• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.30 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Brüsszelből hétfőtől más régiókba szállíthatják át a fertőzötteket. Még egy hétig szabad az út Szlovéniába. Szicíliában szigorítják a járványintézkedéseket.

Ukrajna csaknem 200 ezer újabb Pfizer-vakcinát kapott
Ukrajna újabb 188 370 dózis, Comirnaty néven gyártott koronavírus elleni vakcinát kapott a Pfizer/BioNTech vállalattól - hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.

A közlemény szerint az oltóanyagot az amerikai kormány a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül biztosította, a szállítást az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szervezte, a tárolást és a logisztikát pedig az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) végzi.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ukrán kormány fel kívánja bontani a Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalattal kötött szerződését, amelyben 1,5 millió Covishield néven forgalomba hozott AstraZeneca-oltóanyag és 10 millió Novavax-vakcina szállításában állapodtak meg. A tárcavezető a döntést azzal indokolta, hogy a Novavaxot mostanáig egy országban sem jegyezték be, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem ismerte el. Covishield vakcinából kétmillió dózisra kötött Kijev szerződést, eddig az indiai vállalat félmilliót már leszállított, utána viszont különböző okok miatt nem tudta biztosítani a szállítást. A miniszter biztosított ugyanakkor afelől, hogy lesz elég vakcina mindenkinek, aki be akarja oltatni magát az országban.

A gazdasági minisztérium hivatalos honlapján megerősítette: a munkaadóknak Ukrajnában nincs jogalapjuk arra, hogy rákényszerítsék munkavállalóikat a koronavírus elleni oltás felvételére, nem bocsáthatják el őket állásukból, és más formában sem büntethetik őket ezért.

Ukrajnában a korábbi napokhoz képest hétfőre jelentősen visszaesett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Számuk 749-cel 2 284 940-re emelkedett, ami 1157-tel kevesebb a megelőző napiénál, ugyanakkor a visszaesés oka lehet az is, hogy hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 18-cal 53 738-ra nőtt. Eddig 2 206 683-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 440-nel 24 519-re emelkedett. Kórházba 583 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 308 727-en kapták meg valamely védőoltás első, 3 622 915-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 41 477 embert oltottak be az országban.

Romániában ezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma
Romániában ezer fölé emelkedett szombaton a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1015 új fertőzéses esetet regisztráltak.

A szombati adat hetven százalékkal nagyobb az elmúlt két hét napi átlagánál (698). Legutóbb május 17-én, a betegség harmadik hullámának a leszálló ágában rögzítettek egy nap alatt ezernél több új fertőzést. A mostani adatokból azonban azt lehet leszűrni, hogy negyedik hullám felívelő ágában van a járvány. Míg augusztus első hetében 1730 új esetet regisztráltak, a másodikban már 2512-őt, a harmadikban pedig 4025-öt. A negyedik hét még be sem fejeződött, máris 4960 új esetet diagnosztizáltak.

Hasonló ütemben növekszik a kórházba beutalt koronavírusos betegek, az intenzív osztályokon kezelt súlyos esetek és a kórnak tulajdonított elhalálozások száma is. Az elmúlt 24 órában 19-en vesztették életüket a járvány következtében, míg az elmúlt két hétben átlagosan napi tizenegy ember életét követelte a koronavírus-fertőzés.

A romániai kórházakban jelenleg 1815 beteget ápolnak, közülük 243-at intenzív osztályon. További 6190 fertőzött otthon, 1849 pedig intézményi elkülönítésben várja gyógyulását.

Ioana Mihaila egyészségügyi miniszter szombaton kijelentette: ha tovább nő az esetszám, a hatóságok arra kényszerülnek, hogy megelőző és korlátozó intézkedéseket vezessenek be. Hozzátette: fel szeretnék gyorsítani az oltási kampányt, hogy minél többen szerezzenek védettséget. Azt is megjegyezte, hogy a két hét múlva kezdődő tanévben nem szeretnének abba a helyzetbe jutni, hogy be kelljen zárni az iskolákat.

Túlterheltség miatt Brüsszelből hétfőtől más régiókba szállíthatják át a fertőzötteket
Az intenzív osztályok telítettsége miatt a brüsszeli kórházak hétfőtől más régiók egészségügyi intézményeibe szállíthatják át a koronavírussal fertőzött betegeket; a vírus okozta szövődményekben elhunytak száma meredeken, 83 százalékkal emelkedett - közölte a belga sajtó vasárnap.

A beszámolók szerint Philippe Peetrons, az Iris-Sud kórházcsoport illetékes igazgatója arról tájékoztatott, hogy a belga fővároshoz tartozó régió kórházainak intenzív osztályain fekvő betegek legalább fele koronavírus-fertőzés miatt került az intézményekbe.

Elmondta: a betegek más régiók közötti elosztását az intenzív osztályok telítettsége mellett az is indokolja, hogy "különböző okok miatt nincs elegendő személyzet" a betegek ellátására. Belgium többi tartományában jobb az ellátottsági helyzet, a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint körülbelül 80 olyan kórház van még az országban, ahol alig vannak betegek az intenzív osztályokon - közölte.

A legutóbbi adatok szerint Brüsszelben 100 ezer lakosra 518 új fertőzéses eset jut. Az ország déli, francia nyelvű régiója, Vallónia piros, az északi, flamand nyelvű régió, Flandria narancssárga besorolású maradt - tették hozzá. A belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedése az elmúlt hét nap viszonylatában kettő százalékos növekedést mutat. Az elmúlt hétnapos periódusban 1971-re emelkedett az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma.

Naponta átlagosan több mint 58 embert szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, arányuk stabil maradt az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 597 beteget ápolnak belga kórházakban, kettő százalékkal többet, mint egy hete. Köztük 182-en részesülnek intenzív ellátásban, arányuk egy hét alatt szintén kettő százalékkal emelkedett. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 83 százalékkal többen, naponta átlagosan hatan haltak meg.

A járvány megjelenése óta 25 360 haláleset köthető az új típusú koronavírushoz és 1 millió 177 ezer 909-en fertőződtek meg Belgiumban.

Továbbra sem kell védettségi igazolvány a Szlovénián átutazó külföldieknek
A szlovén kormány újabb egy héttel elhalasztotta azt a rendeletét, amely szerint védettségi igazolást kell felmutatniuk a határon azoknak a külföldi állampolgároknak, akik átutaznak az országon - írta vasárnap a helyi sajtó. Így hétfő helyett az új jogszabály majd csak szeptember 6-án lép életbe.

További határátlépési könnyítésekről is döntött a kabinet. A szomszédos országokban a határmentén élő diákoknak sem lesz szükségük védettségi igazolásra, ha Szlovéniában járnak iskolába, és két órán belül elhagyják az országot.

Ljubljana ugyanakkor újabb tevékenységet kötött védettségi igazoláshoz. Tizenöt év felett csak azok sportolhatnak, járhatnak edzésekre, akik be vannak oltva, átestek a fertőzésen vagy negatív tesztet tudnak felmutatni.

A kormány hétfőn dönt az új ütemterv feltételeiről is, amelyben színkódos rendszer alapján határozzák meg, milyen korlátozásokat vezetnek be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén az országban. Az őszi járványhullám mércéje az egészségügyi rendszer leterheltsége lesz.

Vasárnapra 273 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 129-en vannak kórházban, 23-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 986 631-en kaptak védőoltást, közülük 899 943-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 377 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladja a 373 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8325-re emelkedett. Kórházban 391 beteget ápolnak, 51-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 718 925-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42, a felnőtt lakosság 50 százaléka -, közülük 1 606 701-en már a második adagot is.

Ezer fölé emelkedett az intenzív ápolásra szoruló fertőzöttek száma Németországban
Több mint két hónap után először ismét meghaladja az ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma a németországi kórházak intenzív osztályain egy vasárnap közölt kimutatás szerint.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a nyilvántartásukban szereplő 1257 kórházban 1008 fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályokon, 34-gyel többet a szombatinál. A betegek 48 százaléka - 485 paciens - szorul lélegeztetésre. Számuk egy nap alatt héttel emelkedett.

Az intenzív ápolásra szoruló SARS-CoV-2-fertőzöttek száma legutóbb június 18-án volt ezer felett. Akkor 1011 betegről kellett gondoskodni. Számuk július közepéig folyamatosan csökkent, majd a vírus delta nevű változatának szétterjedése révén elindult negyedik járványhullámmal ismét emelkedésnek indult.

Az intenzív osztályokra nehezedő teher egyelőre messze elmarad a tavaly év végén, a második hullám legnehezebb szakaszában regisztrált csúcstól, amikor 5762 beteg szorult intenzív ellátásra. Az utóbbi hetek adatai szerint a súlyos lefolyású fertőzés elsősorban a SARS-Cov-2 okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltástól elzárkózókat fenyegeti.

A szövetségi kormány legutóbbi, pénteki összesítése szerint az oltási kampány 247 napja alatt 101,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 64,9 százaléka - 53 965 720 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 60,1 százaléka - 50 002 224 ember - rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 8416 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem 20 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 7150-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 932 547 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 12 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 130-ra emelkedett.

A cseh kormány már nem számol az üzletek bezárásával
A cseh kormány már nem számol azzal, hogy az ősszel szükség lenne az üzletek és a szolgáltatások olyan korlátozására, mint ahogy az a koronavírus-járvány előző hullámaiban történt.

"Az üzletek és a szolgáltatások bezárásával a Covid-19 járvány alakulásának a legkockázatosabb forgatókönyve sem számol" - jelentette ki Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter vasárnap a Prima News kereskedelmi hírtelevízió vitaműsorában.

A miniszter szerint a szakértők úgy vélik: bár az ősszel várhatóan romlani fog a járványhelyzet, már nem lesz olyan súlyos, mint korábban. A prognózisok a cseh lakosság átoltottságának növekedésén alapulnak.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 5,7 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 250 ezren pedig az első adagot. Jelenleg naponta mintegy 30-35 ezer adagot adnak be, s ma már nem szükséges semmiféle regisztráció. A nagy oltóközpontok megszűntek, helyettük sok kisebb működik, és oltanak a háziorvosok is.

Az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének (ÚZIS) legkockázatosabb forgatókönyve szerint szeptember közepén mintegy 500-ra nőhet a Covid-19 betegséggel kezelt személyek száma a cseh kórházakban, közülük legfeljebb száznak lehet szüksége intenzív terápiára.

Jelenleg az új napi fertőzések száma 150-200 között mozog, kórházban csak néhány tucat ember van. Csehországban már több hete nincsen haláleset. Ennek ellenére továbbra is kötelező az arcmaszk használata a zárt termekben, a tömegközlekedésben, tömegrendezvényeken. Vojtech úgy vélte, hogy ezek az óvintézkedések még fennmaradnak, s szükség esetén korlátozni fogják a tömegrendezvényeken való részvételt is.

A tárcavezető megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a cseh kormány várhatóan hétfőn dönt arról, hogy a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rövidesen, valószínűleg szeptember közepétől kezdve megkapják a harmadik oltást is.

Szicíliában szigorítják a járványintézkedéseket
Szicíliában augusztus 30-tól újra bevezetik a nyár elején feloldott szigorításokat, miután a delta variáns terjedésével megteltek betegekkel a kórházak - jelentette vasárnap az olasz sajtó.

Szicília teljes területén hétfőtől kötelező a maszk viselése hatéves kortól. A védőeszközt nemcsak belső térben, hanem a szabadban, tehát az utcákon is viselni kell. A vendéglátóhelyeken egy asztalnál csak négyen ülhetnek, a stadionokban, színházakban, koncerttermekben ismét 25 százalékra korlátozzák a jelenlévők számát.

Szigorítást korábban már ötvenöt szicíliai városban bevezettek, de az egészségügyi minisztérium mostani rendelete értelmében az ötmilliós dél-olaszországi sziget egésze - egyedüli régióként - visszalép az úgynevezett sárga színű övezetbe, mely a szigorítások legalacsonyabb fokozatát jelenti. A járványintézkedések egyelőre két hétig érvényesek.

Az intézkedést a kórházak telítettsége tette szükségessé: az osztályokon a Covid 19 betegek aránya jóval meghaladta a veszélyességi küszöbnek tartott 15 százalékot. A lélegeztetőgépre kapcsolt betegek aránya pedig túllépte az alsó határnak tartott tízszázalékos arányt, ami miatt a szicíliai egészségügy egyre nehezebben tudja ellátni a pácienseket. Ha a járványadatok nem javulnak, a következő hetekben a narancssárga, vagyis közepes fokozatú térségnek nyilváníthatják a szigetet. A betegek nyolcvan százaléka nem kapta meg még az első védőoltást sem - nyilatkozta Ruggero Razza tartományi egészségügyi tanácsos.

Hetek óta Szicíliában mérik a legmagasabb napi esetszámot az országban. A lakosság átoltottsága csak nemrég lépte túl az ötven százalékot, miközben nyáron több mint egymillió turista érkezett, olaszok és külföldiek egyaránt. Az idegenforgalom július elsejei megnyitása napján 53 új beteget regisztráltak, és senki nem halt meg, szombaton az újonnan azonosított fertőzöttek száma ezernél is magasabb volt és a halottak napi száma megközelítette a tízet.

A milánói repülőtereken hétfőtől ingyenes tesztelést vezetnek be a Szicíliából visszatérők ellenőrzésére.

Minden 12 évesnél idősebb izraeli kérheti a harmadik oltást
Minden 12 évesnél idősebb izraeli kérheti a harmadik oltást, ha a második felvétele óta legalább öt hónap telt el - jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója bejelentette, hogy a tapasztalatok alapján a vakcinák hatékonysága fél év után csökken, és a védelem fenntartása érdekében megerősítő oltásra van szükség.

Október elsejétől nem lesz érvényes az oltási igazolványa azoknak, akik hat hónapnál régebben oltatták be magukat másodszor, és ha továbbra is látogatni szeretnék a csak oltottak számára nyitott helyeket, akkor ismét fel kell keresniük az oltóhelyeket vagy friss negatív tesztet kell felmutatniuk.

Az izraeli egészségügyi minisztérium illetékesei a harmadik oltás felvételére biztatják a régebben oltottakat, és ennek érdekében szeptember 3-tól mentesülnek külföldről visszatérésük után a kötelező karantén alól például a harmadik oltással védettek és a gyógyultak.

A központi döntések után az egészségbiztosító pénztárak megnyitották minden 12 évnél idősebb izraeli számára az időpontok foglalásának lehetőségét a harmadik oltásra.

Saron Elroj-Prájsz, a minisztérium közegészségügyi osztályának vezetője elmondta, hogy a harmadik oltás megtízszerezi a védettséget a koronavírussal szemben, és a Klalit nevű egészségbiztosító kutatóintézetében kevesebb mellékhatást figyeltek meg utána, mint az első és a második dózis után.

A szombati munkaszüneti napon az elvégzett több mint 100 ezer teszttel 7071 új fertőzöttet azonosítottak Izraelben, 7,09 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 80 579 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1175-en vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 726, és már 149-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Az augusztus elején kezdődött újabb, harmadik adaggal oltó kampányban 1 962 253 izraeli látogatott el harmadszor is egy oltópontra, ami az ország lakosságának 21,1 százaléka.

Legolvasottabb cikkeink