• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.07 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a fertőzöttek száma... Erősödik a járvány terjedése a Benelux-államokban...

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a fertőzöttek száma
Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a hétvégén az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből. Szlovéniában pénzbírsággal sújtják azokat, akik nem viselnek maszkot zárt nyilvános térben.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 117-tel nőtt, és elérte a 12 041-et az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Vasárnap még 225 esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat.

Vasárnap három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 201-re nőtt. A betegek közül 307-en vannak kórházban, közülük 19-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2614, és 8819-en vannak hatósági karanténban.

Horvátországban szigorú biztonsági intézkedések mellett közel 460 ezer általános és középiskolás diák, valamint 65 ezer pedagógus számára kezdődött meg hétfőn a tanév.

Három modell szerint folyik az oktatás. Az A modell szerint a járványügyi előírások betartása mellett mindenki jár iskolába, a B modell kombinált tantermi és digitális oktatást, a D modell pedig kizárólag online oktatást ír elő.

Horvátországban az A modell szerint kezdődött a tanév, ugyanakkor néhány tanintézmény két hét online oktatásra állt át, mert több pedagógus és iskolai dolgozó fertőződött meg a vírussal, vagy hatósági házi karanténban van.

Szájmaszk viselése csak abban az esetben kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsó tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. Több tanintézmény azonban úgy döntött: a tanítóknak viselniük kell a védőfelszerelést. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki a mosdóba, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell.

A hétvégén több mint háromezren tüntettek Zágráb főterén a kormány járványügyi intézkedései miatt. A demonstrálók nem viseltek maszkot, és nem tartották be a távolságtartás szabályait. A Szabadság Fesztivál néven hirdetett demonstráció szervezői szerint a válságstáb által hozott intézkedések nem voltak összhangban a vírus okozta valós veszéllyel. Bár valóban vannak emberek, akik megfertőződnek a vírussal, és néhányuknál súlyosabb a betegség lefolyása, de ezek száma és jellege nem indokolja azokat az intézkedéseket, amelyekkel a válságstáb korlátozza az állampolgári szabadságot és emberi jogokat - hangoztatták.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 25-tel 3190-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton még 43 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 525.

Péntektől a kormány döntése szerint kötelező a szájmaszkviselés minden nyilvános zárt térben, és a szabálysértőket 400-tól 4000 euróig, azaz 140 ezertől 1,4 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják az ellenőrök.

Romániában közzétették a településenkénti fertőzési ráta térképét
Romániában az egészségügyi minisztérium közzétette hétfőn az utóbbi két hétben településenként regisztrált koronavírus-fertőzési rátát, ugyanis az iskolák ennek függvényében dönthetik el, hogy a szeptember 14-én induló tanévben hagyományos, online vagy vegyes rendszerben kezdik-e el az oktatást.

Az ország több mint 3100 településének túlnyomó többségében a zölddel jelölt forgatókönyvet lehet alkalmazni, vagyis megnyitnak az iskolák, az utóbbi két hétben ugyanis a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezrelékét diagnosztizálták koronavírussal.

Az országban 43 olyan település van, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.

Az ország 410 településén 1 és 3 ezrelék között mérték az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési rátáját. Ezeken a településeken a hatóságok a sárgával jelölt forgatókönyv alkalmazását javasolják, ami azt feltételezi, hogy az alsó tagozat és a végzős (8. és 12.) osztályok diákjai vehetnek részt személyesen az órákon, a többi diák számára pedig - heti, kétheti váltásokban - váltakozva szerveznek hagyományos és online oktatást.

Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthetnek arról, hogy a zöld, sárga vagy vörös forgatókönyvet alkalmazzák.

 A járványügyi hatóságok hétfői jelentésükben újabb 33 koronavírusos beteg haláláról számoltak be, így a járvány romániai áldozatainak száma 3926-ra emelkedett. Az ismert aktív fertőzöttek száma több mint 51 ezerre tehető, közülük 7300-an vannak kórházban, 465 súlyos beteget intenzív terápián ápolnak.

Az utóbbi 14 órában újabb 883 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Romániában, ezzel megközelítette a 96 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Az átlagostól 25 százalékkal elmaradó hétfői fertőzésszám a hétvégén kiértékelt tesztek alacsony számával magyarázható. Heti összevetésben egyenletes maradt a járvány terjedése Romániában: az elmúlt héten mindössze egy százalékkal kevesebb (8228) új fertőzést regisztráltak, mint az azt megelőzőn.

Erősödik a járvány terjedése a Benelux-államokban
A hetek óta tartó javuló tendencia megfordult, a hét második felében ismét több koronavírussal fertőzöttet vettek nyilvántartása Belgiumban és Hollandiában. Luxemburg szintén a járvány terjedésének lassú erősödéséről számolt be vasárnap.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve a koronavírussal fertőzött új esetek száma három százalékkal nőtt a megelőző hét adataihoz viszonyítva. Augusztus 16. óta most mutat először emelkedést a járványgörbe Belgiumban.

Átlagosan naponta 453,6 ember fertőződött meg az országban. A hét folyamán az új fertőzöttek száma minden belga tartományban emelkedett. Kivételt a két továbbra is legfertőzöttebb régió, az antwerpeni (+570) és brüsszeli régió (+793) képez, ahol a szigorított szabályok végett megtorpant az újonnan regisztrált esetek száma. A járvány belgiumi megjelenése óta feljegyzett fertőzöttek száma 87 825. Az adat 651-mal magasabb a szombaton közzétettnél. Az országban 100 ezer lakosra 54,3 fertőzött jut.

A koronavírus okozta halálozások csökkenő tendenciát mutatnak. A járvány következtében naponta átlagosan 3,4-en haltak meg a hét folyamán, ez 24 százalékos visszaesést jelent a megelőző héthez képest. Belgiumban március óta 9906 ember halála köthető a járványhoz. A betegség miatt kórházba szállítottak napi száma is kevesebb. A közegészségügyi intézet átlagosan 16,7 új kórházi felvételről számolt be, ami 15 százalékos csökkenést jelent a legutóbb közzétett számokhoz viszonyítva. Jelenleg 215 embert ápolnak kórházakban, közülük 53-an részesülnek intenzív ellátásban, 2 százalékkal többen, mint egy hete.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap arról számolt be, hogy a rendőrség két embert előállított a maszkviselés, valamint a járvány megfékezését célzó intézkedések ellen tartott tüntetés során. A vasárnap délután, 400 tiltakozó részvételével, Brüsszel belvárosában felvonuló csoportosulást a rendfenntartók feloszlatták.

Olivier Slosse, a rendőrség szóvivője arról számolt be, hogy a megmozdulás részvetőinek legtöbbje nem viselt maszkot, és nem tartotta meg az előírt biztonságos távolságot sem. A szabályok megszegéséért sokakat megbírságoltak - tette hozzá.

A holland sajtó a fertőzés terjedésének "hirtelen növekedéséről" tájékoztatott vasárnap. A helyi közegészségügyi intézet adataira hivatkozva azt közölték, hogy a hétvégén 654 embernél mutatták ki a fertőzését, ami 31 százalékos növekedést jelent az előző hétévége adataihoz képest. A hét folyamán 3732 ember esetében mutatták ki a kórokozót, ez pedig 21 százalékos emelkedést jelent a megelőző héten feljegyzett adatoknál. Hollandia három hét elteltével szembesül a fertőzés terjedésének hirtelen emelkedésével - emelték ki.

A járvány hollandiai megjelenése óta 76 907 ember esetében jegyezték fel a fertőzést. A betegek 56 százalékát a legfertőzöttebb amszterdami és rotterdami régióiban ápolják.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint erősödik a járvány terjedése az országban. A hét elején közölt napi 43, majd a hét második felében feljegyzett 47 esetet követően vasárnapra 54 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye.

A járvány helyi megjelenése óta 6896 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A tájékoztatás szerint Luxemburgban több mint két hete nem halt meg senki a vírushoz köthetően, előtte augusztus közepe óta csak ketten. A járvány kitörése óta 124 ember hunyt el a 626 ezer lakosú nagyhercegségben a betegséghez köthetően. Kórházban jelenleg 11 embert ápolnak, mintegy 25-tel kevesebbet, mint két hete, közülük senkit sem kell intenzív ellátásban részesíteni.

Ukrajnában több mint kétezer új beteget regisztráltak
Továbbra sem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem 2200 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig meghaladta a 138 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az adatok szerint vasárnap 2174 új esettel 138 068-ra nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 31 újabb halálos áldozattal 2877-re emelkedett, miközben eddig 62 606-en gyógyultak meg, közülük előző nap csupán 379-en. Jelenleg 72 585 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1764-gyel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot, pénteken jegyezték fel, a legtöbb elhunytat, 54-et pedig szerdán.

Ukrajnában általában hétvégén valamivel kevesebb új beteget regisztrálnak, ennek az az oka, hogy kevesebb tesztet végeznek, mint hétköznapokon.

Területi megosztásban a legtöbb új beteget, 244-et ismét az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 186-ot pedig a legfertőzöttebb régióból, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből. Utóbbiban az igazolt fertőzöttek száma 15 881-re, az elhunytaké öt újabb esettel 447-re nőtt. Kijevben eddig összesen 15 276 beteget azonosítottak, a halálos áldozatok száma pedig két újabbal elérte a 242-őt. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 8091, haláleset előző nap nem történt, így az elhunytaké továbbra is 271, miközben eddig 3568-an győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elmondta, hogy előző nap 269 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. A egészségügyi alkalmazottak közül újabb 77 kapta el a vírust, közülük már több mint 12 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

Előző nap 19 006 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 15 224 PCR-tesztet és 3782 antitestszűrést.

Közben a kormány múlt heti döntésével a legsúlyosabb helyzetű, azaz vörös zónába sorolt nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyeszékhelyű város polgármestere hétfőn közölte, hogy szeptember 14-től újraindul az oktatás az iskolákban, és kinyitnak az óvodák is, bármilyen besorolást kapjon a város a központi vezetéstől. A helyi vezetés még augusztus végén egy héttel meghosszabbította a nyári szünidőt a gyerekeknek, de a városvezető kijelentette, hogy egy hét múlva mindenképpen el kell kezdődnie a tanításnak, mert a megyeszékhelyen élő gyermekeknek is éppúgy joguk van a teljes értékű oktatáshoz, mint másoknak az országban. Reményét fejezte ki mindazonáltal, hogy addigra városát kiveszi a kormány a vörös besorolású települések közül.

Ukrajnában jelenleg adaptív rendszerű korlátozások vannak érvényben. Ez azt jelenti, hogy a kormány a településeket és a régiókat négy színes - vörös, narancs, sárga és zöld - zónába sorolja a helyi járványhelyzet, a kórházak leterheltsége és az elvégzett tesztek száma alapján. A vörös zónába sorolt helyeken a legszigorúbb korlátozások lépnek életbe, beleértve a tanítás szüneteltetését és a közösségi közlekedés leállítását. A helyi vezetés önhatalmúlag csak szigorúbb korlátozásokat alkalmazhat - enyhébbeket nem -a központilag meghatározottaknál.

Franciaországban a kormány lerövidítené a karantén idejét
Újabb hét megyét nyilvánított a francia kormány vasárnap a koronavírus terjedése szempontjából intenzív, azaz vörös zónának, s ezzel a számuk 28-ra emelkedett - derül ki a hivatalos közlönyből. Olivier Véran egészségügyi miniszter azt is jelezte, hogy a kormány fontolgatja a karantén jelenlegi 14 napos idejének a felére csökkentését.

A száz francia megyének már több mint negyedében hozhatnak a prefektusok korlátozó intézkedéseket. A vasárnap új besorolásba került területek között jelentős nagyvárosi agglomerációk találhatók, északon Lille, nyugaton Rouen és Le Havre, Elzászban Strasbourg, az ország középső részén Dijon és Korzika szigetének mindkét megyéje. A vörös övezetekben 100 ezer lakosra több mint ötven fertőzött jut, ami a riasztási küszöböt meghaladja.

A kormány azt is bejelentette, hogy az óvodai és az alsóbb osztályokban tanító pedagógusok, valamint azok, akik nagyothallókat tanítanak, olyan átlátszó maszkot kapnak, amelyen keresztül a tanulók tudnak szájról olvasni és követni a velük foglalkozó felnőttek mimikáját.

"Több mint 100 ezer maszkot gyártatunk le a hónap végéig. Ezeket az átlátszó és mosható maszkokat az ősz folyamán nagy mennyiségben szétosztjuk" - mondta Sophie Cluzel, a fogyatékos emberekért felelős államtitkár a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban. Minden óvodással, kisiskolással és nagyothalló tanulóval foglalkozó tanár kap belőle.

A szeptemberi iskolakezdés óta minden oktatási intézményben kötelező a maszkviselés 11 éves kor felett a tanároknak és a tanulóknak, ami nemcsak a nagyothallók számára okoz nehézséget, hanem az írni- és olvasni tanuló kisebbek számára is.

Az eredetileg süketek és nagyothallók számára tervezett maszkok felső és alsó része textilből van az orr és az áll eltakarására, a középső része a száj előtt pedig átlátszó műanyagból, aminek köszönhetően a maszkot viselő ember arckifejezése látható, ellentétben az eldobható sebészeti vagy a mosható textilmaszkokkal. A nagyothallókat tanítókon kívül a logopédusok, valamint az idős emberekkel vagy autistákkal foglalkozók közül is egyre többen viselik. Egy ilyen maszk ára 10 euró, duplája a mosható maszkok árának.

Franciaországban nem létezik hatósági karantén, a fertőzöttek számára nem kötelező, hanem csak javasolt a 14 napig tartó elkülönülés. A kormány ennek az időtartamnak legalább a felére csökkentését fontolja, miután több tanulmány is kimutatta, hogy a vírushordozók a tüntetek megjelenését követő első öt napban adják tovább a vírust, utána már nem fertőznek, ezért a hét napig tartó elkülönítés elégséges lehet a Covid-19 fertőzés terjedésének megakadályozásához. Jóllehet ezzel nem minden szakember ért egyet, a kormány a védelmi tanács keddi ülése után várhatóan a karantén lerövidítéséről fog dönteni kormányzati források szerint.

A szombat esti hivatalos adatok szerint az azt megelőző 24 órában 8550 új koronavírusos esetet tártak fel a pénteki 8975 után. Ez utóbbi a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszámának rekordját jelentette, de már a hét második felében is 7 ezer fölött volt a napi új esetek száma.

A vírus terjedésének felgyorsulása exponenciális, és az erős növekedés aggodalomra ad okot az egészségügyi tárca szerint, amely arra számít, hogy a kórházakban a jövő hét második felében kezd majd jelentősen nőni a súlyos betegek száma. Az elmúlt héten 1661 új fertőzött került kórházba, akik közül 285-nek lélegeztetőgépre is szüksége van. A növekedő tendencia ellenére az adatok egyelőre nem közelítik meg a tavaszi tetőzésekor ismert számokat, akkor több mint 30 ezren voltak egyszerre a kórházakban, akik közül több mint 7 ezren intenzív ágyakon feküdtek. A Covid-19 fertőzésben elhunytak száma a járványügyi korlátozások feloldása óta napi húsz körül mozog, szombaton 12-en hunytak el, s ezzel az áldozatok száma 30 698-ra emelkedett.

Ezer fölé emelkedett Izraelben a járványban elhunytak száma
Ezer fölé emelkedett Izraelben a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és továbbra is vita folyik arról, bevezessenek-e kijárási korlátozásokat a különösen fertőzött városnegyedekben és településeken - jelentette a katonai rádió vasárnap.

A kneszetben létrehozott koronavírus-bizottság vitáján Roni Gamzu professzor, a kormány járványügyi biztosa bejelentette, hogy november elejére készül csak el a fertőzési láncok felgöngyölítésének rendszere, amit a hadsereg segítségével alakítanak ki.

Az ultraortodox pártok képviselői hevesen támadták Gamzut, mert "jelzőlámpa" terve a fertőzöttség mértéke alapján megkülönböztetné, és más-más elbírálás alá helyezné a településeket, s mivel elsősorban a vallásos és az arab településeken tombol a járvány, főként őket sújtják majd a tervbe vett korlátozó intézkedések.

Az elmúlt hét több napján Izrael világelső volt az egymillió lakosra jutó új fertőzések számában, s Gamzu szerint az utóbbi hetekben azért romlott ilyen mértékben a fertőzöttségi helyzet, mert az emberek nem akarják teszteltetni magukat, amikor kiderül, hogy kapcsolatba kerültek egy azonosított vírushordozóval, vagy amikor csak enyhe tüneteik vannak. Nem akarnak karanténba menni, és ezért továbbadják a fertőzést. Szerinte erre utal, hogy a "piros", vagyis erősen fertőzött településeken a teszteknek közel negyede pozitívnak bizonyult az utóbbi napokban.

A kormány koronavírus-kabinetjének korábbi döntése alapján hétfőtől kijárási korlátozásokat vezetnének be a "pirossal" jelzett helyeken, de az egészségügyi minisztérium egyelőre nem állította össze az érintett települések listáját, illetve a rádió szerint még csak négy várost határoztak meg, noha jelenleg 31 települést sorolnak ebbe a kategóriába a fertőzöttségi adatok alapján.

Az ultraortodox önkormányzatok vezetői azzal fenyegetőznek, hogy ha kijárási korlátozásokat rendelnének el "piros" településeiken, akkor ettől kezdve megtagadnák az együttműködést a kormány járványügyi szakembereivel - jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Hatalmas politikai nyomás nehezedik az egészségügyi szakemberekre, mert az ultraortodox pártok vezetői a szerintük a vallásosok ellen szóló rendelkezések felülbírálatát követelik, és azzal zsarolják Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy a következő választások után nem őt fogják kormányfőnek javasolni, ha nem teljesíti követelésüket.

Mindeközben szombat este ismét tömegtüntetések voltak országszerte az autópályák hídjainál és az utak kereszteződéseiben, valamint a cezareai Netanjahu-villánál és Jeruzsálemben, a kormányfő Balfour utcai rezidenciájánál.

A Likud vezetői számos alkalommal a koronavírus terjesztésével vádolták meg a 11-dik hete tartó tüntetések résztvevőit, de a kneszet bizottságának elnöke, Jifat Sasa-Biton képviselőnő azt nyilatkozta vasárnap a ynetnek, hogy az epidemiológiai vizsgálatok eddig egy esetben sem állapították meg, hogy valaki ezeken a tüntetéseken kapta volna el az új típusú koronavírust.

A mintegy kilencmilliós Izraelben a járvány tavaszi kitörése óta 129 349 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, s jelenleg, a második hullámban 26 232 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A szombati ünnepnapon a hétköznapi 3000 körülihez képest keveset, "csak" 1493 új vírushordozót találtak, de az elvégzett 15 ezer 191 teszt 9,8 százaléka pozitív lett, ami nagyon súlyos járványügyi helyzetre utal.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 1010-en haltak meg Izraelben, jelenleg országszerte 930 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban. Közülük 445-en súlyos állapotban vannak, és 119 embert lélegeztetőgépre kellett kötni.

Legolvasottabb cikkeink