• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.06.26 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Oroszország: napokon belül megszűnik a regionális vakcinahiány. Egyre gyorsabban terjed a delta variáns Németországban.

Egyre gyorsabban terjed a delta variáns Németországban
Egyre gyorsuló ütemben terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes, delta nevű variánsa Németországban pénteken ismertetett adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) rendszeresen elvégzett mintavétele alapján ugyan egyelőre az alfa nevű, korábban britnek is nevezett B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat a meghatározó Németországban, de egyre gyorsabban tör előre a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett delta variáns.

Az elemzett pozitív SARS-CoV-2 teszt leletek között a 19. és a 20. héten (a május 10. és 23. közötti időszakban) egyaránt 3 százalék volt a delta aránya.

A 21. héten 4 százalékra emelkedett, a 22. héten 8 százalékra ugrott, az utolsó vizsgált időszakban, a 23. héten (június 7-13. között) pedig már 15 százalék volt.

Ezzel párhuzamosan 90 százalékról fokozatosan 74 százalékra süllyedt az alfa változat aránya.

Csak idő kérdése, hogy a delta variáns "átveszi az uralmat" Németországban - húzta alá Lothar Wieler, az RKI elnöke Jens Spahn egészségügyi miniszterrel pénteken Berlinben tartott tájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a delta szétterjedése megnehezíti a járvány elleni védekezést, és azzal jár, hogy az oltási kampány haladása ellenére még hónapokig fenn kell tartani az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket, így a maszkviselést és a távolságtartást.

A magas átoltottsági arány ellenére a beltéri maszkviselés szabályának visszaállítására kényszerülő Izrael példája azt mutatja, hogy az oltási kampányra és a fertőzésvédelmi alapszabályokra egyaránt szükség van - mondta a szakember.

Mint mondta, az oltási kampány önmagában nem elég annak megakadályozásához, hogy ősszel ismét emelkedésnek induljon a napi új regisztrált fertőződések száma.

Hozzátette, hogy az egészségügyi ellátórendszer terhelése is ismét jelentősen növekedhet, mert a delta variáns miatt nagyjából kétszer nagyobb valószínűséggel kerül kórházba egy fertőzött, mint az alfa variáns általi fertőzés miatt.

Az úgynevezett hospitalizációs ráta - a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek aránya - az alfa esetében nagyjából 5 százalék, a delta esetében viszont 11 százalék - közölte.

A járvány egyelőre enyhül, a kiinduló helyzet így igen kedvező, és csak az embereken múlik, hogy miként alakul majd ősszel - húzta alá Jens Spahn. Kifejtette, hogy a delta variáns ellen csak a teljes oltás nyújt védelmet, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy minél többen megszerezzék a teljes oltást.

Hangsúlyozta: egyéni és társadalmi szinten is érvényes, hogy az oltás egyetlen alternatívája a beláthatatlan kimenetelű fertőződés a SARS-CoV-2-vel.

A szövetségi kormány összesítése szerint csütörtökig több mint 70,5 millió adagot adtak be a SARS-CoV-2 okozta betegségtől (Covid-19) védő oltásokból. Legalább egy adagot a lakosság 52,9 százaléka - 43 958 788 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 34,1 százaléka - 28 383 081 ember - rendelkezik.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 774 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem 30 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 1076-hoz képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 725 580 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 62 halálesetet regisztráltak. Ez bő 30 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 91-hez képest. Az új halálesetekkel a járvány áldozatainak száma 90 678-ra emelkedett.

Nagy-Britannia: megtört a kapcsolat a fertőzések és a halálozások száma között
Nagy-Britanniában az áprilisi elején mért szintekre emelkedett a naponta kimutatott új koronavírus-fertőződések száma, ám a brit egészségügyi szolgálat egyik magas rangú vezetője szerint a koronavírus elleni oltási kampány nyomán most már egyértelműen kezdenek szétválni a fertőzések, valamint a kórházi kezelésre szoruló betegek és a halálozások számának alakulását mutató görbék.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti új adatsora szerint az elmúlt egy napban 15 810, az utóbbi egy hétben 90 511 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte.

A heti adat 47,9 százalékkal magasabb a múlt pénteken zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

Az angliai közegészségügyi szolgálat vizsgálati adatai szerint az új nagy-britanniai fertőződések 95 százalékát az először Indiában azonosított, fokozattan fertőzőképes delta vírusváltozat okozza.

A szaktárca péntek esti összesítése szerint az utóbbi 24 órában 18, az elmúlt egy hétben 110 halálos áldozata volt a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Királyság egészében.

Jenny Harries, a minisztérium egészségügyi biztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) vezérigazgatója a pénteki adatsorhoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a számok arra vallanak, hogy a nagy-britanniai oltási kampány sikere nyomán kezd megtörni a kapcsolat az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések és a kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19-megbetegedések száma között.

Harries professzor kijelentette, hogy ez rendkívül biztató fejlemény, de "ez sem ad okot az elbizakodottságra", ugyanis a koronavírus elleni oltás mindkét dózisa sokkal hatékonyabban akadályozza meg a Covid-19 betegség kialakulását, mint egyetlen dózis.

Jenny Harries éppen ezért nyomatékosan kérte, hogy mindenki adassa be a második oltási adagot is, amint megvan erre az időpontja.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti adatismertetése szerint a koronavírus elleni oltás első dózisából eddig 43 877 861-en részesültek, közülük 32 085 916-an a második adagot is megkapták.

Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 83,3 százalékát már beoltották a koronavírus elleni vakcina első adagjával, 60,9 százalék mindkét dózist megkapta.

Oroszország: napokon belül megszűnik a regionális vakcinahiány
Napokon belül megszüntetik Oroszország több régiójában a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcinák terén fellépett hiányt - ígérte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken, amikor január óta példátlan mértékben nőtt az újonnan kimutatott fertőzöttek száma.

"Igen, fel kell gyorsítani a (logisztikai) láncot, figyelembe véve, hogy az állampolgárok elkezdtek nagyobb öntudatosságot tanúsítani, jobban megértik a mindannyiunkat fenyegető veszélyt" - mondta Peszkov.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több régióban nincsenek meg a feltételei a nagy mennyiségű oltóanyag tárolásának. Peszkov ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta a védőoltás beadatása iráni igény megugrását.

A Kommerszant című lap pénteken arról írt, hogy a régiók által a beoltatlanokkal szemben bevezetett korlátozások a kereslet rohamszerű, négy-ötszörös növekedéséhez és a vakcináért való sorbanálláshoz vezettek. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester nemrégiben kijelentette, hogy az orosz fővárosban a tízszeresére nőtt az oltásra jelentkezők száma.

Az oroszok elvileg három vakcina közül választhatnak, de a gyakorlatban erre csak a beoltottak 2 százalékának volt lehetősége. Az oltóanyagok közül a Szputnyik V általában elérhető az oltópontokon, az EpiVacCoronát ritkán keresik, de alkalmanként beszerezhető, az elölt teljes vírust tartalmazó CoviVac iránt pedig nagy a kereslet, ám gyakorlatilag nem létezik, mert a tömeggyártása legjobb esetben is csak augusztusban kezdődik.

A Covid-19 megelőzését szolgáló vakcinák iránti oroszországi keresletet a piaci szereplők évi 140 millió adagra becsülik. A belföldi termelési kapacitás azonban a jelenlegi helyzet és a jóváhagyott tervek alapján nem fogja meghaladni a 100 millió adagot.

Az oltás és az újraoltás folyamatát felgyorsította a SARS-CoV-2 új koronavírus korábbinál fertőzőbb delta mutánsának felbukkanása. Darja Danyilenko, az Anatolij Szmorogyincev nevét viselő influenzakutató kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese a Fontanka című szentpétervári hírportálnak elmondta, hogy első ízben kimutatták a "delta plusz" vírusvariánst.

Oroszországban a pénteki hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 20 393-mal 5 409 088-ra emelkedett.

A napi növekmény országos szinten 0,38 százalék volt, az új fertőzöttek 15,3 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 347 385-re, a halálos áldozatoké 601-gyel 132 064-re, a felépülteké pedig 14 024-gyel 4 929 639-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 147,4 millió, az elmúlt napon pedig 505 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 678 195 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.