• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hatékony a harmadik oltás az előzetes izraeli adatok szerint. Észak-Macedóniába szeptembertől csak oltási igazolással vagy negatív teszttel lehet belépni.

Az EU elfogadja Törökország, Észak-Macedónia és Ukrajna oltási igazolványait

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait, így ezeknek az országok az állampolgárai péntektől már beutazhatnak az unió területére - jelentette be a brüsszeli testület csütörtökön. A kölcsönösség értelmében e három állam is elfogadja az uniós oltási igazolványokat, így megkönnyítve az EU-ba irányuló és az EU-ból kiinduló biztonságos utazást.

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta: "miközben együtt küzdünk a járvány ellen, partnereink is szerves részét képezik a biztonságos közös nyitásnak. "Üdvözlöm Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Törökországot a digitális COVID tanúsítványrendszerünkben, és várom, hogy hamarosan több szomszédunk is csatlakozzon" - tette hozzá.

Az EU mostanáig csak négy vakcinatípust ismert el, a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson cégek oltóanyagait, azonban az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy más vakcinákat is elfogadnak.

Ukrajna vakcinaportfóliójában a négy unió által elismert, illetve a kínai Sinovac szerepel, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik oltóanyagot is.

Az EU már Svájccal már megkötötte kölcsönös elismerési megállapodást, és ugyanilyen rendszer kíván kidolgozni az Egyesült Államokkal is.

Csaknem nyolcszázezer dózis vakcinát kapott Ukrajna három országtól

Segélyszállítmányként csaknem nyolcszázezer dózis koronavírus elleni vakcinát kapott Ukrajna három országtól - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint Ukrajna 100 ezer dózis AstraZeneca-oltóanyagot kapott a görög kormánytól - hálából azért, mert ukrán tűzoltók segítettek a görögországi erdőtüzek megfékezésében -, valamint ugyanebből a fajta vakcinából 650 ezret adományozott Lengyelország, 46 ezret pedig Litvánia.

Az ukrán kormány közben könnyített a külföldiek beutazásának feltételein Ukrajnába: mostantól az is elegendő, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott vakcinák közül az első dózist megkapták, és erről igazolással rendelkeznek. Eddig teljes védettséget igazoló dokumentumot fogadtak el csak az ukrán hatóságok a határátlépéshez. Változatlanul beutazhatnak még külföldiek Ukrajnába negatív PCR- vagy gyorsteszttel is.

Az Európai Unió csütörtöki ukrán híradások szerint hivatalosan elismerte, hogy a Gyija elnevezésű alkalmazásban szereplő ukrán oltási igazolások megfelelnek az európai tanúsítványoknak, amelyekkel ezentúl az ukránok ismét szabadon utazhatnak az uniós országokba.

Az odesszai gyermektáborban, ahol járványgóc alakult ki, csütörtökre ötvenre emelkedett a fertőzött gyermekek száma, a felnőtt betegeké pedig tízre. Már nyolc gyermek került kórházba - számolt be az UNIAN hírügynökség az egészségügyi tárcára hivatkozva. Az UNIAN szerint 33 betegnél az ideiglenes vizsgálat a vírus különösen veszélyes delta variánsát mutatta ki, még ellenőrzik az eredményt egy kijevi laboratóriumban. A táborban, ahol a gyerekek nyaraltak, mintegy ötszázan voltak, mindannyiuk kapcsolatba kerülhetett a megbetegedettekkel.

Ukrajnában csütörtökre kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése: 1560-nal 2 270 226-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 113-mal több az előző napiénál. A halálos áldozatok száma 32-vel 53 368-ra emelkedett. Eddig 2 199 118-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 17 740-re nőtt, az elmúlt napban 630-cal. Kórházba 665 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 677 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 914 255-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 908 748-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 120 004 embert oltottak be az országban.

Észak-Macedóniába szeptembertől csak oltási igazolással vagy negatív teszttel lehet belépni

Szeptember elsejétől csak oltási igazolással, negatív PCR-teszttel vagy a koronavírus okozta betegségből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal léphetnek be Észak-Macedóniába a külföldiek és az észak-macedón állampolgárok - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál csütörtökön a kormány előző napi döntésére hivatkozva.

A nyár eleje óta Észak-Macedóniába a környező országok, illetve a saját állampolgárai korlátozás nélkül léphettek be, a romló járványmutatók miatt viszont a kormány korlátozásokat vezetett be. Azok az észak-macedón állampolgárok például, akik szeptember elseje után térnek haza külföldről, és nem rendelkeznek egyik kért dokumentummal sem, hétnapos otthoni karanténra kötelezhetők. Emellett akik csak átutaznának az országon, a szükséges dokumentumok nélkül is megtehetik, ám minderre csak öt órájuk lesz.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 1497-tel 736 313-ra, Koszovóban 2110-zel 120 536-ra, Észak-Macedóniában 1081-gyel 164 558-ra, Montenegróban 535-tel 107 576-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 420-szal 208 227-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hattal 7183-ra, Koszovóban néggyel 2293-ra, Észak-Macedóniában 15-tel 5588-ra, Montenegróban hattal 1657-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9752-re növekedett.

Hatékony a harmadik oltás az előzetes izraeli adatok szerint

Hatékony a harmadik oltás a koronavírus-fertőzés átadásának és a Covid-19 betegség súlyos formája kialakulásának megelőzésében az előzetes izraeli adatok szerint - jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja csütörtökön. A nemzetbiztonsági tanács adatai szerint az emlékeztető, harmadik oltással vakcinázottak magas szinten termelnek antitesteket a SARS-CoV-2 koronavírus delta változata ellen, és ez jelentősen javítja az oltottak védettségét.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint eddig 1 201 254 izraeli vette fel a harmadik oltást, a lakosság csaknem 13 százaléka. A 90 év felettiek 62,7 százalékát, a 80-90 évesek 68 százalékát, a 70-80 év közöttiek 72,2 százalékát, a 60-70 közöttiek 55,4 százalékát, az 50 és 60 év közöttiek 26,3 százalékát már harmadszor is beoltották az augusztus elején kezdődött új oltási kampányban.

A minisztérium szerint a mellékhatások enyhék és a korábbihoz hasonlóak, és az adatok alapján azt javasolják a harmadik oltásra jogosult 50 évnél idősebbeknek, hogy haladéktalanul látogassanak el a számos városban éjszaka is működő oltópontokra.

Az egészségügyi minisztérium szaktanácsadó testülete csütörtök este dönt a harmadik dózis korhatárának csökkentéséről, várhatóan 40 éves kortól lehet majd kérni az emlékeztető oltást.

A kórházba került be nem oltottak átlag életkora 55 év, az oltottaké viszont 75. "A magukat fiatalnak és egészségesnek tekintő, oltatlan 55 évesek, különösen ha egy kicsit túlsúlyosak, egy kicsit cukorbetegek és kissé magas vérnyomásuk, ha végül megfertőződnek és kórházba kerülnek, akkor gyakran nagy mértékben romlik a helyzetük, lélegeztetőgépre kerülnek, és életüket veszthetik" - mondta Tal Bros orvos-szakértő.

"105 koronavírusos halálesetből 103 ember nem oltatta be magát. Ebben a kérdésben nincs helye ellenvéleménynek, nem fogadom el a másféle vélekedést" - mondta szerda esti sajtótájékoztatóján Naftali Bennett miniszterelnök, és ismét oltakozásra szólította fel az izraelieket a hatalmas anyagi áldozatokat követelő országos zárlat elkerülése érdekében.

December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 871 532-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 63,14 százaléka, azonban nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

Mintegy 150 ezer teszt elvégzésével szerdán 7856 új fertőzöttet azonosítottak, 5,5 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 62 163 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 994-en vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 603-ra emelkedett, és már 106-an szorulnak lélegeztetőgépre. A pandémia kialakulása óta 966 757 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6726-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink