• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.03 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Liverpoolban kezdődik az egész városokra kiterjedő angliai tesztelési program... Észak-Macedóniában a teszteltek majdnem fele pozitív...

Horvátországban és Szlovéniában is lassul a fertőzöttek számának növekedése
Horvátországban és Szlovéniában is mérséklődött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek számának növekedése, de nem csökkent a betegségben elhunytak és a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő az azonnali kérdések órájában a parlamentben elmondta: a jelenleg érvényben lévő intézkedések hatásosak. Leszögezte, hogy a tavaszihoz hasonló gazdasági leállást, valamint az elmúlt hetekben sokak által sürgetett éjszaki kijárási tilalom bevezetését nem tervezi a kormány.

Az őszi szünet után teljes létszámban tért vissza a parlament, miután az alkotmánybíróság megsemmisítette a parlamenti elnökség azon döntését, hogy a járványügyi óvintézkedésként miatt mindössze 41 képviselő lehessen jelen a 151 fős parlamentben.

A nagy tanácstermen kívül a képviselők további öt teremben foglalnak helyet, a parlamenti üléseket képernyőkön követik, a vitákba pedig videokapcsolaton keresztül kapcsolódnak be. Ezt megtehetik azok a honatyák is, akik fertőzöttek vagy házi karanténban vannak. Az üléseket óránként megszakítják, a tízperces szünet alatt pedig kiszellőztetik a termeket.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 1427 új fertőzöttet azonosítottak a járvány kezdete óta megfertőzöttek száma ezzel elérte az 54 087-et. A múlt héten a napi új esetszám még meghaladta a 2700-at.

Az elmúlt napon újabb 34 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 628-re emelkedett. Kórházban 1191 beteget ápolnak, közülük 112-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által kedden közzétett adatok szerint előző nap 1176-tal 37 382-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonnégy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 412-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 925-en vannak kórházban, közülük 146-ot ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az elmúlt két hétben bár nőtt a fertőzöttek száma, de nem olyan ütemben, mint korábban, ami bizakodásra ad okot. Hozzátette: a valós állapotokat azonban a kórházi kapacitások túlterheltsége mutatja, valamint az elhalálozási arány, amely az elmúlt napokban magas volt Szlovéniában.

Ukrajnában megközelítette a kilencezret a napi új fertőzöttek szám
Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre már egy nap alatt csaknem 8900 új beteget azonosítottak, az egészségügyi miniszter pedig bírálta azokat, akik ilyen körülmények közepette többezres demonstrációt szerveztek Kijevben, a parlament elé.

A törvényhozás épülete előtt két csoport is tüntetést kezdett kedden. Az egyik a külföldről behozott autók tulajdonosai, akik a jármű elvámolási költségének csökkentését követelik. A másik csoportban kis- és középvállalkozók demonstrálnak az egyszerűsített adózási rendszerért.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon - a korábbi csúcsot meghaladó - 8899 új esettel 411 093-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 157-tel 7532-re. Eddig 168 868-an gyógyultak meg, viszont már 234 693 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Kijev az ország legfertőzöttebb területe, ahol 789 új beteggel az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 39,5 ezret, az elhunytaké pedig 12 újabb áldozattal 799-re nőtt, miközben eddig mindössze alig több mint 13 ezren gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a járvány "eszevezett ütemben, hurrikán módjára" terjed az országban.

A parlamentben a lehetséges menesztésére utaló képviselői felszólalásra reagálva kijelentette, lehet akármennyit hibáztatni az egészségügyi minisztériumot, de a tárca nem tudja mások helyett betartani a szabályokat, a maszkviselést, a kézfertőtlenítést és a távolságtartást.

Észak-Macedóniában a teszteltek majdnem fele pozitív
Észak-Macedóniában a napokban jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, az ország közegészségügyi intézetének jelentése szerint az utóbbi 24 órában a teszteltek több mint 42 százaléka bizonyult fertőzöttnek, ami nagyon magas aránynak számít.

A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 3113-mal nőtt az igazolt fertőzöttek és 76-tal a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 802-vel 49 205-re, Koszovóban 486-tal 20 665-re, Észak-Macedóniában 565-tel 33 002-re, Montenegróban 496-tal 18 837-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 764-gyel 52 269-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában héttel 833-ra, Koszovóban kilenccel 697-re, Észak-Macedóniában huszoneggyel 1025-re, Bosznia-Hercegovinában harminckettővel 1281-re, Montenegróban pedig héttel 320-ra nőtt.

Liverpoolban kezdődik az egész városokra kiterjedő angliai tesztelési program
Liverpool teljes lakossága rendszeres koronavírus-szűrésen vehet részt e hét végétől, és ezzel megkezdődik a brit kormány által kilátásba helyezett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges szűrési program első, egyelőre próbajellegű szakasza.

A brit egészségügyi minisztérium keddi bejelentése szerint a félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban péntektől mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik.

A tárca tájékoztatása szerint a lakosság kombinált tesztekre jelentkezhet: ezek egyik eleme az immár hagyományos PCR-szűrés, a másik viszont egy gyorsteszt, amely szintén orrból és szájból vett mintákat vizsgál, de nem igényel laboratóriumi kiértékelést és egy órán belül eredményt mutat.

Boris Johnson brit miniszterelnök a program bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: e tömeges szűréssel sok ezer olyan fertőzött azonosítható, akiknek nincsenek tüneteik, így tudtukon kívül terjesztik a vírust.

Johnson kijelentette, a liverpooli szűrési program sikere esetén a kormány már a karácsonyig hátralévő időszakban több millió gyorstesztet tesz hozzáférhetővé országszerte.

A brit kormányfő szerint az ilyen jellegű tömeges tesztelés nagy hatékonyságú új fegyvernek bizonyulhat a járvány elleni harcban.

Liverpool a legfertőzöttebb angliai térségek közé tartozik: a városban és tágabb környezetében az október 30-án zárult egy hétben százezer lakosonként 351 fertőzést mutattak ki, Anglia egészének átlagában ugyanakkor százezer lakosra 153 koronavírus-fertőzött jutott ugyanabban az időszakban.

A minap Joe Anderson liverpooli polgármester bátyja is koronavírus-betegségben halt meg.

Boris Johnson miniszterelnök a liverpooli program bejelentése előtt nem sokkal, a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte, hogy Nagy-Britanniában nagyon rövid időn belül megkezdődhet a gyorstesztek tömeges alkalmazása.

Úgy fogalmazott: több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van "azonnali kilátás".

Hangsúlyozta, hogy e gyorstesztekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre koronavírus-szűrésnek alávetni.

A brit kormányfő elmondta, hogy a gyorstesztek kiszállításának logisztikai feladataiba a hadsereg is bekapcsolódik, a program napokon belül megkezdődik, és reális esély van arra, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag is.

Boris Johnson kijelentette: meggyőződése, hogy e technikai vívmányok lehetővé teszik a vírus legyőzését jövő tavaszra.

Ben Wallace brit védelmi miniszter közölte, hogy a fegyveres erők kétezer tagja segíti már csütörtöktől a tesztelések megszervezését és végrehajtását.

Legolvasottabb cikkeink