• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.20 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Oroszországi adatok a Szputnyik V-ről. Spanyolország vakcinakombinációkat vizsgál. Olaszországban a lakosság negyedét beoltották...

Romániában tovább lassult a járvány, de rekordot döntött a halálozások szám
Romániában immár három hete csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések üteme, de továbbra is növekszik a járvánnyal összefüggő elhalálozások mozgóátlaga, kedden pedig rekordot is döntött a 24 óra alatt regisztrált Covid-halálesetek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon 237 nyilvántartott koronavírusos beteg vesztette életét, ami másfélszerese az utóbbi két hét átlagának, és több mint tíz százalékkal haladja meg a tavaly december 8-án regisztrált korábbi csúcsot. Romániában a járvány tavaly őszi második hulláma idején négy olyan nap volt, amikor 200-nál több halálesetet jelentettek.

Az országban egyébként április eleje óta minden nap az előző két hét átlagánál kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak. Kedden számuk nem érte el a háromezret, ami csaknem 25 százalékkal marad el a most átlagosnak minősülő 3780-tól.

A statisztikából arra lehet következtetni, hogy a kórházakra nehezedő nyomás csak lassan enyhül: az április 5-én feljegyzett 14 ezer fölötti csúcsról 12 ezerre esett vissza a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, egy hete az intenzív terápián lévőké is csökkenni kezdett: a múlt keddi csúcshoz képest immár százzal kevesebb, 1432 súlyos esetet ápolnak a Covid-kórházakban.

Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése
Ukrajnában keddre ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem kilencezer új beteget jegyeztek fel, ami mintegy két és fél ezerrel több a megelőző napinál, a halálos áldozatok száma is több mint 150-nel haladta meg a vasárnapit.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 8940 új esettel 1 961 956-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 367-tel 40 367-re. A megelőző napon jóval kevesebben, 214-en haltak meg. Eddig 1 499 752-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 12 ezren, így most az aktív betegek száma mintegy három és fél ezerrel, 421 837-re csökkent.

Kórházba az elmúlt napban megint viszonylag nem sok, 2042 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is kevesebb mint 2400 volt, míg korábban négyezer fölötti.

A legtöbb új beteget, 892-őt az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása alapján az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 186 ezret, az elhunytaké pedig 36-tal 4257-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter keddi napi tájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány harmadik hullámának csúcspontján, ugyanakkor szavai szerint vannak még nehéz helyzetű régiók.

Kifejtette, hogy csaknem 13 és fél ezerrel kevesebben betegedtek meg az elmúlt hét alatt, mint a megelőző héten, és kórházba is 3 és fél ezerrel kevesebben kerültek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy jelenleg még mindig 12 régió - az ország fele - van a legsúlyosabb, "vörös" szintű besorolásban. Szavai szerint a a fővárosban a legrosszabb a helyzet, továbbá Kijev megyében, valamint a déli és keleti régiókban azaz Odessza, Szumi, Mikolajiv és Harkiv megyékben. Az oxigéntámogató berendezéssel felszerelt kórházi ágyak telítettsége a fővárosban csaknem 75 százalékos, a többi említett megyében is 70 százalék körüli - tette hozzá a tárcavezető.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéműsorban kijelentette, hogy egyelőre nem tervezik az ortodox húsvéti és a májusi ünnepek idejére a korlátozások szigorítását. Elmondta azt is, hogy a kimaradó Pfizer-vakcinákból közismert személyek és magas rangú politikai vezetők már nem kaphatnak soron kívül, ugyanis az ezt engedélyező rendeletet törölték. Korábban az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield vakcinával oltatta be magát a nyilvánosság előtt többek mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, maga Ljasko is, több kormánytag és híresség, hogy népszerűsítsék az oltási kampányt az országban. A Pfizer-vakcina első szállítmánya, 117 ezer dózis a múlt pénteken érkezett meg Ukrajnába.

Az osztrák kormány egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn.

A kancelláriahivatal közlése szerint a Szputnyik V-t már több, mint ötven országban engedélyezték, és bíznak abban, hogy az EMA is mielőbb jóváhagyja annak európai uniós használatát, hiszen minden egyes plusz vakcina emberéleteket és munkahelyeket ment meg, valamint elősegíti a normális élethez való visszatérést.

A hétfőn hivatalba lépett új egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein is állást foglalt ebben a témában, a Szputnyik V-t jónak nevezte, és megerősítette, Ausztria csak az EMA engedélye után kezdi el vele az oltást. "Egyébként az a plusz egymillió adag Pfizer/Biontech vakcina, amely a második negyedéveben érkezik az országba, lehetővé teszi az oltási tempó felgyorsítását, és mindenkit be lehet oltani nyárig" - tette hozzá az új miniszter.

Ausztriában átlépte a két és fél milliót a beadott oltások száma, ez azt jelenti, hogy az oltható lakosság több, mint 20 százaléka már megkapta az első vakcinát. Hamarosan befejezik a 65 éven felüliek immunizálását, és elkezdődhet az 50 és 65 év közöttiek oltása. Ezzel párhuzamosan a vírusfertőzésnek leginkább kitett foglalkozási ágak dolgozóinak, a rendőröknek és a pedagógusoknak az oltása is lendületet vett.

Az elmúlt 24 órában 2117 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 595 540 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2100, az intenzív kezelésre szorulók 570-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 24-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9922-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 557 467.

Az EU több mint 650 ezer vakcinát szállít a nyugat-balkáni partnerországokba
Az Európai Unió az osztrák kormány közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni oltóanyagot szállít a nyugat-balkáni partnerországokba, Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Észak Macedóniába, Szerbiába, Montenegróba és Koszovóba - közölte az Európai Bizottság kedden.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: a vakcinákat "az EU legmegbízhatóbb oltóanyaggyártó partnere", a Pfizer/BioNTech cég szolgáltatja, az első adagokat május elején szállítják a nyugat-balkáni országokba. Kiemelte azt is, hogy a vakcinákkal elsősorban az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mivel ők vannak legjobban kitéve a fertőzési kockázatnak.

A vakcinákat a bizottság által tavaly decemberben elfogadott 70 millió eurós költségvetésből finanszírozzák, és az idén januárban létrehozott oltóanyag-megosztási mechanizmuson keresztül juttatják el a partnerországokba.

A testület a járvány okozta gazdasági válság enyhítése érdekében már 3,3 milliárd euróval segítette a nyugat balkáni országokat az elmúlt évben. Emellett tavaly októberben egy 9 milliárd euróig terjedő beruházási tervet terjesztett elő a partnerországok hosszú távú gazdasági fellendülése érdekében.

Az Európai Bizottság kedden arról is tájékoztatott, hogy az unió humanitárius kezdeményezése keretében 100 millió euróval segíti a koronavírus-járvány elleni oltási kampányok sikerét Afrikában. A kezdeményezés része az Európai Bizottság azon törekvésének, hogy mindenki számára biztosított legyen a méltányos és igazságos hozzáférés a biztonságos és hatékony vakcinákhoz - írták.

A támogatás segíti a beoltás megkezdését a konfliktusok sújtotta, valamint a nehezen megközelíthető területeken is. Finanszírozza a nemzeti egészségügyi hatóságok és az egészségügyi dolgozók kapacitásépítését, valamint az oltással kapcsolatos információáramlás biztosítását és a megfelelő szintű nemzeti, valamint országok közötti koordinációt. Végezetül megoldást kínál a kritikus logisztikai hiányosságokra, beleértve a szükséges orvosi eszközök és berendezések helyszínre juttatását is - közölték.

Oroszországban stabilizálódott a járványhelyzet, adatok a Szputnyik V-ről
Oroszországban stabilizálódott a járványhelyzet, az ország a 87. helyen áll a világon a megbetegedések lakosságarányos napi átlagát tekintve - közölte Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője az akadémia orvosi tagozatának hétfői moszkvai tanácskozásán.

Elmondta, hogy a SARS-CoV-2 vírus brit variánsát eddig 192, a dél-afrikait pedig 21 esetben mutatták ki Oroszországban. Popova szerint a vírusnak két, külföldön nem ismert mutánsa van kialakulóban az országban, a szibériai és az északnyugati.

Az orosz operatív törzs által pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8589-cel 4 684 209-re emelkedett. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 271 164-re, a halálos áldozatoké 346-tal 105 928-ra, a felépülteké pedig 6818-cal 4 333 498-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 126 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 263 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 513 951 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Inzézet és az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy az első orosz vakcina hatékonysági foka 97,6 százalékos. Ez az eredmény 3,8 millió - mindkét komponenssel beoltott - orosz páciens adatainak a december 5. és március 31. közötti időszakban elvégzett elemzésén alapul.

Az első oltás utáni 35. napon a fertőzöttségi ráta mindössze 0,027 százalék volt, szemben a be nem oltott lakosság körében előforduló 1,1 százalékos aránnyal.

A vizsgálat eredményének tudományos folyóiratban való szakmailag lektorált (peer-reviewed) közlését májusra ígérték. A The Lancet folyóiratban február elején megjelent publikáció szerint a Szputnyik V hatékonysága 91,6 százalék volt.

Az RFPI bejelentette, hogy egy újabb kínai gyártóval, a Hualan Biological Bacterin Inc.-nel állapodott meg Szputnyik V vakcina kibocsátásáról, ezúttal 50 millió ember beoltásához elegendő mennyiségben. Márciusban a Shenzhen Yuanxing Gene-tech, április elején pedig a TopRidge Pharma kötött hasonló szerződést.

A Szputnyik V-t eddig 60 országban jegyezték be, melyek összlakossága 3 milliárd.

Tíz alatt az áldozatok napi száma  Nagy-Britanniában
Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában - közölte hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A legfrissebb adatok szerint tavaly szeptember óta először tíznél kevesebben haltak meg 24 óra alatt a Covid-19 betegségben.

Hancock a Twitteren közzétett bejelentésében hangsúlyozta: a tízmilliónál több második dózis beadása is jelzi, hogy milyen nagy előrehaladást sikerült elérni a járvány elleni küzdelemben.

Az egészségügyi minisztérium hétfő délután közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 32 932 448-an részesültek, 10 152 039-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 43 084 487 adagot adtak be.

A szaktárca hétfőn közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában négyen haltak meg Covid-19-ben. Ennél kevesebb haláleset legutóbb szeptember 7-én történt: aznap hárman haltak meg koronavírus-fertőződésben.

Szeptember vége óta most először volt tíz alatt a halálos áldozatok egynapi száma Nagy-Britanniában.

A nagy-britanniai járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a súlyos megbetegedések és a halálozások számának meredek csökkenésében egyértelműen az oltási kampány sikere tükröződik.

Olaszországban a lakosság negyedét beoltották
Több mint 15 millióan kapták már meg a koronavírus elleni első vakcinadózist Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint, miközben a Szputnyik V-vel oltó San Marino Köztársaságban az utóbbi 24 óra alatt egyetlen új beteget sem regisztráltak.

Olaszországban a 60 milliós lakosság nagyjából egynegyedét oltották már be. A második dózist 4,5 millióan kapták meg. December vége óta Olaszországba 17,3 millió adag érkezett a különböző oltóanyagokból, amelyeket majdnem teljes egészében felhasználtak. A több mint 14 millió hatvanöt év felettiből mostanáig 10,7 millióan kaptak már oltást. A nyolcvan év felettiek oltását egyedül Marche tartomány fejezte be.

Az aktív betegek száma karácsony óta most először csökkent félmillió alá, egy nap alatt 316 beteg halt meg, így a halottak száma 117 ezer fölé emelkedett.

A járványkorlátozások április 26-tól bejelentett részleges feloldására várva az utóbbi négy nap alatt 33 százalékkal emelkedett a nyári idegenforgalmi foglalások száma. A kormány tervei szerint első lépésben a szabadtéri terasszal bíró bárok és éttermek nyithatnak meg egész napra.

Spanyolország két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálja
Vizsgálatot indít a madridi III. Károly egészségügyi kutatóintézet a koronavírus elleni két különböző típusú vakcina oltási kombinálhatóságának felmérésére - jelentette be Raquel Yotti, az intézmény igazgatója hétfőn. A legkésőbb jövő hét elején kezdődő, CombivacS elnevezésű projektben 600 önkéntes vesz részt azon 60 év alattiak közül, akiket több mint nyolc héttel ezelőtt oltottak be az AstraZeneca gyógyszergyár vektorvakcinájával. Második oltásként ezúttal a Pfizer/BioNTech hírvivő RNS-en (mRNS) alapuló védőoltását kapják meg.

A kutatók a kombináció hatékonyságát és biztonságosságát kívánják igazolni a vizsgálattal, amelynek első eredményeit május közepére ígérik. A résztvevők utánkövetése egy évig tart majd.

A tanulmány célja továbbá, hogy tudományos eredményekre alapozott döntés születhessen arról, milyen vakcinával fejezzék be több mint 2,5 millió ember oltását, akik egy dózist már megkaptak az AstraZeneca védőoltásából.

Spanyolország másfél hete ugyanis megváltoztatta az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, és már kizárólag a 60-69 év közötti korosztály immunizálására használja, míg korábban csak a 65 év alattiakat oltotta vele. A kormány a módosítást a nagyon ritkán előforduló vérrögképződéses esetekkel indokolta, amelyek a 60 év alatti korosztályban jelentkeztek.

A katalán Hipra gyógyszergyár júniusban kezdi meg az új típusú koronavírus elleni saját fejlesztésű oltóanyagának klinikai vizsgálati fázisát egy barcelonai és egy gironai kórházban - erről Elia Torroella kutatási igazgató nyilatkozott a Rac1 rádiónak hétfőn. Elmondta: a már használatban lévő oltóanyagoktól eltérően úgynevezett rekombináns fehérjén alapuló, két dózisú vakcináról van szó, amely a tervek szerint az év végére készülhet el. Az igazgató hangsúlyozta: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyének megszerzését követően 2022-ben 400 millió adagot tudnának belőle gyártani.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint Spanyolország eddig 13,7 millió adagot kapott az európai engedéllyel rendelkező vakcinákból. Mindkét dózissal 3,41 millió embert oltottak be, ami a teljes lakosság 7,2 százalékát, a felnőtt oltandó lakosság 8,5 százalékát jelenti.

A hétvégén 21 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, míg az elmúlt 24 órában több mint kétezer esetet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta kiszűrt fertőzések száma meghaladja a 3,42 milliót. Az utóbbi egy hétben 240-en hunytak el, a járvány halálos áldozatainak száma 77 102.

Hétfőtől valamennyi 16 éves és annál idősebb állampolgár jogosult az oltásra az Egyesült Államokban
Mától valamennyi 16 éves és annál idősebb állampolgár jogosult az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltásra az Egyesült Államokban - jelentette be hétfőn az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

A CDC ajánlása szerint elsőként azoknak a 16 éves és ennél idősebb embereknek kell felajánlani a lehetőséget, akik olyan alapbetegséggel élnek, amely növeli a Covid-19 okozta súlyos, életveszélyes szövődmények kockázatát.

Joe Biden amerikai elnök a hónap elején jelentette be, hogy két héttel az eredetileg kitűzött május 1-jei határidő előtt, már április 19-ére elérhetővé teszik az oltást minden felnőtt számára az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül valamennyi felnőtt jogosulttá válik arra, hogy regisztráljon és megkapja az oltását. "Nincs több zavaros szabály. Nincs több zavaros korlátozás" - fogalmazott akkor Biden.

A tagállamok mostanra már kiterjesztették a jogosultságot erre a korcsoportra is. Alaszka volt az első, majd Georgia, Texas és Kalifornia következett és Hawaii volt az utolsó tagállam, amely április hetedikén engedélyezte valamennyi 16 éven felüli lakos számára az oltakozást.

A Fehér Ház hétfőn bejelentette: médiakampányt indítanak, hogy felhívják a lakosság figyelmet az április 19-től érvényes új szabályokra és ezzel növeljék az eddig habozó emberek hajlandóságát az oltások elfogadására. Az adminisztráció egyik tisztviselője az Axios nevű amerikai hírportálnak azt mondta: a kampány részeként több mint 30 interjút adnak majd helyi televíziókban és rádiókban, s ezzel elsősorban a vidéki, afroamerikaiak és spanyolajkúak lakta választókerületeket célozzák meg.

Szakemberek szerint erre azért is van szükség, mert bár - a CDC hétfői bejelentése szerint - az amerikai felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni oltás első adagját, de továbbra is sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat. Ez pedig - mint arra többen felhívták a figyelmet - kockáztatja a nyájimmunitás kialakulásának lehetőségét.

A 16 éven aluliak számára egyelőre nem engedélyezett a koronavírus elleni vakcina, bár a tesztelés folyamatban van. A Fehér Ház vezető Covid-19 tanácsadói egy héttel ezelőtt azt mondták: már kora ősszel rendelkezésre állhat a koronavírus elleni védőoltás a 12 és 15 év közötti fiatalok számára is.

Izrael újabb több millió adag vakcinát vásárol a Pfizertől
Izrael újabb több millió adag vakcina vásárlásáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártóval hétfőn - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A megállapodás szerint 2022 végéig érkeznek Izraelbe az újabb, több millió dózist tartalmazó vakcinaszállítmányok, melyekért Izrael egymilliárd-másfél milliárd sékelt (100-150 milliárd forintot) fizet.

Sem a koronavírus elleni oltóanyagok pontos számát, sem az értük fizetett összeget nem hozta nyilvánosságra közösen kiadott közleményében a miniszterelnöki hivatal és az egészségügyi minisztérium.

Az új oltások már az újabb koronavírus-változatok ellen is védenek majd, és a megállapodásban a jövendő igények szerint esetleges további, szintén több milliós vásárlás lehetőségét is rögzítették.

Netanjahu bejelentette, hogy a jövőben újabb vakcinavásárlást tervez a Moderna gyógyszergyártótól is. Néhány száz veszélyeztetett gyermek kivételével mindeddig csak a 16 évnél idősebbeket oltották Izraelben, de ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezi a Pfizer vakcináját a 12 év fölöttiek számára, akkor a tervek szerint beoltják majd a 12-16 éves korosztályt is.

Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig a lakosság 57,56 százalékát egyszer, és 53,56 százalékát kétszer is beoltották az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával.

A magas fokú átoltottság nyomán nagymértékben visszaszorult a koronavírus- járvány, vasárnap 37 451 teszt elvégzésével 142 fertőzöttet azonosítottak, ami 0,4 százalékot jelent. Jelenleg az egészségügyi minisztérium 2189 vírushordozót tart nyilván, 308-an vannak kórházban, közülük 187 súlyos beteget ápolnak.

Tavaly február óta 837 203 koronavírus-fertőzöttet találtak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben 6334-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink