• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.09 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Egyre nagyobb büntetéseket vezet be Észak-Macedónia... Először emelkedett 12 ezer fölé az új fertőzöttek száma Oroszországban...

Romániában bírságolással próbálják betartatni az egészségügyi óvintézkedéseket
Romániában bírságolással próbálják betartatni a hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedéseket, miközben egyre több településen rendelik el a vendéglátóhelyek bezárását a fertőzés egyre gyorsuló, a rekordokat naponta megdöntő terjedése miatt.

Az egy nap alatt kiszabott bírságok száma néhány nap alatt megháromszorozódott, pénteken pedig - a tavaszi rendkívüli állapot időszakát idézve - már meghaladta a 4500-at, miután a román rendőrség kedden bejelentette, hogy szigorúbban fogja ellenőrizni a maszkviselési kötelezettséget a zárt terekben, közszállítási járműveken és az iskolák környékén, ennek érdekében pedig a rendőrök húsz százaléka civilben fog járőrözni, mert sokan csak az egyenruha láttán teszik fel a maszkot.

A mostani bírságok átlagértéke 160 lej (11 ezer forint) körül mozog. Áprilisban ennek tízszeresét is meghaladta az akkori kijárási tilalom megszegőire kiszabott - de a legritkább esetben behajtott - bírság, amelynek jogalapját az ombudsman óvásának helyt adva egy hónapon múltán hatálytalanította az alkotmánybíróság, arra hivatkozva, hogy a jogszabály pontatlansága hatósági önkényt tesz lehetővé.

Renate Weber ombudsman most is szót emelt a bírságolás ellen: magyarázatot kért a belügyminisztertől, hogy milyen jogszabály alapján küldi civil ruhában bírságolni a rendőröket.

Romániában kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott a napi fertőzésszám, a héten a háromezret is meghaladta. Pénteken 3186 új esetet jelentettek, ami több mint 60 százalékkal haladja meg az előző két hét átlagát.

A járvány immár lakosságarányosan is Bukarestben terjed a leggyorsabb ütemben: a kétmilliós fővárosban szinte mindennap több mint ötszáz újabb koronavírusos fertőzést diagnosztizálnak, az utóbbi két hétre számolt fertőzési ráta pedig elérte a lakossá 2,28 százalékát. Az ország többi részén az erdélyi Fehér megyében (1,98), a havasalföldi Valcea (1,98) és Teleorman (1,62) megyében illetve a moldvai Iasi (1,80), Bákó (1,72) Neamt (1,62) és Vaslui (1,59) megyében haladja meg a hatóságok által küszöbértéknek tekintett, a megszorító intézkedések - vendéglátó helyek, rendezvénytermek bezárására, települési vesztegzár - bevezetésére jogosító másfél százalékos küszöbértéket a lakosságarányos fertőzési ráta.

Újabb szigorú intézkedéseket vezetnek be Csehországban a járvány megfékezésér
Csehországban egyre súlyosabb a koronavírus-járványhelyzet, ezért hétfőtől további szigorításokat vezetnek be a közéletben, a kultúrában, a sportban és az oktatásban - jelentette be Roman Prymula egészségügyi miniszter a cseh kormány csütörtöki rendkívüli ülése után Prágában.

Hétfőtől két hétre egyebek között egész Csehországban leáll a kulturális és a sportélet, bezárnak a színházak, mozik, de az állatkertek, szabadidőközpontok és a fürdők is. Szüneteltetik a hivatásos labdarúgó és jégkorong-bajnokságot, illetve más országos bajnokságokat is. Kivételt csak az előre betervezett nemzetközi mérkőzések képeznek - mondta a miniszter.

A vendéglőknek már péntektől kezdve legkésőbb este nyolckor be kell zárniuk. Egy asztalnál legfeljebb négy ember ülhet, a bevásárlóközpontok éttermeiben pedig csak ketten.

Az általános iskolák felső tagozataiban (6-9. osztály) mindig csak az osztály tanulóinak fele lesz jelen az oktatáson, a másik fele távoktatásban vesz részt.

"A szigorú intézkedések célja megfékezni a járvány terjedését" - szögezte le Roman Prymula.

A tárcavezető elmondta, hogy az eddigi óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak. Tehát továbbra is kötelező az arcmaszkok viselése a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, egészségügyi intézményekben, hivatalokban. Zárt termeben legfeljebb tízen, a szabadban legfeljebb húszan gyűlhetnek össze. A hivatali ügyfélszogálatok is heti két napra lesznek korlátozva.

A karanténköteles személyek számára a cseh hatóságok lehetővé teszik, hogy ezt az időt ne az otthonukban, hanem egy kiválasztott szállodában tölthessék el teljes elszigeteltségben, hogy ne veszélyeztessék családtagjaikat. A szállodai elkülönítés lehetőségének igénybevétele önkéntes lesz.

Prymula elmondta: Csehországban jelenleg több mint 1700 személy van koronavírus-fertőzéssel kórházban, újabb óvintézkedések nélkül ez a szám egy hét alatt megduplázódhatna, ami komoly veszélyekkel fenyeget. A súlyos, lélegeztetőgépre szoruló esetek száma több mint 350, és folyamatosan emelkedik a halottak száma is. Csütörtök délutánig mintegy 850 személy halt meg Csehországban a járvány tavaszi kezdete óta.

Észak-Macedónia szigorúbban ellenőrzi a járvány miatti korlátozások betartását
Egyre nagyobb büntetéseket vezet be Észak-Macedónia a járvány miatti korlátozások megsértőivel szemben. Nemcsak azokat büntetik, akik nem viselnek maszkot a kijelölt helyeken, hanem a tiltásokat megsértő vendéglátóhelyeket is, amelyeket a pénzbírság mellett egy hónapra be is zárhatnak, ha a felügyelők úgy ítélik meg, súlyos mulasztást követtek el.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - csütörtökről péntekre 1211-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizeneggyel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 151-gyel 34 344-re, Koszovóban 33-mal 15 971-re, Észak-Macedóniában 364-gyel 19 795-re, Montenegróban 210-zel 12 431-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 453-mal 29 523-ra emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 760-ra, Észak-Macedóniában hárommal 775-re, Bosznia-Hercegovinában öttel 919-re, Montenegróban pedig eggyel 191-re emelkedett a halottak száma. Koszovóban az utóbbi napon senki nem halt bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, így a halottak száma 638 maradt.

Csaknem hatezer új beteg Ukrajnában, a kormány szigorításokat tervez
Tovább gyorsul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, péntekre már megközelítette a hatezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma, ezért nem kizárt, hogy a kormány mégis új szigorításokat vezet be.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján az elmúlt napon 5804 új esettel 250 538-ra nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 89 újabb halálos áldozattal 4779-re. Eddig 110 650-en gyógyultak meg, viszont már 135 109 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülése szerint Denisz Smihal miniszterelnök péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta össze a megyei kormányzókat, utána - még a nap folyamán - kormányülést tartanak. Nem kizárt, hogy a járvány gyors terjedése miatt új korlátozásokat vezetnek be, noha előző nap ezt még cáfolták. Ezt jelezte Mihajlo Raduckij, az államfő mögött álló Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság vezetője is egy tévéműsorban.

Közölte: képviselőtársaival azt javasolják, hogy az iskolák térjenek át a távoktatásra, ezen felül vezessenek be az országban úgynevezett "hétvégi karantént". Utóbbi várhatóan azt jelentheti, hogy hétvégeken nem tarthatnak majd rendezvényeket, bezárnak az éttermek, bárok és valószínűleg a közösségi közlekedést is ismét korlátozzák. Ez szerinte nem okozna komoly veszteséget az ukrán gazdaságnak.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy elkezdik az ideiglenes kórházak megnyitását a Covid-betegek fogadására, mert vészesen fogynak a szabad ágyak. Kiemelte, hogy már 21 ezer koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, július óta számuk meghétszereződött, és naponta legalább 900-zal nő.

Először emelkedett 12 ezer fölé az új fertőzöttek száma Oroszországban
Először emelkedett 12 ezer fölé pénteken Oroszországban az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek napi száma.

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 12 123-mal 1 272 238-re emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint, ami abszolút rekord az Oroszországot tavasszal elért járvány kezdete óta. A terjedés üteme, a fertőzöttek számának napi emelkedése 1 százalékra nőtt, az új esetek 27 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,6 millió), India (6,9 millió) és Brazília (5 millió) után.

Az aktív esetek száma 4833-mal 240 560-re nőtt. A halálos áldozatoké 201-gyel 22 257-re, a felépülteké pedig 7092-vel 1 002 329-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 49,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 507 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el.

Az RBK gazdasági lap szerint moszkvai hatóságok a romló adatok miatt fontolóra vették az éjszakai szórakozóhelyek bezáratását. Az éttermek esetében még nem merült fel ez az elképzelés.

Oroszországban a főváros a legfertőzöttebb régió, ahol az elmúlt nap folyamán az igazolt fertőzöttek száma 3701-gyel 321 812-re, a halálos áldozatoké 33-mal 5530-ra, a gyógyultaké pedig 1424-gyel 259 127-re nőtt.