• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Szlovákia megtiltja a külföldi utazásokat. Szlovénia, Németország és Spanyolország is folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását.

Szlovénia folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását
Szlovénia folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak minősítette a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját - közölte Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szlovénia - több európai országgal együtt - még hétfőn határozott arról, hogy az EMA döntéséig, ideiglenesen leállítja a vakcina használatát.

Kiemelte: miután az EMA megállapította, hogy az AstraZeneca-vakcina biztonságos és hatékony, értesítették az oltási központokat az oltás folytatásáról.

Borut Pahor államfő, Janez Jansa miniszterelnök, Igor Zorcic házelnök és Alojz Kovsca, a Nemzeti Tanács elnöke pénteken oltatja be magukat az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a felfüggesztés miatt 14 ezer dózis áll raktáron.

Szlovéniában az AstraZeneca-vakcinával oltottak mindössze egy százalékánál jegyeztek fel mellékhatásokat, ami nagyjából megegyezik a Pfizer/BioNTech oltás után mellékhatást jelentők számával.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,5 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 177 566-an, közülük a másodikat is 90 990-en kapták meg.

Romániában rekordot döntött az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma
Romániában minden korábbinál több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházakban, az intenzív terápiás osztályokon beteltek a helyek, a média pedig olyan esetekről is beszámolt, amikor a craiovai kórház betegfelvételi osztályának elkülönítőjében haltak meg koronavírusos betegek, akik arra vártak, hogy helyek szabaduljanak fel az intenzív terápián.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint 11 632 fertőzöttet kezelnek kórházban, ami 15 százalékkal elmarad a járvány novemberi, második hullámában regisztrált csúcstól, a súlyos esetek száma viszont már rekordot döntött. Pénteken 1313 kritikus állapotú beteget kezeltek a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain, ami - a Digi24 hírtelevízió számításai szerint - azt jelenti, hogy mindössze tíz szabad ágy maradt az országban.

A román hatóságok versenyt futnak a járvánnyal: naponta tesznek ígéretet a koronavírusos betegeknek elkülönített intenzív terápiás helyek számának növelésére, de amint sikerül tíz-húsz ággyal bővíteniük a kapacitást, azonnal megtelnek a felszabadított helyek.

Emelkedőben van a halálesetek száma is: pénteken újabb 143 beteg vesztette életét - ami csaknem 70 százalékkal több az utóbbi kéthetes átlagnál - és ezzel meghaladta a 22 ezret a járvány áldozatainak száma.

Romániában eddig 887 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 65 ezret jelenleg is fertőzőként tartanak számon. Az utóbbi 24 órában 5593 új fertőzést jelentettek, kétszer annyit, mint egy hónappal ezelőtt.

Szlovákia megtiltja a külföldi utazásokat
A szlovák állampolgárok számára szombattól tilos lesz külföldi utazás céljából elhagyni az országot - közölte a pozsonyi kabinet döntésére hivatkozva a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Az intézkedést a szombattól már negyedik alkalommal meghosszabbított vészhelyzet hatálybalépésével egy időben kezdik majd ellenőrizni a szlovák határokon és repülőtereken. A szlovák rendőrség közlése szerint a külföldre utazóknak igazolniuk kell majd, hogy nem turizmus céljából lépik át a határt. A korlátozást azzal indokolta a pozsonyi kormány, hogy ily módon akarja orvosolni azt az ideiglenesen fennállt "igazságtalan" állapotot, hogy a februárban érvénybe lépett járványügyi korlátozások alapján - néhány indokolt kivétellel - tilos az egyes járások között utazni, ugyanakkor a külföldre utazás bármilyen céllal megengedett volt.

A szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a PCR teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések számának heti átlaga az elmúlt hetekben nem mutatott lényeges változást, napi szinten kétezer és kétezerötszáz között mozgott a mintegy 5 és fél millió lakosú országban. Az országban jelenleg közel 3 és félezer koronavírus fertőzött személyt kezelnek kórházban. A kórnak tulajdonított új halálesetek hivatalos száma mintegy egy hete enyhén csökkenő tendenciát mutat, a halálesetek száma szerdán 76-al 8814-ra emelkedett.

Szerbia további kétmillió adag kínai védőoltást vásárol
A kínai Sinopharm koronavírus elleni védőoltása további kétmillió adagjának megvásárlásáról írtak alá szerződést szerb és kínai illetékesek csütörtökön, így Belgrád már négymillió adag kínai oltást vásárolt. Január közepén érkezett meg az első egymillió adag vakcina, majd februárban és március elején 500-500 ezer újabb adag.

A kínai oltás felvételéhez nem kell előre regisztrálni Szerbiában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 5346-tal 536 786-ra, Koszovóban 704-gyel 79 753-ra, Észak-Macedóniában 1216-tal 116 126-ra, Montenegróban 521-gyel 85 774-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1738-cal 149 701-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában harminccal 4830-ra, Koszovóban öttel 1740-re, Észak-Macedóniában 15-tel 3401-re, Montenegróban kilenccel 1179-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 57-tel 5921-re nőtt.

Ukrajnában tovább gyorsult a fertőzés terjedése
Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, idei új rekordnak számító, csaknem 16 ezer új beteget regisztráltak, ismét sokan haltak meg, és nagyon sokan kerültek kórházba, miközben már a főváros, Kijev is a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, "vörös" besorolást kapta.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 15 850 új esettel 1 519 926-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csaknem nyolcszázzal többet a megelőző napinál, amely az idei év legmagasabb napi növekménye volt, így a mostani még ezt is meghaladta. Az elhunytaké 262-vel 29 515-re nőtt. Eddig 1 248 782-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem tizenegyezerrel 241 629-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban is nagyon sok, 4444 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk már harmadik napja haladja meg a négyezret, míg előtte csak kétezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 1210-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevet pénteken az egészségügyi tárca a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" kategóriába sorolta. Ugyancsak "vörös" besorolású maradt továbbra is négy nyugati régió: Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Csernyivci és Zsitomir megyék. Ezekben a régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a parlament pénteki ülésén közölte: készülnek bevezetni azt a feltételt, hogy csak negatív PCR-teszttel lehessen beutazni Ukrajnába. Az erről szóló törvénymódosítási javaslatot a kormány már beterjesztette a parlament elé - tette hozzá.

Bejelentette, hogy Ukrajna áttér az oltási kampány második szakaszára, a jövő héttől már nemcsak mobilbrigádoktól, hanem oltási pontokon és házi orvosi rendelőkben is megkapható az oltás. A február 24-én indult kampány meglehetősen lassan haladt eddig: mostanáig 92 714-en kapták meg, és közülük csak egy volt, aki a második dózist is felvette. Ukrajnában egy oltóanyag áll még csak rendelkezésre, félmillió dózis az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcina.

Visszaállítják az oltási kampányba az AstraZeneca-vakcinát Németországban
Ismét robbanásszerűen emelkedik az új típusú koronavírussal (SARSR-CoV-2) igazoltan fertőzöttek száma Németországban, és nincs elég oltóanyag a járvány újabb hullámának feltartóztatásához - mondták egészségügyi vezetők pénteken Berlinben.

Lars Schaade, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet elnökhelyettese (RKI) elmondta, hogy a harmadik járványhullám megindulása főleg az úgynevezett brit vírusváltozat előretörésének tulajdonítható. Ez a mutáció okozza a fertőzések háromnegyedét.

Kiemelte: nem a veszély enyhülését jelzi, hogy a második hullámhoz képest nagyságrendekkel kisebb a napi halálos áldozatok száma, és nem szabad elhanyagolni a védekezést arra hivatkozva, hogy az oltási kampány révén mind többen szereznek védettséget a leginkább veszélyeztetett idős korosztályokban.

Csak a járvány szerkezete változik. Máris egyre több a fiatal a kórházba kerülő és az intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek között, és biztosra vehető, hogy számuk tovább emelkedik, mert az új fertőződések számának növekedését mindig néhány hetes késéssel követi a súlyos esetek és a halálos áldozatok számának növekedése.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter aláhúzta: őszintén meg kell mondani az embereknek, hogy egész Európában nincs elég oltónyag a harmadik hullám megállításához.

Az RKI adatai szerint az utóbbi 24 órában 17 482 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 36,2 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 12 834-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 629 750 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.Ugyanakkor a Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 226-ra csökkent az egy héttel korábbi 252-ről. Ez a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítható a szakértők szerint. Az új halálesetekkel 74 403-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Visszaállítják az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari társaság oltóanyagát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés oltási kampányába Németországban - jelentették be csütörtök este Berlinben. Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy már péntektől ismét oltanak az AstraZeneca vakcinájával.

Kiemelte, hogy nehéz, de helyes döntés volt a szérum alkalmazásának felfüggesztése. Az államnak az oltási kampány szervezőjeként a legnagyobb gondossággal kell eljárnia, és átlátható módon tájékoztatnia kell az oltásra várókat a vakcinák körüli ügyekről - mutatott rá.

Módosítják a készítmény dokumentációját, kiegészítik egy figyelmeztetéssel, amely arról szól, hogy mellékhatásként nagyon ritkán vérrögképződést okozhat az agyi vénákban 55 év alatti nőknél - tette hozzá Klaus Cichutek, az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vezetője .

Lengyelország miniszterelnöke is oltásra bíztat

Az AstraZeneca cég gyártotta, koronavírus elleni vakcina további igénybevételére biztatta a lengyeleket Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az oltóanyagot.

Lengyelország nem tartozik azon országok közé, amelyek az előző napokban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Morawiecki fontosnak nevezte az EMA csütörtöki jelentését, és úgy látta: az AstraZeneca vakcinája kapcsán felmerült kétségek "bizonyos körülmények egybeesése miatt, de pletykák, médiából eredő problémák miatt" is keletkeztek.

A kormányfő egyúttal közölte: Lengyelországban jelenleg a szóban forgó vakcina tartalékai nagyobbak, mint ez az országos oltási terv feltételezte. Arra biztatta a lengyeleket, hogy használják fel a most elérhető oltóanyagot, aláhúzva: ez "ugyanúgy, illetve szinte ugyanúgy segíthet a koronavírus terjedésének korlátozásában", mint más vakcinák.

Még az EMA döntése előtt, csütörtök délelőtt a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk közölte: az utóbbi időben több, az oltásra már regisztrált lengyel visszahátrált.

Lengyelországban csütörtöktől feliratozhatnak a vakcinázásra a 67 és 69 éves életkor közöttiek, ennek a csoportnak az AstraZeneca oltóanyagát adják be. Dworczyk lehetségesnek nevezte, hogy az oltásra újonnan regisztráltak számától függően pénteken a vakcinát más, eredeti tervek szerint később beoltandó csoportokba besorolt érdeklődőknek is felajánlják.

Újságírói kérdésre válaszolva Dworczyk elmondta: mivel jelenleg a lengyelek is aggódnak az AstraZeneca vakcinája kapcsán, a kormány nem elemzi azt az - egyes lengyelországi szakértők által felvetett - lehetőséget, hogy más országoktól vásárolnák fel ennek az oltóanyagnak a tartalékait. Közlése szerint a második negyedévben Lengyelország különféle gyártóktól akár 15 millió adag oltóanyagot - ezen belül egyadagú vakcinát - is kaphat, így az AstraZeneca felvásárlása nélkül is felgyorsulhat az oltási kampány.

Lengyelországban csütörtök reggelig összesen 4 605 929 oltást, ezen belül az AstraZeneca 614 ezer adagját adták be. A lengyel egészségügyi tárca nem regisztrált a vakcinával kapcsolatba hozható trombózist.

Csütörtöki adatok szerint egy nap alatt 27 278 új fertőzést mutattak ki, ami a legtöbb az év eleje óta. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 78 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 278 ember hunyt el. A közel 38 millió lakosú országban 332 028 az aktív fertőzések száma, jelenleg 21 858 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 2190-en vannak lélegeztető gépen.

Franciaország 16 megyéjében, köztük Párizsban péntektől újabb lezárás
A száz francia megyéből tizenhatban, köztük Párizsban, péntek éjféltől újabb általános karantén lép életbe, legalább négy hétre, a koronavírus fertőzőbb variánsai egyre fokozódó terjedésének megfékezésére, a korlátozások azonban rugalmasabbak lesznek az előző két lezáráshoz képest.

"A járványt fékező újabb intézkedések lépnek életbe péntek éjféltől, négy hétig" - mondta Jean Castex miniszterelnök a járványhelyzetről csütörtök este tartott heti sajtótájékoztatóján. "A lakhelyet el lehet hagyni sportolni, levegőzni, időkorlát nélkül, de csak igazolással, és csak 10 kilométeres körzetben, a megyék közötti közlekedés tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek" - tette hozzá.

Az iskolák mindenhol nyitva maradnak, a 16 megyében viszont csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, amely kategóriába beletartoznak a zenei- és a könyvesboltok is - hangsúlyozta a kormányfő.

Az érintett 16 megye a Párizs körüli Ile-de-France régió nyolc megyéje, az északi Hauts-de-France régió öt megyéje, valamint Normandia két és a francia Riviéra egy megyéje. A lezárás mintegy 20 millió franciát, az ország lakosságának csaknem harmadát érinti.

Az országban forgalomban lévő három oltóanyagból eddig 5,7 millióan (8,5 százalék) kapták meg az első adagot, s 2,3 millióan (3,5 százalék) mindkét komponenst.

Az elmúlt napokban a napi esetszám 30 ezer fölé emelkedett, s a 16 lezárt megyében a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-es riasztási szintet, Párizsban 400 felett van. A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál, de az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma fokozatosan nő, csütörtök este 4246 volt, negyedüket a fővárosi agglomerációban látták el. Az első hullámban 7200-an, ősszel pedig csaknem 5 ezren feküdtek intenzív osztályon a tetőzéskor.

Spanyolország folytatja az AstraZeneca-vakcina alkalmazását a jövő héttől
Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza a az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtökön Madridban. Mint mondta, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot.

Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával, de már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

María Jesús Lamas, a spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) vezetője elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak értékelte a brit-svéd védőoltást, amelynek előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.

Hangsúlyozta: egyelőre nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között, igaz, ennek ellenkezőjét sem igazolták, ezért a vizsgálatok tovább folytatódnak.

Spanyolországban eddig 981 ezren kapták meg az AstraZeneca vakcináját, az oltottak között három trombózisos esetről érkezett jelentés, egyikük életét vesztette.