Hat hétre elegendő védőeszközzel rendelkezünk" - jelentette ki Hamácek a kelet-csehországi Pardubicében, amikor átvette a Kínából érkezett legutóbbi védőeszköz-szállítmányt. A cseh belügyminisztérium központi raktárában jelenleg 65,9 millió arcmaszk, 10,3 millió lélegeztetőgép, 552 ezer védőruha, 595 ezer védőszemüveg, tízmillió pár kesztyű és 11 millió cipőhuzat van - sorolta fel a miniszter.

Elmondta, hogy az általa vezetett tárca eddig 4,6 milliárd koronát költött a védőeszközökre, ebből 300 millió koronát cseh cégeknek fizetett ki.

Jelenleg még több pályázat van érvényben a védőeszközökre, amelyek azonban már a központi állami tartalékalapba kerülnek.

Csehországban március elsején mutatták ki az első koronavírus-fertőzést.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli kimutatása szerint az országban 4384 beteget tartanak nyilván, akikből 141-et kórházban kezelnek. Közülük tíznek az állapota minősíthető súlyosnak. A halálos áldozatok száma 352. A március közepén bevezetett, a gazdaságot és a közéletet korlátozó intézkedéseket mára szinte teljes mértékben feloldották, kivételt csak a lokális fertőzési gócnak számító, észak-morvaországi Karviná városa képez. A kormányzat ennek ellenére nem tekinti befejezettnek a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

A téma Tomás Petrícek cseh és Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter csütörtöki prágai tárgyalásain is napirendre került. A felek egyetértettek abban, hogy a jövőben szükséges lenne európai szinten is jobban összehangolni a koronavírus-járvány elleni fellépést. Zaharieva leszögezte: Bulgária sikeresen védekezett a járvány ellen, ma biztonságos országnak számít, és tárt karokkal várja a cseh turistákat. A prágai sajtó jelentései szerint azonban a csehek többsége az idén a hazai turizmust helyezi előtérbe a korábban megszokott külföldi, tengerparti nyaralásokkal szemben.

Megszűnt a Magyarországról Angliába és Skóciába utazók karanténkötelezettsége
Megszűnt pénteken a Magyarországról és számos más országból Nagy-Britanniába beutazók karanténkötelezettsége. Szerbiát, amely eredetileg szintén szerepelt a karanténelőírás alól mentesített országok között, a brit kormány már pénteken le is vette a listáról.

A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán - 14 brit tengerentúli terület mellett - 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

Pénteken az Egyesült Királyság nemzetei közül Wales és Észak-Írország is átvette az eredetileg csak Angliára összeállított listát.

A skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében tekinti Skóciára is érvényesnek a brit kormány karanténmentességi döntését: Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök indoklása szerint e két ország esetében továbbra is "aggodalomra ad okot" a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

A brit közlekedési minisztérium pénteken bejelentette, hogy  a Szerbiából érkezők Angliába sem utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül, és ezért a kormány levette Szerbiát az elkülönítési kötelezettség alól mentesített országok listájáról.

A tárca pénteken nem fűzött külön indoklást ehhez a döntéshez, de már korábban leszögezte, hogy a karanténelőírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét növekednének, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás.

A mentesített országok közül Skócia által kihúzott Spanyolország továbbra is rajta van azoknak az országoknak a listáján, amelyekből karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába, Walesbe és Észak-Írországba.  

Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai országok közül Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Oroszország és immár Szerbia nem szerepel ezen a listán.

Azoknak a beutazóknak, akik az érkezésük előtti 14 napban olyan országokban jártak, amelyek nem szerepelnek a karanténelőírás alól mentesített országok listáján, Nagy-Britanniában továbbra is elkülönítésbe kell vonulniuk. Nekik addig kell karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Nagy-Britanniába beutazók továbbra is kötelesek megadni a brit határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak. Ezt az online kérdőívet az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni.

A Baleár-szigeteken is kötelező lesz a maszkviselés minden nyilvános helyen
Katalónia után csütörtökön a Baleár-szigetek kormánya is bejelentette, hogy minden nyilvános helyen kötelezővé teszi a szájmaszk viselését.

Patricia Gómez, a tartomány egészségügyi tanácsosa egy rádióinterjúban elmondta: hétvégétől zárt és nyitott térben is hordani kell a maszkot, függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.

Kivételnek számít, ha valaki egy vendéglátóhelyen étkezik vagy ha sportol, és a tengerpartokon, medencék mellett is le lehet venni a maszkot. A szabályszegőkre akár 100 eurós (35 ezer forint) bírság is kiszabható - tette hozzá.

A politikus az intézkedést azzal indokolta, hogy a térségben jellemzően csak enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes esetek fordulnak elő, amelyek azonosítása nehéz, a helyi lakosság átfertőzöttsége alacsony, 1,4 százalék az országos állami felmérés szerint, tehát nem alakult ki közösségi immunitás a vírussal szemben, miközben egyre több turista érkezik a szigetekre.

A helyi járványügyi központ adatai szerint jelenleg kilenc aktív gócról van tudomásuk, egy Ibiza, a többi Mallorca szigetén, amelyekben 54 fertőzést igazoltak.

Katalóniában csütörtöktől minden nyilvános helyen kötelező szájmaszkot viselni. Az intézkedés célja, hogy meggátolják további járványgócok kialakulását, miután a fertőzések emelkedése miatt öt napja vesztegzárat kellett elrendelni a tartomány nyugati részén található Segriá járásban.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 73 aktív járványgóc van az országban. A katalán Segriá mellett, a galiciai A Marina járásban rendeletek el karantént. A két térségben összesen mintegy 280 ezren élnek, akik a járáson belül szabadon közlekedhetnek, de nem hagyhatják el a karantén alá vont térséget.

Spanyolországban az első, január végén igazolt eset óta eddig több mint 252 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 257-et az elmúlt egy napban. A fertőzés következtében több mint 28 ezren hunytak el, kilencen ez elmúlt egy hét során.

Nem vezetnek be kijárási tilalmat Belgrádban, de korlátozzák a vendéglátóhelyek működését
Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.

A kormányfő közölte, tíz főben maximalizálják a szabadtéri és zárt térben történő rendezvények résztvevőinek a számát, zárt térben négy négyzetméteren egy személy tartózkodhat, és azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 21 órakor be kell zárniuk, a kerthelyiséggel rendelkezők 23 óráig működhetnek.

Kedden és szerdán is heves tiltakozást váltott ki annak lehetősége, hogy ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Belgrádban. A főként fiatal tiltakozók kedden azt követően vonultak utcára, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, várhatóan hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be a szerb fővárosban, de akár az egész országban. Egy nappal később az államfő már arról beszélt, hogy nem lesz kijárási tilalom, ám a tiltakozásokat úgysem ez váltotta ki, azok politikai indíttatásúak voltak. A köztársasági elnök ezen állítását támasztotta alá az, hogy szerdán ismét heves tüntetések voltak Belgrádban, de más szerb városokban is.

A szerda esti tiltakozások során a mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sebesült meg Belgrádban.

A tiltakozók szerda este a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak, ahol palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

A tüntetők több sajtóorgánumnak is nyilatkoztak, mint mondták, nem kizárólag a tervezett megszorító intézkedések ellen tüntetnek, hanem Aleksandar Vucic "diktatórikus eszközei és önkényuralmi törekvései ellen" is.

A bejelentések szerint csütörtökön Szerbia több városában ismét utcára vonulnak az elégedetlen emberek.

Szerbiában szerdáról csütörtökre 16 719-ről 17 076-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 341-re emelkedett.

Az Egyesült Államokban ismét rekordot döntött az új fertőzések száma
Az Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adataiból.

Washingtoni idő szerint este 22 óráig, egyetlen nap alatt több mint 64 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az Egyesült Államokban 3 110 000-re emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma. A korábbi "csúcsot" kedden regisztrálták, amikor 24 óra alatt 60 200 új fertőzöttet igazoltak.

A legtöbb új esetet továbbra is három déli, nagy népességű tagállamban, Kaliforniában, Texasban és Floridában mutatták ki. Kaliforniában 149, Floridában pedig 120 halálos áldozata is volt a vírusfertőzés nyomán kialakult Covid-19-nek és szövődményeinek. Az Egyesült Államokban csütörtökön több mint 800 Covid-19-ben szenvedő beteg halt meg.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren csütörtökön közzétett bejegyzésében kitartott amellett, hogy a növekvő számú fertőzés regisztrálása a szélesebb körű vírustesztelésnek tudható be.

A járvány fellángolásának okát sokféleképpen magyarázzák a szakértők. Van, aki szerint egyes államokban túlságosan korán indították újra a gazdaságot és a mindennapi életet, mások szerint viszont az elmúlt hetek tömegmegmozdulásai járultak hozzá a fertőzések terjedéséhez.

Legolvasottabb cikkeink