• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Ukrajnában hatezer fölé emelkedett az új betegek száma. Románia nagyvárosaiban már a brit vírusvariáns válhatott meghatározóvá.

Románia nagyvárosaiban már az Egyesült Királyságból származó vírusvariáns válhatott meghatározóvá
Egy csütörtökön közzétett elemzés készítői valószínűsítik, hogy Románia nagyvárosaiban már az Egyesült Királyságból származó vírusvariáns vált meghatározóvá a koronavírus-járványban - közölte a Hotnews.ro portál. Az elemzést a Medlife magánklinika-hálózat készítette a laboratóriumaiban elvégzett vizsgálatok alapján. A Medlife a közelmúltban kilencven, február 3. és 11. között esetlegesen vett mintát vizsgált meg, és a minták felében mutatta ki, hogy a fertőzést a B1.1.7-es változat okozta. A társaság közölte: az alaposabb elemzésnek alávetett mintákat tetszőlegesen választották ki.

A Medlife elemzői úgy vélték, három-öt héten belül az egész országban a brit vírusváltozat lesz a leggyakoribb. Emlékeztettek rá, hogy a két héttel ezelőtt végzett vizsgálatok csak a minták negyedében mutatták ki a ragályosabb mutációt. A vírus Dél-Afrikában vagy Braziliában azonosított változatait egyelőre nem mutatták ki Romániában.

A most azonosított esetek többségét Bukarestben jegyezték, de Temesváron, Kolozsváron és több más városban is azonosították már a vírusváltozatot.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság honlapján közölt csütörtöki közlemény szerint jelentősen csökkent a koronavírusos megbetegedések száma az egészségügyi személyzet soraiban azóta, hogy elsőként ők kaphatták meg a védőoltást. December utolsó hete óta 87 százalékkal csökkent az e csoportba tartozó személyeknél jegyzett fertőződések száma.

A csütörtökön közölt hivatalos adatok az egy nap alatt jegyzett új esetek enyhe növekedését jelzik. Az elmúlt 24 órában ismét több mint háromezer esetet diagnosztizáltak, míg a korábbi két hét átlaga 2379 volt. A járvány éppen ugyanannyi (71) személy halálát okozta az elmúlt napon, mint amennyi az elmúlt két hét átlaga volt. Az országban 6913 koronavírusos beteget kezelnek a kórházakban, közülük 936-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Mellettük 40 235 fertőzött személy várja lakhelyi, további 10 195 pedig intézményes elkülönítésben a gyógyulását.

Ukrajnában megint több mint hatezer új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában továbbra sem lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, a megelőző naphoz hasonlóan péntekre is több mint hatezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel, megint sokan kerültek kórházba, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig megközelítette a huszonötezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6531 új esettel 1 293 672-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 120 áldozattal 24 972-re. Eddig 1 139 977-en gyógyultak meg, közülük előző nap kevesebb mint hatezren, az aktív betegek száma így több mint ötszázzal 128 723-ra nőtt.

Előző nap 2304 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, a megelőző két napban számuk hasonlóan magas volt.

A legtöbb új beteget, 753-at az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. A régióban a járványhelyzet és a kórházak súlyos telítettsége miatt már a vörös besorolásnak megfelelő szigorú karanténkorlátozásokat léptettek érvénybe.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteki tájékoztatóján közölte, hogy a Pfizer vállalat már elküldte Ukrajnának a koronavírus elleni vakcinája bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat, és amint az oltóanyagot bejegyezték Ukrajnában, megköthetik a szállításról szóló szerződést. A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül már jóváhagytak Ukrajnának 117 ezer dózis Pfizer vakcinát, amelynek megérkezésére eredetileg Kijevben február közepére számítottak. Egyelőre még semmilyen koronavírus elleni oltóanyag nem érkezett meg más gyártóktól sem Ukrajnába.

Szlovákia egyelőre nem vesz orosz vakcinát
Szlovákia egyelőre nem tárgyal a koronavírusos megbetegedés ellen kifejlesztett első orosz vakcina, a Szputnyik V megvételéről - döntött csütörtöki ülésén a szlovák kormány.

Az orosz vakcina megvásárlását Igor Matovic miniszterelnök és pártja, az OLaNO javasolta, de az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt. "Koalíciós partnerünk, a Emberekért gyakorlatilag azt mondta: szó sem lehet az orosz vakcináról, mi megvétózzuk" - mondta Matovic újságíróknak, a pozsonyi kormányülés szünetében.

A szlovák kormányfő szerint már a jövő héten akár 80 ezer ember számára elegendő, 160 ezer adag orosz vakcina érkezhetett volna az országba, de erre a koalíciós partner ellenállása miatt most nem kerül sor.

Veronika Remisová, az Emberekért párt elnöke, miniszterelnök-helyettes szintén a sajtónak nyilatkozva leszögezte: ő és pártja továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak olyan vakcinával, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). "Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyúlként kezelje a lakosságot, minden vakcinát, amelyet Szlovákiában használunk, rendes, szigorú eljárással az Európai Gyógyszerügynökségnek kell engedélyeznie" - indokolta pártja elutasító álláspontját Remisová.

Richard Sulík gazdasági miniszter, a koalícióhoz tartozó liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke még a kormányülés előtt leszögezte: pártja álláspontja az, hogy minden vakcinát jóvá kell hagynia az illetékes európai vagy szlovák hatóságnak. Sulík a kormányülés szünetében újságíróknak nem nyilatkozott.

Lendületet vehet az oltási kampány a vakcinaellátás javulásával Horvátországban
Lendületet vehet az oltási kampány a vakcinaellátás javulásával, de még mindig nehéz felbecsülni, mikorra lesz beoltható a lakosság nagyobb része - mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: sokan már átestek a fertőzésen, de nem lehet tudni, hogy a vírussal szembeni immunitás mennyi ideig tart. Mint ahogy azt sem, hogy az oltás után meddig lesznek védettek az emberek. Capak szerint a nyár elejére jobbra fordulhat a helyzet.

A jövő héten közel százezer vakcinát várnak a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagából. Az oltási kampány második fázisa akkor indulhat be igazán. Ebben a fázisban a 65 évnél idősebb és krónikus betegeket oltják be, közel 1,3 millió embert.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 308 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 239 254-et. Egy nap alatt nyolc újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5407-re emelkedett. Kórházban 798 beteget ápolnak, közülük 73-an vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországba eddig 210 870 ampullányi oltóanyag érkezett, ebből 142 222-öt használtak fel: 87 169-en kapták meg az első dózist, 55 053-an pedig már a másodikat is.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 910-zel 183 396-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3762-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 623-an vannak kórházban, 114-en intenzív osztályon.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság négy százalékát oltották be a koronavírus ellen, a hónap végéig pedig az öt százalékot tervezik elérni. Az első dózist 85 536-an, ebből a másodikat 49 384-en kapták meg.

Moszkvában levonulóban van a járvány
Moszkvában levonulóban van a Covid-19 járvány, az orosz főváros egészségügyi rendszere kiállta a rendkívüli megterhelést - írta pénteken blogjában Szergej Szobjanyin polgármester.

Szobjanyin megjegyezte, ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a fővárosi egészségügyi intézményeket korszerű berendezésekkel, egyebek között komputertomográfokkal szerelték fel, amelyek segítségével korai stádiumban ki lehetett mutatni az új koronavírus okozta tüdőgyulladást.

Az orosz külügyminisztérium pénteken felajánlotta az összes nagykövetség és nemzetközi szervezet munkatársainak a részvételt a vakcinációban.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 433-mal 4 139 031-re emelkedett. A napi növekmény 0,33 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 376 686-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 470-nel 82 396-ra nőtt, a felépülteké pedig 18 637-tel 3 679 949-re emelkedett.

Moszkvában az ismertté vált fertőzések száma 1972-vel 964 609-re, a halálozásoké 53-mal 14 691-re, a gyógyultak száma 2112-vel 880 767-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 108,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 374 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 604 357 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Németorszgában újabb fordulóponthoz érkezhetett a járvány
Ismét fordulóponthoz érkezhetett az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa Németországban, és a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.Lothar Wieler a szövetségi kormány egészségügyi miniszterével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a napi új fertőződések száma az utóbbi időszakot jellemző gyors csökkenés után "stagnálni látszik".

A kedvező trend érezhetően gyengül, és az esetszám stabilizálódása túlságosan magas szinten kezdődött meg. Így még nehezebb lesz elérni a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó korlátozások lebontásához szükséges járványügyi határértékeket. Ráadásul a SARS-CoV-2 új, fertőzőképesebb és valószínűleg veszélyesebb változatai egyre inkább terjednek, főleg az elsőként Angliában azonosított, B 1.1.7. jelzésű változat. Nem tudni még, mekkora szerepe van ennek a fejleménynek abban, hogy kezd megállni a tavaly ősszel kibontakozott fertőzéshullám enyhülése, de nagyon valószínű, hogy a mutációk miatt nehezebb lesz a védekezés, és egyre több járványkitörés történik majd fiatalok és gyerekek körében.

Így "minden meggondolatlan lazítás felgyorsítja a vírus terjedését", és hamar visszaveti az országot a karácsony előtti viszonyok közé - utalt az RKI vezetője a járványhullám tetőzésének időszakára, amikor a napi új fertőzések száma meghaladta a harmincezret, a halesetek száma pedig megközelítette az ezret.

Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta, hogy egyelőre "oldalazás" - egyértelmű trend nélküli mozgás - látszik a járványügyi adatokban, és az is, hogy igen jelentősek a regionális eltérések. Az viszont az egész országra érvényes, hogy a vakcinaellátás javulásával lendületet vesz az oltási kampány. Tovább erősíti a védekezést, hogy márciustól ingyenessé teszik az úgynevezett antigén gyorsteszteket, és megjelennek a piacon az egészségügyi képzettség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztek is - mondta Jens Spahn.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 9113 új fertőződést regisztráltak. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 9860-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 369 719 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 508 halálesetet regisztráltak - ami ugyancsak csökkenés az egy héttel korábbi 556-hoz képest -, a járvány áldozatainak száma így 67 206-ra emelkedett.

Meghaladta a 16 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában
A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint meghaladta a 16 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában. Az új adatsorból kitűnik, hogy négy nap alatt csaknem másfél millióan részesültek a vakcinában.

A szaktárca csütörtökön kora este ismertetett részletes adatai szerint eddig 16 423 082-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot 573 724 embernek adták be.

Az első és a második beadott dózisok száma ennek alapján 17 millió közvetlen közelében jár.

A brit kormány február 15-re, vagyis hétfőre tűzte ki azt a célt, hogy az egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) által még decemberben összeállított elsőbbségi lista élén szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél már a hétvégén teljesült: a vasárnap ismertetett adatok szerint addig 15 062 189-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagból 537 715-en részesültek.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön ismertetett kimutatása szerint mozgó egyheti időszakokra vetítve Nagy-Britanniában jelenleg átlagosan több mint 410 ezer első oltási adagot adnak be naponta, de például a szerda este zárult 24 órában 482 110-en kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első dózisát.

Az eddigi napi rekordot január 30-án mérték: aznap csaknem 600 ezer embert oltottak be a vakcina első adagjával.

Az új adatok szerint továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken az új fertőződések, a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma.

A brit egészségügyi minisztérium közölte: a csütörtökön zárult egy hétben 84 589 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 21 607-tel, 20,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt egy hétben 11 506 beteget kellett kórházba szállítani, 3804-gyel, 24,8 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a csütörtökön zárult egy hétben 3858 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 1421-gyel, 26,9 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Francia vita az önkéntes karantén bevezetéséről

A francia kormány mellett működő tudományos tanács tagjai szerint nem jó megoldás az általános karanténok sorozatos kihirdetése a koronavírus-járvány megfékezésére, azonban hatékony lehet az önkéntes karantén az idősebbek és a veszélyeztetettebbek számára. Olivier Véran egészségügyi miniszter elutasította a felvetést, és jelezte, a fertőzöttek számára a kötelező karantén időtartama az eddigi hétről tíz napra nő.

A The Lancet Public Health című orvosi szaklapban a járványügyi szakértők új megközelítést sürgetnek, amelynek szerintük egy "egyértelmű és átlátható társadalmi szerződésen" kellene alapulnia a generációk között, miután a Covid-19 még sokáig nem fog eltűnni.

"A világszintű egészségügyi krízis annyira várt vége folyamatosan kitolódhat az újabb variánsok megjelenésével, amelyek a vakcinákat kevésbé hatékonnyá is tehetik" - írták a francia tudományos tanács tagjai.

"A társadalmi szerződés nevében a fiatalabb nemzedékek elfogadnák az elővigyázatossági korlátozásokat - maszkviselés, biztonsági távolság - azzal a feltétellel, hogy az idősebbek és a veszélyeztetettebbek csoportjai nemcsak ezeket az intézkedéseket, hanem specifikusabbakat is betartathatnának - mint például az önkéntes karantén - a megfertőződés kockázatának csökkentésére" - hangsúlyozták.

A francia kormány által tavaly márciusban létrehozott tanács tagjai már korábban is tettek hasonló javaslatot az egyik ajánlásukban.

A szakemberek szerint "nem lehet többé az általános karantént sorozatosan használni a koronavírus-járvány elleni legfőbb válaszként".

"Még akkor is, ha a lezárás vonzó számos szakember számára, és a politikai vezetők járványellenes intézkedésnek tekintik, a használatát felül kell vizsgálni annak érdekében, hogy csak utolsó megoldás legyen" - írták a szakemberek, akik szerint véget kell venni "a félelmen alapuló járványügyi megközelítésnek".

"Mostanáig az emberek viszonylag együttműködők voltak, de a kétségeik és a bizalomvesztésük láthatóvá vált a számos országban megfigyelhető tiltakozó mozgalmakban" - hangsúlyozták, kiemelve a karantén "katasztrofális" gazdasági következményeit.

"A szociális és egészségügyi következmények a mentális egészségi állapotra is óriásiak, elsősorban a fiatalabb generációk számra, még ha számukra a Covid-19 kisebb kockázatokkal is jár" - tették hozzá.

Heti sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter jelezte, hogy nem tartja kivitelezhetőnek a tudományos tanács javaslatát.

"Egy ilyen intézkedés kivitelezhetősége nagyon vitatható, a szolidaritás is, amelyet a generációk között teremt, legalább annyira, miközben a járványügyi hatása egyáltalán nem szavatolt" - fogalmazott Olivier Véran.

A miniszter azt is bejelentette, hogy az egyéni karantén időtartama a fertőzöttek számára hétfőtől a jelenlegi hét napról tízre nő, a kontaktszemélyek számára viszont továbbra is hét napig tart az elkülönülés ideje.

A döntést a fertőzőbb variánsok egyre nagyobb aránya indokolja az újabb megbetegedésekben: a brit variáns aránya jelenleg 36 százalék az előző heti 25 százalékhoz képest, a dél-afrikai és a brazil variáns az új esetek öt százalékát jelenti.

"Jóllehet harmadik hullám egyelőre nem lett, a másodiknak még nincs vége" - mondta a tárcavezető Olivier Véran emlékeztetett arra, hogy a járványnak eltérő a területi megoszlása. A dél-afrikai variáns a keleti Moselle megyében jelent meg, de a héten ott már stabilizálódott a helyzet, s már csökkenőben a napi új esetszám. A brit variáns a belga határhoz közeli Dunkerque városában ugyanakkor az új esetek 72 százalékát okozza, és itt jelenleg 100 ezer lakosra 600 fertőzött jut az országos 200-zal szemben.

A kormány már szerdán jelezte, hogy miután országos szinten az elmúlt héten csökkentek a járványmutatók, jelenleg nem tervez szigorításokat, de az érvényben lévő korlátozások feloldása sincs egyelőre napirendben.

A spanyolok 83 százaléka szeretné beoltatni magát
A spanyolok 83 százaléka szeretné beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen - derült ki az állami társadalomkutató központ (CIS) csütörtökön közzétett felméréséből.

A védőoltás támogatottsága hónapról hónapra folyamatosan emelkedik, januárban 72,5 százalék, decemberben 32,5 százalék volt az oltási hajlandóság.

A spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig a lakosság 5,8 százaléka kapta meg a szükséges két adagot a rendelkezésre álló vakcinákból. A hatóságok szerint a nyár folyamán elérik a 70 százalékos átoltottságot, ezzel a járványügyi szakemberek szerint elérhető a közösségi immunitás kialakulása.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: százezer emberből átlagosan 321-en fertőzöttek az országban, egy hete a számuk még 540 volt.

Az elmúlt 24 órában mintegy négyezer új fertőzöttet diagnosztizáltak a mintegy 47 milliós országban. A járvány kezdete óta 3,1 millió embernél mutatták ki a koronavírust. Az utóbbi egy hétben 1168-an hunytak el a fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma közelít a 67 ezerhez.

A járványügyi vezető, aki szerint a brit vírusvariáns a fertőzések 20 százalékáért lehet felelős az országban, továbbra is arra számít, hogy március közepére ez a változat okozza majd az új esetek 40-50 százalékát.

Legolvasottabb cikkeink