• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: így készül az esetleges újabb hullámra az EB

Lapszemle 2020.07.16 Forrás: portfolio.hu
Koronavírus: így készül az esetleges újabb hullámra az EB

Több olyan azonnali, rövid távú intézkedést is bemutattak, amelyek célja az uniós egészségügyi felkészültség megerősítése a koronavírus-járvány kitöréseire.

Az Európai Bizottság szerdán olyan azonnali, rövid távú intézkedéseket mutatott be, amelyek célja, hogy megerősítsék az EU egészségügyi felkészültségét a koronavírus-járvány (Covid19) kitöréseire. A közleményben kiemelik, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok részéről folyamatos éberségre és gyors reagálásra van szükség annak érdekében, hogy meg lehessen fékezni a vírus terjedését és el lehessen kerülni az újabb általános lezárásokat, írja a portfolio.hu.

A közlemény áttekintette a felkészültség javításához szükséges összes intézkedést, beleértve a tesztelést és a kontaktkövetést, a népegészségügyi felügyelet javítását, valamint az egészségügyi ellenintézkedésekhez, például az egyéni védőeszközökhöz, a gyógyszerekhez és az orvostechnikai eszközökhöz való szélesebb körű hozzáférést. Az ilyen intézkedések közé tartoznak az egészségügy gyorsreagálási kapacitásával, a nem gyógyszeres ellenintézkedésekkel, a kisebbségek és a veszélyeztetett csoportok támogatásával, valamint a szezonális influenza jelentette teher csökkentésével kapcsolatos tevékenységek is. A közlemény több kiemelt intézkedést is meghatározott a nemzeti hatóságok, a Bizottság és az uniós ügynökségek számára:

A tesztelési lefedettség, a kontaktkövetés, valamint a népegészségügyi szervek által a gócpontok feltérképezése céljából végzett felügyelet kiterjesztése a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A közleményen kívül a Bizottság ma végrehajtási határozatot is elfogadott, amelynek célja a kontaktkövetési és figyelmeztető mobilalkalmazások nemzeti határokon átnyúló interoperabilitásának támogatása az EU-n belül.

Az egyéni védőeszközökkel, gyógyszerekkel és orvostechnikai eszközökkel való zökkenőmentes ellátás biztosítása olyan mechanizmusok révén, mint a sürgősségi közös közbeszerzések és az uniós stratégiai készletek.

A népegészségügyi gyorsreagálási kapacitásokhoz való gyors hozzáférés fenntartása anélkül, hogy elhanyagolnánk az egészségügyi ellátás egyéb területeit. Idetartozik többek között az egészségügyi személyzet és a betegek tagállamok közötti szállításának pénzügyi támogatása, valamint a sürgősségi orvosi csoportok és felszerelések kérelmező országokba való eljuttatásának az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül történő koordinálása.

Kutatáson és bizonyítékokon alapuló célzott és helyi nem gyógyszeres intézkedések végrehajtása, valamint időben folytatott információcsere az újból bevezetett intézkedések hatékonyságáról.

A veszélyeztetett csoportok, például az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és a társadalom perifériáján élők támogatása a teszteléssel, az ellátással és a kezeléssel kapcsolatos bevált gyakorlatok megosztása révén, ideértve a mentális egészséggel kapcsolatos és a pszichoszociális támogatást is.

A szezonális influenza okozta teher csökkentése a már egyébként is a teljesítőképességük határán működő egészségügyi rendszerekre nehezedő további nyomás elkerülése érdekében, az átoltottság növelésével és egyéb módon, például az influenza elleni vakcinák további nemzeti beszerzései révén.

Legolvasottabb cikkeink