• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.03 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Pontosították a horvátországi beutazás szabályait. Feszült a helyzet Oroszországban. Több mint 270 millió adag vakcinát adtak már be Kínában.

Romániában nyolc hónapja először ezer alá csökkent a napi fertőzésszám
Romániában a koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámának kezdete óta először fordult elő hétfőn, hogy ezernél kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak 24 óra alatt.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közleményéből kiderül, hogy az utóbbi napon - az ortodox húsvét idején - a hétköznap szokásosnál ötször kevesebb, mindössze hatezer (antigén, illetve PCR) tesztet értékeltek ki, ezek eredménye alapján diagnosztizálták a jelentésben szereplő 682 új esetet. Legutóbb tavaly szeptemberben fordultak elő - akkor is csak a hétvégi kevés tesztelést követő hétfői jelentésekben - három számjegyű esetszámok Romániában.

A járvány harmadik hullámának lecsengését jelzi az is, hogy az utóbbi héten beazonosított új fertőzések száma - a legutóbb tavaly szeptemberben regisztrált szintre - tízezerre csökkent, miután alig egy hónapja még a negyvenezret közelítette.

Az utóbbi három napon a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak száma is száz alatt maradt, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy az utóbbi két hétben a napi 150 haláleset számított átlagosnak.

A csökkenő esetszám nyomán az országban utolsóként pénteken Bukarest is kikerült a "vörös zónából", vagyis a megelőző kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta három ezrelék alá csökkent. Így éppen az ortodox húsvét, illetve a május elsejei tengerparti idegenforgalmi szezonnyitás idején országszerte - korlátozott kapacitással - megnyithattak a vendéglátóhelyek, színházak és rendezvénytermek.

Pontosították a horvátországi beutazás szabályait
A horvát belügyminisztérium vasárnap pontosította a horvátországi beutazással kapcsolatos közleményét, így a határátlépéshez csak abban az esetben lesz elegendő egy oltás, ha az illető igazolni tudja, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen - olvasható a koronavirus.hr oldalon.

A Covid-19-járvánnyal kapcsolatos információkat tartalmazó hivatalos honlapon megjelent közlemény szerint karanténkötelezettség nélkül azok léphetik át a határt, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az Európai Unióban elfogadott gyors antigénteszttel, illetve megkapták mindkét oltást (kivéve, ha olyan vakcináról van szó, amelyet csak egyszer kell beadni). A második dózistól számítva legalább 14 napnak kell eltelnie. A hét év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Horvátországban leszálló ágban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de még okozhat meglepetéseket a fertőzöttek számának alakulásában - mondta Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi intézetének vezetője hétfőn az észak-horvátországi Verőcén (Virovitica), ahol egy drive in típusú oltópontot nyitottak meg.

"A járványgörbe megtört, a fertőzöttek száma mérséklődik" - mondta a szakember, hozzátéve: arra számítanak, hogy néhány napon belül a kórházban kezelt betegek és a halálesetek száma is csökkeni fog. Ezt azzal magyarázta, hogy hamarosan beköszönt a jó idő, és a beoltottak száma is növekszik.

Horvátországban csak az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokat használják, ezekből eddig 908 839 dózis érkezett az országba, amelyből 708 137-et használtak fel. 504 856-an kapták meg az első dózist, közülük 200 702-en - a lakosság 20,9 százaléka - pedig a másodikat is.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 209-cel több mint 241 900-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4269-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 608-an vannak kórházban, 147-en intenzív osztályon.

Az országban eddig a lakosság valamivel több mint húsz százalékát oltották be az első, és valamivel több mint tíz százalékát a második oltással. Az első dózist 427 449-en, közülük a másodikat 213 453-an kapták meg.

Ukrajnában háromezer alá esett az új fertőzöttek száma
Ukrajnában hétfőre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint 2800, a megelőző napinál több mint 2300-zal kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak és a kórházba szállítottak száma is a korábbiaknál jóval alacsonyabb volt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2758 új esettel 2 085 938-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 154-gyel 44 750-ra. A megelőző napon is hasonló nagyságrendű, 160 volt az elhunytak száma, míg a korábbi a napokban még háromszáz fölötti volt. Noha már negyedik napja egyre kevesebb új beteget jegyeznek fel, a mostani csökkenés lehet annak az oka is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek az országban. Ukrajnában most tartják az ortodox húsvétot. Eddig 1 681 815-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 5500-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem háromezerrel, 359 373-ra.

Kórházba most a korábbiaknál jóval kevesebb, 1591 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokon számuk még háromezer fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 360-at a megelőző két naphoz hasonlóan megint a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Dmitro Kuleba külügyminiszter egy rádióinterjúban közölte, hogy Ukrajnában a külföldi diplomatákat a viszonosság elve alapján fogják beoltani koronavírus ellen. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy ha az ukrán diplomaták valamely országban megkapják a védőoltást, annak az országnak a diplomatáit Ukrajnában is beoltják.

Az egészségügyi tárca legutóbbi közlése szerint Ukrajnában eddig csaknem 755 ezren kapták meg valamely koronavírus elleni vakcina első dózisát, 290-en a másodikat is.

Ausztria egyelőre nem változtat nyitási tervein
Az indiai vírusmutáció nem veszélyezteti Ausztria nyitási terveit - idézte a Der Standard osztrák napilap vasárnap Wolfgang Mückstein egészségügyi minisztert, aki az APA osztrák hírügynökségnek adott interjút.

Az elmúlt napokban öt újonnan regisztrált pozitív esetnél fennáll a koronavírus indiai mutációjának gyanúja, ezek közül kettőt Salzburgban, hármat pedig a magyar határ közelében fekvő Miklóshalmán találtak. A levett mintákat még vizsgálják, egyértelmű és pontos eredmény jövő hét közepére várható.

A miniszter elmondta, hogy Ausztria már csütörtökön elrendelte a repülőgépek beutazási tilalmát Indiából, és a kontaktkutatást mindkét tartományban rendkívüli alapossággal végezték el hatóságok. "Mindenesetre megnehezítjük az indiai mutáció hazai elterjedését" - tette hozzá bizakodóan.

Május 19-től annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív koronavírus tesztre lesz szüksége. Az antigén teszt 48 óráig, a PCR teszt 72 óráig lesz érvényes. Azoknak, akik már legalább az oltás első adagját megkapták, és a beadástól számítva 21 nap eltelt, a továbbiakban már nem kell teszteltetniük magukat.

A tárcavezető nem zárta ki, hogy akár szigorításokra is sor kerülhet az országosra tervezett májusi nyitásokkor, amennyiben bizonyos tartományok, vagy körzetek romló járványügyi adatokat mutatnak fel.

Szerbiában a járványhelyzet romlásától tartanak az ünnepek után
A korábbinál valamivel jobb állapotok uralkodnak a Covid-kórházakban Szerbiában, de aggodalomra ad okot, hogy hogyan alakul a járványhelyzet az ünnepi időszak után - mondta Milika Asanin, a szerbiai klinikai központ igazgatója hétfőn a közszolgálati televízióban (RTS).

"A helyzet jobb, de az öt munkaszüneti napot követően számos probléma merülhet fel" - hangsúlyozta a főorvos, hozzátéve, hogy mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie, mert a harc a járvány ellen nem fejeződött be. Szerbiában az ortodox húsvét és május 1-je egybeesése miatt idén április 30-tól május 4-ig tart a munkaszünet az országban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 989-cel 691 920-ra, Koszovóban 160-nal 105 535-re, Észak-Macedóniában 104-gyel 152 685-re, Montenegróban 102-vel 97 619-re, Bosznia-Hercegovinában 107-tel 198 934-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 23-mal 6409-re, Koszovóban öttel 2183-ra, Észak-Macedóniában 45-tel 4936-ra, Montenegróban hárommal 1505-re, Bosznia-Hercegovinában 15-tel 8508-ra nőtt.

Meghaladta a 15 milliót a beadott második oltási adagok száma Nagy-Britanniában
Meghaladta a 15 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma megközelítette az 50 milliót.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 34 505 380-an részesültek, közülük 15 329 617-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 49 834 997 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A közeli napokban - jó eséllyel már hétfőn - átlépi az 50 milliót a beadott első és második oltási adagok együttes száma, mivel az oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillió ember részesül az első vagy a második oltási dózisból.

A brit egészségügyi hatóságok jelenleg arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.

A szaktárca vasárnap közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában 14-en, a vasárnap zárult egy hétben 110-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A heti halálozási szám 31,2 százalékkal alacsonyabb a múlt vasárnap zárult előző egyheti időszakban bejelentett halálesetekénél. A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a súlyos megbetegedések és a halálozások számának meredek csökkenésében egyértelműen az oltási kampány sikere tükröződik.

A brit kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkapta a koronavírus elleni oltást, és a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában most már a 40 éves és ennél idősebb korosztályok tagjait hívja oltásra.

A brit kormány vasárnap bejelentette azt is, hogy ezer lélegeztetőgépet adományoz Indiának, ahol nagyon súlyos járványhelyzet alakult ki.

Egyészségügyi miniszter: feszült a helyzet Oroszországban
Oroszországban továbbra is feszültséget okoz a koronavírus-járvány, még mindig több mint 300 ezer fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter vasárnap a Rosszija 1 televíziónak.

Murasko hangsúlyozta, hogy az országban azért rendeltek el folyamatos munkaszünetet május 1. és 10. között a "májusi ünnepekre", hogy megszakítsák a járvány terjedésének láncolatát. (Oroszországban idén a május 1-jei munka ünnepe és a május 9-i második világháborús győzelem napja mellett ebben az időszakban ünneplik a húsvétot is.)

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes ugyanennek a csatornának azt mondta, hogy Oroszországban naponta 200-300 ezer embernek adják be a Covid-19 elleni vakcinát. Golikova szerint az oltásra jelentkezők 47 százaléka 65 évesnél idősebb.

A Szputnyik V vakcina honlapja szerint vasárnapra 12 429 450 ember, a lakosság 8,5 százaléka kapta meg az oltás mindkét dózisát. Murasko szerint a közösségi immunitás megszerzéséhez 69,8 millió ember beoltásához van szükség.

Oroszországban az operatív törzs által vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8697-tel 4 823 255-re emelkedett.

A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 14,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 268 471-re, a halálos áldozatoké 342-vel 110 862-re, a felépülteké pedig 7339-cel 4 443 922-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 129,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 324 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 507 861 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz állami statisztikai szolgálat (Roszsztat) szombaton kiadott adatai eltérnek az operatív törzsétől. Ezek szerint tavaly és az idei első negyedévben 248 806 koronavírusos fertőzött halt meg Oroszországban. Közülük 139 039 esetében volt a Covid-19 az elhalálozás fő oka, további 26 961 esetben szintén ezt feltételezik, de a bizonyossághoz további vizsgálatokra van szükség.

A koronavírus-fertőzés 19 218 esetben kísérő betegség volt és felgyorsította a beteg halálát, 63 588 esetben pedig nem volt hatással a halálra.

Több mint 270 millió adag vakcinát adtak már be Kínában
Több mint 270 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak már be Kína-szerte szombatig - közölte a kínai nemzeti egészségügyi bizottság vasárnap.

A kínai oltási kampány keretében széles körben használt háromféle kínai fejlesztésű vakcina mindegyike két adag beadását igényli, így az eddig beadott dózisok száma nem egyenlő az összes beoltott számával. Az oltottsági arány más országokkal összevetve továbbra is viszonylag alacsony, jóllehet az utóbbi időben Peking igyekezett gyorsítani az oltási kampány ütemén. A vasárnap közölt adat 50 milliós emelkedést mutatott az egy héttel korábbihoz képest.

A China Daily című kínai pártlap múlt héten egy április 25-én közzétett, több mint 13 ezer ember bevonásával készült felmérés eredményére hivatkozva arról számolt be, hogy minden öt kínai közül több mint négy hajlandó beadatni a Covid-19 elleni védőoltást.

Mivel Kínában a járvány tavaly áprilisi megfékezése óta csak szórványosan fordultak elő újabb fertőzéses esetek, sokan azért nem sietnek a védőoltás felvételével, mert nem tartanak a fertőzés veszélyétől.

Az országban jelenleg tart a május 1-jei ötnapos munkaszünet, amelyet sokan jellemzően utazással töltenek. A kínai közösségi médiában a hétvégén számos felvételt tettek közzé a népszerű turistahelyeket - köztük a kínai nagy falat - elárasztó tömegről. A Global Times kínai lap internetes oldalán egy szombaton közzétett cikk írója úgy vélekedett, a nagy tömegek kialakulása arra utal, hogy az emberek bíznak a járvány elleni intézkedések hatásosságában.

Legolvasottabb cikkeink