• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.13 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Lelassult az oltási kampány Németországban. Horvátországban néhány ágazatban kötelezővé tehetnék az oltást.

Németországban egyelőre nem lesz kötelező az oltás
Franciaországgal és Görögországgal ellentétben Németországban egyelőre egyetlen foglalkozási vagy más társadalmi csoport tagjainak sem lesz kötelező az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség elleni (Covid-19) védőoltás - jelentették be kedden Berlinben.

Angela Merkel kancellár, Jens Spahn egészségügyi miniszter és Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjének közös tájékoztatóján a kormányfő kiemelte, hogy a fokozottan fertőzőképes delta vírusváltozat terjedése miatt a 12-59-éves korosztályban legalább 85 százalékos, az idősebbeknél pedig 90 százalékos átoltottság szükséges a koronavírus-járvány megállításához.

Ezt ugyan "nagyon nehéz lesz elérni", de az oltás nem lesz kötelező - tette hozzá Angela Merkel, aláhúzva, hogy az oltás önkéntességéről szóló ígéret megszegése nem erősítené a társadalmi bizalmat.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy meddig tartható még, hogy az oltástól elzárkózók közpénzből finanszírozott szolgáltatás révén ingyen teszteltethetik magukat, és negatív lelettel ugyanolyan lehetőségekre tesznek szert, mint a beoltottak, a kancellár azt mondta, hogy a tesztelés ingyenességének megszüntetése "közvetett oltási kötelezettség" lenne, és nem lehet kizárni, hogy néhány hónap múlva sor kerül rá.

Az ilyen intézkedéseket alaposan meg kell fontolni, de a következő hetekre mindenképpen az érvényes, hogy inkább a meggyőzés, az érvek ereje, az emberek buzdítása révén igyekeznek növelni az átoltottságot - fejtette ki Angela Merkel.

Mint mondta, a viszonylag jó járványhelyzet miatt egyesek feleslegesnek érzik, mások túl kockázatosnak tartják az oltást. "Ezért minden bizonytalannak azt mondom, hogy az az oltás nemcsak őt védi, hanem a körülötte lévőket is, akik fontosak neki, akiket szeret" - fogalmazott.

Az is fontos, hogy az oltás nemcsak a betegségtől véd, hanem lazítja a járványügyi korlátozásokat is - tette hozzá. "Minél többen beoltatják magukat, annál szabadabbak leszünk" - mondta a kancellár.

Lothar Wieler hozzátette: a tudományos adatok is azt mutatják, hogy nem kell kötelezővé tenni az oltást. Elegen akarják beadatni a védőoltást, de vannak, akik valamilyen okból nem hajlandók orvoshoz menni. Ezeket az embereket kell elérni új megoldásokkal, az oltás elérhetőségének javításával - fejtette ki az RKI elnöke, utalva arra, hogy az utóbbi napokban több tartományban különleges helyszíneken alakítanak ki oltópontokat, Berlinben például szombaton egy lakberendezési nagyáruház parkolójában megnyitják az első úgynevezett drive-in/walk-in oltópontot, ahol autósok és gyalogosok időpontfoglalás nélkül adathatnak be Moderna- vagy Johnson&Johnson-féle vakcinát.

Jens Spahn ugyancsak hangsúlyozta, hogy "kreatív" megoldásokra, új típusú "oltási akciókra" van szükség, hogy a kampány elérje a bizonytalanokat.

Mindhárman kiemelték, hogy a harmadik hullám levonulása nem jelenti a járvány végét, és bár a legtöbb korlátozást már visszavonták, az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket - közösségi maszkviselés, társas távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés - továbbra is be kell tartani.

Keddig, az oltási kampány első 200 napján legalább egy adag védőoltást a lakosság 58,7 százaléka - 48 799 636 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 43 százaléka - 35 776 237 ember - rendelkezik Németországban.

Olaszországban augusztusra várják a delta variáns tetőzését
Az óvintézkedések további betartására és oltakozásra szólítottak fel az olasz egészségügyi hatóságok kedden, mivel az előzetes számítások szerint a delta vírusmutáció terjedése miatt augusztusban a betegek számának ismét jelentős emelkedése várható.

Az egészségügyi hatóságok hivatalos közlései szerint augusztus második felében várják a korábbiaknál erősebben fertőző delta tetőzését, amikor is a mutáció gyakorisága elérheti a kilencven százalékot az új betegek között.

Massimo Abrignani, az új koronavírus-járvány terjedését felügyelő orvosi-szakértői tanács (Cts) tagja úgy nyilatkozott, hogy augusztus végére napi több mint 30 ezer új beteggel számolnak, ha az olasz lakosság nem tartja be továbbra is a kötelező óvintézkedéseket, és nem oltatja be magát. Megjegyezte, hogy az új fertőzöttek között kevesebb lesz a súlyos, kórházi kezelést igénylő eset.

Abrignani, aki egyben a Campus Biomedico római egyetem orvosstatisztikai és epidemiológiai kutatócsoportjának vezetője, úgy vélte, az esetszám növekedéséhez a delta variáns terjedése, valamint az vezet, hogy az olaszok már nem tartják be egymást között a biztonsági távolságot.

"Megfizetjük az Eb-győzelem tömeges ünneplésének árát is" - jelentette ki.

A járványkorlátozások június 28-i teljes feloldása óta, amikortól szabadtéren a szájmaszk viselete sem kötelező, minden tartományban emelkedett a napi esetszám, amely országos szinten a korábbi százról ismét ezer fölé lépett.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter kijelentette, "még mindig a pandémiában élünk". A második legnépesebb tartomány, a közel hatmilliós Lazio egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato úgy reagált, hogy "semmi nem indokolja az ismételt szigorítások bevezetését, amíg a kórházak Covid-19 osztályai üresek".

Jelenleg országosan valamivel több mint ezer Covid-19 beteget kezelnek kórházban a három hónappal ezelőtti harmincezerhez képest. Intenzív osztályon 158 beteg van a negyedévvel ezelőtti majdnem négyezerhez képest.

Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy az átoltottak számának emelkedésével bizonyos közlekedési eszközökön, egyes szolgáltatások igénybevételekor, valamint a vendéglátásban kötelezővé teszik az olasz és egyben EU-s védettségi igazolást.

A hatvanmilliós országban az átoltottság elérte a 45 százalékot, vagyis 24,3 millió olasz részesült már két adag védőoltásban. Csak első adagot további 33 millióan kaptak.

A kormány az egészségügyi dolgozók, pedagógusok, tizenévesek átoltását sürgeti még az ősz előtt, de a vakcinázás ismét lassan halad, mivel Olaszországban jelenleg kizárólag a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna védőoltás áll rendelkezésre.

Ukrajnában megint csaknem félezer új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában a hétvége után kismértékben újra felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, keddre csaknem ötszáz új beteget, és a korábbi napiakét jóval meghaladó számú, csaknem negyven halálos áldozatot jegyeztek fel, miközben az aktív betegek száma 11 ezer alá csökkent.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 481 új esettel 2 241 698-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint háromszázzal haladja meg a megelőző napiét. A halálos áldozatok száma is jelentősen megugrott: 36-an hunytak el, míg hétfőre hét, vasárnapra öt halálos áldozatot jegyeztek fel.

Eddig 2 178 279-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 750-en, az aktív betegek száma így tovább csökkent 305-tel, 10 779-re. Kórházba 249 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 266 volt. A legtöbb új beteget, 142-őt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 357 227-an kapták meg valamely védőoltás első, 1 215 284-en a második dózisát is. Az oltás a hétvégéhez képest ismét felgyorsult, hétfőn 83 177 embert oltottak be a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, míg szombaton 42 308-at, vasárnap 26 356-at.

Az egészségügyi minisztérium a Facebookon közölte: július végéig még további körülbelül egymillió dózis Pfizer vakcina érkezését várják, és elérhetővé kívánják tenni ezt az oltóanyagot a lakosság széles köre számára, és országszerte az összes tömeges oltóponton is hozzáférhetővé kívánják tenni. Eddig ezeken a helyeken csak a Coronavac vakcinát vehették fel azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára.

Az ukrán elnöki irodában hétfőn tartott válságstáb-értekezleten a vírus különösen veszélyes - már Ukrajnában is megjelent - delta variánsának terjedése elleni védekezésről volt szó. Denisz Smihal miniszterelnök hangsúlyozta, hogy növelni kell a Covid-tesztek számát és a delta variáns kimutatásához szükséges laboratóriumi kapacitást az országban. Ezenfelül az oltási kampány további gyorsítását sürgette.

Horvátországban néhány ágazatban kötelezővé tehetnék az oltást
Horvátország megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az egészségügyben, a szociális ellátásban és az oktatásban kötelezővé tegyék-e a koronavírus elleni oltást - mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak kedden.

Kiemelte: az Európai Unióban a lakosság 50 százaléka már megkapta mindkét védőoltást, Horvátországban viszont a jogosultak mindössze 38,4 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát.

"Az a célunk, hogy azt a vakcinamennyiséget, amelyet a horvát állampolgárok számára biztosítottunk - és az több, mint elég - felhasználjuk, főleg azokban az ágazatokban, ahol nagyobb a fizikai kontaktus az emberek között" - hangsúlyozta.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 557 706-an kaptak védőoltást, közülük 1 305 505-en már a második adagot is.

Az elmúlt 24 órában 83 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 360 ezret az új koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben ketten haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8231-re nőtt. Kórházban 106 beteget ápolnak, közülük kilencen vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában keddre 84 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Az elmúlt 24 órában két beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 41-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 850 392-en kaptak védőoltást, közülük 743 364-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

Indiában már szeptembertől gyártják a Szputnyik V vakcinát
Indiában szeptembertől már gyártják a koronavírus elleni Szputnyik V vakcinát - jelentette be az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), amelynek közleménylét keddi számában ismertette az Izvesztyija című orosz napilap.

Az információ szerint az RFPI az indiai Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalattal közösen ősszel kezdi meg a védőoltás gyártását. A gyógyszer első adagját várhatóan már szeptemberben forgalomba hozzák. A vállalat évente több mint 300 millió adag vakcinát fog előállítani.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az indiai együttműködés fontos stratégiai partnerséget jelent a gyártási kapacitás jelentős növelése érdekében, és példát mutat arra, hogy az erő és a szakértelem egyesítésével életeket menthetnek Indiában és világszerte.

Adar Punavalla, az SII vezérigazgatója hozzátette, hogy örömmel dolgozik együtt az orosz alapokkal. Hozzátette: reméli, hogy a tesztidőszak kezdete után az elkövetkező hónapokban több millió adagra növelhetik a Szputnyik V gyártását.

Azt mondta, tekintettel a vírus bizonytalanságára, fontos, hogy a nemzetközi intézmények és a kormányok együttműködjenek a világjárvány elleni további küzdelemben.

A vakcinát kifejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóközpontból már eljuttatták az indiai gyógyszeripari vállalathoz a sejt- és vektormintákat.

Az SII a Covid-19 elleni vakcina legnagyobb gyártója a világon, és már most 500 millió adag Szputnyik V előállítására képes. Előállítja ugyanakkor az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett Covishield vakcinákat, továbbá az amerikai Novavax által kidolgozott Covovaxot.

Észak-Macedóniában megkezdődött a tömeges oltás
Tömeges oltás kezdődött Észak-Macedóniában kedden, a szakemberek már nemcsak az egészségügyi intézményekben, hanem kilencven település sportlétesítményeiben, vásárcsarnokaiban várják a koronavírus elleni védőoltásra jelentkezőket.

Venko Filipce egészségügyi miniszter a Vesti.mk hírportál beszámolója szerint kijelentette: most az elsődleges cél az, hogy minél több embert beoltsanak, a kormány egyelőre nem gondolkodik újabb korlátozó intézkedéseken.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 118-cal 717 667-re, Koszovóban öttel 107 416-ra, Észak-Macedóniában szintén öttel 155 802-re, Montenegróban tízzel 100 488-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 12-vel 205 144-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában eggyel 7073-ra, Montenegróban szintén eggyel 1621-re, míg Bosznia-Hercegovinában hattal 9714-re növekedett. Koszovóban és Észak-Macedóniában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2266, illetve 5487 maradt.

A brit kormány egy hét múlva feloldja a jogi korlátozások nagy többségét Angliában
A brit kormány egy hét múlva feloldja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét Angliában, de továbbra is javasolja egyes elővigyázatossági ajánlások betartását, például maszkok viselését zsúfolt beltéri helyszíneken - jelentette be hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

A döntést nem sokkal később, a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén Boris Johnson miniszterelnök is megerősítette.

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfői tájékoztatásában bejelentette, hogy az oltási kampány sikerére alapozva a kormány nem módosítja az utolsó korlátozások feloldásának július 19-i időpontját, mivel nem tartja indokoltnak a további halasztást.

A Downing Street a kormányfő és az egészségügyi miniszter hétfői bejelentései előtt közzétett ismertetésében hangsúlyozta: a halasztás eddigi három hete alatt 6,8 millió első és második dózist adtak be Angliában a koronavírus elleni vakcinákból.

A londoni miniszterelnöki hivatal idézte az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) és a Cambridge-i Egyetem közös elemzését is, amely arra vall, hogy a nagy-britanniai oltási kampány egyedül Angliában 8,5 millió koronavírus-fertőződést és 30 ezer halálesetet akadályozott meg.

Mindezek alapján "azoknak, akik azt kérdezik, hogy miért most oldjuk fel a korlátozásokat, azt válaszolom: mikor, ha nem most?" - fogalmazott nem sokkal későbbi parlamenti tájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 34 471 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal, és az utóbbi egy napban hatan haltak meg Covid-19 betegségben. A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

A szaktárca hétfői adatai szerint jelenleg 2731 pácienst ápolnak kórházban Covid-19 betegséggel az Egyesült Királyság egészében.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a kormányfővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón kiemelte: a mérések azt mutatják, hogy a brit oltási kampányban használt vakcinák két dózis beadása után a delta vírusváltozat okozta fertőződések esetében is 91-98 százalékos hatékonysággal akadályozzák meg a kórházi kezelést igénylő megbetegedések kialakulását.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság 87,2 százaléka - csaknem 46 millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 34,9 milliónak - 66,2 százaléknak - a második oltási adagot is beadták.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, vagyis jövő hétfőig, az utolsó korlátozások feloldásának napjáig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják.

Javid és Johnson egyaránt hangsúlyozta, hogy a kormány a korlátozások jövő hétfői feloldása után is javasolja - bár a továbbiakban nem teszi kötelezővé - a maszkok viselését sokak által látogatott zárt közösségi helyiségekben. A miniszterelnök kijelentette: a kormány "nem várja el feltétlenül" azt sem, hogy mindenki egyszerre visszamenjen jövő hétfőtől munkahelyére, ha továbbra is megoldható az otthoni munkavégzés.

Lelassult az oltási kampány Németországban
Lelassult az új típusú koronavírus típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampány Németországban, az első adag vakcinát beadatók száma több havi mélypontra süllyedt a hétfői adatok szerint.

Legutóbb februárban adtak be annyira kevés - nagyjából 60 ezer - első oltást, mint vasárnap, "viszont februárral ellentétben most van elég oltóanyag, ezért továbbra is azt kérjük, hogy oltassák be magukat" - írta egyik Twitter-bejegyzésében Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

A kampány július eleje óta folyamatosan lassul. Ezt mutatja a többi között, hogy míg júniusban tizenkétszer haladta meg az egymilliót az egy nap alatt beadott dózisok száma, július első tizenegy napjában egyszer sem sikerült átlépni az egymilliós határt, az utóbbi hét napon beadott oltások napi átlaga pedig vasárnapra 626 ezerre süllyedt a hónap elején regisztrált 715 ezerről.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök hétfőn Münchenben bejelentette, hogy kormánya stratégiát vált. Az új irányvonal lényege az oltás hozzáférhetőségének javítása. Így a napi több ezer adag vakcina beadására berendezett oltási központok és a háziorvosi és üzemorvosi rendelők mellett "szokatlan helyeken" alakítanak ki oltópontokat és bevezetik az úgynevezett "oltás to go" (elvitelre) megoldást - mondta Markus Söder.

Arról is szólt, hogy a teljes oltással rendelkezők "nagyobb szabadságra" tehetnek szert. "Teljes, gondtalan szabadság csakis a védőoltással jár, oltás nélkül pedig nincs szabadság, legalábbis nem úgy, ahogyan elképzeljük" - fogalmazott a bajor miniszterelnök. A részleteket a keddi kormányülés után ismertetik.

A szövetségi kormány összesítése szerint vasárnap országszerte 221 720 adag oltást adtak be. Ebből 59 134 adag volt első dózis. A 199. napja tartó kampányban legalább egy adag védőoltást a lakosság 58,5 százaléka - 48 612 685 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 42,6 százaléka - 35 437 750 ember - rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 324 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez bő 50 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 212-höz képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 736 489 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben egy nap alatt 2 beteg halt meg, a járvány áldozatainak száma így 91 233-ra emelkedett.

Izraelben jelentősen megugrott az új fertőzések száma
Izraelben jelentősen megugrott az új fertőzések száma, de nem nőtt a súlyos betegeké - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Hétfőn 730 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a járvány negyedik, delta hullámában, ami jelentős növekedést mutat a múlt héten mért napi 500 körüli esetszámhoz képest. Emellett a korábbi 0,5-0,7-ről 1,26 százalékra nőtt a pozitív esetek száma is az elvégzett 58 010 teszt alapján.

A világelső átoltottságnak köszönhetően viszont a jelenlegi 4623 fertőzöttből továbbra is csak 79-et ápolnak kórházban, és 45 súlyos beteget tartanak nyilván, akik közül 14-en válságos állapotban, tízen lélegeztetőgépen vannak.

A külföldről hazatérők a kötelező vírusteszt és az eredmény megérkezéséig legalább egynapos karantén után térhetnek csak haza a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről. A hétfőn diagnosztizáltak közül 65-en külföldről érkeztek: tizenketten Spanyolországból, nyolcan Törökországból, heten az Egyesült Királyságból, heten Georgiából és öten Ciprusról.

Már ötre nőtt a piros, vagyis erősen fertőzött települések száma, s hét helyet narancssárgának, vagyis közepesen, 25 települést pedig sárgának, azaz enyhén fertőzöttnek nyilvánított az egészségügyi minisztérium, miközben 244 város és falu továbbra is zöld, tehát alig vagy egyáltalán nincsenek benne vírushordozók.

Kedd este összeül a járvány ügyeivel foglalkozó bizottság, de a katonai rádió értesülése szerint az egészségügyi szakemberek egyelőre nem döntötték el, hogy miféle korlátozásokat javasoljanak.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 732 381, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,64 százaléka. A pandémia megjelenése óta 847 108 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6439-en haltak meg Izraelben.

Szigorítják a tömegrendezvények megtartásának feltételeit Csehországban
Előzetes bejelentési kötelezettség fogja terhelni jövő hétfőtől az ezernél több résztvevővel számoló tömegrendezvények szervezőit Csehországban - döntött hétfőn a cseh kormány. "Az intézkedés célja, hogy következetesebben tudjuk ellenőrizni a résztvevőket, illetve az óvintézkedések betartását" - jelentette ki Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A tárcavezető szerint erre elsősorban a különféle nyári fesztiválok miatt van szükség, amelyek résztvevőinek többsége a fiatalabb generációkhoz tartozik.

A rendezőknek legkésőbb öt nappal a rendezvény megnyitása előtt tájékoztatniuk kell erről a regionális egészségügyi hatóságokat.

A miniszter szerint az óvintézkedések betartásának szigorúbb ellenőrzésére azért van szükség, mert a koronavírus utóbbi időben erősödő és nagyon veszélyesnek ítélt delta variánsa döntően a fiatalok körében terjed. A fiatalok megfertőződnek, de ritkán kerülnek kórházba.

"A cseh kórházakban jelenleg mindössze 25 idősebb beteget kezelnek, s közülük kettő állapota súlyos" - jegyezte meg Adam Vojtech. Hozzátette: a kormány mérlegeli, hogyan kezelje hatékonyan az új jelenséget, milyen intézkedésekre lenne szükség.

Csehországban a koronavírus-járvány terjedési mutatói jelenleg alacsonyak, de már mintegy tíz napja folyamatosan emelkednek. A laboratóriumi szűrések a múlt héten 1354 új igazolt fertőzöttet mutattak ki, ami 350-nel több, mint az előző héten. Prágában, a Közép-csehországi és a Pilseni régióban a legrosszabb a helyzet.

A múlt héten egyetlen ember sem halt meg koronavírus-fertőzésben.

A cseh lakosság átoltottsága alacsony, különösen a fiatalok körében. Míg a 70 éven felüliek 80 százalékát már beoltották, a 30 éven aluliaknál ez alig 30 százalék. A 10,7 milliós országban eddig majdnem kilencmillió adag vakcinát adtak be az embereknek, mindkét adagot valamivel több mint 3,7 millió ember kapta meg.

Miután az oltás iránti érdeklődés az utóbbi hetekben lanyhult, Prágában hétfőn két olyan oltási központ is nyílt - a vasúti főpályaudvaron és a Chodov üzletközpontban -, ahol előzetes bejelentkezés nélkül mindenkit beoltanak.

A kezdődő nyári turistaszezon miatt viszont nagyon megugrott az érdeklődés a tesztelések iránt. A cseh egészségbiztosítók jelenleg havonta négy antigénes és két PCR-tesztet fizetnek mindenkinek.

Legolvasottabb cikkeink