• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.08 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Megfertőződtek a már beoltott idősek a vírus brit mutációjával, ám csak enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek.

Horvátországban a 65 év felettieket is beoltják az AstraZeneca oltóanyagával, Szlovéniában nem
Más európai országgal ellentétben Horvátországban a 65 évnél idősebbeket is beoltják az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagával, Szlovénia viszont úgy döntött, hogy a legidősebb korosztály a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináját kapja meg - közölte a helyi sajtó hétfőn.

Horvátországban eddig közel százezer embert oltottak be a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával, ebből 39 ezren már megkapták a második adagot is.

Az AstraZeneca oltóanyagából 16 800 adag érkezett szombaton, a hónap végéig 150 ezret várnak. Hétfőn minden megye kapott a vakcinából, amellyel a 65 évnél idősebbeket tervezik beoltani. Zágráb ebből a vakcinából rendelt a legtöbbet, 2,7 millió adagot.

Több nyugdíjas szervezet is tiltakozott a válságstáb és a kormány döntése ellen, és azt kérték, hogy a vakcinával az 50-60 év közötti korosztály oltsák be. Ezt azzal indokolták, hogy a gyógyszervállalat mindössze 660, 65 évnél idősebb emberen tesztelte a vakcinát, ezért nem lehet biztosan tudni, milyen védettséget nyújt az idősek számára.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy valóban kevesebb tesztet végeztek az idősebbeken. Mindazonáltal hozzátette: Zágráb úgy véli, az AstraZeneca oltóanyaga hatásos, biztonságos és megfelelően tesztelt, valamint a 18 év felettiek számára jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is.

Bernard Kaic járványügyi szakember kiemelte: még sokáig nem lesz elég vakcina ahhoz, hogy beoltsák a legveszélyeztetettebb réteget. Úgy vélte: még mindig jobb, hogy tavasszal megkapják az oltást az idősek, még ha 70 százalékos védettséget is nyújt a vakcina, mint várjanak vele őszig, amíg lesz elég 90 százalékban hatékony oltóanyag, mert addig még sokan meghalhatnak.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 71 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 235 473-at. Egy nap alatt 29 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5198-ra emelkedett. Kórházban 1137 beteget ápolnak, közülük 107-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2407.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 304-gyel 174 006-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3635-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 946-an vannak kórházban, 160-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 15 710.

Szlovéniában eddig 54 589 embert oltottak be a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinájával, a szállítmányok itt is akadoznak. Az AstraZeneca oltóanyagából 9600 ampulla érkezett szombaton, a várt 15 ezer helyett. Ennek ellenére Ljubljana úgy döntött: ezt a védőoltást csak a 65 évnél fiatalabb, kritikus infrastruktúrában dolgozók kaphatják meg.

Romániában a lakosság több mint fele beoltatná magát
Romániában egy friss felmérés szerint a lakosság több mint 55 százaléka beoltatná magát az idén koronavírus ellen, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka pedig nem, a többiek még nem döntöttek, vagy nem válaszoltak. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politika-közigazgatás és kommunikációtudományi karának hétfőn ismertetett közös felméréséből kiderült, hogy a harminc év alattiaknál 42, a 60 év felettieknél pedig már 72 százalékos az oltási hajlandóság.

Az oltást elutasítók csaknem fele állította, hogy döntése végleges. Több mint harminc százalékuk a mellékhatásoktól tartva, 27 százalékuk az oltóanyag hatékonyságát megkérdőjelezve, 15 százalékuk az immunizálással kapcsolatos információhiányra hivatkozva utasítja el az oltást, 13 százalékuk pedig nem hisz a SARS-CoV-2-vírus létezésében.

A megkérdezettek több mint két harmada azonban valós egészségügyi veszélynek tartja a világjárványt és csaknem 77 százalékuk ért egyet azzal, hogy az oltás a leghatékonyabb módja egy betegséggel szembeni védekezésnek. A válaszadók 83 százaléka szerint a Covid-19 elleni oltás beadása csak önkéntes alapon történhet, 16 százalékuk viszont kötelezővé tenné.

A felmérés szerint Romániában 54 százalékos a bizalom a Covid-vakcinákra vonatkozó európai uniós engedélyezési eljárásokban. A megkérdezettek 50 százaléka bízik az Egyesült Államok, 45 százalékuk a Románia, illetve 26-26 százalékuk a Kína, vagy Oroszország által engedélyezett koronavírus elleni oltásokban

A 2,8 százalékos hibahatárral készült felmérést január 13. és február 3. között végezték 1200 résztvevő bevonásával.

Egy másik - az Ipsos.Digital közvélemény-kutató által végzett - felmérés szerint a világjárvány kezdete óta Romániában több mint kétszer annyi szappan fogy, mint korábban, a kézfertőtlenítő szerek használata 110 százalékkal emelkedett. A megkérdezettek átlagosan naponta legalább nyolcszor mosnak kezet a korábbi négyhez képest, és kétharmaduk azt állította, a koronavírus-járvány után is ugyanilyen rendszeresen fogja fertőtleníteni a kezét.

Szerbiában már több mint száz orvos halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe
Szerbiában eddig 104 orvos halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe - jelentette a Nova S televízió hétfőn hivatalos adatokra hivatkozva.

A nyugat-balkáni országban már több mint félmillió embert oltottak be, elsőként az egészségügyi dolgozókat, akik a leginkább ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 1529-cel 407 881-re, Koszovóban 249-cel 62 258-ra, Észak-Macedóniában 199-cel 94 814-re, Montenegróban 488-cal 65 227-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 240-nel 123 997-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 14-gyel 4126-ra, Koszovóban hárommal 1523-ra, Észak-Macedóniában nyolccal 2924-re, Montenegróban kettővel 838-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 4790-ra nőtt.

Oroszországban 16 ezer alá csökkent az új fertőzöttek száma
Oroszországban október vége óta először csökkent 16 ezer alá az újonnan diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt huszonnégy órában 15 916-tal 3 983 197-re emelkedett. A napi növekmény 0,4 százalék volt, az új esetek 10 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 434 038-ra csökkent, a halálos áldozatoké pedig 407-rel 77 068-ra, a felépülteké pedig 15 881-gyel 3 472 091-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 104,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 325 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 631 298 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Megfertőződött a brit vírusmutációval egy németországi idősotthon 14 beoltott lakója
Megfertőződött az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított változatával egy németországi idősotthon 14 lakója, akik már mind megkapták a SARS-CoV-2 elleni védőoltás mindkét adagját - jelentette vasárnap a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A beszámoló szerint az Osnabrück mellett fekvő Belmben működő otthon lakói január 25-én kapták meg a második adagot a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű védőoltásából. Február 2-án az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ezért az összes lakót és a teljes személyzetet letesztelték. A minták elemzésével kimutatták, hogy 14 beoltott lakó szervezetébe bejutott a vírus B 1.1.7 jelzésű, Nagy-Britanniában azonosított változata, amelyet a korábbiaknál fertőzőképesebbként tartanak számon.

Egyelőre csak tünetmentes, vagy a vírus okozta betegség (Covid-19) enyhe tüneteit mutató fertőzöttet találtak az idősotthonban. Ez a kedvező fejlemény az oltás jótékony hatásának tulajdonítható - nyilatkozott Burkhard Riepenhoff, a járási közigazgatási hivatal szóvivője.

Hétfőtől a BioNTech/Pfizer és a Moderna-vakcina mellett egy harmadik szérumot, az Oxford/AstraZeneca vakcináját is használják az oltási kampányban Németországban. Az unióstól eltérő helyi rendelkezés szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 év alattiaknak szabad beadni.

A járvány tavaly ősszel felerősödött második hulláma enyhülőben van Németországban, ami leginkább annak tulajdonítható, hogy a novemberben bevezetett és decemberben megszigorított országos zárlat visszavetette a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, személyes kapcsolatok számát. A gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlat február 14-ig érvényes.

Egy vasárnap ismertetett közvélemény-kutatás szerint minden második német ellenezné a korlátozások lazítását. A lakosság legnagyobb, 37 százalékot kitevő csoportja meghosszabbítaná a zárlatot, további 13 százalék pedig szigorítana a szabályokon. A lakosság 30 százaléka lazításokat tartana megfelelőnek, 13 százalék pedig valamennyi járványügyi óvintézkedést visszavonna a YouGov közvélemény-kutató társaság felmérése szerint.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint vasárnapig a német lakosság csaknem 4 százaléka, 3 116 122 ember kapott védőoltást a SARS-Cov-2 ellen, közülük 903 271 embernek az oltás mindkét adagját beadták.

Az utóbbi 24 órában országszerte 8616 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, és 231 halálesetet regisztráltak a Covid-19-cel összefüggésben. Ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 11 192 regisztrált fertőződéshez és 399 halálesethez képest. Az új esetekkel 2 284 010 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, a járvány áldozatainak száma így 61 517-re emelkedett.

Meghaladta a 12,5 milliót a beadott oltások száma Nagy-Britanniában
A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok alapján meghaladta a 12,5 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában. Az újonnan kiszűrt fertőzések, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma továbbra is jelentős ütemben csökken. A brit kormány vasárnap közölte, hogy nem tervezi "oltási útlevelek" meghonosítását.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 12 014 288-an kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, a második dózisban 511 447-en részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt 12 525 735.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából.

A brit kormány eddig 407 millió dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából.

Ez azt jelenti, hogy a 68 milliós brit lakosságot - fejenként két dózissal számolva - háromszor lehet teljesen átoltani a koronavírus elleni oltásokból London által eddig megrendelt mennyiséggel.

Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a brit kormány nem tervezi "oltási útlevelek" meghonosítását a külföldre utazók számára. Zahawi kijelentette: szükség esetén a körzeti orvosok kiállíthatnak igazolást azoknak, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a vasárnap zárult egy hétben 128 504 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel, 41 210-zel, 24,3 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. Az elmúlt egy hétben 17 915 pácienst kellett kórházba szállítani a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt, 4404-gyel, 19,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A középolasz Umbriában több várost lezárnak a vírusmutációk terjedése miatt
Az új koronavírus brazíliai és angol mutációjának gyors terjedése miatt hétfőtől két hétre karantén alá helyezik Perugia és Terni város térségét, miközben Bolzano ismét vörös, vagyis kiemelten veszélyes zónába kerül át - közölték az egészségügyi hatóságok vasárnap. A 166 ezer lakosú Perugiát és térségét lezárják hétfő nulla órától. A lakosság kizárólag engedéllyel, vagyis munkavégzés vagy más súlyos indok miatt hagyhatja el lakhelyét. Az élelmiszerboltok kivételével leáll a kereskedelem, vendéglátás és a teljes oktatás visszaáll internetre.

Hasonló korlátozások lépnek életbe a Ternivel szomszédos kisvárosokban és településeken. A karanténrendelkezés február 21-ig érvényes.

A zárlatot a SARS-CoV-2 vírus brazíliai és angol mutációjának gyors terjedése miatt vezetették be. A Brazíliában kialakult koronavírus-mutációt február legelső napjaiban mutatták ki umbriai betegeken, és számuk péntekre már átlépte a negyvenet.

A szintén közép-olaszországi Abruzzo tartományban a 14 év feletti diákok visszatérnek a távoktatásra. Pescara városában a tantermi oktatást minden évfolyamon felfüggesztik. Hétfőtől ismét kiemelten járványveszélyes, vörös színű zónába helyezik vissza Bolzanót és környékét egészen február 28-ig.

A járvány kezdete óta több mint 91 ezren haltak meg Olaszországban a Covid-19 betegség szövődményeiben. Csak január elseje óta 16 ezer beteg hunyt el. A halottak életkor átlaga 82 év.

A tervek szerint kedden kezdődik meg az AstraZeneca által kifejlesztett védőoltás terjesztése, a vakcinából valamivel kevesebb mint 250 ezer dózis érkezik az első szállítmánnyal. Az oltóanyagot az 55 év alattiak kapják meg, elsőként a pedagógusok és más oktatási dolgozók, a fegyveres erők és rendfenntartók tagjai, a börtönőrök és a büntetés-végrehajtási intézetek lakói.

Csaknem két hónapja először nem találtak új esetet Kínában
Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírus-fertőzéses esetet Kína szárazföldi részén vasárnap - jelentette hétfőn a kínai nemzeti egészségügyi bizottság.

A Kína északi területeit érintő járványhullám tavaly március óta a legsúlyosabb volt az ország szárazföldi részén, januárban a napi esetszám gyakran száz fölé emelkedett. Szigorú helyi intézkedéseknek - egyebek mellett egyes területek lezárása, központi karantén és széles körű tesztelés - köszönhetően azonban februárra sikerült jelentően mérsékelni az új fertőzöttek számát.

Az érintett területeken a kedvező adatok tükrében csökkentik a készültségi fokozatot. A Pekinget körülvevő Hopej tartományban január 2-ika óta több mint 900 új Covid-19-es megbetegedést regisztráltak. A tartományban jelenleg kevesebb mint 200 pácienst kezelnek kórházban.

A tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban, amelynek egyes kerületei az év eleji járványhullám gócainak számítottak, hétfőtől újraindulhatott a vasúti közlekedés. A város vezetése bejelentette: megkezdik a közúti és a légi közlekedés fokozatos helyreállítását.

A járvány által január közepe óta érintett északkelet-kínai Hejlungcsiang és Csilin tartományokban több mint 500 Covid-19-es beteg részesül még kórházi ellátásban.

A járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg a kínai holdújév miatti, csütörtöktől kezdődő munkaszünet áll, hagyományosan ugyanis ebben az időszakban kínaiak százmilliói kelnek útra, hogy a szeretteik körében ünnepeljenek. Peking idén különböző módszerekkel igyekszik arra biztatni az embereket, hogy helyben töltsék az ünnepet. A tavaszünnep idejére megváltott repülő- és vonatjegyek árát külön díjazás nélkül térítik vissza mindazoknak, akik elállnak az utazástól, az ország több részén pedig a helyi kormányzatok mintegy ezer jüan (46 ezer forint) segélyt osztanak ki a helyben maradóknak.

A közlekedési minisztérium adatai szerint február 5-én, vagyis a holdújévi, 40 napon át tartó utazási csúcsidőnek számító időszak kilencedik napján a belföldi vasúti, közúti, légi és vízi közlekedésben 18,9 millió utas vett részt, 76,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi csúcsidőszak azonos napján.

Legolvasottabb cikkeink