• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.18 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Oroszországban először lépte át a 34 ezret az új fertőzöttek száma. Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 év fölötti kiskorúak beoltását...

Romániában lassul, de még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma
Romániában több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra - nyilatkozta hétfőn a sajtónak Lucian Bode belügyminiszter, aki kritikusnak tartotta a romániai egészségügyi helyzetet.

A miniszter elmondta: a kórházakban várakozó betegek közül mintegy háromszáznak intenzív terápiás ágyra lenne szüksége. Korábban a sajtó bemutatta: a kórházak előtt sorban állnak a mentők arra várva, hogy otthagyhassák a beszállított pácienseket, az osztályokon pedig sok esetben csak egy szék jut a súlyos állapotban levő koronavírusos betegeknek.

A miniszter megismételte: a mintegy 19,5 milliós Romániában naponta átlagosan 15 ezer ember fertőződik meg koronavírussal és átlagosan háromszázan halnak meg a kór következtében.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfői közlése szerint Magyarország felajánlása nyomán eddig harminc beteget szállítottak át a szegedi és a debreceni egyetemi klinikára. Közülük egy Debrecenbe szállított 63 éves bukaresti nő és egy Szegedre szállított 64 éves temesvári nő életét a magyarországi orvosoknak sem sikerült megmenteniük.

A Magyarországra szállított betegekre Lucian Boda is kitért, ő 26 átszállított betegről tett említést. Elmondta: közülük 17-en kritikus állapotban voltak, amikor átvitték őket a határon.

A miniszter a román állam szigorú fellépését helyezte kilátásba azok ellen, akik hamis oltási vagy tesztelési igazolásokat állítanak ki vagy vásárolnak. Kijelentette: a hatóságok eddig 362 bűnügyben nyomoznak és 850 személyt vizsgálnak hamis egészségügyi iratok miatt.

"Azt üzenem mindazoknak, akik hamis dokumentumok beszerzését segítik elő vagy akik használják ezeket a hamis iratokat, hogy mindannyian börtönbe kerülnek" - jelentette ki a miniszter. Meggyőződését fejezte ki, hogy csökkenni fog a hamis oltási és tesztelési bizonylatok iránti igény, amikor a bíróságok kimondják az első ítéleteket az ilyen ügyekben.

Az elmúlt 24 órában - mint a hétfői napokon általában - az átlagosnál kevesebb (10 141) új koronavírusos fertőzést és a kórnak tulajdonított halálesetet (261) diagnosztizáltak. A kórházakra nehezedő nyomás azonban tovább nőtt. A hétfői már a 11. egymást követő nap, amikor megdől a kórházban és az intenzív terápián ápolt Covid-betegek rekordja. A romániai kórházakban jelenleg 19 745 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1764-et intenzív terápiás osztályon.

Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 év fölötti kiskorúak beoltását
Hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását Ukrajnában, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette - közölte vasárnap Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója egy tévéműsorban. A tisztségviselő azt nem tudta megmondani, hogy mikortól indulhat el ennek a korosztálynak az oltása.

Az országban még tovább emelkedik a koronavírusos betegek napi esetszáma, a járvány mostani hullámának tetőzését az egészségügy tárca október végére, november elejére prognosztizálja - mondta Ihor Kuzin országos tisztifőorvos hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő - aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese - kijelentette, hogy még csak a hullám elején tartanak az országban.

Szavai szerint az új megbetegedések száma a régiók többségében meghaladja a megengedett mértéket, ezért nem zárta ki, hogy a közeljövőben újabb megyék kerülnek a vörös, azaz a legszigorúbb járványhelyzeti besorolásba. Hétfőtől öt megye - Herszon, Donyeck, Odessza, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja - van ebben a kategóriában. A mutatók alapján Luhanszk, Szumi és Zsitomir megyék kerülhetnek hamarosan át a legszigorúbb besorolásba. Már csak hat megye - köztük Kárpátalja - van a jelenlegi legenyhébb, sárga besorolásban, a főváros, Kijev átkerült az eggyel nagyobb kockázatot jelző narancs kategóriába, amelyben még 13 megye van.

Kuzin kijelentette, hogy az öt megye vörös kategóriába sorolása elsősorban a lakosoknak a védőoltás felvételéhez való "komolytalan hozzáállása" miatt vált szükségessé. "Most minden állampolgár választhat: vagy felveszi az oltást, vagy továbbra is a szigorú járványszabályok rendszerében él" - hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy mindenkinek be kell tartania Ukrajnában a kötelező maszkviselést a zárt nyilvános helyeken, az oltottaknak és a Covid-betegségből felépülteknek is.

Ukrajnában a vörös kategóriába sorolt régiókban a szabályok szerint a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Ukrajnában hétfőre 9 524-gyel 2 644 694-re nőtt az azonosított új fertőzöttek száma, az elhunytaké 177-tel 60 810-re, az aktív betegeké pedig csaknem hatezerrel 254 466-ra.

Oroszországban először lépte át a 34 ezret az új fertőzöttek száma
Oroszországban vasárnap a járvány kezdete óta első alkalommal lépte át a 34 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma.

Az operatív törzs által közölt hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 34 303-mal 7 992 687-re emelkedett. Ezzel az új esetszámok terén egymást követően negyedszer dőlt meg a csúcs.

A napi növekmény 0,43 százalék, az új esetek 8,5 százaléka volt tünetmentes.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 997-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma 223 312-re emelkedett. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék.

A felépültek száma 18 717-tel 700 624-re nőtt. Az országban 768 751 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 200,6 millió, az elmúlt napon pedig 659 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 674 646 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Covid-19 elleni vakcina első komponensét 51 018 767-en, mindkettőt pedig 47 558 639-en kapták meg. Ezzel a kollektív immunitás aránya 45 százalékos.

Legolvasottabb cikkeink