• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.31 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Ötezerhez közelít az új fertőzöttek száma Oroszországban... Javulnak a mutatók a Nyugat-Balkánon... Új módszer Izraelben.

Kevesebb új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban és Szlovéniában
Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből.

A horvát testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 146-al nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 10 270-et. Az elmúlt héten a napi új fertőzöttek száma többször meghaladta a háromszázat. Két új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 186-ra nőtt. A betegek közül 290-en vannak kórházban, közülük tizennégyen lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 2650 fő.

Horvátország már korábban megnyitotta határait az Európai Unió tagországai előtt, más országok állampolgárainak viszont meg kell indokolniuk, miért utaznak az országba. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Ezt a határozatát a válságstáb szeptember 15-ig meghosszabbította.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint vasárnap 18-al, 2883-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 25-en vannak kórházban, és közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 518 fő.

Szlovénia még augusztus közepén "vörös listára" helyezte Horvátországot, az onnan érkezők számára két hét karantént rendelt el, amely nem váltható ki negatív koronavírus tesztel sem.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn részt vesz a szlovéniai Bled Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián, amelyen számos európai ország állam- és kormányfője lesz jelen. A horvát sajtó közlése szerint Plenkovic kétoldalú megbeszéléseket folytat Janez Jansa szlovén kollégájával, és kérni fogja, hogy Szlovénia Németországhoz hasonlóan megyénként adjon ki utazási figyelmeztetést Horvátországra, mert vannak olyan régiók, ahol nagyon alacsony a fertőzöttség, például Isztrián, ahol a legtöbb szlovén turista nyaral.

Romániában rekordot döntött a súlyos esetek száma
Romániában meghaladta a 7400-at hétfőn a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és minden korábbinál több, 506 súlyos beteg szorult intenzív kórházi kezelésre.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentése szerint az előző napon újabb 43 koronavírussal fertőzött beteg vesztette életét, ezzel 3621-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Az ismert aktív fertőzöttek száma - amit nem a GCS közöl hivatalosan, hanem a fertőzések, halálesetek és gyógyulások számából lehet kikövetkeztetni - 46 ezerre tehető.

Romániában augusztus folyamán 1200 körül stabilizálódott a napi esetszám átlaga. Az utóbbi 24 órában mindössze 755-tel emelkedett és meghaladta a 87 ezret az eddig beazonosított fertőzöttek száma, olyan körülmények között, hogy - hétvége lévén - a szokásos 20-25-ezernél jóval kevesebb, mintegy 7300 tesztet értékeltek ki.

A járvány tetőzéséhez fűzött reményeket megkérdőjelezi, hogy múlt héten ismét növekedett az újonnan beazonosított fertőzöttek száma, miután - több hónapos növekvő tendencia után - az azt megelőző héten először következett be csökkenés.

A román kormány hétfői ülésén kormányhatározatban is megerősítette az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) határozatát, amely szerint szeptember elsejétől megnyithatnak a színházak, mozik és könyvtárak, valamint a vendéglők beltéri részei azokban a megyékben, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma nem haladta meg a lakosság 1,5 ezrelékét az utóbbi két hétben.

A kulturális intézmények a férőhelyek legfeljebb 50 százalékát használhatják. A vendéglőkben az asztaloknál legfeljebb hatan ülhetnek, és az asztalokat legalább kétméteres távolságra kell elhelyezni egymástól.

Ötezerhez közelít az új fertőzöttek száma Oroszországban
Oroszországban a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 4993-nal 995 319-ra emelkedett a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény immár 16. napja nem haladja meg az ötezer főt, de a mutató az elmúlt öt napban emelkedést mutatott. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 27,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 997 164), Brazília (3 862 311) és India (3 621 245) után.

Az aktív esetek száma 2505-tel 168 756-ra nőtt. A halálozások száma 83-mal 17 176-ra, a felépüléseké pedig 2405-tel 809 387-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 36,6 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 259 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 211 940 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter Irkutszk megye orvosaival megtartott hétfői tanácskozáson a Rosszija 24 hírtelevízió szerint közölte, hogy a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát nagy tételben szeptemberben kezdik el kiszállítani az orosz kórházaknak. Az oltóanyag "posztregisztrációs" (harmadik) szakaszához szükséges 40 ezer önkéntes közül eddig több mint 2,5 ezer alanyt választottak ki.

Beszámolója szerint Oroszország újabb Covid-19 elleni vakcinák bejegyzésére készül. Mint mondta, a védőoltás kezdete november-decemberre várható.

A koronavírus-fertőzésen átesett Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn, három negatív teszteredmény után visszatért hivatalába. A SARS-CoV-2 vírust augusztus 18-án mutatták ki a tárcavezető szervezetében. Az orosz kormánynak eddig legkevesebb öt tagja esett át a Covid-19 betegségen, köztük Mihail Misusztyin miniszterelnök is.

Javulnak a mutatók a Nyugat-Balkánon, de szakértők szerint még nem szabad fellélegezni
Javulnak a járványügyi mutatók a nyugat-balkáni országokban, a szakértők szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy lassan eltűnik a koronavírus, csupán azt, hogy az óvintézkedéseknek van foganatjuk, ám továbbra sem szabad lazítani, bárki megfertőződhet, és tömeges megbetegedések is történhetnek.

A Nyugat-Balkánon vasárnapról hétfőre 547-tel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 22-vel a halottak száma.

Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 83-mal 31 365-re, Koszovóban 119-cel 13 334-re, Észak-Macedóniában 39-cel 14 332-re, Bosznia-Hercegovinában 243-mal 19 787-re, Montenegróban pedig 63-mal 4790-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 711-re, Koszovóban nyolccal 516-ra, Észak-Macedóniában néggyel 600-ra, Bosznia-Hercegovinában néggyel 595-re, Montenegróban pedig öttel 98-ra nőtt.

Nem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában, Magyarország továbbra is "zöld" besorolású maradt
Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre is több mint 2100 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 121 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Közben az egészségügyi tárca felülvizsgálta a külföldi országok vörös és zöld zónába besorolását, Magyarországot a zöldben hagyta.

A közölt adatok alapján az elmúlt napban Ukrajnában 2141 új esettel 121 215-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké harminc újabb halálos áldozattal 2557-re, miközben eddig 57 114-en gyógyultak meg, közülük előző nap csak 380-an. Jelenleg 61 544 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1731-tel nőtt egy nap alatt. A fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-at múlt pénteken jegyezték fel.

A legtöbb új beteget, 277-et - továbbá hat halálos áldozatot - az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből, a második legtöbbet, 189-et a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma elérte a 13 370-et, az elhunytaké a 208-at.

Az ország legfertőzöttebb régiójában a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 154 esettel 14 510-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké öt újabb elhunyttal 394-re.

Kárpátalján jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 7516, az elhunytaké három újabb áldozattal 262-re nőtt, miközben eddig 3324-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 309 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 82 kapta el a vírust, közülük már 11 261-en fertőződtek meg.

Előző nap 18 162 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 14 109 PCR-tesztet és 4053 antitestszűrést.

Közben a Jevropejszka Pravda hírportál hétfőn jelentette, hogy az egészségügyi tárca felülvizsgálta a külföldi országok zöld, illetve vörös zónába besorolását. A közzétett - még nem végleges - lista szerint Magyarország változatlanul zöld besorolást kapott, akárcsak a szomszédos országok közül Szlovákia, Lengyelország, Fehéroroszország és Oroszország is. Vörös zónába került viszont Románia és Moldova, továbbá az összes volt jugoszláv tagállam Szlovénia és Szerbia kivételével, amelyek zöld besorolást kaptak. A zöld zónába sorolt országokból érkezőknek nem kell kéthetes önelszigetelésbe vagy karanténba vonulniuk Ukrajnában. Kijev ugyanakkor múlt péntektől ismét lezárta egy hónapra az ország határait a külföldiek előtt, csak az átutazást engedélyezi, továbbá a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint kivételt képező személyek, csoportok számára a belépést.

Törökországban ismét 1600 közelébe ugrott az új fertőzöttek napi száma
Törökországban hétfőn három és fél hónap után ismét 1600-hoz közeli értékkel, 1587-tel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 270 ezer 133-ra nőtt.

A napi esetszám június 15. óta nem járt 1600 közelében. A mutató pénteken 1517-en, szombaton 1549-en, vasárnap 1482-n állt.

Törökországban hétfőn 44-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6370-re emelkedett. A halálesetek napi száma május végétől egészen múlt csütörtökig 14 és 30 között ingadozott, majd pénteken meghaladta a 30-at, azóta pedig napról napra nő. A szombati adat 39, a vasárnapi 42 volt.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább emelkedett, 945-ről 961-re.

A gyógyultak száma 1087-tel 244 926-ra nőtt, ez a napi adat azonban immár három hete alulmarad az új fertőzöttek számával szemben.

A 83 milliós országban idáig mintegy 7,14 millió vírustesztet végeztek el.

Általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése. A szabály megszegése 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést von maga után.

A 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre az ország mintegy felében vonatkoznak tiltások. A rendelkezések eltérőek, de általánosságban a reggeli és az esti órákat illető kijárási korlátozást, valamint különböző eseményektől és helyszínektől - például esküvőktől és piacoktól - való távolmaradási kötelezettséget fogalmaznak meg.

Törökországban hétfőn távoktatással kezdődött meg a 2020/2021-es tanév. Az oktatási minisztériumnak az a célkitűzése, hogy a diákok a negyedik tanítási héttel kezdődően, szeptember 21-étől fokozatosan vissza tudjanak térni az iskolapadokba.

Tovább emelkedik az igazolt fertőzések száma Spanyolországban
Spanyolországban tovább emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzések száma, péntek óta 23 ezer pozitív esetet regisztráltak - közölte Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

A járványügyi vezető kifejtette: az elmúlt 24 órában mintegy 2500 új fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, ezzel a járvány kezdete óta kiszűrt esetek száma meghaladja a 462 ezret.

A szakember a terjedés növekedésének fő okaként az országon belüli mobilitást nevezte meg, hozzátéve, hogy a most kiszűrt fertőzöttek 55 százaléka 40 év alatti, 10 százalékuk pedig 70 év feletti.

Fernando Simón beszélt arról is, hogy a sűrűn lakott területeken sokkal nehezebb ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, például ezért is a madridi autonóm közösségben fordul elő ismét a legtöbb fertőzés, az összes eset mintegy 20 százaléka.

A fővárost is magába foglaló tartományban egy nap alatt 554-gyel emelkedett az esetszám, amelyet Baszkföld és Andalúzia követ 394, illetve 308 napi új igazolt fertőzéssel.

"Közel vagyunk ahhoz, hogy kétszer annyi tesztet végezzünk, mint amennyit július végén" - fogalmazott az igazgató.

Mint mondta, több mint 566 ezer PCR-teszt készült el augusztus 21-e és 27-e között. Ezek az adatok állami és magán úton elvégzett vizsgálatokat is tartalmazzák.

Az eredményt azonban keserédesnek nevezte a szakember, mivel a diagnosztikai kapacitás növelésével növekedett a feltárt esetszám is.

Tájékoztatása szerint a növekedő esetszámok ellenére a helyzet továbbra sem azonos a tavaszi állapottal, ugyanis az országos kórházi ellátási kapacitás 6 százalékát fordítják jelenleg Covid-betegek kezelésére. Madridban ez 16 százalék, Baszkföldön 11 százalék, míg Navarrában és Valenciában viszont csak 4 százalék.

A fertőzés következtében ez elmúlt egy hét során 141-en vesztették életüket, a halálos áldozatok száma összesen már meghaladja a 29 ezret. Az elhunytak többsége 85 év feletti, idős beteg volt.

 

Az izraeli kormány elfogadta a "közlekedési lámpa" koronavírus-kezelő tervet
Az izraeli kormány elfogadta az ország településeit a koronavírus-fertőzöttség alapján besoroló, "közlekedési lámpa" nevű tervet - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet média hétfőn.

A Roni Gamzu professzor, koronavírus-biztos által kidolgozott "közlekedési lámpa" terv megkülönbözteti Izrael mintegy ötszáz települését: a helyi koronavírus-fertőzöttség alapján mindegyikről eldöntik, hogy piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolásúnak minősül-e. A színek alapján határozzák meg, hogy az egyes helyeken milyen óvintézkedések vagy válságkezelő szabályok érvényesek az ott élők számára, például hányan tartózkodhatnak egy időben zárt, illetve nyitott térben, megindulhat-e a tanítás, és ha igen, miként.

Roni Gamzu már negyedik alkalommal próbálta elfogadtatni a koronavírus-kabinettel a tervet a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint, de korábban elbukott a miniszterek tiltakozásán. Miután e nélkül az utóbbi hetekben nem sikerült megfékezni a járványt, végül vasárnap éjjel megszavazták.

Jelenleg az arabok és a vallásosok lakta városok tartoznak a piros kategóriába. Az arab településeken a gyülekezési tilalom ellenére megtartott tömeges esküvők miatt rosszabbodott jelentősen a fertőzöttség a szakemberek szerint.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 115 057 embert fertőzött meg igazoltan a koronavírus, jelenleg 20 334 aktív fertőzöttet tartanak nyilván az egészségügyi minisztérium honlapján.

Vasárnap 1102 új vírushordozót találtak. Jelenleg 917-an fekszenek a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség miatt kórházban, közülük 453-an súlyos esetnek minősülnek, 123 embert lélegeztetőgépen tartanak.

A járvány kitörése óta 922-en haltak meg a Covid-19 betegségben.

Legolvasottabb cikkeink