• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.11.23 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Német egészségügyi miniszter: a tél végére "mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz". Horvátországban felfutóban van, Szlovéniában már tetőzhet a járvány.

Egyelőre nem lesz szükségállapot Csehországban
Egyelőre nincs szükség a szükségállapot kihirdetésére Csehországban, a koronavírus-járvány okozta problémák megoldására azonban hasznos lenne módosítani a pandémia törvényt, hogy az régiónként is lehetővé tegye a megfelelő óvintézkedések meghozatalát - közölte a Twitteren Martin Kuba dél-csehországi elöljáró a regionális vezetők és kormányzati tisztségviselők keddi tanácskozása után.

A szükségállapot kihirdetését az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt az egészségügyi minisztérium mérlegelte, ezt a regionális elöljárók egy része is támogatta, míg a cseh orvosi kamara nyilatkozatban közölte: álláspontja szerint újra le kellene zárni az országot, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány terjedését.

A cseh kormány hétfőn este mintegy kétórás vita után végül is nem szavazott a szükségállapot kihirdetésétől, de nyitva hagyta a kérdést. A belügyminisztérium szerint jelenleg ugyanis nem teljesülnek a szükségállapot kihirdetésének törvényi feltételei. A központi válságstáb azt javasolta: a régiók mérlegeljék, nem lenne-e hasznos előbb regionális szinten vészhelyzetet kihirdetni, s csak ha ezzel nem lehetne megoldani a problémákat, azután kérni a kormányt az országos szükséghelyzet kihirdetésére.

"A regionális elöljárók a kormányfővel, a belügyminiszterrel és az egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalásokon megállapodtak, hogy pillanatnyilag nincs szükség a szükségállapot kihirdetésére" - állapította meg Martin Kuba a Twitteren.

Csehországban hétfőn 14 500 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami az eddigi legmagasabb hétfői szám, és háromezerrel több az egy héttel korábbinál. A kórházakban jelenleg majdnem 5434 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 764 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Legutóbb április 12-én voltak ennyien kórházban - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedd délelőtt nyilvánosságra hozott adatokból.

A hadsereg katonái már összesen 39 kórházban segítik a leterhelt személyzetet. Néhány, főleg morvaországi kórház, az utóbbi napokban már azt is bejelentette, hogy korlátozza a tervezett orvosi beavatkozásokat, műtéteket.

Az elhalálozások napi száma az utóbbi héten kétszer is átlépte a százat. A járvány tavaly márciusi kirobbanása óta Csehországban eddig 32 304 személy halt meg a Covid-19 betegség szövődményeiben.

A 10,7 milliós Csehországban mostanáig 6,23 millióan kapták meg a kórokozó SARS-CoV-2 vírus elleni oltás mindkét adagját, 650 ezren pedig már a megerősítő, harmadik adagot is. 270 ezren még csak a vakcina első adagját vették fel. A napi oltások száma 45 ezer körül mozog.

Izrael megkezdte az 5 évesnél idősebbek beoltását a koronavírus ellen
Izrael megkezdte az 5 évesnél idősebb gyerekek beoltását a koronavírus ellen - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Izrael kedden hivatalosan is elindította az 5 és 11 év közötti gyermekek korosztályának koronavírus elleni oltási kampányát, második országként az Egyesült Államok után. Eddig csak a szülők 2,35 százaléka regisztrálta gyermekét oltásra annak ellenére, hogy az egészségbiztosító pénztárak mindenki számára díjmentesen biztosítják a vakcinát.

"Tudjuk, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek szüleinek kevesebb mint fele mondta, hogy már az oltakozás kezdeti szakaszában beadatják gyermekeiknek a vakcinát" - nyilatkozta a lapnak Angela Eroni, a Makkabi nevű egészségbiztosító pénztár egyik körzetének vezetője.

"A többiek még tétováznak, akárcsak a 12-16 éves korosztálynak szánt vakcinák esetében. Azt hiszem, ez a hajlandóság jobb, mint amire számítottam. Jó lenne, ha ma már beoltanánk 3000 gyereket" - tette hozzá.

Eroni figyelmeztetett a közösségi médiában megjelenő téves információkra, amelyek hozzájárulnak a szülők habozásához. "Ha lennének gyermekeim ebben a korosztályban, nem késlekednék beadni nekik az oltást" - mondta az egészségügyi szakember.

"A szülők aggódnak, és inkább kivárnak. Nem hangsúlyozzuk eléggé, hogy már kétmillió gyereket beoltottak az Egyesült Államokban. Nem vagyunk kísérleti patkányok, szakértőink megállapították, hogy az oltások biztonságosak" - hangsúlyozta Eroni.

Izraelben tavaly december vége óta 6 267 456 embert, tizenkét évesnél idősebbeket oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,4 százaléka.

Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 4 052 354-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 43,58 százalékát jelenti.

Hétfőn 682 új vírushordozót azonosítottak mintegy 95 000 teszt elvégzésével. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,74 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A súlyos betegek száma hétfőn 128 volt, közülük 81-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 341 305 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok.

Jelenleg Izraelben 5904 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 172-en vannak közülük kórházban. A SARS-CoV-2-koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8177-en, az utóbbi 7 napban 15-en haltak meg Izraelben.

Elindult az Európai Unió afrikai országoknak szánt első vakcinaszállítmánya
Elindult az afrikai országok oltási kampányát segítő, koronavírus elleni európai uniós közel 100 millió adagos oltóanyagadomány - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az uniós bizottsági bejelentés szerint az Európai Unió az év végéig 99,6 millió adag egydózisú Johnson & Johnson vakcinát szállít az alacsony és közepes jövedelmű afrikai országokba.

Az első tételek hétfőn indultak a célországokba: Nigerbe 496 800, Dzsibutiba 50 400, Nigériába 2 millió 764 ezer 800, Togóba 633 600, a Közép-afrikai Köztársaságba 302 400, a Kongói Demokratikus Köztársaságba 230 400, a Guineai Köztársaságba 496,8, és Mauritániában 144 000 oltóanyag érezik. A következő hetekben az afrikai kontinens más országaiba is indulnak a vakcinaszállítmányok - közölték.

A brüsszeli testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki a következőket mondta: az uniós vakcinaadomány célja a koronavírus elleni globális szolidaritási erőfeszítés előmozdítása. Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett: az Európai Unió azt vállalta, hogy 2022 közepéig legkevesebb 500 millió adag koronavírus elleni vakcinával támogatja a rászoruló afrikai országok oltási kampányát.

Az Európai Unió a tagállami erőfeszítések támogatása mellett továbbra is megosztja a vakcinákat a koronavírus teljes legyőzése érdekében. Ezzel egyidőben finanszírozást nyújt a globális vakcinagyártási kapacitások megerősítéséhez, különösen Afrikában - közölte az uniós bizottság elnöke.

Az Európai Unió július végén indított kezdeményezést az oltóanyagok, gyógyszerek és egészségügyi technológiák gyártásával és az azokhoz történő hozzáféréssel kapcsolatban Afrikában. A kezdeményezés az afrikai oltóanyaggyártás megfelelő feltételeinek megteremtését segíti elő. A megvalósítást az EU költségvetése és az európai fejlesztésfinanszírozási intézmények, köztük az Európai Beruházási Bank (EBB) 1 milliárd euróval támogatják.

Az uniós intézmények és a tagországok megállapodtak abban is, hogy egyéb intézkedések mellett támogatják a dakari Pasteur Intézet oltóanyaggyártást célzó beruházását. Várakozások szerint az új gyártóüzem csökkenteni fogja Afrika jelenleg 99 százalékos oltóanyagbehozatali igényét és erősíti a jövőbeni járványokkal szembeni ellenállóképességet az egész kontinensen.

Horvátországban felfutóban van, Szlovéniában a héten tetőzhet a járvány
Horvátországban továbbra is felfutóban van a koronavírus-járvány, Szlovéniában a Jozef Stefan Kutatóintézet szerint, amely a kormány számára készít járványügyi előrejelzéseket, a héten tetőzhet a negyedik hullám - derült ki a két ország közegészségügyi intézeteinek hétfői jelentéséből.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 1327 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, többet, mint az elmúlt két hétfőn, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 73-an haltak meg. Kórházban 2583 beteget ápolnak, közülük 324-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 125 514-en kaptak védőoltást, közülük 1 896 361-en már a második adagot is felvették.

A kormány a múlt keddtől kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy csökkentse a járvány terjedését. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat.

Kresimir Luetic, az orvosi kamara elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az egészségügyi rendszerre hatalmas nyomás nehezedik. Ilyen nyomásra utoljára szerinte a horvát honvédő háborúban volt példa. Kiemelte: óriási munkaerőhiánnyal küzdenek, és ezért olyan szakorvosok is részt vesznek a Covid-betegek gyógyításában, akik teljesen más területen dolgoznak, így például pszichiáterek, nőgyógyászok és sebészek.

A kamarai elnök hozzátette: a zágrábi tüntetés után nagyon sok orvos elkeseredéssel fordult a kamarához. Nem csak amiatt, mert a demonstráció alatt az emberek semmilyen előírást nem tartottak be, és ezzel hozzájárultak a járvány terjedéséhez, hanem annak üzenetei miatt is - mondta. A tüntetők szabadságot követeltek. Az orvosi kamara elnöke szerint azonban nincs szabadság kötelezettségek nélkül, és semmiképpen sem lehet szabadságról beszélni akkor, amikor életek vannak veszélyben. Hozzáfűzte: rövidesen nem tudják elhelyezni a sürgős betegeket, mert nem lesz hova.

"Elvárnánk, hogy az emberek a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunyt tízezer beteg és az elérhetetlenné vált egészségügyi ellátás miatt elégedetlenkedjenek, ne pedig a Covid-igazolványok bevezetése miatt" - hangsúlyozta.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 1389 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 17 beteg halt meg. Kórházban 1162 beteget ápolnak, közülük 276-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 221 262-en kaptak védőoltást, közülük 1 138 614-en már a második adagot is felvették. Szlovéniában az elmúlt egy hétben enyhén csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az azt megelőző héthez képest. Nőtt azonban a kórházban és az intenzív osztályon kezelt betegek száma.

Horvátországban és Szlovéniában is kevesebb tesztet végeznek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak. Ezért a hétfői adatokat mindig az előző heti, hét elejei adatokhoz hasonlítják.

Spanyolország eddig 30 millió adag oltóanyagot ajánlott fel
Spanyolország eddig 30 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot ajánlott fel rászoruló országoknak, és további 20 millió adagot tervez felajánlani a közeljövőben - jelentette be a spanyol miniszterelnök hétfőn Madridban.

"Világszintű egészségügyi problémára egyeztetett és többoldalú válasz szükséges. Amíg nem vagyunk valamennyien biztonságban a vírustól, addig nem vagyunk igazán védettek" - fogalmazott Pedro Sánchez spanyol kormányfő. Mint mondta: a spanyol kormány a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott COVAX-program keretében további 20 millió dózis vakcinát adományoz 2022 első negyedévének végéig.

"A járvány nyilvánvalóvá tette, hogy az egységes fellépés a cselekvés egyetlen módja az előttünk álló nagy kihívásokkal szemben" - hangsúlyozta.

A spanyol kormányfő kitért arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vakcinaadományozók rangsorában Spanyolország világviszonylatban az ötödik helyen áll.

Pedro Sánchez bejelentette azt is, hogy feloldották az antitestek kimutatására szolgáló, 99 százalékos megbízhatóságú, spanyol fejlesztésű szerológiai teszt szabadalmi tilalmát, amelyet így most olyan országokban is felhasználhatnak, ahol kevesebb anyagi forrás jut a diagnosztizálásra.

Spanyolországban 37 és fél millió ember, az oltható, 12 év feletti lakosság 89 százalék kapta meg eddig a vakcinák mindkét dózisát.

A héten megkezdődik az emlékeztető, harmadik adag beadása a 60 és 69 év közötti korosztálynak, valamint az egészségügyben dolgozóknak. Eddig a 70 év felettiek, az idősotthonokban élők, valamint a legyengült immunrendszerrel rendelkezők kaphattak ismétlő oltást.

Baszkföldön a bíróság elutasította a tartomány autonóm kormányának kérését, hogy oltási igazolást vagy negatív PCR-tesztet kérhessen az éjszakai szórakozóhelyekre látogatóktól. A bíróság nem látta indokoltnak az intézkedést, mivel a régió lakosságának 90 százaléka beoltott. Korábban hasonló döntést hozott a bíróság Aragónia tartományban, míg Katalóniában, a Baleár-szigeteken és Galiciában jóváhagyta ennek a feltételnek a bevezetését. Az északnyugat-spanyolországi Galiciában a kórházakba látogatóktól is elkérik az igazolásokat.

Német egészségügyi miniszter: a tél végére "mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz"
A delta variáns miatt egyre erősödő koronavírus-járványban a tél végére "valószínűleg nagyjából mindenki beoltott, gyógyult vagy halott lesz" Németországban - jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn Berlinben.

Jens Spahn közegészségügyi vezetőkkel és járványügyi szakértőkkel együtt az oltóanyag-ellátásról tartott rendkívüli tájékoztatóján a többi között elmondta, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még a héten engedélyezheti az 5-11 éves korosztálynak a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcina használatát.

Mint mondta, az EU, és így Németország is, december 20-án kaphatja meg az első szállítmányokat. Az engedélyezés és a szállítás közötti viszonylag hosszú időre azért van szükség, mert az oltóanyag ugyan nem más, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de az adagolás alacsonyabb - 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis -, ezért máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat - fejtette ki a miniszter.

Hozzátette, hogy az első szállítmányokkal 2,4 millió adag érkezik, így a 4,5 millió oltható kisgyermek nagy részének hamar be lehet adni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen védő vakcinát. Újabb szállítmányok 2022 első hónapjaiban várhatók - mondta a miniszter.

Az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere keményen fogalmazott. Mint mondta, a tél végére "valószínűleg nagyjából mindenki - ahogy kissé cinikusan mondani szokás - beoltott, gyógyult vagy halott lesz". "A nagyon erősen fertőző delta vírusváltozat miatt ez valóban nagyon-nagyon valószínű, ezért javasoljuk ennyire nyomatékosan az oltást" - jelentette ki Jens Spahn.

Németországban "rendkívül drámai" a helyzet, súlyossága "minden eddigit felülmúl", ráadásul tovább romolhat, mert az eddigi tendenciák alapján tizenkét naponként megduplázódik az újonnan regisztrált fertőződések napi száma - fejtette ki Angela Merkel. Hozzáfűzte: ezért az eddigi korlátozások nem elégségesek a járvány lassításához, még az oltatlanokat a közösségi élet számos területéről kitiltó úgynevezett 2G-szabály sem.

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki. A legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - vagyis az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - például hétfőn az egymás utáni 15. napon döntött rekordot, 386,5-re emelkedett a vasárnap regisztrált előző csúcsról, 372,7-ről. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint egy nap alatt 30 643 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 30 százalékos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest. Az új esetekkel együtt 5 385 585 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 62 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 99 124-re emelkedett Németországban.

Legolvasottabb cikkeink