• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.06.10 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Oroszországban 11 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma. Ukrajnában továbbra is stagnál a járvány terjedése.

Romániában naponta több mint száz halálesettel korrigálják a statisztikát
Romániában naponta több mint száz korábban történt halálesettel igazítják ki a hivatalos Covid-statisztikát: az utóbbi két hétben végzett korrekciók nyomán csütörtökig több mint ezerrel emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma, miközben a fertőzések üteme továbbra is lassul.

Elsőként Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter beszélt nyilvánosan arról, hogy jelentős eltérés van a közegészségügyi intézet adataira épülő "hivatalos" és a kórházak közvetlen bejegyzéseit összesítő minisztériumi adatbázis között. A kormányfő által elrendelt, és a múlt hónapban lezárult vizsgálat igazolta, hogy a kórházak márciusig hétezerrel több Covid-halottat vezettek be saját rendszerükbe, mint amennyi a közegészségügyi hatóság nyilvántartásába is bekerült.

Voiculescut egyébként éppen önfejűsége és a kormányt kínos helyzetekbe hozó, a kormányfővel előre nem egyeztetett "leleplezései" miatt menesztették.

Azt azóta sem tudni, hogy a "nagyobbik" adatbázisban vannak-e átfedések, vagyis ugyanazt a halálesetet több kórház is beírta-e a rendszerbe, a stratégiai kommunikációs törzs jelentéseiből csak az látszik, hogy a közegészségügyi intézet ellenőrzéseket végez és két hete elkezdte a hivatalos adatbázis kiigazítását.

Azóta egyre növekszik a kiigazítások ritmusa, amely az utóbbi három napon már a százat is meghaladta. Kedden például 256 bejegyzéssel korrigálták a statisztikát, így megdőlt a 24 óra alatt bejegyzett halálesetek eddigi rekordja.

Eddig 1057 korábban - többnyire még tavaly - bekövetkezett elhalálozást vezettek be utólag a Covid-statisztikába, így a 19,3 milliós Romániában, ahol 1 millió 79 ezer fertőzést diagnosztizáltak, immár 31 531 halálesetet tulajdonítanak a hatóságok a koronavírus-járványnak.

A fertőzések üteme azonban lassul, és a napi halálesetek valódi száma is csökkenő tendenciát mutat.

A csütörtöki jelentés szerint 133 új fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ami csaknem 40 százalékkal kevesebb az utóbbi két hét átlagánál. Az utóbbi napon 24 koronavírusos beteg halt meg, az elhalálozások üteme pedig az utóbbi hétben csak egyszer haladta meg a 30-at, így a kéthetes mozgóátlag - abban a két hétben, amióta a statisztikai korrekciókat végzik - napi 60-ról napi 40 halálesetre csökkent.

Bevezetik Németországban a digitális védettségi igazolást
Bevezetik Németországban az okostelefonra fejlesztett védettségi igazolást, amellyel az Európai Unió teljes területén tanúsítható a védettség az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) - jelentették be csütörtökön Berlinben.

Az EU-s szabályok alapján fejlesztett, CoVPass nevű alkalmazás lényege, hogy letöltése után a telefon kamerájával be kell olvasni a vakcina beadását követően papíron kiállított oltási igazolás mellé járó QR-kódot, és amikor valahol - például határátkelőn vagy egy vendéglő bejáratánál - igazolni kell a védettséget, fel kell mutatni az alkalmazás révén a készüléken tárolt kódot.

Az igazolás érvényességének ellenőrzéséhez egy másik - ugyancsak ingyenesen letölthető - alkalmazás, a CovPassCheck szükséges.

Az igazolás az utolsó adag - két adagos oltás esetén a második adag - oltás beadása utáni 14. naptól tanúsítja a védettséget.

Az CoVPass következő verzióiban negatív SARS-CoV-2 teszt leletet is lehet majd rögzíteni, és azt is, hogy az alkalmazás használója fertőzés, azaz a vírus legyőzése révén szerzett védettséget a Covid-19-től.

A két okostelefon-alkalmazásból álló megoldás egyszerű, és az igazolást az egész EU-ban elfogadják - emelte ki tájékoztatóján Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter, rámutatva, hogy a tagországok mindegyikében érvényes igazolásokkal az EU egyedülálló a világon.

Elmondta, hogy az egyelőre csak oltási igazolásként alkalmazható megoldást fokozatosan vezetik be, várhatóan a hónap végére fér hozzá mindenki. A már teljes oltással rendelkező csaknem húszmillió ember a gyógyszertárakban szerezheti be a QR-kódot.

A papír alapú oltási igazolás, illetve a dokumentumot felmutató beoltott személyazonosságának ellenőrzéséért és a kód kiállításáért a kormány eljárásonként 18 eurót (6300 forint) fizet a patikáknak. Ez a díjazás remélhetőleg eléggé ösztönző ahhoz, hogy a mintegy 19 ezer gyógyszertárból álló országos hálózatban mindenütt elérhető legyen a szolgáltatás - fejtette ki a miniszter.

Németországban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer - másodpercenként nyolcnál is több - adag oltást adnak be. Legalább egy adagot csütörtökig a lakosság 47 százaléka - 39 097 643 ember - kapott. Teljes oltással 23,9 százalék - 19 857 285 ember - rendelkezik.

A járványhelyzet az utóbbi hetekben folyamatosan javult. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 3187 SARS-Cov-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem egyharmados csökkenés az egy héttel korábbi 4640-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 709 129 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A Covid-19-cel összefüggő halálesetek napi száma 94-re csökkent az egy héttel korábbi 166-ról. A járvány áldozatainak száma így 89 585-re emelkedett.

WHO: Szerbiában újabb hullám várható
A koronavírus-járvány újabb hulláma várható ősszel, és súlyossága csak attól függ, addig hányan oltatják be magukat, és a vírus mely variánsa erősödik fel - jelentette ki Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) csütörtökön.

Mint mondta: a mostani mutatók biztatóak, de egyelőre nem lehet tudni, mi várható ősszel és télen, ezért továbbra is be kell tartani az egészségügyi előírásokat.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 198-cal 714 252-re, Koszovóban 21-gyel 107 060-ra, Észak-Macedóniában 28-cal 155 427-re, Montenegróban 19-cel 99 867-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 57-tel 204 116-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában nyolccal 6938-ra, Koszovóban eggyel 2251-re, Észak-Macedóniában öttel 5468-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig héttel 9351-re emelkedett. Montenegróban az utóbbi napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 1595 maradt.

Ukrajnában továbbra is stagnál a járvány terjedése
Ukrajnában csütörtökre kis mértékben nőtt az új koronavírusos fertőzöttek száma, csaknem 1800 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is megközelítette a százat, ugyanakkor a járvány terjedése még mindig stagnálást mutat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 1785 új esettel 2 219 824-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény négyszázzal haladja meg az előző napit. Az elhunytak száma 97-tel 51 507-re emelkedett, míg az előző napon számuk 77 volt. Eddig 2 115 197-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint hat és félezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem ötezerrel, 53 120-ra. Kórházba 741 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon.

A legtöbb új beteget, 216-ot megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta a 210 ezret, az elhunytaké hattal 5142-re nőtt, ugyanakkor csaknem 191 ezren győzték le eddig a kórt.

Közben szerdán újabb szállítmány Pfizer oltóanyag érkezett Ukrajnába, ezúttal 66 690 dózis, amelyet állami pénzből vásárolt a kormány. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint eddig 234 ezer dózist kapott Ukrajna ebből a fajta oltóanyagból.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közölte, hogy hamarosan enyhíthetnek a karanténkorlátozásokon Ukrajnában, egyebek mellett feloldhatják a zárt térben tartott rendezvények létszámának korlátozását, engedélyezhetik az edzőtermek és más sportlétesítmények korlátozásmentes használatát, továbbá könnyítenek a külföldi nyaralásból hazatérő ukránok határátlépési szabályain. Kilátásba helyzete egyúttal, hogy az országos karantént a nyár végéig meghosszabbítják.

Oroszországban 11 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma
Oroszországban február 24. óta először emelkedett ismét 11 ezer fölé az az új koronavírusos fertőzöttek száma. Az orosz operatív törzs csütörtöki közleménye szerint az országban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 11 699-cel 5 167 949 -re emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint 12,41 százalékkal többel, mint egy nappal korábban. A kimutatott esetek száma szerdán március 7. óta először haladta meg a tízezret.

Csütörtökön a legtöbb új esetet Moszkvában (5245), Szentpéterváron (859), Moszkva megyében (801), Nyizsnyij Novgorod megyében (172) és Rosztov megyében (156) észlelték. A napi növekmény országos szinten csütörtökön 0,23 százalék volt, az új esetek 15,7 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 676-ra, a halálos áldozatoké 383-mal 125 278-re, a felépülteké pedig 10 096-tal 4 771 995-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 141,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 368 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 526 707 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A cseheknél nem javasolják hatvan év alatt az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcináit
A cseh egészségügyi minisztérium nem javasolja az AstraZeneca és a Johnson&Johnson gyárak koronavírus elleni vakcináinak használatát a 60 évnél fiatalabb korosztály esetében. A tárca szerdai bejelentése szerint az ajánlást az oltásokkal foglalkozó szakmai társaság és az állami gyógyszerellenőrző intézet szakmai álláspontjára hivatkozva hozták meg.

Több európai uniós tagállam ennek a két vakcinának az esetében már korábban bevezette az életkorhoz kötött korlátozást, de Csehország akkor nem csatlakozott hozzájuk. A két vakcina használatát a felmerült vérrögképző mellékhatások miatt vonták ki több országban a forgalomból, vagy kötötték korhoz. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint mellékhatások a beadott vakcinák 0,01 százalékánál fordultak elő, többnyire a fiatalabb korosztályokhoz tartozók körében.

Csehországban csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat használják, nagyrészt - az esetek mintegy 80 százalékánál - a Pfizer/BioNTech gyártotta oltóanyagot. Az AstraZeneca vállalat vakcinájából eddig mintegy 600 ezer adagot, míg a Johnson&Johnson vállalatéból körülbelül 56 ezer adagot használtak fel. Összesen nagyjából hatmillió oltást adtak be.

Az egészségügyi minisztérium egyúttal ajánlásokat is megfogalmazott az oltóközpontok és a kórházak számára, hogyan járjanak el, ha megjelennének az oltások mellékhatásai.

Legolvasottabb cikkeink