• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.06.22 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Törökországban feloldják a kijárási tilalmat. Spanyolország a járvány szempontjából kockázatot nem jelentő országok közé sorolta Magyarországot.

Szerb egészségügyi államtitkár: kedden meglesz az 50 százalékos beoltottság
Kedd estig Szerbia nagykorú lakosságának ötven százaléka megkapja a koronavírus elleni védőoltás valamelyikének legalább egy adagját  - közölte Mirsad Djerlek egészségügyi államtitkár kedden a szerbiai közszolgálati televízióban. A politikus hozzátette, hogy a hónap végéig a nagykorú lakosság legalább fele megkapja a vakcina második adagját is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 88-cal 715 841-re, Koszovóban kettővel 107 182-re, Észak-Macedóniában hárommal 155 628-ra, Montenegróban 17-tel 100 092-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 204 477-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal 7004-re, Észak-Macedóniában kettővel 5477-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hattal 9404-re emelkedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2256, illetve 1611 maradt.

Ukrajnában fokozatosan lassul a járvány terjedése, stabilizálódni látszik a fertőzöttek száma
Ukrajnában fokozatosan lassul a járvány terjedése, stabilizálódni látszik a fertőzöttek száma. Az ortodox naptár szerinti Szentháromság háromnapos ünnepe után, keddre, kevesebb mint háromszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma pedig öttel haladta meg az előző napit.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 296 új esettel 2 230 142-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 27-tel kevesebb a megelőző napiénál. Az új fertőzöttek alacsony számának oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. A halálos áldozatok száma is viszonylag alacsony volt, keddre 21-en hunytak el, míg az előző napban 16-an, az azt megelőzőben pedig 24-en. A járvány kitörése óta az új típusú koronavírus okozta Covid 19 betegség szövődményeiben elhunytak száma mostanra 52 053-ra emelkedett.

Eddig 2 152 969-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint nyolcszázan, így az aktív betegek száma tovább csökkent 554-gyel, 25 120-ra. Kórházba 318 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 375 volt. A legtöbb új beteget, 87-et, megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 732 613-an kapták meg valamelyik védőoltás első, 362 847-en pedig a második dózisát is. A hétfői munkaszüneti napon mindössze 8966 embert oltottak be Ukrajnában.

A TSZN ukrán hírtelevízió beszámolt arról, hogy Ukrajna is szerepel azon a több mint 30 országot tartalmazó listán, amelynek alapján az Egyesült Államok koronavírus elleni vakcinát készül adni a saját tartalékából. Tizennégy millió dózist osztanak szét a felsorolt országok között, de egyelőre még nem ismertek a részletek, azaz hogy Ukrajna mennyi oltóanyagot kap és mikor érkezik a szállítmány.

Szlovéniában felgyorsítják az oltási kampányt
Szlovéniában felgyorsítják az oltási kampányt, még több mobil oltópontot hoznak létre, és minden oltóponton előjegyzés nélkül is fel lehet majd venni a kiválasztott vakcinát - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter kedden.

A kormány még hétfő esti ülésén utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy növelje a mobil oltócsoportok számát, és hetente legalább egyszer, regisztráció nélkül, a vakcina kiválasztásának lehetőségével, minden járásban szervezzen oltást.

A kabinet az oktatási, tudományos és sportminisztériumtól azt kérte, haladéktalanul segítse elő a diákok és az iskolai dolgozók mielőbbi oltását, hogy az őszi tanév zökkenőmentesen indulhasson.

A cél az, hogy a vakcinát eljuttassák az emberekhez, és ne az embereknek kelljen a vakcinához utazniuk - tették hozzá.

Ljubljana továbbá felszólította a minisztereket és államtitkárokat, hogy a nyilvános rendezvényeken és más tereplátogatások alkalmával népszerűsítsék az oltás előnyeit, és aktívan vegyenek részt az oltási kampányban.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 795 836-an kaptak, közülük 598 374-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 34 százaléka.

Keddre 65 új fertőzést jegyeztek fel az országban, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4732-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 92-en vannak kórházban, 33-an közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban sem halad jól az oltási kampány. Csökkent az oltakozási hajlandóság, így várhatóan nem teljesül a kormány azon terve, hogy június végig beoltsák a lakosság felét.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 455 647-en kaptak védőoltást, közülük 924 011-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 42, illetve 27 százaléka.

Az elmúlt 24 órában 75 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében hat beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8188-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 253 beteget ápolnak, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Spanyolország a járvány szempontjából kockázatot nem jelentő országok közé sorolta Magyarországot
Spanyolország a járvány szempontjából kockázatot nem jelentő ország közé sorolta Magyarországot hétfőtől, ami lehetővé teszi a korlátozások nélküli beutazást. A dél-európai ország azután változtatott Magyarország minősítésén, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is módosította járványügyi térképét a múlt héten, és zöld besorolási színnel látta el Magyarországot.

A változásnak köszönhetően a magyar állampolgárok oltási igazolás és tesztkötelezettség nélkül is beléphetnek Spanyolország területére.

A járvány előtti időszakhoz képest az egyetlen különbség, hogy a beutazás előtt 48 órával a spanyol egészségügyi minisztérium, Spain Travel Health elnevezésű internetes oldalán keresztül egy hivatalos egészségügyi kérdőívet kell kitölteni.

A Kanári-szigetek autonóm kormánya továbbra is fenntartja, hogy a hozzájuk érkezők számára a szállás elfoglalását oltási igazoláshoz vagy a lezajlott koronavírus-fertőzés igazolásához, illetve 72 órán belüli negatív teszteredményhez köti.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra mérséklődik a járvány terjedése az országban.

Az új esetek előfordulása két hét átlagában százezer emberből 92. A 17 tartomány és két autonóm város közül ötben ez a szám száz felett van, ötben pedig ötven alatt. Az új fertőzöttek többsége a 15-35 év közötti korcsoportokból kerül ki, vagyis akik még nem kerültek sorra az oltási rendben.

Silvia Cazón egészségügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy néhány nap híján fél éve kezdődött a koronavírus elleni oltások beadása, ezalatt mintegy 39,3 millió vakcina érkezett az országba.

Eddig 23,2 millió embert, a lakosság 48,9 százalékát oltották be a védőoltás első dózisával, míg 14,4 millióan, a lakosság 30,4 százaléka megkapta a gyártó által előírt összes adagot.

Kitért arra is, hogy a július elsejétől hatályos uniós digitális Covid-igazolványt tesztüzemben már használják Spanyolországban, és eddig 1,8 millió igazolást adtak ki a kérelmezőknek.

A spanyol központi kormány csütörtökön rendkívüli ülésen dönt arról, hogy június 26-ától megszűnik a szabadtéri maszkviselés kötelezettsége.

Juan Manuel Moreno, Andalúzia elnöke bejelentette: az autonóm kormány elővigyázatosságból továbbra is javasolni fogja területén a maszkviselést a szabadban is, mivel az országban itt a legmagasabb az új koronavírusos esetek aránya. Két hét átlagában százezer emberből 173-an fertőzöttek.

Megfelelőnek tűnik a július 19-i időpont a brit korlátozások feloldására
Megfelelőnek tűnik a július 19-re halasztott időpont a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldására - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

A brit kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg éppen hétfőre irányozta elő a jogi korlátozások teljes feloldását.

A brit miniszterelnök azonban egy hete bejelentette, hogy a fokozottan fertőzőképes delta vírusvariáns terjedése miatt július 19-re halasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést.

Johnson a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) Londonhoz közeli gyógyszerminőségi kutatólaboratóriumban tett hétfői látogatásán újságíróknak kijelentette: a nagy-britanniai oltási kampány változatlanul kiemelkedő siker, a felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka már mindkét oltási dózist megkapta.

Johnson hangsúlyozta: ennek alapján úgy látja, hogy július 19. valóban a korlátozások feloldásának végső időpontja lesz.

Hozzátette: a kormány továbbra is úgy tartja, hogy a nyitási menetrendnek óvatosnak, de visszafordíthatatlannak kell lennie.

Hétfőn a brit kormány annyi enyhítést engedélyezett, hogy - az eredeti terveknek megfelelően - megszűnt az esküvőkre és a gyászszertartásokra meghívható vendégek létszámára eddig megszabott 30 fős felső korlátozás - bár az emberek közötti távolságtartás előírása e rendezvényeken is érvényes -, emellett az idősotthonok lakóinak nem kell két hétre karanténba vonulniuk, ha külső helyszínekre látogattak és utána visszatértek az otthonba.

Érvényben maradt viszont az az előírás, hogy szabadtéren - a sportrendezvényektől eltekintve - legfeljebb harminc, zárt terekben, elsősorban magánlakásokban legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában.

Az éttermekben és a pubokban továbbra is csak asztali felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet fogyasztani, és egy-egy asztalnál legfeljebb hatan ülhetnek.

A színházak és a mozik 50 százalékos kapacitással működhetnek, és az éjszakai szórakozóhelyek egyelőre nem nyithatnak ki.

A külföldi utazások lehetőségéről szólva Boris Johnson hétfőn kijelentette: a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy azoknak, akik már mindkét oltási dózist megkapták, ne kelljen tíz napra karanténba vonulniuk, ha külföldről utaznak be Angliába.

A brit miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy az utazások szempontjából ez az év még nehéz lesz, mivel a kormány elsődleges fontosságú célként tűzte ki annak megakadályozását, hogy a koronavírust külföldről ismét behurcolják az országba.

A közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer, amelyet a brit kormány a múlt hónapban vezetett be, zöld, sárga és vörös koronavírus-kockázati kategóriákba sorolja a külföldi országokat. A zöld kategóriás országokból érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk. A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

A sárga kategória a legnépesebb, 167 országot számláló csoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországgal együtt az összes EU-tagállamot. A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük.

A The Times című konzervatív brit lap hétfői kiadásában az állami egészségügyi szolgálat (NHS) adatainak elemzése alapján kimutatta, hogy május 20. és június 9. között 23 465-en érkeztek Angliába sárga kategóriás országokból, és mindössze 0,4 százalékuk - 89 ember - koronavírus-szűrési lelete bizonyult pozitívnak.

Az elemzés hangsúlyozza: a fertőzöttek egyikénél sem izolálták a koronavírus olyan variánsait, amelyeket a brit kormány az aggodalomra okot adó vírusváltozatok közé sorol.

Törökországban feloldják a kijárási tilalmat
Törökországban július 1-től tovább enyhítenek az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseken, és feloldanak minden kijárási tilalmat, valamint korlátozást - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján.

A mostani intézkedéscsomag a május közepén megkezdett fokozatos enyhítés harmadik fázisa.

Jelenleg hétköznapokon és szombaton 22 órától éjszakai kijárási tilalom, vasárnap napközben pedig kijárási korlátozás van érvényben, amelynek keretében a lakosok csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.

A kijárási tilalom és korlátozás eltörlésével a belföldi közlekedés is szabaddá válik majd. Július elsejétől a 65 év felettiek és a 18 év alattiak újból használhatják a tömegközlekedést, illetve az állami intézmények is visszaállnak a normál munkamenetre.

A maszkviselés közterületen továbbra is mindenhol kötelező.

Törökországban a járványügyi adatok az utóbbi két hónap alatt nagy mértékben javultak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett járt, május 20. óta már 10 ezer alatt alakul, csaknem három hete pedig ötezer és hétezer között stagnál. A betegség halálos áldozatainak száma naponta továbbra is folyamatosan csökken. A halálesetek száma április 30-án volt a legtöbb, azon a napon 394 török hunyt el a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Múlt szombaton 51, vasárnap 64, hétfőn pedig ismét 51 halálos áldozatot követelt a járvány.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 28 millió 203 ezer, míg a másodikat 14 millió 495 ezer ember kapta meg. Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmánya már megérkezett, de még nem alkalmazzák.

Meghosszabbította az Egyesült Államok a Kanadára és Mexikóra vonatkozó beutazási korlátozásokat
Egy hónappal, július 21-ig meghosszabbította az Egyesült Államok a Kanadára és Mexikóra vonatkozó beutazási korlátozásokat koronavírus-járvány miatt a "nem elengedhetetlen" utazások esetében - közölte hétfői Twitter-bejegyzésében az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS).

"A Covid-19 terjedésének csökkentése érdekében az Egyesült Államok július 21-ig kiterjeszti a Kanadára és Mexikóra vonatkozó, nem elengedhetetlen utazási korlátozásait a szárazföldi és kompátkelőhelyek esetében is, miközben továbbra is biztosítja az alapvető üzleti utazáshoz való hozzáférést" - írta a minisztérium. A korlátozásokat először 2020 márciusában, a koronavírus-járvány kezdetén vezették be a két országgal, és azóta több alkalommal meghosszabbították. A legutóbbi határidő hétfőn járt volna le.

A DHS szerint "pozitív fejlemények történtek az elmúlt hetekben", és továbbra is együttműködnek a "szakértői munkacsoportokkal annak meghatározása érdekében, hogy milyen feltételek mellett lehet biztonságosan és fenntarthatóan enyhíteni a korlátozásokat".

Bill Blair, Kanada közbiztonságért és veszélyhelyzetekre való felkészülésért felelős minisztere már pénteken bejelentette a Twitteren: "az Egyesült Államokkal együttműködve 2021 július 21-ig meghosszabbítjuk a nem elengedhetetlen nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozásokat". Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány további "intézkedéseket tervez" az oltással rendelkezők számára Kanadában.

Az észak-amerikai ország hivatalos nyilvántartása szerint hétfőig a kanadai lakosság 65,8 százaléka kapott legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát, 18,8 százalékuk pedig a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta.

Az Egyesült Államok folyamatosan mérlegeli az Egyesült Királysággal és az Európai Unió országaival kapcsolatos beutazási korlátozások esetleges enyhítését is, azonban eddig mind a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat tisztviselői, mind pedig a légitársaságok képviselői úgy nyilatkoztak: nem számítanak arra, hogy július 4-nél korábban feloldják a korlátozásokat.

Legolvasottabb cikkeink