• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.18 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Néhány angliai körzetben dominánssá vált a vírus indiai változata. Feszült a járványhelyzet a nagy népsűrűségű orosz városokban.

Romániában ezer alá csökkent a napi fertőzések mozgóátlaga
Romániában ezer alá csökkent kedden az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések utóbbi kéthetes mozgóátlaga.

A stratégiai kommunikációs törzs napi jelentéseiben egy hete egyszer sem haladta meg az ezret a napi esetszám, a keddi összegzésben szereplő 681 új eset pedig 30 százalékkal elmarad az utóbbi két hét - immár szintén ezer alá, 976-ra csökkent - átlagától.

Tavaly július 30-a óta nem fordult elő a húszmilliós Romániában, hogy nem érte el az ezret a napi fertőzésszám mozgóátlaga. A járvány tavaly őszi második hulláma idején napi 8500 megbetegedés számított átlagosnak, a járvány harmadik hullámának március végi tetőzésekor pedig átlagosan napi 5600 új fertőzést azonosítottak.

A fertőzések ütemének erőteljes lassulását némi késéssel követte a halálos áldozatok átlagos számának kisebb mértékű (az április végi 160-ról napi 85-re történő) visszaesése. Hasonló mértékben, az április közepén regisztrált csúcs óta felére csökkent az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a keddi jelentés szerint 716 súlyos beteg életéért küzdenek az orvosok a Covid-kórházakban.

Romániában 1 millió 73 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és több mint 29 600 fertőzött halt meg a járvány kezdete óta.

Szlovéniában csökken a kórházban kezeltek száma

Hét hónap után először csökkent négyszáz alá Szlovéniában a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma, az elvégzett tesztekből a pozitív esetek aránya 11,7 százalékon stagnált, a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság százezer lakosra vetített aránya azonban 1,4 százalékkal emelkedett - derült ki a válságkabinet keddi jelentéséből.

Hétfőre 497 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4333-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 383-an vannak kórházban, 113-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 559 681-en kaptak, közülük 294 082-en már a második adagon is túl vannak.

A Jozef Stefan Kutatóintézet, amely a kormány számára készít előrejelzéseket a járvány alakulásáról, közölte: amennyiben az országban folytatódik a jelenlegi trend, június helyett már május végén visszatérhet az élet Szlovéniában a normális kerékvágásba.

Ebben az esetben úgynevezett zöld szakaszba lép az ország, amikor is háromszáz alá mérséklődik heti átlagban a napi új esetek száma. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnik az összes korlátozás az országban, továbbra sem nyithatnak ki azonban az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 491 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 350 997-et. Az elmúlt 24 órában 27-en haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében, a halottak száma ezzel 7765-re emelkedett. Kórházban 1566 beteget ápolnak, közülük 166-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban - Szlovéniához hasonlóan - az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig 1 052 032-en kaptak védőoltást, közülük 317 937-nek már a második adag vakcinát is beadták.

Újabb Pfizer oltóanyag-szállítmány érkezett Ukrajnába
Ukrajnában keddre valamelyest ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, több mint négyezer új beteget jegyeztek fel, és az elhunytak száma is megint megközelítette a háromszázat, miközben újabb oltóanyag-szállítmány, 122 850 dózis Comirnaty elnevezésű koronavírus elleni vakcina érkezett az országba a Pfizer-BioNTech vállalattól.

Az egészségügyi minisztérium sajtóközleménye szerint az oltóanyag a kijevi Boriszpil repülőtérre érkezett meg kedden. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF azt ígérte, hogy a hét végéig 473 850 dózist szállít még Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese elmondta, hogy ebből az oltóanyagból első körben pedagógusokat fognak beoltani, az oltásuk várhatóan május 24-én kezdődik.

Dmitro Kuleba külügyminiszter közben keddi tájékoztatóján bejelentette: tárcája utasította Ukrajna washingtoni nagykövetét, hogy kérjen az Egyesült Államoktól még koronavírus elleni oltóanyagot. Emlékeztetett arra, hogy Joe Biden amerikai elnök előző nap kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész 80 millió vakcinát adni június végéig más országoknak.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 4095 új esettel 2 160 095-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez csaknem kétezerrel több a megelőző napinál. Az elhunytaké 285-tel 48 469-re nőtt. A megelőző napon a halálos áldozatok száma ennek kevesebb mint fele, 109 volt, az azt megelőzőn is csupán 133. Eddig 1 882 344-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban mintegy 17 500-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 14 ezerrel, 229 282-re.

Kórházba viszonylag ismét nem sok, 999 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk javarészt a múlt héten sem haladta meg a másfél ezret.

A legtöbb új beteget, 428-at ezúttal az ország keleti részében lévő Donyeck megyében jegyezték fel.

 

Észak-Macedónia újabb vakcinaszállítmányt kapott az EU-tól
Újabb 9360 adagot kapott Észak-Macedónia a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltásából a szkopjei sajtó keddi beszámolója szerint. Ez a második szállítmány, amelyet a nyugat-balkáni ország az Európai Uniótól kapott. Az első ötezer adagot május 4-én adta át Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos az ország vezetésének. Az EU összesen 119 213 adag vakcinát ígért Észak-Macedóniának segítségként a koronavírus elleni harchoz.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 575-tel 707 033-ra, Koszovóban 25-tel 106 531-re, Észak-Macedóniában 27-tel 154 726-ra, Montenegróban 46-tal 98 898-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 95-tel 202 094-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 15-tel 6696-ra, Koszovóban eggyel 2231-re, Észak-Macedóniában 19-cel 5230-ra, Montenegróban eggyel 1562-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 25-tel 9017-re emelkedett.

Olaszországban június 21-től eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásának részeként Olaszországban rövidítik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, június 21-től pedig teljesen el is törlik, miközben egyre több tartományban csak a szájmaszkhasználat marad kötelező az óvintézkedésekből - jelentette be az olasz miniszterelnöki hivatal hétfőn.

A jelenleg este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom kezdetét a következő napokban 23 órára tolják ki. Június 7-től a kijárási tilalom már csak éjféltől lép életbe, majd június 21-től teljesen eltörlik. Az éjszakai kijárási tilalom október utolsó hetétől volt érvényben.

Egyes régiókban már korábban megszűnik a kijárási tilalom, mivel június elsejétől Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia tartomány úgynevezett fehér zónába lép, vagyis minden járványkorlátozást eltörölnek, kizárólag a szájmaszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben. Egy héttel később Abruzzo, Veneto és Liguria is teljesen eltörli a járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket.

Sajtóértesülések szerint a hétfőn, kora esti órákban kezdődött kormányülésen döntés születik a kereskedelmi központok hétvégi újranyitásáról is. Június elsejétől a vendéglátás nemcsak a teraszokon, hanem zárt térben is újraindulhat, de első lépésben csak este hat óráig. Június elsejétől újranyitják a nézők előtt a stadionokat, ahol a helyek legfeljebb huszonöt százalékát foglalhatják el, maximum ezer ember fogadásával.

Június közepétől engedélyezett lesz az esküvők, keresztelők és más családi tömegrendezvények megtartása is. Feltételnek számít viszont, hogy a résztvevők legalább egy oltást igazoljanak.

Hétfőn megnyitották a turisták előtt az olaszországi határokat. A legnagyobb olasz légikikötőként ismert Leonardo da Vinci, más nevén Fiumicino római repülőtéren egy nap alatt 220 járat szállt le a néhány héttel ezelőtti húszhoz képest. Igaz, az új típusú koronavírus járványa előtti időszakban napi több ezer járattal számoltak.

Az Európai Unió tagállamaiból, az Egyesült Királyságból és Izraelből érkezők esetében eltörölték a karantén-kötelezettséget, amennyiben a belépő turista felmutatja az érkezés előtti 48 órában végzett negatív teszteredményt.

Felmérések szerint a nyáron 39 millió külföldi látogatót várnak Olaszországba. Minden ötödik olasz úgy nyilatkozott, hogy az idén nem engedheti meg magának a nyaralást.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 27,4 millió olasz kapott oltást, közülük 8,6 millióan második dózist is.

Néhány angliai körzetben dominánssá vált a vírus indiai változata
Néhány angliai körzetben most már az új típusú koronavírus indiai variánsa az új fertőzéseket okozó domináns változat - jelentette be hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A friss nagy-britanniai járványadatok ugyanakkor országosan továbbra is nagyon alacsony fertőződési és halálozási számokat tartalmaznak.

Hancock hétfő este, a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján elmondta: a 343 angliai helyhatósági körzetből 83-ban okozott öt vagy ennél több, szűrővizsgálattal kimutatott fertőzést a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott indiai koronavírus-variáns.

A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az indiai vírusváltozat gócpontja néhány északnyugat-angliai országrész, mindenekelőtt a manchesteri körzethez tartozó Bolton városa. Országosan eddig 2323 esetben azonosították tesztekkel a B.1.617.2 vírust, ezek közül 483 előfordulást Boltonban és a közeli Blackburnben észleltek. A koronavírus indiai változatának terjedése miatt Boltonban és a környező országrészekben már a hétvégén soron kívüli tömeges oltási és szűrési kampány kezdődött.

Matt Hancock kiemelte, hogy bár az indiai variáns okozta fertőződések száma az elmúlt egy hétben a kétszeresére emelkedett, Blackburnben nem nőtt a Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók száma: a városban jelenleg nyolc páciens van kórházban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 miatt.

Boltonban 19 pácienst kezelnek kórházban ezzel a betegséggel. Többségük megbetegedése előtt nem jelentkezett a koronavírus elleni oltásra, pedig a jogosult lakossági csoportokba tartoznak és értesítették is őket arról, hogy foglalhatnak oltási időpontot - mondta hétfő esti parlamenti tájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock elmondta azt is, hogy az egész országban ezernél kevesebb beteget kezelnek kórházban Covid-19 miatt. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy tavaly szeptember óta most először csökkent ezer alá a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés miatt kórházi kezelésre szorulók száma.

Hozzátette: az előzetes vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus elleni oltások az indiai változat ellen is védelmet nyújtanak.

A szaktárca hétfő este ismertetett friss adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte öten haltak meg Covid-19 betegségben, és 991 páciens volt kórházban.

Angliában hétfőtől jelentősen enyhültek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, éppen a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt. Az előzetesen felvázolt nyitási programban az szerepel, hogy június 21-től az összes, akkor még érvényben lévő jogi korlátozás megszűnik, ha ezt a járványügyi adatok lehetővé teszik. Az ehhez szabott feltételrendszer egyik eleme azonban az, hogy ne terjedjenek el aggasztó mértékben új koronavírus-variánsok.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője szokásos hétfő esti tájékoztatóján jelezte, hogy az indiai koronavírus-variáns miatt csúszhat a végső nyitás időpontja, de a kormány majd az aktuális számok figyelembevételével hoz erről döntést.

Feszült a járványhelyzet a nagy népsűrűségű orosz városokban
Oroszországban egészében véve stabil, de a nagy népsűrűségű városokban feszült a Covid-19-járványhelyzet - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak hétfőn Moszkvában. Murasko szerint függetlenül attól, hogy eléri-e Oroszországot a járvány harmadik hulláma, a krónikus és a műtétre készülő betegeknek, valamint a szabadságra elutazóknak célszerű beoltatniuk magukat.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9328-cal 4 949 573-ra emelkedett az operatív törzs által közzétett hivatalos adatok szerint. Moszkvában az újonnan diagnosztizált páciensek száma az előző napi 2789-ről hétfőre 3573-ra nőtt, ezzel a terjedés visszatért a január végi, 3 ezer feletti szinthez.

Pénteken a fővárosban 3818, szombaton pedig 3073 embernél mutattak ki SARS-CoV-2-fertőzést. (Moszkvában, ahol az év elején még ötezer fölött volt a naponta kimutatott új esetszám, február 12-től kézezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, de április végén a tendencia megfordult, és a napi új esetszám ismét kétezer fölé nőtt.)

A szentpétervári városvezetés a megbetegedések szaporodása nyomán hétfőn úgy határozott, hogy a héten 459-cel megnövelik az új koronavírusos és tüdőgyulladásos betegek ápolására alkalmas kórházi ágyak számát. Az elmúlt egy hét alatt az új esetszám 3,5 százalékkal, a kórházba szállítottak száma pedig 27 százalékkal megnőtt.

Szentpétervár 12 városi és két szövetségi kórházában 5248 ágy áll rendelkezésre a közösségben szerzett tüdőgyulladásban és koronavírusban szenvedő betegek kezelésére. Ezek közül 585 kihasználatlan még.

Országos szinten egyébként a kimutatott fertőzöttek napi növekménye hétfőn 0,19 százalék volt, az új esetek 16,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 108-ra, a halálos áldozatoké 340-nel 116 211-re, a felépülteké pedig 7181-vel 4 563 254-re emelkedett.

A járvány kezdete óta több mint 133,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el az országban. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 499 548 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Spanyolország valamennyi tartományában tovább enyhül a járvány
Spanyolország valamennyi tartományában folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése - értékelte a helyzetet Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint kéthetes átlagban százezer emberből 152-en kapták el a fertőzést. A legkedvezőtlenebb a helyzet Baszkföldön, ahol 295 eset jut százezer főre, míg a legkedvezőbb a valenciai tartományban 29 esettel.

A dél-európai országban az elmúlt 24 órában kevesebb mint 1200 új fertőzöttet diagnosztizáltak. A hétvégén 11 ezer koronavírus esetet regisztráltak, háromezerrel kevesebbet, mint az előző hétvégén.

Fernando Simón elmondta: folyamatosan nő az immunizáltak aránya, a lakosság 32 százaléka, több mint 15 millió ember kapta meg eddig az első oltását, és 15 százalékuk, mintegy 7 milliónyian már a második adag vakcinát is megkapta.

Simón kifejtette: személyes becslése szerint a spanyol lakosság immunitásának aránya 40 százaléka körül lehet, beleszámolva az oltottakon kívül a fertőzésen átesetteket és a feltételezett, de nem igazolt eseteket is.

A spanyol kormány célkitűzése, hogy augusztusban az átoltottság elérje a 70 százalékot, vagyis addigra körülbelül 33 millió spanyol rendelkezzen teljes oltással.

Legolvasottabb cikkeink