• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.10.21 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Putyin jóváhagyta az egyhetes munkaszünet bevezetését Oroszországban. Távolinak látszik még a negyedik hullám tetőzése Romániában...

Horvátországban egyelőre nem szigorítják a korlátozásokat
Horvátországban a nemzeti válságstáb az elmúlt egy hétben nem szigorított a járványügyi intézkedéseken, a jelenleg is érvényben lévő korlátozások október 31-ig lesznek érvényben, annak ellenére, hogy ismét növekedett a fertőzések száma.

Hat hónapos csúcsot döntött az elmúlt két nap alatt az új koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban - derült ki a kormány csütörtöki jelentésből.

Az elmúlt 24 órában 3053 új fertőzést azonosítottak az országban, szerdára 3162-öt, április közepe óta a legtöbbet. A vírus okozta Covid-19 betegségben 17-en haltak meg. Kórházban 939 beteget ápolnak, közülük 131-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 877 622-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 763 617-en már a második adagot is felvették.

Andrej Plenkovic miniszterelnök a kormányülés sajtó számára nyilvános részében elmondta: a járvány kezdete óta Horvátországban a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma néhány napon belül eléri a kilencezret.

Az október eleje óta kórházban kezeltek 74, a lélegeztetőgépre került betegek 80 százaléka nem volt beoltva - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: ezek nagyon világos és meggyőző adatok. Ismételten az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 1845 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt hét beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 421-an vannak kórházban, 120-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 180 888-an kaptak védőoltást, közülük 1 106 164-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 52 százaléka.

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának javaslatára a kabinet abban az esetben szigoríthat a jelenlegi járványügyi szabályozásokon, ha az intenzív osztályon kezelt betegek száma eléri a 150-et, azaz kihasználják a kapacitásaik kétharmadát.

 

Ukrajnában csak oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel lehet a megyék között utazni
Ukrajnában csütörtökön életbe lépett az a korlátozás, amely szerint a megyék közötti közösségi közlekedést csak azok vehetik igénybe, akik oltási igazolással vagy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Az új szabályozás kiterjed a légi, vasúti és a buszközlekedésre, de csak a régiók között, azaz a megyéken és a településeken belül a közösségi közlekedési eszközökön a fenti dokumentumok nélkül is lehet utazni. Több vasútállomáson oltópontokat és gyorsteszteket használó szűrőpontokat hoztak létre.

Denisz Smihal miniszterelnök a kormány szerdai ülésén megerősítette, hogy egyelőre nem terveznek országos zárlatot bevezetni. Eközben viszont egy újabb megye, az északkeleti országrészben lévő Szumi kerül át október 23-tól a legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba, így már hat régió lesz ebben a kategóriában.

Ukrajnában csütörtökre 22 415-tel 2 701 600-ra nőtt az azonosított új fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 546-tal 62 389-re. Mindkét növekmény az eddigi legmagasabb a járvány tavaly márciusi kitörése óta. Az aktív betegek száma csaknem 14 ezerrel 286 376-ra emelkedett. Az elmúlt napban 4892 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 743 615-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 629 937-en még csak az oltás első adagját vették fel. Szerdán 251 254 embert oltottak be az országban, ami új rekordnak számít.

A cseh kormány szigorította a járvány elleni óvintézkedéseket
Megszigorította a járvány elleni óvintézkedéseket a cseh kormány. Hétfővel kezdődően újra kötelező lesz a FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése minden zárt helyen, beleértve a munkahelyeket is. Ez érvényes a tömegrendezvényekre is, függetlenül a résztvevők számától. November elsejétől pedig csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva, illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a Covid-19 betegségen, és megfelelő ellenanyagokkal rendelkeznek. Ezt a vendéglők személyzete fogja ellenőrizni - olvasható a szerda esti rendkívüli kormányülés után kiadott közleményben. Jelenleg a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökben és üzletekben kötelező.

Újdonság, hogy november elsejétől megszűnnek az ingyenes tesztek a lakosság számára. Eddig minden cseh állampolgár havonta 4 antigéntesztet és két PCR-tesztet végeztethetett el ingyenesen. Novembertől az ingyenes tesztre csak a 18 éven aluliak, a beoltott személyek, illetve azok lesznek jogosultak, akik valamely ok miatt nem oltathatják be magukat.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint Csehországban az utóbbi időben rendkívüli módon megromlott a koronavírus-járványhelyzet, ezért az egészségügyi minisztériumnak erre már reagálnia kell. Míg a korábbi hetekben a "realista forgatókönyv" szerint alakult a koronavírus-járvány, most már a "legkockázatosabb forgatókönyv" lépett életbe - mutatott rá a tárcavezető.

Az egészségügyi tárca kimutatása szerint szerdán 3276 új fertőzést mutattak ki a szűrések, ami több mint a duplája az egy héttel ezelőtti adatnak. Legutóbb április 20-án volt ilyen magas a napi új fertőzések száma. Kórházi kezelésre jelenleg 726 személy szorul, ami kétharmaddal több, mint egy hete, és május közepe óta a legmagasabb szám. Súlyos állapotban mintegy száz beteg van. Az utóbbi hét napban több mint félszázan haltak meg a Covid-19 szövődményeiben, míg egész szeptemberben az elhunytak száma 41 volt.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 6,04 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 102 872-en pedig az első dózist. A járvány tavaly márciusi megjelenése óta összesen 30 587 személy halt meg a Covid-19 szövődményeiben.

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés
Romániában kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be - jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő, miután megbeszélést tartott a koronavírus-járvány elleni védekezésben illetékes hatóságok vezetőivel.

Az elemi iskolák alsó tagozatán jövő héten amúgy is vakáció lenne, ezt azonban most a teljes közoktatásra kiterjesztik, és kéthetesre bővítik. Az államfő egyelőre nem részletezte, hogyan változik a tanév szerkezete, de a román média azt valószínűsíti, hogy a járványügyi kényszervakációk miatt rövidebb lesz a nyári szünet.

A korlátozások részleteit kormányhatározatban pontosítják a hét folyamán. Iohannis példaként említette, hogy általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik. Napközben a legtöbb helyre csak a védettséget igazoló "zöld igazolvánnyal" lehet majd belépni.

Az államfő kijelentette: addig van szükség korlátozásokra, amíg a kétkedőket is sikerül meggyőzni, hogy a világjárvány csak oltással fékezhető meg.

Iohannis felhívást intézett polgártársaihoz: ne dőljenek be azoknak, akik azt hazudják, hogy a vakcina veszélyes, vegyék fel az oltást, mert csak így védhetik meg magukat a betegség súlyos formáitól, a társadalom egésze pedig csak így fékezheti meg a járványt.

A 19,3 millió lakosú Romániában szerdán meghaladta a másfél milliót a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, és 14 ezer fölé emelkedett a naponta újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes átlaga. Az utóbbi héten több mint 2500 koronavírusos beteg vesztette életét az országban, és immár harmadik hete lakosságarányosan Romániában szedi a legtöbb áldozatot a járvány a világban.

Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 35,7 százaléka oltatta be magát.

Putyin jóváhagyta az egyhetes munkaszünet bevezetését Oroszországban
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

Putyin, aki döntésével az orosz kormány kedden kidolgozott javaslatcsomagját hagyta jóvá, a Rosszija 24 televízió által élőben közvetített kormányülésen hangsúlyozta, hogy a munkabért a kényszerszabadság alatt is ki kell fizetni, a leállás miatt veszteségeket elszenvedő vállalkozásokat pedig támogatnia kell az államnak. Az orosz elnök azt is jóváhagyta, hogy azok a régiók, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól bevezethessék a munkaszünetet. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes sürgette, hogy a 100 000 lakosra átszámított napi 200 szűrővizsgálat-normatívához képest többszörösére növeljék a tesztelések számát és hogy a nyilvános helyek látogatását tegyék függővé a védőoltást vagy a lezajlott betegséget igazoló QR-kódok használatától. Szorgalmazta a járványellenes intézkedések szigorítását a közlekedési eszközökön, továbbá azt is, korlátozzák a szórakozóhelyek és az éttermek működését éjjel 23 óra és reggel 6 között.

Golikova arra kérte az oroszokat, hogy ne utazzanak más régiókba, de korlátozást nem jelentett be. A helyettes kormányfő elégedetlenségének adott hangot a lakosság beoltottságának aránya és a járványügyi korlátozó intézkedések be nem tartása miatt. Elmondta, hogy az elmúlt héten az esetszám az országban 15,5 százalékkal nőtt.

Az újonnan diagnosztizált koronavírusos betegek ápolására alkalmas 276 500 kórházi ágy 86,6 százaléka már foglalt Oroszországban. A 85-ből 27 régióban az ágyak több mint 90 százaléka foglalt..

Moszkvában október 25-től négy hónapra amúgy is otthon-tartózkodásra hívják fel azokat a 60 év feletti és krónikus beteg lakosokat, akik még nem kapták meg a védőoltást vagy nem estek át az elmúlt fél év alatt az új típusú koronavírus okozta betegségen. Ugyanerre az időszakra a moszkvai munkaadóknak távmunkára kell átirányítaniuk alkalmazottjaik legkevesebb 30 százalékát és a 60 év feletti összes dolgozójukat. A rendelet nem vonatkozik az oltottakra és az új koronavírusos fertőzésből korábban felépült betegekre, valamint az egészségügy, a hadiipar, az űripar, a nukleáris energetika és más stratégiai ágazatok munkatársaira. A szolgáltató szférában az alkalmazottak átoltottságának december 1-ig el kell érnie a 80 százalékot.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 1028-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 226 353-ra emelkedett az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint. Októberben immár 13. alkalommal dőlt meg a napi halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 34 073-mal 8 094 825-re emelkedett. Az esetszámok napi növekedése 0,42 százalékos, a tünetmentes esetek aránya 9 százalék. A felépültek száma 25 231-gyel 7 065 712-re nőtt. Az országban 802 760 aktív esetet tartanak számon.

November elején már olthatják az 5 és 11 év közötti gyermekeket az USA-ban
November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a Fehér Ház egészségügyi szakemberei.

A tervek szerint a körülbelül 28 millió gyermek beoltását azonnal megkezdik, amint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt ad a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech vakcina sürgősségi felhasználására az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció szerint ez november első hetében megtörténhet.

"Ez stratégia kulcsfontosságú, hogy csökkenteni tudjuk a vírus hatását az Egyesült Államokban" - mondta szerdán Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója. A szakember ismertetett egy friss tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen tovább adják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. "Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, hogy ez nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében" - tette hozzá Fauci.

A Fehér Ház szakértői arról is beszámoltak, hogy már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekek számára, és azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőtt orvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Ezen kívül - mint mondták - egy felvilágosító kampányt is terveznek, amelynek keretében tájékoztatnák a szülőket.

Az egészségügyi szakemberek nem számítanak arra, hogy a családok már az engedélyezést követő első héten beoltatják gyermekeiket. Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a szülők körülbelül 30-35 százaléka szeretné, ha gyermeküket azonnal immunizálnák.

Az Egyesült Államokban körülbelül 219 millió 12 éves vagy annál idősebb állampolgár, vagyis a teljes lakosság 66 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást. Csaknem 190 millióan a védettséghez szükséges összes oltást megkapták.

Legolvasottabb cikkeink