• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.11.26 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

A francia kormány szigorítja a védettségi igazolás feltételeit. London hat afrikai országból felfüggeszti a repülőjáratokat...

Ukrajnában több mint ötven gyermek halt bele a betegségbe a járvány kitörése óta
Ukrajnában a koronavírus-járvány kitörése óta több mint 150 ezer gyermek kapta el a vírust, és több mint ötvenen haltak bele a betegség szövődményeibe - közölte Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke pénteken a Facebookon.

A képviselő rámutatott arra, hogy a kiskorúak az összes megbetegedett tíz százalékát jelentik. Közölte továbbá, hogy eddig 70 ezer, 12 évesnél idősebb kiskorú kapta meg a védőoltás mindkét dózisát Ukrajnában, mintegy 50 ezret pedig még csak az első adaggal oltottak be.

Az egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint mostanáig az ország felnőttkorú lakosainak 42,4 százaléka vette fel az oltás legalább egy dózisát, 34,2 százalékuk pedig már mindkét adagot megkapta.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor kiemelte, hogy mintegy 150 ezer ukrán az első dózis felvétele után a másodikat nem adatta be magának.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 15 936-tal 3 400 340-re, az elhunytaké 608-cal 84 149-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint kilencezerrel 439 170-re csökkent. Az elmúlt napon 3208 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 225 182-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 775 452-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 286 121 embert oltottak be az országban.

Vészhelyzet van Németországban, meg kell állítani a negyedik hullámot
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere pénteken Berlinben.

Jens Spahn kiemelte: téved, aki azt hiszi, hogy a negyedik hullám csak az ország keleti és déli részén, Szászországban és Bajorországban idéz elő válságos állapotokat. A járvány minden eddiginél erősebb hulláma a nyugati és északi területeket is eléri, és csak az a kérdés, hogy milyen magasan tetőzik.

A járvány áldozatainak száma átlépte a százezres, "tragikus" határt, az egészségügyi ellátórendszer terheit pedig mutatja, hogy a légierő (Luftwaffe) kórházrepülőgépével kell átszállítani Bajorországból több mint száz beteget az ország kevésbé rossz helyzetben lévő térségeibe - mondta a miniszter.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott tájékoztatón mindketten aláhúzták, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassításához a találkozások, érintkezések, az emberek fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolatainak jelentékeny csökkentése szükséges az egész országban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy "most kell megállítanunk ezt a hullámot, különben azt fogjuk tapasztalni, amit mindig is meg akartunk akadályozni: az egészségügyi rendszer túlterhelését". Mint mondta, "soha nem volt még ennyire drámaian komoly" ez a veszély.

Azzal kapcsolatban, hogy a következő kormány megalakítására készülő pártok egyelőre tartózkodnak az első három hullám idején bevezetett általános - mindenkire egyformán kötelező - és országos szigorításoktól, és csak az oltatlanok mozgásának korlátozására, illetve a gócpontokra összpontosítanak, kijelentette, hogy minél tovább marad a jelenlegi keretek között a védekezés, annál "drasztikusabb" lépésekre lesz szükség később.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németek többsége elégedetlen a védekezéssel, és minden eddiginél erősebben tart a fertőzéstől. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság 63 százaléka gondolja úgy, hogy a döntéshozók nem eleget tesznek a járvány megfékezéséért, és 62 százalékuk érzi úgy, hogy a SARS-CoV-2 miatt veszélyben van az egészsége.

A ZDF Politbarometer nevű felméréssorozatának új adatai szerint egyre többen támogatják az oltási kötelezettség bevezetésének gondolatát. A támogatók aránya 69 százalékos, és 29 százalék utasítja el. Ezt a kérdést legutóbb júliusban vizsgálták, akkor fordított volt a helyzet, 33 százalék értett egyet azzal, hogy legyen kötelező a vírus okozta betegség (Covid-19) ellen védő oltás, és 64 százalék utasította el a gondolatot.

Az RKI pénteki adatai szerint a negyedik hullám a meredeken felívelő szakaszban van. Az utóbbi 24 órában 76 414 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez bő 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 52 970-hez képest és új rekord, csaknem 500-zal több a szerdán 75 961 esettel beállított előző csúcsnál.

Az új esetekkel együtt 5 650 170 fertőződést mutattak ki tesztekkel a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19 egy nap alatt 357 halálos áldozatot követelt - ez ugyancsak jelentős növekedés az egy héttel korábbi 201-hez képest -, így 100 476-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma.

Babis: harmincnapos szükségállapot lesz Csehországban
Csehországban csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök csütörtökön a kormányülés szünetében.

A kormányfő a szükségállapot kihirdetését a kórházakban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő számával indokolta. "A betegek növekvő száma egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban" - mutatott rá Andrej Babis. Másfelől a kormány rendkívüli ülésén új óvintézkedésekről is dönt, amelyeket szükségállapot nélkül nem lehetne bevezetni

Cseh médiajelentések szerint a helyzet leginkább a morvaországi régiókban súlyos. Csütörtökön egy brünni kórházból például 19 beteget szállítottak Prágába, mert Brünnben már nincs számukra hely.

A járvánnyal összefüggésben eddig kétszer volt már szükségállapot Csehországban: először tavaly március közepétől május közepéig, majd október elejétől több hosszabbítással egészen idén április közepéig. A hatályos törvények szerint a kormánynak a szükségállapot kihirdetéséről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely ezt jóváhagyja, de meg is szüntetheti.

Csehországban november eleje óta gyorsan emelkedik a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma. Kedden rekordszámú, majdnem 26 ezer új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések.

A kórházakban jelenleg 5900 beteg van, közülük 850 állapota az orvosok szerint súlyos. Ezen a téren a legrosszabb helyzet márciusban volt, amikor 9500 embert kezeltek a kórházakban, közülük 2000-et az intenzív osztályokon. Orvosok szerint a mostani magas napi fertőzésszám a betegek számában mintegy két héten belül mutatkozik meg.

London hat afrikai országból felfüggeszti a repülőjáratokat egy új vírusvariáns vizsgálatának idejére
Hat afrikai országból felfüggeszti péntektől a repülőjáratokat a brit kormány a koronavírus egy új variánsának vizsgálati idejére.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter csütörtök este bejelentette, hogy az átmeneti intézkedés - amely brit idő szerint péntek déltől lép érvénybe - Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit - az egykori Szváziföldet - és Zimbabwét érinti.

Ezeket az országokat a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e hat országból érkeznek, kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk.

Javid kijelentette: több adat szükséges a B.1.1.529 jelű koronavírus-variánsról, de a brit kormány már most megteszi az elővigyázatossági lépéseket.

Nagy-Britanniában nem észlelték ennek koronavírus-változatnak a jelenlétét, és brit szakértők szerint világszerte is nagyon kevés esetben azonosították ezt a variánst: Dél-Afrikában, Hongkongban és Botswanában eddig összesen 59 ember szervezetében mutatták ki a B.1.1.529 koronavírus-fajta jelenlétét.

Brit kutatók szerint jelenleg úgy tűnik, hogy e variáns egyetlen dél-afrikai országrészben koncentrálódik, bár vannak arra utaló jelek is, hogy ez a vírusváltozat Dél-Afrika kiterjedt térségeiben jelen lehet.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint a B.1.1.529 változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy ez a vírusfajta nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

A brit kormány vörös utazási listáján - amelyre vasárnaptól a rendeletben kijelölt hat afrikai ország felkerül - a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek szerepeltek, de november 1. óta egyetlen ország sincs rajta.

A járvány korábbi szakaszaiban voltak időszakok, amikor a vörös lista egyszerre 57 országnevet tartalmazott.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A francia kormány nem tervez lezárást, kijárási tilalmat, de szigorítja a védettségi igazolás feltételeit
A francia kormány a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt nem tervez sem lezárást, sem kijárási tilalmat, de szigorítja a védettségi igazolás feltételeit, és minden felnőtt számára lehetővé teszi az oltás harmadik adagjának felvételét öt hónappal a második után - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Olivier Véran egészségügyi miniszter. A védettségi igazolás kiadását január 15-től három oltáshoz kötötték mindenki számára.

"Át tudjuk vészelni ezt az újabb hullámot a legszigorúbb intézkedések nélkül" - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy nincs szükség az üzletek korai bezárására és az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására, miután a fertőzési szint emelkedése egyelőre nem okoz nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

Olivier Véran jelezte, hogy a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető adagját szombattól minden 18 éven felüli igényelheti öt hónappal az előző oltás után. A harmadik adagra szeptember óta a 65 éven felüliek, a veszélyeztetettek és az egészségügyi dolgozók már jogosultak, miután az év elején velük kezdődött az oltási kampány.

"A prefektusok kötelezővé tehetik a maszkviselést kültéri rendezvényeken, például a karácsonyi vásárokon, ahol a védettségi igazolást is be kell mutatni" - jelezte a tárcavezető.

A maszkviselési kötelezettség zárt helyeken több mint egy éve folyamatosan érvényben van.

A miniszter azt is elmondta, hogy a védettségi igazolás érvényességéhez az oltatlanoknak vagy csak egy adag oltással rendelkezőknek ezentúl 24 óránál nem régebbi tesztet kell majd bemutatniuk az eddigi 72 óra helyett.

A védettségi igazolás érvényességét január 15-től a kormány a harmadik oltáshoz köti minden 18 éven felüli személy számára, a 65 éven felüliekre már december 15-től vonatkozik ez a szabály. A második oltás után hét hónappal érvényét veszti az oltási igazolás, amennyiben a tulajdonosa nem igényelte a harmadik adagot.

Az emlékeztető oltást mindenki a Pfizer/BioNTech vakcinájából kapja.

A miniszter azt is megemlítette, hogy a kormányzat fontolgatja az 5 és 11 év közöttiek beoltását is, de ez csak 2022 elején lesz esedékes.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy negatív tesztet) a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Amióta a kormány szerdán jelezte, hogy az emlékeztető oltás lehetőségét a közeljövőben megnyitja minden 18 éven felüli számára, félmillióan foglaltak időpontot az interneten a házi orvosoknál, a gyógyszertárakban, az orvosi rendelőkben vagy az önkormányzatoknál, ahol oltóközpontok működnek.

Franciaországban a koronavírusos fertőzések napi esetszámának átlaga egy hét alatt majdnem megduplázódott: míg a múlt hét végén 9 ezer volt a napi átlag, addig ezen a héten 17 ezer, kedden és szerdán pedig meghaladta a 30 ezret a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga 190 fő, míg egy héttel ezelőtt még csak 100 volt, vasárnap pedig 164 fő. Az intenzív ágyaknak ugyanakkor csak mintegy negyedén ápolnak koronavírusos betegeket, számuk 1500 az október eleji ezerhez képest. Az oltásra jogosultak 90 százaléka felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, ami a teljes lakosság 77 százalékának felel meg, mindkét adagot a teljes lakosság 75 százaléka kapta meg.

Legolvasottabb cikkeink