• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.27 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Romániában tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt betegek száma. A Nemzeti Gárda tagjaival pótolná a be nem oltott kórházi dolgozókat Nem York.

A szerbiai egyetemeken távoktatással kezdődik a tanév
A szerbiai egyetemeken a napokban kezdődik meg a tanév, a kedvezőtlen járványmutatók, illetve az ajánlások miatt viszont a hallgatóknak kizárólag a gyakorlati oktatáson kell személyesen megjelenniük, az előadásokat otthonról, az interneten keresztül követhetik - közölte a szerbiai közszolgálati televízió hétfőn.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 5389-cel 912 482-re, Koszovóban 77-tel 159 870-re, Észak-Macedóniában 336-tal 189 907-re, Montenegróban 363-mal 129 648-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 451-gyel 231 032-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 43-mal 8051-re, Koszovóban öttel 2936-ra, Észak-Macedóniában 17-tel 6583-ra, Montenegróban hárommal 1895-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 24-gyel 10 370-re növekedett.

A legkedvezőbb járványügyi adatokat a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján regisztrálták
Ukrajna öt megyéjének járványmutatói két napja átlépték a szigorúbb korlátozó intézkedéseket feltételező határértéket, miközben több napja a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján regisztrálják a legkevesebb beteget.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 3007-tel 2 395 404-re nőtt a koronavírus-járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 94-gyel 55 720-ra nőtt. Az új fertőzöttek közül 286 gyerek, 32-en pedig egészségügyi dolgozók.

Az igazolt aktív betegek csaknem fele - 1478 - kórházi kezelésre szorul. Eddig 2 245 144-en gyógyultak meg, közülük az előző nap 952-en.

A legtöbb új fertőzöttet Dnyipropetrovszk (371), Csernyivci (282), Lviv (241), Harkiv (233) és Ternopil (180) megyéből jelentették. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a kelet-ukrajnai, közel másfél millió lakosú Harkiv koronavírusos betegeket ellátó kórházai kilencven százalékban telítettek.

A legkedvezőbb járványügyi adatokat a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján regisztrálták, ahol a százezer lakosra jutó esetszám tizennyolc, szemben az úgynevezett zöld zónában maximálisan megengedett hetvenöttel.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint öt megye - Dnyipropetrovszk, Doneck, Kirovohrád, Ternopil és Cserkaszi - járványügyi mutatói két napja meghaladják a narancssárga, súlyosabb korlátozó intézkedéseket jelentő határértéket. Ezekben a megyékben magas a kórházi kezelésre szoruló betegek aránya.

Ukrajna többi megyéjében továbbra is a mérsékeltebb szigorú, sárga besorolásra vonatkozó korlátozó intézkedések vannak érvényben: kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, félházzal működhetnek a színházak és a mozik, továbbá az óvodák és az elemi osztályok kivételével távoktatásra tértek át ott, ahol a beoltott pedagógusok aránya nem éri el a nyolcvan százalékot.

A Nemzeti Gárda tagjaival pótolná a be nem oltott kórházi dolgozókat Nem York
A Nemzeti Gárda egészségügyi végzettséggel rendelkező tagjaival, valamint más államokból származó egészségügyi szakemberekkel és nyugdíjas ápolókkal pótolná a be nem oltott kórházi dolgozókat Kathy Hochul, Nem York-i kormányzó - jelentette vasárnap az amerikai sajtó.

Hétfőn lejár az a New York állam által megszabott határidő, amely után elbocsáthatják munkahelyükről azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást. A hivatalos adatok szerint az állam 450 000 kórházi dolgozójának 84 százaléka felvette a Covid-19 elleni oltást és ugyanez igaz a 145 000 idősotthonokban dolgozó egészségügyi személyzet 83 százalékára is. A számítások szerint azonban akár 94 ezer munkavállalót is elbocsáthatnak, amely súlyos hiányt okozhat a New York-i intézményekben.

Hochul szombati közleményében felvázolt egy tervet, amely lehetővé tenné számára, hogy szükségállapotot hirdessen ki, és többek között más államokból, esetleg más országokból származó szakemberekkel pótolja a kieső kórházi személyzetet. "Még mindig harcban állunk a Coviddal, hogy megvédjük szeretteinket. Elismerésem mindazoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik beoltatták magukat és arra buzdítok minden olyan egészségügyi dolgozót, akik nem vették fel az oltást, hogy ezt most tegyék meg, hogy továbbra is biztosítani tudjuk az ellátást." - fogalmazott a kormányzó.

Hochul irodája azt is közölte, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akiket elbocsátanak az oltás felvételének megtagadása miatt, nem jogosultak munkanélküliségi biztosításra, amennyiben nincs egészségügyi mentességük. Sokan, akik megtagadták a vakcina felvételét, azzal érveltek, hogy a kötelező oltás sérti személyes szabadságukat. Szakemberek szerint egyelőre nem világos, hogy az állami törekvés hogyan érinti majd azokat a munkavállalókat, akik vallási okokra hivatkozva utasították el a koronavírus elleni vakcina felvételét.

A hétfői határidő vonatkozott volna a New York-i iskolák tanáraira és személyzetére is, azonban az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága néhány nappal a hatálybalépése előtt ideiglenesen letiltotta az intézkedést és a jövő hétre tárgyalást rendelt el az ügyben. Amennyiben - a gyorsított eljárásban tárgyalt ügyben - az a döntés születik, hogy érvényben hagyják a jogszabályt, azok az iskolai alkalmazottak, akik nem kaptak legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, nem léphetnek be az iskola épületébe, valamint egy évre fizetés nélküli szabadságra helyezik őket, de megtarthatják egészségbiztosításukat.

Romániában tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt betegek száma
Romániában vasárnapra tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által közölt legfrissebb adatokból.

A kórházban ápoltak közül 1220-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Emellett közel ötvenezer személy lakhelyi, további több mint kilencezer pedig intézményi elkülönítésben várja gyógyulását.

Az elmúlt négy nap hétezer fölötti napi esetszáma után vasárnapra enyhén mérséklődött, 6333-ra csökkent a diagnosztizált új fertőzések száma. A hétvégi visszaesés azonban megszokottnak számít Romániában, és a szakemberek szerint a kevesebb elvégzett koronavírus-teszttel áll összefüggésben.

A járvány terjedésének a sebességét jelzi, hogy a hét során 49 213 új esetet jegyeztek, 63 százalékkal többet, mint a korábbi héten. Szeptember első hetében a heti esetszám még alig haladta meg a tízezret.

Az elmúlt 24 órában 111 személy halálát okozta a fertőzés, a szám mintegy 22 százalékkal magasabb, mint az elmúlt két hét napi átlaga.

Legutóbb éppen négy hónappal ezelőtt kezeltek tízezernél több koronavírusos beteget a romániai kórházakban, akkor azonban a lecsengőben volt a járvány harmadik hulláma. A járvány kezdete óta április elején, a harmadik hullám csúcsán nehezedett a legnagyobb nyomás romániai egészségügyi rendszerre, amikor rövid időre 14 ezer fölé emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma.

Az aggasztó adatok nyomán enyhén éledni látszik az oltási hajlandóság is Romániában. Míg heteken át tízezer alatt volt a napi beoltottak száma, pénteken húszezernél több, szombaton pedig 17 ezernél több személyt oltottak be.

Virgil Musta a Temesvári Victor Babes Kórház fertőző osztályának a vezetője önkéntes elszigetelődésre, a zsúfolt helyek kerülésére, a személyes érintkezések csökkentésére szólította fel az embereket a Digi24 hírtelevízióban. Az orvos örömét fejezte ki az oltási hajlandóság növekedése miatt, de megjegyezte: a kampány megkésett, a járvány mostani terjedését csak kis mértékben tudja mérsékelni, hiszen a most oltakozók szervezetében csak hetek múltán alakul ki a védettség.

Koszovóban beoltották a tanárok nyolcvan százalékát, kezdődhet a tanév
Miután az oktatásban dolgozók nyolcvan százalékát beoltották a koronavírus ellen, hétfőn megkezdődhet a tanév Koszovóban - közölte döntését a pristinai kormány vasárnap.

Korábban a rossz járványmutatók miatt halasztották el a tanév kezdetét szeptember elejéről a hónap végére, és az ország vezetése közölte, amennyiben meglesz a kellő arányú beoltott tanár, szeptember 27-én jelenléti oktatással kezdődhet meg a tanév.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 6192-vel 907 123-mal, Koszovóban 88-cal 159 793-ra, Észak-Macedóniában 392-vel 189 571-re, Montenegróban 489-cel 129 285-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 804-gyel 230 581-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 42-vel 8008-ra, Koszovóban nyolccal 2931-re, Észak-Macedóniában hússzal 6566-ra, Montenegróban nyolccal 1892-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 19-cel 10 346-ra növekedett.

Megduplázzák a szegény országoknak küldött vakcinaadományt a franciák
Franciaország megduplázza a szegény országoknak adott oltóanyagadagok számát. A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag, koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek. Emmanuel Macron erről a Global Citizen nevű jótékonysági szervezet párizsi koncertjén sugárzott videóklipben beszélt.

Igazságtalanság, hogy más kontinenseken nyilvánvalóan le vannak maradva a védőoltások beadásával – mondta a politikus, aki nem tagadta a saját felelősségét sem a kialakult helyzetért. Hozzátette: Afrikában a lakosság alig 3 százaléka van beoltva, „gyorsabban és erősebben kell haladnunk”.

Franciaország a korábban felajánlott 60 millióról 120 millió adagra fogja emelni az adományozott vakcinák mennyiségét. Többet szállítanak, mint amennyit eddig az országban előállítottak.

Legolvasottabb cikkeink