• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.12.08 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Spanyolországban engedélyezték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását. A román kormány enyhítette a járványügyi korlátozásokat.

A román kormány enyhítette a járványügyi korlátozásokat
A román kormány szerdai ülésén egy hónappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de enyhített a járványügyi korlátozásokon.

Az elfogadott kormányhatározat szerint csütörtöktől csak a zsúfolt helyeken, buszmegállókban, piacokon lesz kötelező a kültéri maszkviselés. Zárt térben viszont továbbra is megkövetelik az egész arcot eltakaró maszk viselését.

Az enyhített korlátozások sorában szerepel, hogy törlik az oltatlan és a Covid-19-en át nem esett személyekre vonatkozó éjszakai kijárási tilalmat, és az eddigi 21 óra helyett 22 óráig tarthatnak nyitva a boltok és éttermek.

A kormány lehetővé teszi, hogy a bevásárlóközpontokba és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletekbe az oltott és a betegségből kigyógyult személyek mellett a negatív teszteredménnyel rendelkezők is belépjenek. Nekik a 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszt eredményét kell felmutatniuk.

További engedmény, hogy a mozik, színházak, sportlétesítmények ezentúl a férőhelyek felére fogadhatnak nézőket. Eddig csak a férőhelyek 30 százalékát tölthették be nézőkkel. A rendezvényekre ezután is csak Covid-igazolvánnyal lehet belépni.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a karácsonyi és az újévi szabadnapokon lehetővé teszik a szabadtéri rendezvények megtartását, de felelősségtudatot várnak a lakosságtól, hogy az utcabálok ne váljanak a járvány terjesztőivé.

A miniszter azt hangoztatta, hogy a kormány által elrendelt lazítások a bizalom és a lakossággal való partnerség helyreállításának első lépései. "Minthogy nagyon szigorú intézkedések legyenek, amelyeket aztán az emberek nem tartanak be, legyenek inkább lazább elvárások, de azokat tartsuk be" - magyarázta a miniszter.

A lazításokat az teszi lehetővé, hogy Romániában immár hatodik hete csökken a járvány terjedési üteme. Alexandru Rafila megjegyezte, ha újra növekvő ütemben kezd terjedni a járvány, azonnal szigorításokat vezetnek be.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: mérlegelik, hogy otthoni kezelésben is felhasználhatóvá tegyék a Favipiravir nevű, vírusölő gyógyszert. Megjegyezte: ezt a gyógyszert az EU tagállamai közül jelenleg csak Magyarországon használják otthoni kezelésre, ezért kedden Brüsszelben tárgyalt magyar kollégájával az ottani tapasztalatokról.

A szerda délután közzétett hivatalos adatok szerint Romániában tovább csökkent a koronavírus-járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában 1279 új fertőzést diagnosztizáltak, 18 százalékkal kevesebbet, mint az elmúlt két hét átlaga. Az elmúlt napon 86 személy vesztette életét a kór következtében, harminccal kevesebben, mint a kéthetes átlag. Immár kevesebb mint ötezer koronavírusos beteget kezelnek a romániai kórházakban, közülük 807-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Az országban továbbra is alacsony az oltási hajlandóság. A kedd este közölt hivatalos adatok szerint a 12 év fölötti korosztály alig több mint 46 százaléka kapta meg a védőoltásnak legalább az első adagját.

Ukrajnában a pedagógusok több mint 90 százaléka már felvette az oltás mindkét adagját
Ukrajnában 588 319 tanár és iskolai alkalmazott már felvette a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, azaz az oktatási szférában dolgozók 90,2 százaléka teljes védettséggel bír - közölte az oktatási minisztérium sajtószolgálata szerdán.

A tárca hozzáfűzte, hogy több mint 43 ezer tanár vár a második dózis felvételére. Ukrajnában a pedagógusok is azon foglalkozásúak közé tartoznak, akiknek kötelező felvenniük a védőoltást, különben a járvány miatt kihirdetett karantén ideje alatt felfüggesztik őket állásukból.

A minisztérium közleménye szerint az országban még 415 iskolában folyik távoktatásban a tanítás, mert a tanári karból nincs mindenki beoltva.

Az ukrán tudományos akadémia szerdán közzétett, legfrissebb előrejelzésében a járvány terjedésének további lassulását prognosztizálja. A szakértők rámutatnak arra, hogy az elmúlt hét alatt az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzések átlagos száma Ukrajnában napi 10 318 főre, a halálozások átlagos száma pedig napi 430-ra csökkent.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke újságíróknak nyilatkozva viszont azt vetítette előre, hogy hamarosan a járvány újabb fellángolása várható, és szerinte a tél végén, tavasz elején fog ismét tetőzni. Hozzáfűzte, hogy már tart a felkészülés az újabb hullámra. Kiemelte, hogy az ország 24 megyéjéből már 16-ban a felnőtt lakosság több mint 40 százaléka beadatta magának az oltás mindkét dózisát. Reményét fejezte ki, hogy a tömeges oltakozásnak köszönhetően a megbetegedések következő hulláma nem lesz olyan intenzív, mint a mostani volt.

Ukrajnában szerdára az eddig azonosított fertőzöttek száma 9 371-gyel 3 519 981-re, az elhunytaké 450-nel 89 436-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 18 ezerrel 321 122-re csökkent. Az elmúlt napon 2998 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 042 233-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 863 200-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Kedden 199 775 embert oltottak be az országban.

Spanyolországban engedélyezték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását
Engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását a spanyol egészségügyi minisztérium kedden Madridban.

A gyerekek a számukra kifejlesztett, a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével készült oltóanyagot kapják meg, amelyből az első szállítmány várhatóan december 13-án érkezik meg a dél-európai országba.

A döntés eredményeként Spanyolországban 3,3 millió gyerek kaphatja meg a vakcinát, amelynek első dózisából a tervek szerint 1,3 milliót még idén, 2 milliót pedig januárban szállít a gyártó.

Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a gyerek számára nem állítanak fel országosan egységes oltási rendet, hanem a tartományok saját hatáskörben döntenek ennek módjáról.

Kasztília-La Mancha tartomány vezetése már közölte: az oktatási intézményekben fogja lebonyolítani a gyerekek oltását, míg Asztúriában a háziorvosi rendelőkben, Murciában pedig az oltóközpontokban szervezik meg.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint korosztályos bontásban jelenleg épp a 12 évnél fiatalabbak körében a legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya.

A dél-európai országban továbbra is lassan emelkedik az új esetek száma. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint százezer emberből átlagosan 248-an lettek fertőzöttek az elmúlt két hétben. A legmagasabb ez a mutató, 708 esettel Navarrában, míg a legkedvezőbb a helyzet, 114 esettel Extremadura tartományban.

Spanyolországban 37,6 millióan, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89,4 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

Horvátországban az oltottaknak és a felgyógyultaknak is karanténba kell vonulniuk omikronfertőzés gyanúja esetén
A beoltottaknak és a koronavírus-fertőzésből felgyógyultaknak is kötelezően 14 nap karanténba kell vonulniuk Horvátországban, ha fennáll a gyanúja annak, hogy olyan személlyel érintkeztek, aki megfertőződött vagy megfertőződhetett a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron változatával - közölte kedden a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

Az érintetteknek a karanténba vonulás első és utolsó napján is PCR-tesztet kell végeztetniük - tették hozzá.

Kiemelték: amennyiben a koronavírus-fertőzöttről kiderül, hogy mégsem az omikron variánssal fertőződött meg, az oltott és a felgyógyult kontaktszemélyek számára megszüntetik a karanténkötelezettséget. Azok pedig, akik nem kaptak oltást, és nem estek át korábban a fertőzésen, a hatályos törvények szerint tíz napig karanténban maradnak.

A HZJZ még hétfőn közölte, hogy Horvátországban is megjelent az új vírustörzs. Két horvát állampolgárnál azonosították az új variánst, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, amelyen külföldi állampolgárok is voltak. Késő este egy újabb közleményt is kiadtak, amelyben egy harmadik omikronfertőzöttről is tájékoztattak. Ő egyike annak a 16 személynek, akiket azért teszteltek, mert érintkeztek a fertőzöttekkel.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3858 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 60-an haltak meg. Kórházban 2436 beteget ápolnak, közülük 319-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 210 635-en kaptak védőoltást, közülük 1 989 027-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 1950 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 17 beteg halt meg. Kórházban 1005 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 235 290-en kaptak védőoltást, közülük 1 159 685-en már a második adagot is beadatták.

Szlovéniában második hete csökken a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet. 

Legolvasottabb cikkeink