• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.03 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Rendőrségi védelmet kapnak a lengyelországi oltópontok. Szerbiától kapott teszteket semmisít meg Koszovó. Vuhanban is ismét megjelent a vírus.

Ausztriában megint változtak a beutazási szabályok

Életbe lépett kedden az osztrák egészségügyi minisztérium azon rendelete, amelynek értelmében a Spanyolországból, Hollandiából és Ciprusról érkezőkre a koronavírus-járvány miatt szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak, mint Európa többi országára.

A rendelkezés értelmében - amely elsősorban a nyaralásból visszatérőket érinti - az ebből a három országból légi úton Ausztriába érkezőknek vagy teljes immunitással vagy negatív PCR koronavírusteszttel kell rendelkezniük. A teljes immunitást az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, illetve angol vagy német nyelvű oltási papírral lehet igazolni, a negatív PCR-teszt pedig nem lehet 72 óránál régebbi.

Amennyiben a beutazó ezen igazolások egyikével sem rendelkezik, a repülőtéren köteles alávetni magát a hatóságok által rendelkezésre bocsátott ingyenes PCR-tesztelésnek. Ha ez bármely okból kifolyólag - például hajnali érkezés vagy a repülőtéri tesztállomáson kialakult tumultus miatt - nem lehetséges, a beutazónak regisztrálnia szükséges, és 24 órán belül teszteltetnie kell magát, majd az eredményt haladéktalanul el kell juttatnia az egészségügyi hatóságoknak, így elkerülhető a karantén. Aki nem hajlandó alávetni magát a tesztelésnek, arra akár 1450 euró büntetés is kiróható.

A rendelkezés oka, hogy e három ország járványügyi szempontból az eddiginél magasabb kockázati besorolást kapott. A szabályozás egyelőre csak a repülőgéppel érkezőkre vonatkozik.

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 085 306-an. Az elmúlt 24 órában 316 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 660 262 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 130, az intenzív kezelésre szorulók 33-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon hárman haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 742-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 644 038.

Megfelelő orosz vakcinák hatékonysága a delta variánssal szemben

Meghaladja a 90 százalékot az orosz vakcináknak az új koronavírus delta és delta plusz változatával szembeni hatékonysága - jelentette ki Alekszandr Szemjonov, az orosz fogyasztóvédelem jekatyerinburgi Vektor vírusfertőzés-kutató intézetének vezetője kedden az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

"A vakcinák hatékonysága enyhén csökken, de a legutóbbi adatok szerint továbbra is a 90 százalékos szint felett marad. Az ellenőrzés folyamatos, minden új vírusizolátummal vírusneutralizációs teszteket hajtanak végre" - mondta Szemjonov.

Mint mondta, az összes, Oroszországban bejegyzett vakcina, így a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a Covivax egyaránt "hatékony a koronavírus ellen". A szakértő elmondta, hogy a delta és delta plusz változat okozta fertőzés ellen több antitestre van szükség a klasszikus változathoz képest, de az orosz vakcinák által termelt antitestek az újabb mutációk ellen is hatékonyak, ezért nem kell megváltoztatni a vakcinák összetételét.

Korábban Rinat Makszjutov, a fogyasztóvédelem (Roszpotrebnedzor) Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Tudományos Központjának vezérigazgatója azt mondta, hogy a legtöbb orosz régióban a koronavírus-fertőzés új eseteinek több mint 95 százalékát a delta mutáció okozza. A Roszpotrebnadzort vezető Anna Popova tisztifőorvos szerint Oroszországban a járványhelyzet továbbra is meglehetősen feszült, bár egyes régiókban stabilizálódás tapasztalható. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kijelentette, hogy a főváros túljutott a fertőzés terjedésének csúcspontján.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a keddi hivatalos adatok szerint 22 010-zel 6 334 195-re emelkedett. Ez a legalacsonyabb érték június 30. óta. Az új esetek közül 3330-at Moszkvában, 1910-et Szentpéterváron, 547-et Nyizsnyij Novgorod, 519-et Szverdlov, 481-et pedig Voronyezs megyében mutattak ki.

A napi növekmény országos szinten 0,35 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív esetek száma 513 524, a halálos áldozatok száma 788-cal 160 925-re, a felépülteké pedig 18 963-mal 5 659 746-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 166,5 millió, az elmúlt napon pedig 311 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 239 464 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Izraelben újabb szigorításokról tárgyalnak a drámaian növekvő számú fertőzések nyomán

Izraelben újabb szigorításokról tárgyalnak a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szűkebb kabinetben a delta vírusmutáns okozta negyedik járványhullám fertőzöttjei számának drámai növekedése miatt - jelentette a helyi média kedden.

Ezen a napon - március óta először - meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma: 3818 új vírushordozót azonosítottak az elvégzett több mint százezer teszttel, s ezzel a pozitív esetek aránya 3,78 százalékra nőtt - olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján. A Maarív című újság internetes portálja szerint az új vírushordozók mintegy 40 százaléka 19 év alatti.

Jelentős mértékben, 419-re emelkedett a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek száma, akik közül 221-en súlyos betegnek számítanak, és 46-an lélegeztetőgépre szorulnak.

A rohamosan növekvő számok miatt kedd este összeül a járvány ügyeivel foglalkozó "koronakabinet", hogy újabb szigorításokról döntsön. A kormány újabb zárlat nélkül szeretné megfékezni a pandémiát, s ennek érdekében tovább szigorítják az eddigi járványügyi szabályokat.

Várhatóan kiterjesztik azon országok körét, melyek meglátogatása után mindenkinek, - az oltottaknak is - 7 napra házi karanténbe kell vonulniuk. A "zöld címke" előírásai is keményebbek lesznek: ezentúl várhatóan már a 100 főnél kisebb létszámú rendezvények esetében, és a 12 évnél fiatalabb, még nem oltható gyermekek számára is kötelező lesz az oltási igazolvány vagy a gyógyultság igazolása, s ezek hiányában csak friss negatív teszttel lehet belépni a tömeges rendezvényekre.

A járványügyi szakemberek többek között javasolják, hogy tegyék kötelezővé a maszkviselést mind a zárt helyeken, mind a szabad ég alatt, ahol több mint 20 ember van együtt.

Nicán Horovic egészségügyi miniszter kedd reggel, a Síba kórházban tett látogatásán bejelentette, hogy ki fogják terjeszteni a maszkviselés kötelezettségét, erősítik a szabályok betartásának ellenőrzését és az oltási kampányt a járvány visszaszorítása érdekében.

"Szeretnénk elérni, hogy naponta 150 ezer vakcinát adjanak be a harmadik dózisból" - mondta a kórházban Horovic a ynet - a Jediót Ahronót című újság hírportálja - szerint.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 790 758 -at (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,27 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat okozta járvány megfékezésére. Az oltás harmadik, erősítő adagját már 102 ezer, 60 évesnél idősebb izraeli vette fel. A pandémia megjelenése óta 881 282 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A Covid 19-betegségben tavaly február óta 6492-en haltak meg Izraelben.

 

Vuhanban is ismét megjelent a vírus

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

A városban, ahol 2020 júniusa óta nem regisztráltak újabb helyi fertőzötteket, hétfőn hét beteget diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegséggel (Covid-19). A betegek által lakott városrészt, valamint az egyik fertőzött munkahelyéhez közeli további hét lakónegyedet azonnal vesztegzár alá helyeztek.

Az oktatási intézményeket a tantermi oktatás felfüggesztésére szólították fel, és felgyorsították a tanárok és a diákok beoltását - közölték a helyi hatóságok kedden.

A Global Times szerint a fertőződések eredete ahhoz vezethető vissza, hogy a hétfőn azonosított hét beteg egyike kapcsolatba került egy, a kelet-kínai Csiangszuból érkező turistacsoporttal pénteken. Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban július 20-án azonosították a legújabb járványgóchoz kapcsolódó első esetet. A városban azóta hétfőig 220 Covid-19-es esetet regisztráltak, a járvány pedig átterjedt az ország további területeire.

Kína szárazföldi részén hétfőn összesen 61, belföldi fertőzésből eredő, új Covid-19-es esetet azonosítottak - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden. Közülük 45-öt Csiangszuból, további 16-ot pedig az ország öt másik tartományából, egyet-egyet pedig Sanghajból és Pekingből jelentettek. Az országban továbbá 41 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak hétfőn - a panaszmentes vírushordozók számát a kínai hatóságok külön kezelik a Covid-19-es betegekétől. Jelenleg 1157 beteg áll kórházi kezelés alatt, közülük 24 ember állapota súlyos.

Rendőrségi védelmet kapnak a lengyelországi oltópontok

Állandó rendőrségi védelmet kapnak a lengyelországi oltópontok, mert az utóbbi időben több helyen megtámadtak ilyen létesítményeket a koronavírus elleni vakcinázás ellenzői - közölte hétfőn a lengyel miniszterelnök.

Sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki elmondta, hétfőre virradóra a kelet-lengyelországi Zamosc városában egy egyelőre ismeretlen tettes felgyújtotta az egyik mobil oltópontot, majd az állami egészségügyi felügyelet helyi székhelyét is.

A rendőrségi közlemény szerint a tűzben senki sem sérült meg, az elkövetőt keresik.

Morawiecki kilátásba helyezte: a hatóságok nagyon szigorúan fognak hozzáállni az ilyen tettekhez.

Lengyelországban az utóbbi időben több oltópontoknál is történtek különböző súlyosságú incidensek. Július 25-én például a fővároshoz közeli Grodzisk Mazowiecki községben ki kellett hívni a rendőröket a Lengyel Sárgamellényesek nevű, önmagát "a kormányzati és rendőrségi jogsértéseket ellenzőnek" minősítő, a koronavírus elleni oltást is bíráló mozgalomhoz tartozó egyik csoport miatt. A csoport az oltópontba próbált betörni, a rendőrségi beavatkozás során két személyt vettek őrizetbe.

A Grodzisk Mazowieckiben történt incidens után Mariusz Kaminski belügyminiszter utasítására már megerősítették az oltópontok rendőrségi felügyeletét.

Az újabb események hatására a védelmet ki kell terjeszteni 24 órásra - közölte hétfőn Jaroslaw Szymczyk lengyel rendőrfőkapitány.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter úgy értékelte, hogy a támadások célja a lakosság eltántorítása az oltásoktól, ez pedig a közeledő negyedik járványhullám kapcsán növeli egy újabb gazdasági lezárás kockázatát.

Lengyelországban jelenleg nem számít rossznak a járványhelyzet, hétfői adatok szerint egy nap alatt 91 új fertőzést mutattak ki, senki nem hunyt el.

Hétfőig Lengyelországban közel 34,5 millió oltást adtak be, teljes - egy- illetve kétdózisú vakcinával történő - oltásban közel 17,5 millió ember részesült, vagyis a felnőtt lakosság több mint fele. Az oltási hajlandóság azonban az utóbbi hetekben csökkenő tendenciát mutat, a kormány ezért népszerűsítő kampányt folytat.

Az egészségügyi miniszter a múlt héten kizárta, hogy kötelezővé tennék az oltásokat minden felnőtt számára. Nem zárta ki azonban, hogy az egészségügyi dolgozók esetében bevezetik az ilyen kötelezettséget.

Lengyelországban jelenleg nem korlátozzák különféle szolgáltatások igénybevételét a be nem oltottak számára.

A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál megrendelésére készített, pénteken közzétett felmérés szerint a nyugat-európai országokban már jelentkező új járványhullám kapcsán például Franciaországban elrendelt, a be nem oltott embereket érintő szigorítások esetleges bevezetését a lengyelek 42 százaléka támogatná, 48 százalék pedig ellenzi az állampolgárok ilyen jellegű megkülönböztetését.

A be nem oltottakat érő szigorításoknak több híve van a fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót támogatók csoportjában (70 százalék), de a kormánytábor hívei közül is viszonylag sokan - a válaszadók 46 százaléka - támogatná az ilyen intézkedéseket.

Szerbiától kapott teszteket semmisít meg Koszovó

Megsemmisíti a Szerbiától tavaly kapott koronavírus-teszteket Koszovó, mert lejárt azok szavatossága - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap hétfőn.

Arben Vitia koszovói egészségügyi miniszter közölte, nem nyúltak hozzá a Szerbiától kapott tesztekhez, azok szavatossága pedig a közelmúltban lejárt, ezért a többi egészségügyi hulladékkal együtt megsemmisítik azokat.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség a koronavírus-járvány idején sem csökkent, Pristina nem szívesen fogadta el a Szerbiából érkező teszteket és oltásokat, a mostani nyilatkozat alapján pedig az látszik, hogy az átvett adományokkal sem éltek. Koszovóban tavaly éppen a kevés teszt jelentette a problémát, míg az idén a vakcina-beszerzés nehézségei miatt lassú az oltási kampány.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 303-mal 722 221-re, Koszovóban százzal 108 465-re, Észak-Macedóniában 72-vel 156 440-re, Montenegróban 165-tel 102 092-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 205 710-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában néggyel 711-ra növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma Koszovóban 2268, Észak-Macedóniában 5492, Montenegróban 1630, Bosznia-Hercegovinában pedig 9731maradt.

Moszkva: Börtönre ítélték, mert járványpánikot keltett a metróban

Két év négyhavi szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság Karomatullo Dzsaborov tádzsik bloggert, aki az orosz főváros metrójában tavaly februárban pánikot keltett azzal, hogy megrendezett egy jelenetet, amelyben egyik társa ájult koronavírusos fertőzöttnek tettette magát.

Az előzetesben letöltött időt figyelembe véve Dzsaborov, aki elismerte bűnösségét, rövidesen szabadulhat, ha az ügyészség és a moszkvai metró vezetősége nem fogja megfellebbezni az ítéletet. A vád négyévi szabadságvesztés kiszabását kérte.

Sztanyiszlav Iszacsenko és Artur Melehov orosz állampolgárságú másod- és harmadrendű vádlott felfüggesztett ítéletet kapott. Az ügyészség eredetileg háromévi szabadságvesztést indítványozott mindkettőjük számára.

2020. február 2-án, Dzsaborov jelzésére Iszacsenko egy metrókocsiban köhögni kezdett, majd eljátszotta, hogy hirtelen rosszul lett és összeesett. Két cinkosa azt kiáltozta, hogy a férfi koronavírussal fertőzött, és a szerelvény elhagyására szólította fel az utasokat. A riadalomról készült felvételeket megosztották a közösségi médiában.

Az Interfax hírügynökség hétfőn egy jogvédő csoportra hivatkozva azt írta, hogy koronavírus-fertőzéssel kórházba került Rita Flores (Margarita Konovalova), a Pussy Riot aktivista punkzenekar tagja, akit július 22-én 15 napi adminisztratív elzárásra ítéltek a rendőrséggel való szembeszegülés címén. A nyár eleje óta az együttes több tagját letartóztatás alá helyezték különböző címen. Hárman közülük a szabadulást követően elhagyták az országot.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a hétfői hivatalos adatok szerint 23 508-cal 6 312 185-re emelkedett. Az új esetek közül 3330-at Moszkvában, 1914-et Szentpéterváron, 541-et Nyizsnyij Novgorod, 527-et Szverdlov, 483-at pedig Voronyezs megyében mutattak ki.

A napi növekmény országos szinten 0,37 százalék, az új esetek 9 százaléka volt tünetmentes. Az aktív esetek száma 511 265, a halálos áldozatok száma 785-tel 160 137-re, a felépülteké pedig 14 893-mal 5 640 783-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 166,3 millió, az elmúlt napon pedig 441 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 239 271 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Átlépte a 35 milliót a regisztrált koronavírus esetek száma az Egyesült Államokban

Többek között az úgynevezett delta variáns terjedése miatt átlépte a 35 milliót a regisztrált koronavírus esetek száma az Egyesült Államokban - közölte hétfőn a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az országban jelenleg naponta átlagosan körülbelül 70 000 megbetegedést tapasztalnak, pénteken azonban több mint 100 000 új koronavírusos embert regisztráltak. Ekkora növekedést utoljára februárban jegyeztek fel az országban. A CDC adatai szerint a koronavírus okozta új napi halálozások száma 33 százalékkal, a kórházi kezelések száma pedig átlagosan 46 százalékkal nőtt az elmúlt hét napban az előző héthez képest.

A regisztrált új koronavírusos eseteket tekintve Louisiana, Florida, Arkansas és Mississippi államokban a legrosszabb a helyzet. Mind a négy államban viszonylag alacsony az átoltottsági arány.

A beszámolók szerint a halálozási arány jóval kisebb, mint a korábbi hullámok idején. Bár jelenleg körülbelül naponta 300 ember veszíti el az életét az Egyesült Államokban a koronavírus következtében, januárban még naponta több mint 3500 ember halt meg a kór miatt. Ez annak köszönhető, hogy mára sokkal magasabb a szükséges védőoltásokkal rendelkező emberek száma. Szakértők szerint továbbra is az oltatlan emberek vannak a legnagyobb veszélyben. Bár - mint kifejtették - ritkán előfordul, hogy a beoltott állampolgárok is megbetegednek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy általában enyhe tüneteket produkálnak.

A delta variáns terjedése egy korábban nem tapasztalt trendhez vezetett az Egyesült Államokban, ugyanis a koronavírusos megbetegedések és az oltási hajlandóság egyaránt növekszik. A hivatalos adatok szerint az országban naponta átlagosan körülbelül 660 000 oltást adnak be, míg például július 20-án ez a szám még csak 500 000 volt. Szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy a mostani adat is messze elmarad az áprilisi csúcsértékektől, amikor átlagban naponta több mint 3 000 000 embert oltottak be az országban.

"Az elmúlt hét volt a legerősebb oltási hetünk június eleje óta, az első dózissal beoltott emberek tekintetében" - írta Twitter-üzenetében Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Cyrus Shahpar, a Fehér Ház Covid-19 adatokkal foglalkozó igazgatója a The Washington Post című amerikai napilapnak azt mondta: vasárnap több mint 816 000 adag oltást adtak be és ebből körülbelül 517 000 ember az első adag vakcinát kapta meg. "A július 5-i hét óta folyamatosan növekszik azoknak a száma az Egyesült Államokban, akik oltást kapnak" - fogalmazott Shahpar.

A CDC legfrissebb adatai szerint összességében körülbelül 189,9 millió ember, vagyis a teljes amerikai lakosság 57 százaléka kapott legalább egy adag oltást és körülbelül 163,9 millió ember, vagyis az Egyesült Államok teljes lakosságának mintegy 49 százaléka megkapta a védettséghez szükséges összes vakcinát.

Legolvasottabb cikkeink