• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.17 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Átalakítják az oltási kampányt Németországban az omikron miatt. Spanyolországban 40 évre csökkentik az emlékeztető oltás korhatárát...    

Október eleji szintre csökkent az új fertőzöttek száma Oroszországban
Oroszországban az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma 27 743-mal nőtt, ami a legkisebb szám október 8. óta - derült ki az orosz operatív törzs pénteken közölt adataiból.

Ezzel a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 10 159 389-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,6 százalék volt.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1080-an vesztették életüket, ezzel a halálos áldozatok nem véglegesített száma immár 295 104-ra nőtt Oroszországban. A felépültek száma 37 437-tel 8 914 225-re gyarapodott. Az országban 950 060 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 234 millió, az elmúlt napon pedig 644 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 585 534 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csütörtökön közölt adatok szerint a Covid-19 elleni védőoltás első adagját 76,4 millió, mindkettőt pedig 70,4 millió ember kapta meg, ezzel együtt a kollektív immunitás szintje 57,7 százalékos.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint Oroszországban csütörtökön 25 omikron típusú vírusfertőzésről tudtak. Pénteken Szentpéterváron két igazolt esetről tettek bejelentést.

Ukrajnában elkezdték a harmadik oltások beadását
Ukrajnában elkezdődött a koronavírus elleni védőoltás emlékeztető, harmadik, dózisának beadása, egyelőre csupán 14-en kapták meg az országban - hozta nyilvánosságra pénteken az egészségügyi minisztérium.

A héten engedélyezte a tárca a harmadok oltás felvételét, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy tévéműsorban ismételten kijelentette, hogy a harmadik dózis felvétele a nem kockázati kategóriákba tartozók számára azután válik lehetővé, hogy a lakosság átoltottsága megközelíti a 70 százalékot. Szavai szerint a felnőtt lakosságnak jelenleg a 40 százaléka vette fel az oltás mindkét dózisát az országban.

Denisz Smihal miniszterelnök közben egy lapinterjúban azt ígérte, hogy többé nem lesz teljes zárlat az országban. Szavai szerint a negyvenszázalékos átoltottságnak köszönhetően ígéretet tehet erre az üzleti szférának. Rámutatott arra, hogy gyakorlatilag nincs korlátozás azokra az intézményekre, amelyek alkalmazottai és ügyfelei teljeskörűen megkapták az oltásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyeken még évekig érvényben maradhat.

Smihal pénteken a parlament ülésén közölte, hogy csütörtökön megkapták az első beoltottak a fejenkénti ezer hrivnyát, azaz csaknem 12 ezer forintot, és összesen eddig félmilliárd hrivnyát (körülbelül hatmilliárd forintot) fizettek ki a költségvetésben erre elkülönített keretből. Volodimir Zelenszkij elnök kezdeményezte, hogy minden ukrán, aki felvette a védőoltás mindkét dózisát, kapja meg ezt az összeget, amelyet főként kulturális programokra, sportolásra vagy belföldi utazásra - turizmusra - használhatnak fel.

Tarasz Zsiraveckij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) polgármesterének egészségügyi tanácsadója a TSZN hírtelevíziónak nyilatkozva meggyőződésének adott hangot, hogy a vírus omikron változata már jelen van Ukrajnában, csak egyelőre még hivatalosan nem mutatták ki. Előrejelzése szerint az omikron változatot 3-4 héten belül ki fogják mutatni Ukrajnában is. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy jelentősen elterjedt még az országban a vírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsa.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 8 899-cel 3 597 046-ra, az elhunytaké 328-cal 92 641-re emelkedett. Az aktív betegek száma eközben több mint 13 ezerrel 197 940-re csökkent. Az elmúlt napon 2028 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 824 666-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 488 330-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 132 991 embert oltottak be. Az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről nincsenek adatok a hivatalos kijevi statisztikában.

Fertőzés- és oltásrekord az Egyesült Királyságban
Az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések és a beadott harmadik oltási adagok száma egyaránt rekordot döntött csütörtökön az Egyesült Királyságban. Chris Whitty angliai tisztifőorvos közölte: a rendkívül lendületes oltási kampány eredményeként a jelenlegi fertőzési hullám a hirtelen emelkedést követő tetőzés után a korábbiaknál gyorsabban lefuthat.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai alapján az elmúlt 24 órában országszerte 88 376 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki.

A brit koronavírus-járvány kezdete óta ez a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőződési szám, bár szakértők visszamenőleges modellszámításai szerint tavaly tavasszal, a járvány elhatalmasodásának idején - amikor még igen szűkös volt a tesztelési kapacitás - valószínűleg jelentősen meghaladta a százezret a napi fertőződések száma.

A szaktárca csütörtöki ismertetése szerint az utóbbi egy napban több mint 1,6 millió, az elmúlt egy hétben több mint 9 millió koronavírus-tesztet végeztek országszerte. A heti tesztelési szám 18,5 százalékkal, csaknem másfél millióval haladta meg az előző egyheti időszakban elvégzett szűrésekét.

A koronavírus-szűrési kampányt a brit egészségügyi hatóságok a korábbi variánsoknál valószínűleg számottevően gyorsabban terjedő omikron vírusváltozat feltűnése óta rendkívüli mértékben felgyorsították, csakúgy, mint a koronavírus elleni oltások harmadik, emlékeztető és hatáserősítő adagjának beadási kampányát.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az elmúlt 24 órában egyedül a harmadik vakcinadózisokból 785 183-at adtak be országszerte.

Ez az eddigi napi oltási rekord az Egyesült Királyságban, és ezzel megközelítette a 25,5 milliót azoknak a felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási dózist. Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,3 százaléka, a másodikat 81,5 százalék kapta meg csütörtök estig. Mindez azt jelenti, hogy az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig 123,72 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

Olaszországban is megkezdődött a gyermekek oltása

Az északi Lombardia tartományban jelentkezett oltásra eddig a legtöbb gyermek, miután csütörtökön megkezdődött az 5 és 11 év közötti korosztály oltása Olaszországban.

A legnagyobb, 10 millió lelket számláló tartományban, Lombardiában, már 70 ezer gyereket regisztráltak. Toszkánában 25 ezret, valamint ugyanennyit Lazio tartományban is.

Az 5 és 11 év közöttiek első oltási napján Milánóban ezer kisgyerek kapott oltást a vásártéren kialakított oltóponton.

A déli Bariban a város oltalmazója Szent Miklós, vagyis a Mikulás várta az oltásra jelentkező gyerekeket, miközben a Spallanzani római járványkórház oltóhelyére érkező gyermekeknek a rendőrök adtak játékot ajándékba.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 3,5 millió gyerek jogosult az oltásra.

Franco Locatelli, a Közegészségügyi Intézet (ISS) vezetője úgy nyilatkozott, hogy a szülők legszebb karácsonyi ajándéka gyermekeiknek az oltás lehet.

Locatelli bejelentette, hogy újabb szigorítás bevezetését tervezik, miszerint bizonyos tömeges eseményeken az oltottak is csakis akkor vehetnének részt, ha negatív teszteredményt mutatnak fel.

A 12 év feletti olaszok több mint 85 százaléka vett fel két adag oltást, emlékeztető oltást pedig több mint 13 millióan kaptak már.

A többi európai országhoz képest Olaszországban a negyedik hullám még csak most ível felfelé: az utóbbi egy nap alatt több mint 26 ezer beteget azonosítottak a szerdai kevesebb mint 21 ezer után. Utoljára ilyen sok esetet március 12-én regisztráltak.

Átalakítják az oltási kampányt Németországban az omikron miatt
Átalakítják az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampányt Németországban a kórokozó omikron nevű változatának felbukkanása miatt - jelentették be csütörtökön Berlinben.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter tájékoztatóján elmondta, hogy az első és a második adag oltások beadása mellett kiemelten foglalkoznak az emlékeztető oltásokkal.

A Covid-19-től védő emlékeztető oltás az omikron elleni védekezés "legfőbb eszköze", ezért minden lehetséges eszközzel felgyorsítják, "szélsőségesen erőltetett" menetté alakítják át az emlékeztető oltások beadását, hogy megállítsák a delta variáns miatt elindult negyedik hullámot, és megelőzzék az omikron szétterjedése miatt fenyegető újabb járványhullámot - fejtette ki.

Németországban halad a leggyorsabban az emlékeztető oltás beadása egész Európában, és ezt a tempót tartani kell, amelyhez több vakcina is szükséges - fejtette ki az ország legelismertebb közegészségügyi szakértői közé tartozó kutatóorvos, aki az egy hete kezdett miniszteri munkája előtt szabadidejében önkéntes oltóorvosként dolgozott.

"Sok oltóanyag kell, méghozzá gyorsan" - emelte ki a szociáldemokrata (SPD) politikus, ismertetve, hogy tárgyalásokat kezdtek a román, a bolgár, a portugál és a lengyel kormánnyal oltóanyag vásárlásáról, valamint az Európai Bizottsággal és a gyártókkal új megrendelésekről és szállítások átütemezéséről. A Modernával már meg is állapodtak abban, hogy a tervezettnél korábban szállítanak le 35 millió adagot, a BioNTech-kel pedig az Európai Bizottságon keresztül arról egyeztek meg, hogy a társaság legyárt egy korábban nem tervezett, 160 millió adagos tételt, amelynek a felét megvásárolja Németország.

Karl Lauterbach elmondta, hogy a beszerzésekre azért van szükség, mert a kormányváltás után készített "leltár" szerint 2022 első negyedévében 50 millió dózisra számíthat Németország, az omikron miatt újratervezett, erőltetett iramú kampányhoz viszont 70 millió adag, köztük 50 millió emlékeztető, frissítő adag szükséges az év első három hónapjában.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta: eddig csupán néhány száz esetben azonosították az omikron variánst, de csak idő kérdése, hogy a deltát kiszorítva ez legyen a vírus uralkodó változata Németországban.

A szövetségi kormány adatai szerint a 356 napja elindított kampányban éppen szerdán sikerült új rekordot felállítani: 24 óra alatt 1,496 millió oltást adtak be az első, a második és az emlékeztető adagokat együttvéve.

Így már a német lakosság 73 százaléka - 60,7 millió ember - kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltással 70 százalékuk - 58,2 millió ember - rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 27 százaléka - 22,5 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 22,5 millióan vannak, a lakosság 27 százalékát teszik ki. Azonban közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Spanyolországban 40 évre csökkentik az emlékeztető oltás korhatárát
Spanyolországban az eddigi 60 évről 40 évre csökken a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisának korhatára - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Az újabb korosztályok bevonásával további 15 millió ember válik jogosulttá az emlékeztető oltásra, amelyet életkortól függetlenül megkaphatnak egy adagos Janssen-vakcinával beoltottak, valamint azok a stratégiai ágazatokban dolgozók, akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak be korábban.

A tervek szerint sávosan, az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva lesz elérhető az újabb oltás, leghamarabb az 59 és 55 év közöttiek kérhetnek majd időpontot, de csak akkor ha legalább fél év eltelt azóta, hogy megkapták az előző oltást.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig a 60 év felettiek 65 százaléka, több mint 9,7 millió ember élt az emlékeztető oltás beadatásának lehetőségével.

A szaktárca hangsúlyozta: az oltási programban prioritást élvez a 12 év alatti gyerekek oltása, amely szerdán vette kezdetét.

Spanyolországban eddig 37,7 millióan, a 12 év feletti lakosság 86,6 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

A 17 autonóm tartományból mostanra tízben, valamint a két észak-afrikai autonóm városban is úgy döntöttek, hogy bizonyos nyilvános helyekre csakis oltási igazolvánnyal lehet belépni.

Jellemzően az éjszakai zenés-táncos szórakozóhelyeket érinti ez a követelmény, de például Andalúziában és Galiciában a kórházi látogatásnak is feltétele a dokumentum bemutatása. Kantábriában minden olyan zárt helyen elkérik, ahol ételt és italt fogyaszthatnak a vendégek, a Kanári-szigetekre pedig belföldről is csak az utazhat be, aki oltott vagy negatív koronavírus teszttel rendelkezik.

A Baleár-szigeteken a bíróság csütörtökön hagyta jóvá a tartományi autonóm kormány döntését, miszerint azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nincsenek beoltva, hetente háromszor kell koronavírus-tesztet végeztetniük.

A dél-európai országban több mint egy hónapja lassan, de folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma. Az elmúlt két hétben százezer emberből átlagosan 441-en lettek koronavírusosak - derült ki az egészségügyi tárca jelentéséből, amely szerint a napi esetszám szerdán meghaladta a 27 ezret, és 77 belehaltak a fertőzésbe.

Legolvasottabb cikkeink