• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.09 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Ukrajnában tovább terjedt a delta variáns. Romániában az egészségügyi dolgozók alig több mint fele olttatta be magát...

Romániában az egészségügyi dolgozók alig több mint fele olttatta be magát

Romániában az állami kórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak 53,81 százaléka olttatta be magát koronavírus ellen, további 5,12 százalékuk pedig a fertőzésből kigyógyulva szerzett ideiglenes védettséget - közölte hétfőn a Sanitas szakszervezeti szövetség.

A legnagyobb egészségügyi érdekvédelmi szervezet a kórházaktól, a megyei közegészségügyi igazgatóságoktól, a mentőszolgálatoktól és a vérellátó központoktól júliusban gyűjtött adatok alapján készített felmérést.

A Sanitas szerint az állami kórházakban dolgozó orvosok valamivel több mint kétharmada (68,53) százaléka kapott legalább egy oltást, 2,84 százalékuk pedig átesett a betegségen. Az ápolók körében az átoltottság 55,28 százalékos, és további 4,07 százalékuk természetes úton szerzett ideiglenes védettséget. A kisegítő személyzet kevesebb mint fele (49,33 százaléka) igényelt oltást és 3,47 százaléka esett át a betegségen.

A Sanitas közleménye szerint a fertőzésből az utóbbi hat hónapban kigyógyultak szervezetében ellenanyag képződött, így esetükben az oltással kapcsolatos egyéni döntés anélkül "halasztható", hogy azzal bárkit is veszélyeztetnének.

Az egészségügyi miniszter július közepe óta többször megerősítette: a páciensek veszélyeztetésének elkerülése érdekében rendszeres tesztelésre fogják kötelezni saját költségükön a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat, az intézkedést azonban a tervek szerint csak akkor "élesítenék", ha az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma két hét alatt meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

Romániában az oltási kampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok, ugyanis a 19,3 milliós lakosságú országban eddig csak 5 millió 69 ezer ember - a beoltható, 12 év feletti lakosság kevesebb mint 30 százaléka - kapott legalább egy adag vakcinát.

Közben Romániát is elérte a járvány újabb hulláma: az utóbbi hónapban a júliusi mélypont ötszörösére emelkedett a napi új fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig megháromszorozódott.

Montenegróban lassan halad az oltakozás

Lassan halad az oltási kampány Montenegróban, az Adria-parti állam a lakosság egyharmadának beoltását követően az európai országok oltási ranglistájának végén szerepel - jelentette a Vijesti című podgoricai napilap hétfőn.

A tudósítás szerint a 37 európai ország közül Montenegró a 33., csak Albániában, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában oltottak be lakosságarányosan kevesebb embert, mint ott.

A Vijesti adatai szerint a legjobban Málta teljesít, ahol a lakosság 77 százalékát beoltották már, az első helyeken található emellett Írország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 457-tel 725 702-re, Koszovóban 269-cel 109 931-re, Észak-Macedóniában 398-cal 158 025-re, Montenegróban 279-cel 103 722-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 56-tal 206 232-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában néggyel 7139-re, Észak-Macedóniában pedig szintén néggyel 5506-ra növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma Koszovóban 2273, Montenegróban 1635, Bosznia-Hercegovinában pedig 9734 maradt.

Ukrajnában tovább terjedt a delta variáns

Ukrajnában újabb betegeknél azonosították a koronavírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsát, ezúttal a nyugati országrészben hét fertőzöttnél - hozta nyilvánosságra Natalija Ivancsenko-Tyimko, Lviv megye vezető tisztiorvosa a Facebookon.

A tisztségviselő közlése szerint a betegek közül kettő Oroszországból, kettő Nagy-Britanniából, egy az Egyesült Államokból tért vissza, kettő pedig nem járt külföldön. Hozzátette, hogy jóval többen fertőződhettek meg a delta variánssal, mint ahány embernél eddig hivatalosan igazolták.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese múlt pénteken egy rádióinterjúban már figyelmeztetett, hogy Ukrajnában is egyre terjed a koronavírus delta változata. Míg pár héttel ezelőtt 17 esetnél erősítették meg a laboratóriumi vizsgálatok a vírus delta variánsát, addig mostanra már mintegy 150-et regisztráltak. Lviv megyében most először jelezték a megjelenését, ezelőtt a nyugati országrészben Voliny, Ternopil, Ivano-Frankivszk megyékben, délen Odessza megyében, valamint a fővárosban, Kijevben igazolták.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn a Facebookon közzétett tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védőoltás tizenötödére csökkenti a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés kockázatát. A tárca adatai alapján az elmúlt három hónapban a mindkét dózissal beoltottaknak mindössze 0,7 százaléka betegedett meg, kórházba pedig 0,4 százalékuk került.

A minisztérium közben fontolgatja, hogy külön pénzjutalomban részesíti azokat a házi orvosokat, akiknek a páciensei közül sokan beoltatják magukat. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az USAID amerikai kormányzati fejlesztési hivatal által márciusban végzett felmérés ugyanis azt az eredményt hozta, hogy a felnőtt ukránok 64 százaléka, a 60 évesnél idősebbeknek pedig a 72 százaléka hallgat a háziorvos tanácsára.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány február 24. kezdete óta eddig 4 137 073-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 401 647-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Az elmúlt hét alatt 905 935 oltást adtak be, ez új rekord.

Ukrajnában a múlt hét hétköznapjain fokozatosan nőtt az új betegek száma, szerdától péntekig naponta több mint ezret regisztráltak. A hét végén visszaesett a napi új fertőzöttszám, s ennek általában az az oka, hogy kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Hétfőre a hivatalos adatok szerint háromszázzal 2 259 451-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig öttel 53 100-ra. Eddig 2 191 202-en gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, 14-gyel 15 149-re.

Az egyik szerbiai Covid-kórházban megháromszorozódott a betegek száma

Egy hét alatt megháromszorozódott a betegek száma a Belgrád melletti Batajnica koronavírusos betegek számára épített kórházában - közölte az intézmény vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban szombaton. Mint elhangzott, a kórházba kerülők szinte mindegyikét olyan családtag fertőzte meg, aki nem oltatta be magát, és külföldi nyaralásból tért haza.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 564-gyel 724 661-re, Koszovóban 271-gyel 109 310-re, Észak-Macedóniában 325-tel 157 249-re, Montenegróban 279-cel 103 158-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 75-tel 206 066-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 7133-ra, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5501-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9733-ra növekedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2272, illetve 1635 maradt.

Észak-Macedóniában hamarosan oltási igazolás kell az étteremlátogatáshoz

Csak oltási igazolással lehet vendéglátóhelyekre látogatni és különböző rendezvényeken részt venni augusztus 16-tól Észak-Macedóniában - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter vasárnap. A Vesti.mk szkopjei hírportál szerint a tárcavezető közölte: a kormány új rendelete nem csupán a zárt helyiségekre vonatkozik, szabadtéri rendezvényeken és a vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben is csak azok tartózkodhatnak majd, akik a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagját megkapták már.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 584-gyel 725 245-re, Koszovóban 352-vel 109 662-re, Észak-Macedóniában 378-cal 157 627-re, Montenegróban 285-tel 103 443-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 110-zel 206 176-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 7135-re, Koszovóban eggyel 2273-ra, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5502-re és Bosznia-Hercegovinában is eggyel 9734-re növekedett. Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 1635 maradt.

A halálozásban újabb rekordot mértek Oroszországban

Miközben az új koronavírusos esetek száma immár harmadik hete csökkent Oroszországban, a halálozás újabb maximumot ért el a héten - közölte vasárnapi összesítésében a TASZSZ hírügynökség.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az előző heti 162 136-ról 1,9 százalékkal, 159 073-ra csökkent. Oroszországban a járvány kezdete óta 6 447 750 ezer igazolt esetet jegyeztek fel, ami az ország lakosságának mintegy 4,4 százaléka. A koronavírus reprodukciós rátája 1,01-ről 1-re csökkent, ami a helyzet stabilizálódásának jele lehet.

Az újonnan kimutatott fertőzések heti számának csökkenése ellenére az aktív esetek száma tovább növekszik és elérte az 527 362 főt, ami a legmagasabb szám január 22-e óta.

Növekedett a halálozások száma is; az országban immár több mint egy hónapja napi 700-800 között van az áldozatok száma. A héten az orosz operatív törzs 5529 halálesetről számolt be, ami egymást követően immár a hetedik heti rekord. A halálozási ráta 2,53-ról 2,56 százalékra emelkedett.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a vasárnapi hivatalos napi adatok szerint 22 886-tal nőtt. Az új esetek közül 2761-et a fővárosban, 1907-et Szentpéterváron, 1527-et pedig Moszkva megyében mutattak ki. Az új esetek 8,5 százaléka volt tünetmentes. A halálos áldozatok száma 787-tel 164 881-re, a felépülteké pedig 15 669-cel 5 755 507-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 169 millió, az elmúlt napon pedig 512 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 257 272 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tovább emelkedett a súlyos esetek száma Izraelben

Tovább emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 súlyos eseteinek és a lélegeztetőgépen lévők száma Izraelben - jelentette a helyi média hétfőn. Vasárnapra egy nap alatt 12-vel, 360-ra nőtt a Covid-19 súlyos tüneteit mutatók száma, miközben már 57 beteg lélegeztetőgép segítségére szorul, és 618-an kerültek kórházba a jelenleg 31 393 aktív vírushordozó közül. Már meghaladta a százat a koronavírusjárvány negyedik, fertőzőbb, delta hullámában elhunytak száma Izraelben.

A több mint százezer teszt elvégzésével 3 372 új fertőzöttet azonosítottak, s ezzel 3,87 százalékra emelkedett a fertőzöttek aránya a tesztelésnél.

"A védőoltások hatékonyak, de több időt kell adnunk, hogy hatni tudjanak. Erre az egymillió, eddig be nem oltott ember és a harmadik oltásukat felvevő 60 évesnél idősebb korosztálynál is ügyelni kell" - mondta hétfőn a izraeli parlament, a kneszet egyik bizottságában Saron Elroj Prájsz, az izraeli egészségügyi minisztérium közegészségügyi osztályának vezetője.

"Nem látunk 60 évnél fiatalabb oltottakat a kórházakban"- hangsúlyozta a szakember. "Csakis oltatlan 60 alattiak kerültek kórházba, de a 60 évnél idősebbek között vannak oltottak is" - tette hozzá a Walla hírportál szerint, és emlékeztetett rá, hogy a megfertőződött oltottak 80 százaléka senkinek sem adta tovább a vírust.

Alig több mint egy héttel a 60 év fölöttiek újraoltásának kezdete után már közel félmillió, 496 220 idősebb izraeli látogatta meg harmadszor is az oltópontokat, miközben a múlt héten naponta csak 3-4 ezren vették fel az első vagy a második dózist.

Egyre több a fertőzött város az egészségügyi minisztérium honlapja szerint. 28 település piros, vagyis erősen fertőzött, 70 város és falu narancssárga, vagyis közepesen, és 91 helység sárga, vagyis enyhén fertőzött. Az alig, vagy egyáltalán nem érintett helységek száma 91 -re csökkent.

Legolvasottabb cikkeink