• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.15 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Elérte a 80 százalékot a két oltási dózissal beoltottak aránya Nagy-Britanniában. Akár 800 ezer hamis Covid-igazolás is lehet Ukrajnában...

Külön igazolványt kaptak a beoltott parlamenti képviselők Ukrajnában
Külön igazolványt kaptak azok a parlamenti képviselők, akik beadatták maguknak a koronavírus elleni védőoltást, hogy ezzel megkönnyítsék bejutásukat a törvényhozás épületébe - közölte Ruszlan Sztefancsuk házelnök hétfőn, a plenáris ülésnapokat megelőző, frakcióvezetők közötti egyeztető ülésen.

Hétfőn lépett életbe ugyanis az a rendelkezés, amely szerint mostantól a parlamentbe csakis oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel, illetve a fertőzésből felépülést igazoló orvosi papírral rendelkezők léphetnek be. Ez egyaránt vonatkozik a képviselőkre, az apparátus tagjaira és minden látogatóra, beleértve a kormány tagjait is.

A házelnök szavai szerint jelenleg a képviselők 83 százaléka vette fel az oltás legalább egy adagját. Közölte: azon képviselők számára, akik még nem vették fel az oltást, vagy nem akarják beadatni maguknak, megszervezték, hogy gyorstesztet végeztethessenek magukon a saját költségükre. Emlékeztetett továbbá arra, hogy oltópontot hoztak létre abban a kijevi szállodában is, amely több képviselőnek a szálláshelye.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eközben újabb, Covid-igazolásokat és PCR-teszteket hamisító bűnszervezeteket leplezett le Kijevben, valamint a nyugati országrészben lévő Rivne és Lviv megyékben. Az SZBU közlése szerint a hálózatok több mint tízezer embernek adtak el hamis dokumentumokat.

Kárpátalján pedig a munkácsi városi tanács két női alkalmazottja bukott le hamis nemzetközi oltási igazolással, amelyeket - tanúvallomásuk szerint - 1500 hrivnyáért (mintegy 18 500 forintért) vásároltak, de a nyomozóknak azt nem árulták el, hogy kitől vették. Az UNIAN hírügynökség szerint ezért akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Az igazságügyi minisztériumból hét alkalmazottat bocsátottak el, amiért nem voltak hajlandók felvenni a védőoltást - közölták a tárcánál az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére. Az állami hivatalnokok november 8-ig kaptak haladékot arra, hogy beolttassák magukat.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány csúcspontján. Szavai szerint az elmúlt három hónapban először a múlt héten több gyógyult beteget engedtek haza, mint ahány új fertőzött kórházba került. Utóbbiak száma az elmúlt héten 13 százalékkal csökkent az azt megelőző héthez képest - mondta. Ez az első jele annak, hogy Ukrajna túljutott a járvány tetőzésén és csökken a kórházak leterheltsége. A fertőzések napi esetszáma és a kórházi kezelésre szorulók aránya viszont még mindig magas - mutatott rá a tárcavezető.

Ukrajnában hétfőre 10 802-vel 3 228 441-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 442-vel 77 147-re, az aktív betegeké viszont hosszú idő után most csökkent, 859-cel 508 835-re. Az elmúlt napon 2798 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 722 235-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 506 409-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 97 373 embert oltottak be az országban.

Egyetemi hallgatók ezrei kerültek karanténba Északkelet-Kínában
Egyetemi hallgatók ezrei kerültek karanténba az északkelet-kínai Talienben, miután a kikötővárosban a koronavírus delta variánsa okozta járványhullám ütötte fel a fejét.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői jelentése szerint a 7,45 millió lakosú városban, amely Liaoning tartomány székhelye, vasárnap megkezdték a teljes lakosság tesztelését.

A talieni egészségügyi hatóságok vasárnapi közlése szerint a város közigazgatási területéhez tartozó Csuangho egyetemi negyedének két kollégiumát ürítették ki, miután fertőzötteket azonosítottak az ott lakók között. A kollégiumban lakó, összesen 3291 egyetemi hallgatót karanténszállásokra szállították át. További 7884 hallgatót pedig, akik az egyetemi negyed más kollégiumi épületeiben laktak, a vesztegzár alá vont szálláshelyükön köteleztek karanténra.

Talienben az első, a jelenlegi járványhullámhoz kapcsolódó Covid-19-es megbetegedést november 4-én regisztrálták. A beteg a város egyik hűtőraktárának dolgozója. Az új járványhullámhoz kapcsolódóan azóta vasárnapig összesen 260, helyi fertőzésből eredő esetet jelentettek Talienben. A kikötővároson keresztül érkezik be Kína hűtött áru importjának 70 százaléka, és itt tárolják az ország hűtött áruinak mintegy egyharmadát, közel 400 ezer tonnányi hűtött árucikket - írta egy vasárnapi cikkében a Global Times című kínai lap. Az új járványgóc felbukkanását követően azonban november 8-ától felfüggesztették az összes, importált hűtött árut kezelő vállalat működését Talienben. A város már két, hűtött árukhoz kapcsolódó járványhullámon van túl - tavaly júliusban, majd decemberben azonosítottak hasonló eredetű járványgócokat.

Kínában a járvány legutóbbi hulláma október 17-én kezdődött, és az ország több tartományára terjedt ki, jóllehet a napi esetek száma más, a járvány sújtotta országokhoz képest kifejezetten alacsony maradt. Vasárnap az ország szárazföldi részén 32 új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es megbetegedést jelentettek, ezek közül 25-öt Liaoning tartományból. Kína a járványkezelésben a "zéró Covidnak" is nevezett stratégiát alkalmazza, mely alapján a hatóságok új esetek felbukkanását követően egyebek mellett gyors kontaktkutatással és szigorú korlátozásokkal igyekeznek minél hamarabb nullára visszaszorítani a napi esetszámot.

 

 

Észak-Macedóniában csak a teljesen átoltottak mehetnek beltéri rendezvényekre
Észak-Macedóniában hétfőtől csak azok mehetnek be a vendéglátóhelyek, bevásárló- és üzletközpontok, valamint a különböző rendezvények beltéri helyszíneire, akik felvették valamely koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját - közölte az egészségügyi minisztérium a szkopjei sajtó hétfői beszámolói szerint.

A vendéglátóhelyek kerthelyiségeit, valamint a szabadtéri rendezvényeket továbbra is látogathatják azok is, akik nem rendelkeznek oltással.

A kormány azt várja az új intézkedéstől, hogy csökken az átfertőződés lehetősége, és ezzel az új fertőzöttek száma is az országban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 2777-tel 1 210 713-ra, Koszovóban 14-gyel 160 938-ra, Észak-Macedóniában 285-tel 209 280-ra, Montenegróban 357-tel 152 237-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 239-cel 264 800-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 58-cal 10 839-re, Észak-Macedóniában öttel 7311-re, Montenegróban héttel 2207-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 11 931-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2980 maradt.

Újabb lezárásokra számít a németek többsége
A németek többsége arra számít, hogy még az idén ismét bevezetik Németországban a társadalom és a gazdaság több területét megbénító lezárásokat a koronavírus-járvány erősödése miatt - derült ki egy vasárnap ismertetett felmérésből. A Bild am Sonntag című lapban közölt adatok alapján a lakosság 60 százaléka számít a lezárások visszatérésére.

A járvány egyre erősödő negyedik hulláma miatt "nagyon nehéz hetek állnak előttünk" - figyelmeztetett Angela Merkel ügyvezető kancellár hétvégi videóüzenetében. Mint mondta, egy évvel ezelőtt hasonlóan nehéz volt a helyzet, de már van védőoltás az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen, csak be kell adatni, méghozzá minél hamarabb.

"Kérek mindenkit, hogy csatlakozzon (az oltási kampányhoz), és próbálja meg meggyőzni a rokonait, barátait is" - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy "össznemzeti erőfeszítést" kell tenni az oltási kampány felgyorsításához.

A kormány legutóbbi, pénteki adatai szerint csaknem 115 millió adag oltást adtak be, és a lakosság 67,5 százaléka - 56,1 millió ember - rendelkezik teljes oltással.

A 18 éven felülieknél 78,1 százalékos az átoltottság - a korcsoportba tartozó 69,4 millió ember közül 54,2 millióan adatták be mindegyik adagot -, 3,8 millióan pedig az emlékeztető oltást is beadatták már.

Azonban a korábbiaknál fertőzőképesebb delta vírusváltozat, a légúti betegségek szezonjának kezdete, az oltatlanok viszonylag magas aránya és a korlátozások nagy részének nyári eltörlése együttesen azt eredményezte, hogy az utóbbi hetekben példátlanul felerősödött a járvány. Így majdnem minden mutató többször rekordot döntött, az újonnan regisztrált fertőződések napi száma például átlépte az ötvenezres határt.

A folyamat túlterheléssel fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert. Erre figyelmeztetett Angela Merkel is videóüzenetében, kifejtve, hogy a Covid-19-ben szenvedőknek meg kell adni a lehető legjobb kezelést, de a kórházakban helyet és személyzetet kell biztosítani minden más betegnek is.

Pontosan ez az, ami a legsúlyosabb helyzetbe jutott térségekben már nem lehetséges, mert "a kórtermek tele vannak", így át kell szállítani máshová betegeket és el kell halasztani műtéteket, és "az orvosok és az ápolók máris a túlterheltség határán vannak" - mondta a kancellár.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma két hét alatt ezerrel emelkedett, és a hétvégén átlépte a háromezres határt. Vasárnap már 3046 embert ápoltak az intenzív osztályokon a SARS-CoV-2 okozta betegség miatt. Nagyjából minden második beteget - 1564 embert - lélegeztetni is kell. A 24 600 intenzív ágy közül 21 197 foglalt és 3403 szabad. A járvány erősödésének eddigi üteme alapján néhány hét alatt ezt a bő háromezer ágyat is elfoglalhatják a Covid-19-ben szenvedők.

Montenegróban betiltották a szabadtéri szilveszteri bulikat
Nem tarthatnak szabadtéri szilveszteri bulikat és koncerteket Montenegróban a romló koronavírus-járványhelyzet miatt - jelentette be Jelena Borovinic-Bojovic egészségügyi miniszter. A montenegrói sajtó szombati beszámolói szerint a tárcavezető hozzátette: a podgoricai karácsonyi vásárt a kellő biztonsági intézkedések mellett meg lehet szervezni, például a látogatóknak védettségi igazolással kell rendelkezniük.

Az egészségügyi miniszter kiemelte: november 15-től tilos lesz lakodalmakat szervezni az országban, a tömeges rendezvények ugyanis nagy veszélyt jelentenek az állampolgárok egészségére. Emellett betiltják az éjszakai szórakozóhelyek működését, a vendéglátóhelyek csak éjfélig tarthatnak nyitva, és iskolai kirándulásokat sem szabad szervezni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 3822-vel 1 204 452-re, Koszovóban 16-tal 160 917-re, Észak-Macedóniában 469-cel 208 467-re, Montenegróban 479-cel 151 422-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 681-gyel 263 586-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 67-tel 10 722-re, Koszovóban eggyel 2979-re, Észak-Macedóniában 13-mal 7293-ra, Montenegróban kilenccel 2194-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 39-cel 11 882-re növekedett.

Oroszországban már egy hónapja minden nap 30 ezer felett jár az új fertőzöttek száma
Oroszországban már egy hónapja minden nap meghaladja a 30 ezret az új koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki az orosz operatív törzs vasárnap közölt adataiból.

Ugyanakkor a héten szeptember eleje óta először csökkent az új esetek száma az előző hetihez lépest, 281 305-ről 275 579-re.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma vasárnapra 38 823-mal 9 070 674-re emelkedett. A napi növekmény 0,43 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,9 százalék.

A Covid-19 szövődményeiben egy nap alatt 1219-en haltak meg, ezzel az áldozatok száma 255 898-ra nőtt Oroszországban. A felépültek száma 29 821-gyel 7 784 585-re gyarapodott. Az országban 1 030 703 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 216,9 millió, az elmúlt napon pedig 631 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 951 709 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Covid-19 elleni vakcina első adagját 63 124 096, mindkettőt pedig 57 961 578 ember kapta meg.

Elérte a 80 százalékot a két oltási dózissal beoltottak aránya Nagy-Britanniában
A szombaton közölt legfrissebb adatok szerint elérte a 80 százalékot a 12 évnél idősebb brit lakosságon belül azoknak az aránya, akiknek a koronavírus elleni oltás két adagját beadták. Több mint 20 százalék a harmadik, hatáserősítő vakcinadózist is megkapta. Az eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma meghaladta a 108 milliót Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium szombat este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány tavaly december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 50 525 259-en részesültek. Közülük 45 985 795-en a második, 12 164 586-an a harmadik dózist is megkapták, így eddig összesen 108 675 640 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A szombat esti ismertetés szerint ez azt jelenti, hogy a 12 éven felüli brit lakosság 80 százaléka megkapta a két első oltási dózist, három vakcinaadagban e korcsoport tagjainak 21,2 százaléka részesült.

Laboratóriumi vizsgálatokkal eddig több mint 9,5 millió koronavírus-fertőzést mutattak ki országszerte, és a járványnak a szombati adatsor összeállításáig 142 835 halálos áldozata volt Nagy-Britanniában.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss becslése szerint azonban a nagy-britanniai oltási program több mint 112 ezer további halálesetet és 24,7 millió fertőződést akadályozott meg, emellett 143 600 olyan súlyos megbetegedésnek vette elejét, amely kórházi ellátást tett volna szükségessé.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti beszámolója szerint az elmúlt egy napban 38 351, az utóbbi egy hétben 256 207 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte.

A heti adat gyakorlatilag stagnálást jelez a múlt szombaton zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számával összemérve, a Covid-19 betegség okozta halálesetek heti száma ugyanakkor 94-gyel, 7,9 százalékkal 1092-re, az elmúlt hét napban újonnan kórházba került betegeké 965-tel, 13,2 százalékkal 6334-re csökkent.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint az Angliára kiszámított R reprodukciós ráta is csökkent: jelenleg 0,8 és 1 között jár az előző héten kimutatott 0,9-1,1 helyett.

Legolvasottabb cikkeink