• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.04 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Ukrajnában továbbra is stagnál a járvány terjedése. Csütörtökön egyetlen ember sem halt meg Covid 19 betegségben Csehországban...

Teszthez és regisztrációhoz köti a magyarok beutazását Olaszország
Az Olaszországba való beutazáshoz negatív eredményű molekuláris (PCR) vagy antigén gyorsteszt szükséges a magyar állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat - tájékoztatta a római konzulátus az MTI-t pénteken.

A tesztelés minden beutazónak kötelező kétéves kortól, attól függetlenül, hogy részesült-e már oltásban vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmentést a két dózissal átoltott emberek sem.

A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. A tesztelési igazolás Magyarországon magyar és angol nyelven készül, ezt az olasz hatóságok elfogadják.

A római konzuli szolgálat hangsúlyozta, hogy hivatalosan visszaigazolt tesztelési eredmény kérnek az olaszok, az önállóan végzett "házi tesztelés" eredményét nem fogadják el.

Hozzátették, hogy a magyar állampolgároknak regisztrálni is kell azon az EU-s formanyomtatványon, amelyhez a konzuli szolgálat honlapján kapnak belépést. Család esetén elegendő egyetlen felnőtt családtag regisztrációja.

Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb.

A reptereken nem tesztelik a kilépőket, kivéve, ha azt egyes légitársaságok a repülőre szállás feltételként szabják meg.

A konzulátus arra kéri az Olaszországba készülő magyar állampolgárokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a beutazási feltételekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának országspecifikus tájékoztatási felületén (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag).

A brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina beadását gyerekeknek
Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) a 12-15 éves korosztály beoltását a Pfizer és a BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinával. A brit kormány azonban egyelőre nem tervezi az oltási kampány kiterjesztését a gyerekekre. June Raine, az MHRA vezérigazgatója a közleményhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a hatóság a klinikai hatásvizsgálati adatok gondos tanulmányozása után meggyőződött arról, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina hatékony és biztonságos ebben a korcsoportban is.

Raine professzor kiemelte: minden adat arra vall, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag alkalmazásának előnyei messze felülmúlják a kockázatokat a gyerekek körében is.Sir Munir Pirmohamed professzor, a brit kormány humán gyógyszerbiztonsági tanácsadó bizottságának elnöke az MHRA bejelentéséhez csatolt ismertetésében közölte, hogy az engedélyezés előzményeként több mint kétezer 12-15 éves fiatal bevonásával vizsgálták a Nagy-Britanniában használt vakcinákat.

A klinikai próbák során az egyik csoportnak a koronavírus elleni oltást adták be, a másik csoport tagjai hatóanyag nélküli ártalmatlan szert kaptak. Azok között, akik a vakcina mindkét dózisát megkapták, a második adag beadása utáni hetedik napon egyetlen koronavírus-fertőzést sem észleltek, a hatóanyag nélküli szerrel ellátottak körében ugyanakkor 16 esetben mutatták ki a fertőződést.

Pirmohamed professzor hangsúlyozta azt is, hogy a koronavírus okozta betegség ellen védő antitestek kialakulásának adatai alapján az oltás ugyanolyan hatékony a 12-15 éves korosztályban, mint a 16-25 évesek körében, ami rendkívül kedvező eredmény.

A végleges döntést a gyerekek beoltásáról azonban a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) hozza majd meg, jóllehet a kormánynak jelenleg nincsenek kidolgozott tervei a gyermekkorúak tömeges oltására. A brit egészségügyi minisztérium szóvivője pénteken csak annyit közölt, hogy a tárca a JCVI szakértőinek tanácsa alapján, megfelelő időben felülvizsgálja a korcsoportok szerinti oltási menetrendet.

Franciaországba június 9-től az uniós tagállamokból PCR-teszt nélkül is beutazhatnak a beoltottak
A koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgárok június 9-től negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak Franciaországba, a Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkezőktől azonban továbbra is kérni fogják a hatóságok a tesztelést, függetlenül attól, hogy felvették-e az oltást - jelentette be pénteken a francia kormány.

A határok újranyitásának stratégiája elnevezésű kormányzati dokumentum szerint Franciaország jövő szerdától három kategóriába sorolja az országokat a járványhelyzet alapján, s aszerint szabályozza a beutazási feltételeket.

A zöld színnel jelölt államokból (schengeni övezet, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva.

Ezekből az országokból az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) beoltottak szabadon beutazhatnak, negatív teszt felmutatás nélkül. A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek.

A vörös színnel jelölt országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, India, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Suriname Köztársaság, Törökország, Uruguay) kizárólag halaszthatatlan indokkal engedélyezett a beutazás, és a beoltottak számára is kötelező egy negatív teszt felmutatása, valamint egy 7-10 napos karantén is.

A narancs színnel jelölt országokból, mint például Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból minden beutazónak teszteltetnie kell magát, akkor is ha be van oltva, és a hétnapos karanténkötelezettség is érvényben marad, jóllehet a hatóságok korábban jelezték, hogy azt egyelőre nem ellenőrzik.

"Az egészségügyi biztonságra szükségünk van, el kell kerülni a vírus variánsainak behozatalát, ami megkérdőjelezhetné a franciák eddigi erőfeszítéseit" - mondta Jean-Baptiste Lemoyne turisztikai államtitkár pénteken az RMC rádióban.

A koronavírus-járvány előtt Franciaország volt a világ első számú turisztikai célpontja, az ágazat 2019-ben csaknem 3 millió embert foglalkoztatott és 57 milliárd eurót termelt, ami a GDP 7,5 százalékának felel meg. Tavaly a bevételek a felére estek vissza, ezért a kormány május eleje óta 10 milliárd eurót fordított az ország népszerűsítésére az európai uniós országokban.

 

Szerbiában megkezdődik a Szputnyik V gyártása
Megkezdődik a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag gyártása pénteken Szerbiában - jelentette be Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 218-cal 713 207-re, Koszovóban 12-vel 106 986-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 155 320-ra, Montenegróban 34-gyel 99 717-re, Bosznia-Hercegovinában pedig nyolcvannal 203 856-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kilenccel 6890-re, Észak-Macedóniában hattal 5436-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 9297-re emelkedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2247, illetve 1586 maradt.

Csütörtökön egyetlen ember sem halt meg Covid 19 betegségben Csehországban
Csehországban csütörtökön 430 új, igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ez 75-tel kevesebb, mint egy hete. Az egészségügyi tárca legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön egyetlen cseh állampolgár sem halt meg a vírus okozta Covid-19 betegségben. Erre legutóbb tavaly szeptember 2-án, tehát kilenc hónapja volt példa.

A járvány tavaly márciusi kitörése óta Csehországban 1,66 millió személy betegedett meg bizonyíthatóan Covid 19-ben, az elhalálozások száma eddig 30 142. Míg áprilisban a napi halálesetek száma átlagban 84 volt, az utóbbi napokban már tíz alatt mozgott.

Miközben a koronavírus-járvány gyengül, az oltási folyamat erősödik. Andrej Babis miniszterelnök pénteki közlése szerint szerdán és csütörtökön egyaránt mintegy 110 ezer adag vakcinát adtak be az embereknek. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek oltásra. Csehországban továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják. A beadott vakcinák 80 százaléka a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty.

Az utóbbi hét napban százezer emberre 24 új fertőzés esett, május elején ez a mutató még száz felett mozgott.

A kórházakban mintegy 480 személy van, s ez a szám 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy hete. A orvosok szerint súlyos állapotban mintegy 70 beteg van. Minden kórház már visszatért a korábbi megszokott munkarendjéhez.

Ukrajnában továbbra is stagnál a járvány terjedése
Ukrajnában a korábbi napokhoz hasonló mértékben, kevesebb mint 2300 új beteggel nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma, a járvány terjedése továbbra is stagnálást mutat, Volodimir Zelenszkij elnök pedig megkapta a védőoltás második dózisát is.

Zelenszkij az előírásoknak megfelelően három hónapra az első oltás után kapta meg a második dózist - közölte Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az UNIAN hírügynökség jelentése szerint. Az államfőt ezúttal az elnöki hivatal területén lévő rendelőben oltották be. Az első dózist a Donyec-medencei konfliktusövezetben tett látogatásakor vette fel.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 2266 új esettel 2 211 683-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mintegy háromszázzal kevesebb a megelőző napinál. Az elhunytak száma 95-tel 51 054-re emelkedett. A halálos áldozatok száma a megelőző napon 102 volt. Eddig 2 080 382-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint nyolcezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint hatezerrel, 80 247-re. Kórházba most 963 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 1059 volt.

A legtöbb új beteget, 566-ot megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése alapján az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 1 123 661-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első, 142 062-en a második dózisát is. Csütörtökön egy nap alatt az eddigi legtöbb, 50 840 embert oltottak be.

Hétvégén már öt ukrán nagyvárosban nyitnak ki tömeges oltóközpontok. Az előző hétvégén még csak Kijevben, a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lemberg) és a déli országrészben lévő Odesszában működtek, most a nyugat-ukrajnai Ternopilban és a keleti országrészben lévő Poltavában is nyitnak ilyen pontokat. Ezeken a helyeken azok kaphatnak védőoltást, akik előzőleg feliratkoztak a "Gyija" elnevezésű internetes várólistára. Változatlanul a kínai gyártású Coronavac vakcinát vehetik fel az itt oltásra jelentkezők.

Jelenleg mintegy 20 millió dózis vakcinára van szerződése az ukrán államnak, így nem lesz hiány oltóanyagból - biztosított Ihor Kuzin frissen kinevezett új tisztifőorvos egy tévéműsorban.

Az UNIAN hozzátette, hogy csütörtökön újabb szállítmány, 705 ezer dózis AstraZeneca oltóanyag érkezett meg Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

 

Legolvasottabb cikkeink