• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.25 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Spanyolországban visszautalják az első járványhullám idején kiszabott bírságokat. A teljesen beoltottaknak gyorsteszt is elég az angliai beutazás után...

Horvátországban szigorúbban ellenőrzik a járványügyi szabályokat
Szigorúbban fogják ellenőrizni a járványügyi szabályokat Horvátországban - jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfőn Zágrábban.

"Ragaszkodni fogunk a jelenlegi járványügyi intézkedések szigorúbb betartatásához" - mondta a tárcavezető, hozzátéve: újabb korlátozásokat nem terveznek bevezetni.

Úgy vélte: azok az országok, amelyek védettségi igazoláshoz kötötték a szolgáltatások elérését, nincsenek jobb helyzetben a fertőzöttség terén, mint Horvátország. Bár beismerte, hogy a Covid-igazolványok bevezetése felgyorsította az oltási kampányt.

"Ami a legfontosabb, hogy hordjuk a maszkot, tartsuk be a távolságtartás szabályait, és kerüljük a tömeges rendezvényeket, amelyeken nem tudjuk, (fertőzöttség szempontjából) kikkel vagyunk egy társaságban" - húzta alá.

Az újonnan megfertőződtek száma csak valamivel kevesebb idén, mint 2020 ugyanezen időszakában, de sokkal többen szorulnak kórházi kezelésre, és a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma is közel kétszerese a tavalyinak. Járványügyi szakemberek szerint ez annak az következménye, hogy a delta variáns sokkal gyorsabban terjed, és alacsony az átoltottság az országban.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 887 251-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 774 513-an már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 680 új fertőzést azonosítottak, a kétszeresét a múlt hetinek. A vírus okozta Covid-19 betegségben 22-en haltak meg. Kórházban 1159 beteget ápolnak, közülük 143-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 707 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a pozitív tesztek aránya 33 százalékos volt. A Covid-19 betegség szövődményei miatt 11 beteg halt meg, április óta a legtöbb. A koronavírusos betegek közül 493-an vannak kórházban, 127-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 182 944-en kaptak védőoltást, közülük 1 111 824-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

Bár mindkét országban kevesebb tesztet végeztek el a hét végén, mint a hétköznapokban, a pozitív tesztek magas aránya jól mutatja, hogy a járvány nem csillapodott.

Ukrajnában felállították az első mobilkórházat Covid-betegek számára
Ukrajnában felállították az első mobilkórházat koronavírusos betegek fogadására, a létesítményt a dél-ukrajnai Herszon megyében hozták létre - közölte hétfőn az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A megye volt az első régió az országban, amely a hónap közepén a legszigorúbb járványhelyzet szerinti, vörös besorolásba került. A mobilkórházat a kahovkai központi kórház területén hozták létre. A 35 sátorból és más egységekből álló létesítményben intenzív osztály is fog működni. Saját elektromos generátorokkal és hőlégfúvókkal rendelkezik, 120 férőhellyel növeli meg a kórház befogadóképességét.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium az ENSZ gyermekalapjával, az UNICEF-fel együttműködve és az amerikai kormány pénzügyi támogatásával megkezdte a védőoltások szállítására és ideiglenes tárolására szolgáló hűtőberendezések korszerűsítését. Az azonnali szükségletek kielégítése érdekében további 2,8 millió dollárt fordítanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által előminősített passzív hűtőberendezések vásárlására is - számolt be az egészségügyi tárca sajtószolgálata.

A berendezésekből 3100 oltási pontnak szállítanak - ezek közül 1034 oltási pont alapellátást biztosító egészségügyi intézményben működik -, továbbá kap belőlük nyolcszáz mobil oltócsapat is.

A szociális minisztérium a honlapján arról tájékoztatott, hogy a vörös kategóriába sorolt régiókban - a szigorú korlátozások idejére - 50 százalékkal megemelik a szociális normákat, amelyekre a lakosság rezsitámogatást vehet igénybe. Ez kiterjed a hideg-, és melegvíz-, a villany- és a gázfogyasztásra, valamint a csatornázási díjakra is.

Ukrajnában hétfőre 14 634-gyel 2 784 039-re nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 330-cal 64 202-re, az aktív betegeké pedig csaknem tízezerrel 339 463-ra nőtt. Az elmúlt napon 3912 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok alapján valamely oltás mindkét dózisát eddig 6 989 668 ukrán adatta be magának, további 1 976 026-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 101 331 embert oltottak be az országban.

Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején kiszabott bírságokat
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat - számolt be a spanyol sajtó az ügyben felállított tárcaközi munkacsoport döntéséről szombaton.

A belügyminisztérium adatai szerint több mint 1,14 millió büntetést róttak ki a szabályszegőkre a 2020 március 15-e és június 21-e közötti időszakban, amelyek együttes értéke mintegy 115 millió euró (41,9 milliárd forint).

A bírságok visszafizetésére azért kerül sor, mert az alkotmánybíróság júliusban alkotmányellenesnek minősítette a szigorú vesztegzárat, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett első szükségállapot rendelkezései között szerepelt.

Az érintett időszakban csak meghatározott esetekben, például munkavégzés, egészségügyi ellátás, élelmiszervásárlás miatt lehetett elhagyni a lakóhelyet, az üzletek közül csak azok működhettek, amelyek tevékenységét nélkülözhetetlennek minősítették.

Az alkotmánybíróság vizsgálja a második szükségállapot jogszerűségét is, amely 2020 október 25-től idén június 9-ig tartott, és az elsőhöz képest némileg enyhébb korlátozásokat tartalmazott, mint például az éjszakai kijárási tilalom vagy az utazási megszorítások.

A teljesen beoltottaknak gyorsteszt is elég az angliai beutazás után
Vasárnaptól gyorsteszt elvégzése is elegendő az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból. A brit közlekedési minisztérium és az egészségügyi tárca által közösen kidolgozott új tesztelési szabályozás brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor lépett életbe.

A rendelet értelmében a nemzetközileg engedélyezett oltóanyagokkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás - vagyis a brit kormány által járványügyi szempontból kiemelten kockázatosnak tartott - országokból érkezők számára megszűnt az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges.

A tesztet az érkezés utáni második nap végéig el kell végezni. A szabályozás alapján az érkezés napja a nulladik napnak számít.

A gyorsteszthez szükséges készletet a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól lehet megrendelni. A rendelési folyamatot és a szolgáltató kiválasztását a https://www.gov.uk/find-travel-test-provider kormányzati honlap felkeresésével lehet elindítani.

Az új szabályozás részletes ismertetése a https://www.gov.uk/government/news/lateral-flow-tests-to-be-introduced-for-vaccinated-international-arrivals honlapon olvasható.

Az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják. A fotót - amelyen látszania kell a gyorsteszt-készlet megrendeléséhez tartozó referenciaszámnak is - annak az egészségügyi magánszolgáltatónak kell visszaküldeni az eredmény hivatalos igazolása végett, amelyiktől az utas a tesztet megrendelte.

Ha a beutazók olyan angliai repülőtérre érkeznek, ahol működik gyorstesztek elvégzésére alkalmas szűrőközpont, előzetes megrendelés alapján ott is elvégeztethetik a koronavírus-szűrést. Ha a gyorsteszt pozitívnak bizonyul, akkor elkülönítésbe kell vonulni, és az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével kell ellenőrizni.

Ebben az esetben a PCR-teszthez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni az nhs.uk/coronavirus honlapon, vagy az Anglián belül hívható 119-es telefonszámon.

Az Európai Unió országaiból - köztük Magyarországról - Angliába érkezők az EU digitális igazolásának bemutatásával tudják bizonyítani, hogy megkapták a koronavírus elleni oltásokat.

Általános szabályként - vagyis minden országra vonatkozóan - azokra érvényes az angliai beutazási feltételek könnyítése, akik az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal.

A 14 napos időszakot nem az utolsó oltási dózis beadásának napjától, hanem a következő naptól kell számolni.

Koszovó enyhített a korlátozásokon
A kedvező járványmutatók fényében a koszovói kormány vasárnaptól enyhített a korlátozásokon, rövidült a kijárási tilalom, hosszabb ideig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, és többen vehetnek részt a rendezvényeken - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Míg eddig 22 óra és másnap reggel 5 óra között volt kijárási tilalom, mostantól éjfél és 5 óra között tilos az utcára lépni, a vendéglátóhelyek a korábbi 21 óra 30 perc helyett 23 óráig tarthatnak nyitva, és a tömeges rendezvényeken is az eddigi ötven helyett hetvenen vehetnek részt.

Koszovóban napok óta húsz alatt van az újonnan azonosított fertőzöttek napi száma, és a halottak száma is stagnál.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 6748-cal 1 092 476-ra, Koszovóban 16-tal 160 622-re, Észak-Macedóniában 482-vel 199 539-re, Montenegróban 526-tal 140 489-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 731-gyel 248 689-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hatvannal 9448-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 7014-re, Montenegróban kettővel 2059-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 24-gyel 11 340-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2974 maradt.

Szerbiában a késő esti programokhoz védettségi igazolásra van szükség
Védettségi igazolásra van szüksége szombattól Szerbiában azoknak, akik 22 óra után szeretnének a vendéglátó- és szórakozóhelyek beltéri részében tartózkodni, az intézkedést a bejelentések szerint nagyon szigorúan ellenőrzik majd - közölte a szerbiai közszolgálati televízió szombaton.

Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának a vezetője szerint a védettségi igazolások használatának eredménye néhány héten belül látszik majd, és akkor derülhet ki az is, szükség lesz-e további korlátozások bevezetésére.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 7696-tal 1 085 728-ra, Koszovóban 16-tal 160 606-ra, Észak-Macedóniában 411-gyel 199 057-re, Montenegróban 475-tel 139 963-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 776-tal 247 958-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 9388-ra, Észak-Macedóniában néggyel 7002-re, Montenegróban hárommal 2057-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 37-tel 11 316-ra növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2974 maradt.

A kedvezmények hatására javult az oltási kedv Brüsszelben
A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban - közölte a helyi média vasárnap.

Beszámolók szerint Brüsszelben legalább 25 százalékkal többen jelentkeztek oltásra egy hét alatt, mint egész szeptemberben.

A belga főváros vezetése a megemelkedett oltakozási kedvet azzal magyarázza, hogy Brüsszelben múlt péntektől csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőket fogadhatnak beltéri helyiségeikben az éttermek, bárok és rendezvényközpontok, és igazolásra van szükség a beltéri sporteseményeken való részvételhez is.

Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában a brüsszelihez hasonló szabályozás november elsején lép érvénybe. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze még nem döntött az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról.

Az oltópontok nyitvatartási idejét a megnövekedett igényekhez igazították, különös figyelemmel arra, hogy nemrégiben megkezdődött a 65 évesek és az annál idősebbek harmadik, emlékeztető oltásának országos beadása is - közölték.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hétnapos időszakban feljegyezett új koronavírus-fertőzéses estek száma 65 százalékos növekedést mutat az előző hétnapos időszakhoz képest. Az elmúlt kilenc napban közel 36 200 ember fertőződött meg Belgiumban, naponta átlagosan 4036-an. Kórházba naponta átlagosan több mint száz beteget szállítanak, ez a mutató 67 százalékkal emelkedett. Belga kórházakban az előző hétvégén mért adatokhoz képest 34 százalékkal többet, jelenleg 1103 fertőzöttet ápolnak. Az intenzív osztályokon kezeltek száma meghaladta a 250-et, ami 32 százalékkal magasabb az előző hétvégén jelentett adatnál. Naponta átlagosan 13 ember halt meg a vírus szövődményeiben, mintegy 25 százalékkal többen, mint az előző hét napban.

Legolvasottabb cikkeink