• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.27 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Olaszországban kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók védőoltását. Oroszországban meghaladta a 120 ezret a halálos áldozatok száma.

Ukrajnában már több mint ötvenezren haltak bele a betegségbe
Ukrajnában csütörtökre a koronavírusban elhunytak száma a járvány tavaly tavaszi kitörése óta mostanra meghaladta az ötvenezret, ugyanakkor már több mint kétmillióan meggyógyultak a fertőzésből, és egyre csökken az aktív betegek száma.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 3509-cel 2 193 367-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A megelőző napinál ez csak 114-gyel több. Az elhunytaké 174-gyel 50 067-re emelkedett. Az új halálos áldozatok száma két napja ugrott meg megint kétszáz fölé, 249-re, majd csökkent 208-ra, azaz ismét mérséklődő tendenciát mutat. Az Ukrajinszka Pravda hírportál ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a halálos áldozatok száma a harmincezres határt március 21-én lépte át, azaz két hónap alatt húszezren haltak bele a kórba.

Eddig 2 006 918-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 16 900-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy 13 500-zal, 136 382-re. Kórházba 1402 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 1778 volt.

A legtöbb új beteget, 454-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Szerda este újabb félmillió dózis, a kínai Sinovac vállalat által gyártott - Coronavac elnevezésű - koronavírus elleni vakcina érkezett meg Ukrajnába. Az új szállítmányt laboratóriumi ellenőrzésre küldték - közölte az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az egészségügyi minisztérium. Ezzel a fajta oltóanyaggal a korábbi szállítmányokból április 13-a óta oltanak az országban. Ukrajna 1,9 millió dózisra kötött szerződést, korábban már 1,2 millió adag megérkezett a kínai vakcinából. Szerdán 117 ezer Pfizer-vakcina érkezett, csütörtökön még 50 ezret várnak ebből a fajta oltóanyagból - emlékeztetett az UNIAN.

Az egészségügyi tárca sajtószolgálatának csütörtöki közleménye szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 1 099 713-en kapták meg valamely koronavírus elleni vakcina első, közülük 107 524-en a második dózisát is. Előző nap 15 131 embert oltottak be.

Szerbiába megérkezett az utolsó kínai vakcinaszállítmány
Megérkezett a kínai Sinopharm utolsó, félmilliós vakcinaszállítmánya Szerbiába, így január óta 4 200 000 kínai oltóanyagot szerzett be a nyugat-balkáni ország a koronavírus ellen.

Szerbiában eddig 4 342 773 adag koronavírus elleni védőoltást adtak be, a vakcina első adagját a lakosság 40,83, mindkét adagját pedig 32,74 százaléka kapta meg. Az országban a kínai oltóanyag mellett az orosz Szputnyik V, a svéd-brit AstraZeneca, valamint a német-amerikai Pfizer/BioNTech vakcinája érhető el.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 387-tel 711 116-ra, Koszovóban 44-gyel 106 839-re, Észak-Macedóniában 46-tal 155 059-re, Montenegróban 67-tel 99 425-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 145-tel 203 262-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában tízzel 6811-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 5357-re, Montenegróban eggyel 1578-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 9150-re emelkedett. Koszovóban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2245 maradt.

Olaszországban kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók védőoltását
Orvosok, ápolók és az összes többi egészségügyben dolgozó számára kötelezővé vált a koronavírus elleni védőoltásban való részvétel, amelynek elutasítását szankciókkal bünteti egy új olasz jogszabály - jelentette a sajtó szerdán.

Az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásáról szóló törvényt az alsóház 311 igen, 47 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadta el. A jogszabály szövegét a felsőház korábban már megszavazta.

Az intézkedés egyelőre december 31-ig érvényes, vagyis az országos oltási program előre látható határidejéig.

A SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltás kötelezettsége az orvosokat, ápolókat és minden más egészségügyben dolgozót érint, közöttük a háziorvosokat, gyógyszerészeket, valamint az idősotthonok személyzetét is.

A védőoltást elutasítókat szankciókkal sújthatják: más munkakörbe helyezhetik át őket, akár alacsonyabb beosztásba is. A kórházban dolgozókat például eltávolítják a betegek közelében végzett munkából, de ha nincsen más megoldás, felfüggeszthetik őket állásukból bérmegvonással együtt.

Sajtóinformációk szerint az olasz egészségügyi dolgozók több mint öt százaléka, vagyis mintegy 84 ezren nem részesültek még első dózisban sem, de egyes tartományokban az arány sokkal magasabb. Friuli - Venezia Giulia régióban az egészségügyisek több mint 17 százaléka nem oltatta még be magát, és a tartomány június elsejétől úgynevezett fehér zóna lesz, ahol egyedül a szájmaszkviselés és a távolságtartás marad érvényben korlátozásként.

A törvény ezzel egy időben mentesítette a büntetőjogi felelőség alól a vakcinát beadó egészségügyi dolgozókat abban az esetben, ha a védőoltás káros vagy akár halálos következményekhez vezet. Nem terheli felelőség őket azzal a feltétellel, hogy a védőoltás beadását az egészségügyi minisztérium útmutatása szerint végzik. Büntetőjogi következmény csak akkor áll fenn, ha a vakcinát beadó súlyos mulasztást végez.

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár leszögezte, hogy nem szerepel napirenden a lakosság kötelező oltása. Az egészségügyi hatóságok viszont mindenkit folyamatosan oltásra szólítanak fel, hangoztatva, hogy június második felétől Olaszországban is bevezetik a digitális oltási igazolvány, mely nélkül például nem lehet majd idősotthonokba látogatni.

Szerda reggeli adatok szerint 31,8 millió olasz kapott eddig védőoltást, közöttük 10,6 millióan már a második dózist is.

Szlovéniában meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket
Szlovéniában további egy héttel meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéséket, annak ellenére, hogy a kormány által felállított ütemterv szerint teljesültek a feltételek az újabb nyitásra - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Miután heti átlagban háromszáz alá mérséklődött a napi új esetek száma, az országnak az úgynevezett "zöld szakaszba" kellett volna lépnie. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnt volna az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithattak volna ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Az egészségügyi minisztérium vezetésével működő járványügyi tanács azonban azt javasolta a kormánynak, hogy legyen óvatos, és ne könnyítsen az intézkedéseken.

Mateja Logar egészségügyi miniszter szerint kisség logikátlan lett volna minden korlátozást feloldani, miközben az országban még mindig kihirdetett járványhelyzet van érvényben.

Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora a sajtónak úgy nyilatkozott: a korábbi enyhítések következtében a múlt hétvégén több, nagyobb rendezvényre is sor került, szakemberek pedig figyelemmel kísérik ezek következményeit. Főleg a sporteseményeket említette, amelyeket azután szerveztek meg, hogy megszűntek a létszámkorlátozások a rendezvényeken és nyilvános összejöveteleken, és a szurkolók visszatérhettek a stadionokba.

Miután a következő héten lejár a lappangási idő, kiderül, hogy a korlátozások feloldása milyen hatással volt a fertőzöttek számának alakulására, és azok mennyire súlyosak - mondta Kacin.

Csütörtökre 365 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 252 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4686-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 265-en vannak kórházban, 79-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 643 741-en kaptak, közülük 362 374-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 37,3 illetve 21 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 375 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 355 296-ot. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében tízen haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7981-re emelkedett. Kórházban 968 beteget ápolnak, közülük 95-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 221 109-en kaptak védőoltást, közülük 424 223-nak már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 37, illetve 13 százaléka.

Oroszországban meghaladta a 120 ezret a halálos áldozatok száma
Meghaladta 120 ezret csütörtökre az új koronavírusos fertőzés halálos áldozatainak száma Oroszországban - közölte az egészségügyi tárca. Az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9039-cel 5 035 207-re emelkedett az operatív törzs által közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 14,3 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 263 356-ra csökkent, a halálos áldozatoké 402-vel 120 002-re, a felépülteké pedig 9759-cel 4 651 849-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 136,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 338 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 517 061 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter csütörtökön azt mondta újságíróknak Moszkvában, hogy az országban csaknem 17 millióan kapták meg a Covid-19 elleni vakcina első komponensét. Fő feladatnak a kollektív immunitás elérését nevezte.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes korábban úgy vélekedett, hogy az ország szeptemberre érheti el ezt a védettségi szintet, ami a lakosság 60 százaléka, azaz 69 ember átoltását jelenti. A TASZSZ szerint az oltóanyag mindkét komponensét több mint tízmillió embernek adták be eddig Oroszországban.

Legolvasottabb cikkeink