• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.15 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon. Felgyorsítják a britek az 50 éven felüliek oltását a második dózissal...

Horvátországban megvan az egymillió beoltott
Megvan az egymillió beoltott Horvátországban - közölte Twitter-oldalán Andrej Plenkovic kormányfő szombaton. A miniszterelnök megköszönte az egészségügyi dolgozóknak, a horvát közegészségügyi intézetnek (HZJZ), a minisztériumnak és mindazoknak, akik részt vettek az oltási kampányban, hogy hozzájárultak a program teljesítéséhez. Plenkovic bejegyzésében további oltakozásra is buzdított, mert - mint fogalmazott - ez a legbiztosabb és leggyorsabb út a járvány leküzdéséhez.

Ahhoz, hogy Horvátországban június végéit be tudják oltani a felnőtt lakosság felét, még legalább egymillió embernek kell megkapnia valamelyik vakcinát.

Az elmúlt napon 826 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 349 910-et. Az elmúlt 24 órában 23-an haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében, a halottak száma ezzel 7687-re emelkedett. Kórházban 1684 beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 1 009 609-en kapták meg, közülük a másodikat is 300 844-en.

A szomszédos Szlovéniában szombatra 494 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 249 ezret. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4320-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 421-en vannak kórházban, 121-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban eddig a védőoltás első dózisát 547 481-en kapták meg, közülük 281 757-en már a másodikon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 26,1, illetve 13,4 százaléka.

A szlovén egészségügyi minisztérium közlése szerint júniustól megkezdik a vállalatokban az alkalmazottak szisztematikus oltását. Mobil oltópontokat hoznak létre, melynek egyetlen feltétele, hogy az adott helyen legalább ötven embernek regisztráljon. Azok jelentkezhetnek, akik még nem vették fel a vakcina első adagját és betöltötték a 18 évet. A program a gazdaság minden ágazatát felöleli, így a turizmusét is - közölte a tárca.

Ausztriában szombat éjféltől feloldják az éjszakai kijárási korlátozást
Szombat éjféltől Ausztria-szerte feloldják a koronavírus-járvány megfékezését célzó, november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást - jelentette be Wolfgang Mückstein szociális és egészségügyi miniszter. A látványosan javuló járványügyi adatoknak köszönhetően az iskolák már május 17-én, hétfőn visszatérnek az úgynevezett jelenléti oktatáshoz, míg az általános nyitás május 19-én, szerdától lép életbe. Szigorú feltételek mellett ugyan, de kinyitnak a hónapok óta zárva tartó éttermek külső és belső terei, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is.

Továbbra is érvényben marad a távolságtartás és az FFP2-es típusú maszkok zárt terekben elrendelt kötelező viselése. A nyitás legfontosabb alappillére a "zöld útlevél" lesz, amely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus-teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít: mindenkinek a saját igazolása szolgál majd belépőül - a kereskedelmi egységek és a múzeumok kivételével - az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre is.

Az oltások számának növekedése is hozzájárul az általános nyitáshoz. Ausztriában átlépte a négymilliót a beadott oltások száma, mintegy hárommillió ember, az oltható lakosság egyharmada kapta meg legalább az első adag vakcinát, és több, mint egymillióan már mindkettőt. Jelenleg az 55 éven felüliek, az egy vagy több krónikus betegséggel küzdők és a magas kockázati besorolású foglalkozáscsoportok - rendőrök, pedagógusok - immunizálása folyik, de május végén a kereskedelemben dolgozók is sorra kerülnek.

Ausztriában napok óta 1000 alatt van az új megbetegedések száma, és a kórházban ápoltak száma is folyamatosan csökken. Az elmúlt 24 órában 644 embernél igazoltak vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 636 424 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 973, intenzív osztályon kezelnek 321 beteget. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 15-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 470-re emelkedett. A betegségből 614 803 osztrák gyógyult fel.

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon
A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

A Maszol kitért arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Citu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar megerősítette: elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karantén-ügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes. Horea Timis Arad megyei tisztiorvos pontosította: a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap. Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legtöbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kontaktusba kerültek ez idő alatt.

Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén - írja a Maszol.ro.

Ezerre csökkent a napi új fertőzések száma Csehországban
Ezerre csökkent az elmúlt huszonnégy órában a napi új igazolt fertőzések száma Csehországban. Az egy héttel ezelőtti helyzethez viszonyítva ez egyharmados csökkenés - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton megjelent legújabb adatokból.

Legutóbb tavaly a nyár végén volt hasonlóan alacsony ez a mutató. A napi új fertőzések száma március elejétől csökken. Március elején naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

A beadott oltások száma pénteken meghaladta a 79 ezret, de mintegy 4900-al volt alacsonyabb, mint egy hete. Az oltási folyamat gyorsulását elsősorban szervezési problémák hátráltatják. Eddig összesen 4,1 millió oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot valamivel több mint 1,1 millió személy kapta meg. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A szakértők nagyon fontosnak minősítik, hogy a járvány egyre kevesebb áldozatot követel. Míg áprilisban a halálozások napi száma 84 volt, májusban naponta már csak 31 halálesetet jegyeztek. A járvány tavaly március eleji kitörése óta a Covid-19-el kapcsolatban eddig 29 886 személyt halt meg. A kórházak rendkívüli leterheltsége megszűnt, s az intézmények visszatértek a tervezett, de a koronavírus miatt elhalasztott műtétekhez is. A kórházakban jelenleg mintegy 1400 covidos beteget kezelnek, 800-zal kevesebbet mint egy hete, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 300 körül van.

A járvány terjedését mutató reprodukciós szám már három hete egy alatt van, jelenleg ez mutató 0,73, ami szintén a kór terjedésének lassulását bizonyítja.

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatos feloldja az óvintézkedéseket. Egy hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most hétfőn pedig az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai a jövő hétfőn nyitnak.

Johnson: az indiai variáns miatt felgyorsítják az 50 éven felüliek oltását a második dózissal
Az új típusú koronavírus indiai variánsának nagy-britanniai megjelenése miatt lerövidítik az 50 éven felüliek esetében az oltás első és második dózisának beadása közötti időt - mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a brit járványügyi számok továbbra is jók, összességében csökken az újonnan bekövetkező fertőzések, a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma.

Az oltási kampány és az indiai variáns közötti verseny azonban "szorossá válhat", ha a kormány nem lép időben.

Ezért döntés született arról, hogy a nagy-britanniai oltási gyakorlatban bevezetett 12 hétről 8 hétre rövidítik az 50 éven felüli korosztályok esetében a koronavírus elleni oltás két dózisának beadása közötti időtartamot - mondta péntek esti sajtótájékoztatóján a brit kormányfő.

Legolvasottabb cikkeink